Micro Stock Agencies, διαδικτυακή διάθεση φωτογραφιών και πνευματικά δικαιώματα

Re: Micro Stock Agencies

Το έψαξα κάμποσο, και από ότι κατάλαβα δεν υπάρχει κάτι "περίεργο". Όσες είδα, δικές μου και κάποιων φίλων από εδώ που τις αναγνωρίζω, είναι στις διαφημιζόμενες προς πώληση. Οι δωρεάν προφανώς είναι από αυτές που παραχωρούνται προσωρινά ή μόνιμα από τους φωτογράφους (κι εγώ το κάνω με μερικές).

Μια και το πιάσαμε το νήμα, να θυμίσουμε τα παλαβά... H κρίση των reviewrs έχει κατ' επανάληψη αμφισβητηθεί, όχι μόνο σε αισθητικό-εμπορικό επίπεδο αλλά και σε τεχνικό. Για να το επιβεβαιώσουμε άλλη μια φορά, σας παραθέτω πρόσφατη εμπειρία μου:

Όπως ίσως έχετε καταλάβει, εδώ και 1 - 2 μήνες έχω "πήξει" λίγο για διάφορους λόγους, οπότε η "παραγωγή" φωτογραφιών για τα microstock είναι το τελευταίο που έχω στο μυαλό μου. Από την άλλη το χαρτζιλίκι είναι γλυκό (ας όψονται οι τελευταίες παρουσιάσεις). Έτσι έκανα μια αναδρομή σε αυτές που μου απέρριψαν εδώ και μερικούς μήνες, επέλεξα πολλές που μου άρεσαν και τις ανέβασα πάλι χωρίς καμιά επεξεργασία - απλά άλλαξα το όνομα του αρχείου. Πρώτο δείγμα γραφής προχθές, 14 φωτογραφίες πέρασαν όλες...

Εξυπνο αυτό μέ τήν αλλαγή τού αρχείου, τέτοια θέλουν καί χειρότερα άν γίνεται.Εγώ είμαι στήν φάση πού ανεβάζω συνεχώς σέ 3 στόκς καί είναι ή πιό κουραστική σίγουρα διαδικασία.Στό FT καί στό BS έχω περίπου 100 εικόνες καί στό DRT είμαι στήν αρχή.Τό ST δέν μέ θέλει μέ έχει απορίψει 3 φορές κατά τήν γνώμη μου αδικαιολόγητα όπως έχω εξηγήσει.Tό απογοητευτικό είναι ότι έχω πουλήσει μόνο 10 (καί οί 9 εικόνες είναι γραφιστικά) στό FT ενώ στά άλλα τίποτα.Δέν βλέπω φώς αλλά αφού μπήκα στόν χορό συνεχίζω.Οί δικές σας πωλήσεις πώς πάνε;Μήπως μπλόκαρε τό ίντερνετ όλο, ή όπως λένε κάποιοι τό ίντερνετ ακόμα είναι νέο ;Δώστε μου έναν λόγο νά συνεχίσω,(άν υπάρχει..)

Last edited:

Μα δεν ανακάλυψα τον τροχό, όλοι το κάνουμε, απλά ξανατσεκάρεις άλλη μια φορά τις φωτογραφίες μήπως έχουν κάποιο τεχνικό ζήτημα και τις ανεβάζεις πάλι. Κατά τα λοιπά, αν το κάνεις μόνο για τα λεφτά σταμάτα, αν το βλέπεις σαν χόμπυ όπου μπορεί να βγούν τίποτα "ψιλά" για ενίσχυση του κουμπαρά συνεχίζεις. Ο βασικός λόγος που ξεκινήσαμε εδώ οι περισσότεροι μετά την παρότρυνση του πρώτου διδάξαντος Βλάση, ήταν να δούμε τι λέμε ως φωτογράφοι και η βελτίωση μας μέσα από την επαγγελματική κριτική απόρριψη.

Άν τό έκανα μόνο γιά τά λεφτά λογικά θά έπρεπε νά είχα σταματήσει ήδη, αλλά μόνο γιά τήν διαδικασία τής σπαζοκεφαλιάς μέ περιγραφές καί keywords αξίζει μιά ανταμοιβή.Τέλος πάντων θά δείξη, απλά αναρωτιέμαι σέ ποιό σημείο βρίσκεται γενικά τό ίντερνετ άν δηλαδή έχει φτάσει στό τέρμα του ή όχι ,λόγο κορεσμού.Ευχαριστώ.

Ένα φρέσκο άρθρο σχετικά με τον προβληματισμό που εκφράζεται στο προηγούμενο post http://www.microstockposts.com/is-it-too-late-to-be-successful-at-microstock/?utm_source=feedburner&utm_medium=email&utm_campaign=Feed%3A+MicrostockPosts+%28Microstock+Posts%29

Και κάτι που δεν περίμενα: πληρώθηκα 50$ από το CanStock... Μετά από αυτό όλα είναι δυνατά! :stoned:

Ένα φρέσκο άρθρο σχετικά με τον προβληματισμό που εκφράζεται στο προηγούμενο post http://www.microstockposts.com/is-it-too-late-to-be-successful-at-microstock/?utm_source=feedburner&utm_medium=email&utm_campaign=Feed%3A+MicrostockPosts+%28Microstock+Posts%29

Και κάτι που δεν περίμενα: πληρώθηκα 50$ από το CanStock... Μετά από αυτό όλα είναι δυνατά! :stoned:

εγώ πάντως στο SS τρώω τρελό κόψιμο με σχεδόν πάντα την ίδια αιτιολογία. White balance maybe incorrect. Έχω χάσει σε 289 υποβολές πάνω από τις 240.

Τελικά τό SS μέ δέχτηκε μέ 8 στίς 10.Οί 2 πού απέριψε ήταν τοπία hdr πού τά άλλα στόκ τίς έχουν δεχτεί.Ανεβάζω λίγες στήν αρχή, ίσως είναι καλύτερα γενικά νά μήν πέφτει πολύ τσεκούρι.Στά στατιστικά δέν μπορώ νά δώ τά views μήπως υπάρχουν αλλού?Τά keywords βλέπω μπαίνουν ανακατωμένα,παίζει ρόλο ή σειρά ? Τό tax center τό είχα συμληρώσει στήν αρχή ελπίζω νά μήν χρειάζεται ξανά.

Το SS στους περισσότερους ερασιτέχνες δίνει το 10πλάσιο περίπου χαρτζηλίκι από όλα τα άλλα μαζί. Η σειρά παίζει ρόλο, παρότι φαινομενικά οι λέξεις ανακατεύονται - δεν ξέρω γιατί. Φωτογραφίες να ανεβάζεις συχνά και τακτικά, για να είσαι "επίκαιρος".

Ευχαριστώ cacau , θά δείξη μέ τόν καιρό ,όσο γιά τά άλλα τί νά συγκρίνουμε ..προχθές πούλησα μιά εικόνα 1.60 ανευ συνδρομής στο φοτολια, είχα νά πουλήσω από τό καλοκαίρι, καί δύο όλες κι όλες στό BS.Τώρα στίς γιορτές υποθέτω γίνεται χαμός στά στόκ, άραγε πουλάνε τά χριστουγιενιάτικα θέματα?

Πουλάνε αυτά που πουλάνε πάντα συν τα "εποχικά", αν θες περισσότερα στο μενού του SS πας insights->popular images όπου μπορείς να δεις top popular images ever, this week, και top 100 searches.

Ειχα 2 χρονια να μπω, και ειδα πως θα ηθελα να πουλανε ολες οι φωτογραφιες μου

400 πωλησεις απο το "τρενακι"

stock-phot.jpg

Δε πιστευω πως θα ειχα καταφερει και πολλα μιας και τα θεματα που καταπιανομαι ειναι ασχετα με αυτα με αυτα που πουλανε, και γιαυτο η αποχη μου , τουλαχιστον μεχρι τωρα.

Τολμω να πω ακομη πως ενα ακομη λογος ειναι πως με τη σκεψη πως θα μπορουσα αυτο που φωτογραφιζω να το βαλω στα στοκατζιδικα εχανα τον αυθορμητισμό της στιγμης , δλδ τραβα οπως εσενα σου εμπνεει , δε ξερω εαν εχει συμβεί και σε καποιον αλλο.

Με βιντεο εχει ασχοληθει κανεις ? Το σκεφτομαι πολυ σοβαρα να δοκιμασω, στο ss δινει 30%, στα άλλα δε γνωριζω , σιγουρα ξεκινησε και το dreamstime μου ηρθε email

Τράβα ότι σου αρέσει, αν πουλήσει καλώς αν όχι τι έγινε, δεν πειράζει... Με το βίντεο δεν ασχολούμαι, είμαι μια γενιά πίσω οπότε πέραν της καταγραφής αναμνήσεων, δεν...

Καλησπέρα. Τους δυο τελευταίους μήνες δεν σηκώνω πολλά θέματα, αλλά και σε αυτά που σήκωσα έφαγα απίστευτο μαχαίρι. Εκείνο όμως που παρατήρησα είναι ότι αυξήθηκαν σημαντικά οι πωλήσεις. Όχι σε απόλυτα νούμερα, αλλά σε αξία. Π.χ. το Νοέμβριο είχα πωλήσεις 133 φωτογραφιών συνολική αξίας $72,9. Όμως οι απλές των 0,36 μου έδωσαν συνολικά $43.56 ενώ είχα ένα μεγάλο μαξιλάρι των $29.34 από πωλήσεις μεγαλύτερης αξίας (on demand) Συγκεκριμέενα αυτές ήταν 9X2,7 και 2Χ1,17. Καθόλου άσχημα θα έλεγα...

Παρατηρήσατε κι εσείς κάτι σχετικό ή μόνο σε μένα συνέβη;

Γεια σου Βλαση , δεν ειμαι ο καταλληλος να σου πω για πωλησεις μιας και ειμαι ακομη στα 0,25 αλλα πιστευω πως στα demand σου ή σε αλλες αγορες που αποδιδουν περισσοτερα κερδη μπορει να ειναι και απλα στατιστικο

Σε ότι αφορά το "μαχαίρι" δεν υπάρχει καμία λογική (όπως πάντα). Ανεβάζω περίπου 10-15 φωτογραφίες μια φορά την εβδομάδα, άλλες φορές περνάνε όλες, τις περισσότερες είμαστε 50-50 και μερικές κόβονται σχεδόν όλες για ανύπαρκτους λόγους π.χ. out of focus ενώ το εργαλείο στο C1 και τα μάτια σου λένε άλλα πράγματα, άκρη δεν βγάζεις. Οι πωλήσεις είναι όντως καλύτερες στις "ακριβές", δηλαδή on demand και enhanced, από τις δεύτερες εδώ και μήνες πουλάω τουλάχιστον μια, τον Οκτώβριο τέσσερις. Επίσης έχουν ανέβει οι πωλήσεις σε FT,DT, 123RF αλλά πάντα στα γνωστά πλαίσια, δηλαδή μαζεύω 100$ κάθε εξάμηνο περίπου. Το συμπέρασμα δηλαδή παραμένει, για να βγαίνει χαρτζηλίκι, ανεβάζεις όχι όλες όσες έχεις, αλλά λίγες και συχνά. Εκτός αν έχεις χρόνο και διάθεση για πολλές και καλές, οπότε λογικά θα ανέβουν και οι πωλήσεις.