Μήκος καλωδίων ηχείων?

tasos3147

Established Member
11 February 2011
186
Γεια σας και πάλι.
Ισως είναι αφελής η ερώτησή μου: Πρέπει το μήκος των καλωδίων που συνδέουν τον ενισχυτή με τα ηχεία να είναι το ίδιο ? ( άσχετα με την απόσταση των ηχείων από τον ενισχυτή, η οποία προφανώς διαφέρει).
Συγκεκριμένα, το κεντρικό μου ηχείο είναι δίπλα στον ενισχυτή - μισό μέτρο. Το αριστερό μπροστινό ηχείο απέχει 4 μ. και το δεξί 2 μ. Εχω βάλει αντίστοιχα μήκη καλωδίων και ένας φίλος, που φαίνεται να είναι γνώστης, κόντεψε να με δείρει...
Να κόψω ίσα μήκη? Δέν έχω ακόμα πίσω ηχεία, ούτε sub, όμως σύντομα θα πάρω. Ισχύει το ίδιο και γι αυτά?

φιλε μου για το σινεμα οχι και τοσο,μην σε απασχολει.
εξαλου ο av θα κανει την δουλεια του με ισοσταθμιση , αλλα και παλι μηδεν το "κακο"

Εχω βάλει αντίστοιχα μήκη καλωδίων και ένας φίλος, που φαίνεται να είναι γνώστης, κόντεψε να με δείρει...

Για ρωτησε τον.
Το περισσευομενο καλωδιο, τι να το κανεις;
Πως θα το βολεψεις;
Κουλουρα ας πουμε;

Και μετα ελα να μας πεις τι ειπε ο γνωστης.

Θεωρητικά θα πρέπει να έχεις ίδια μήκη… αλλα οπως είπε και ο φίλος παραπάνω οι ΑV κάνουν καλή δουλειά.

Στην πράξη δεν κατάφερα με 2 setup (AV χωρίς ισοσταθμιση και δικάναλος) να ακούσω διαφορά 1,7 μέτρων όσο και αν προσπάθησα.
Αντίθετα άκουσα τεράστια διαφορά μεταξύ κάποιων δικών μου καλωδίων δεκαετίας και κάποιων νέων που αγόρασα (οχι τίποτα εξαιρετικό, στο πάνω μέρος της κατηγορίας των φτηνών καλωδίων…)

Στο εν λόγο θέμα θα ακουστούν διάφορες γνώμες,η δική μου είναι να έκανες δικές σου δοκιμές με μήκη για να έβλεπες εσύ τι πρέπει να κάνεις. :afro:

Όπως είπε το μέλος c_cpi στην θεωρία το καλύτερο είναι να είναι ίσα,τώρα στην πράξη περιπλέκεται το θέμα.

Προσωπικά αφήνω πάντα ίσα μήκος σε όλα τα ηχεία ανά ζεύγαρια διότι αλλάζω μέρη στα ηχεία και φοβάμαι μήπως δεν με "παίρνει".

Ε αυτό με μόνη διαφορά και εξαίρεση ότι μόνο αν το καλώδιο μπορεί να κάνει ένα μικρό σχετικά "φύδι" πίσω απ'το ηχείο με όσο δυνατόν το λιγότερο μήκος και δεν θα χρειαστεί κουλούρα,πέρασμα από σημεία 2 φορές κτλ,και άντε να αλλάξω καλώδια,αν είναι και καλά και όλας.

Δεν έχω δοκιμάσει με τραγικά μεγάλη διαφορά σε μήκος αλλά ως λίγες δεκάδες εκατοστά πιο λίγο πιο πολύ δεν παίρνω χαμπάρι.

Απ'την άλλη μεριά του θέματος ο ήχος αλλάζει ακουστά από χαζά πράματα,κορνίζες,στρωμένο τραπέζι καφέ,ή αν πχ το αριστερό ηχείο είναι κοντά σε βιβλιοθήκη και το δεξί όχι,το καλώδιο δεν μπορεί να αλλάξει τα χαρακτηρηστικά του σε σημείο να κάνει το ηχείο σε κάνει να σου πέσει το σαγόνι απ'την διαφορά στον ήχο με τις προαναφερθέν διαστάσεις,επομένως για μένα η διαφορά που θα σου κάνει το ηχείο έχοντας το μισό μέτρο πιο δω στον τοίχο ή έχοντας το κοντά σε διαφορετικά αντικείμενα σε σχέση το άλλο,δεν θα στο κάνει με μισό μέτρο λιγότερο καλώδιο,αρκεί να μιλάμε για ίδια καλώδια.

Όπως όμως προείπα πάρε μια βάση από ότι είπαμε και αν ενδιαφέρεσαι να βρεις τι παίζει κάνε δικές σου δοκιμές να δεις αν τελικά αξίζει να έχεις ένα παραπανίσιο "φύδι" πίσω απ'το κάθε ηχείο ή όχι μη καταλαβαίνοντας διαφορά,γιατί σε τόσο περίεργα θέματα σαν τα αυτιά σου δεν μιλάει κανείς άλλος.

Για ρωτησε τον.
Το περισσευομενο καλωδιο, τι να το κανεις;
Πως θα το βολεψεις;
Κουλουρα ας πουμε;

Και μετα ελα να μας πεις τι ειπε ο γνωστης.
ΔΕΝ ξέρουμε για τον εν λόγο τύπο,αλλά μερικοί γνώστες θέλουν να σε δείρουν και όλας για τις γνώσεις τους... :flipout:
Πονάνε τα αυτιά μου,πονάει και η κοιλιά μου απ'τα γέλια και τώρα τελευταία δεν τους πολυδίνω σημασία,ναι,ναι,και τέτοια. :flipout:

Γεια σας και πάλι.
Ισως είναι αφελής η ερώτησή μου: Πρέπει το μήκος των καλωδίων που συνδέουν τον ενισχυτή με τα ηχεία να είναι το ίδιο ?

Παιζει πολυ μικρο ρολο, σε ακριβο -σωστα στημενο- συστημα, σε σωστα στημενο-ισσοροπημενο χωρο, και οταν εχουμε υψηλες ηχητικες απαιτησεις (και ικανοτητα να τις ακουσουμε). Εαν δεν συντρεχουν ΟΛΑ τα παραπανω μαζι, μην αγχωνεσαι καθολου.

Φίλοι μου,
ειλικρινά σας ευχαριστώ. Όλοι σας ειστε σαφέστατοι, κατάλαβα ότι τελικά το θέμα δεν ήταν και τέτοιο ώστε να ... φάω ξύλο! Βέβαια, λέω την αμαρτία μου, ήδη έκανα όπως μου είπε, αγόρασα άλλο καλώδιο 20 μ., το έκοψα σε τρία ίσα μέρη (όσο η μεγαλύτερη απόσταση), πίσω από το κεντρικό προέκυψε μια κουλούρα αηδία και πριν πάρω τον κόφτη να ξαναφέρω τα πράγματα σε μιά λογική κατάσταση, θα καλέσω τον αγαπητητό και παιδικό μου φίλο για να τον δείρω εγώ. Με μιά διαφορά όμως: Εγώ ΜΠΟΡΩ να το κάνω, διότι και δίκιο έχω και κάποτε εκπαίδευα λοκατζήδες! (Ας αστειευτώ και λίγο γιατί αγανάκτησα με την άδικη αγκαρεία που έκανα)
Πάντως σας ευχαριστώ πάρα πολύ.

Μονο πεταξε την κουλουρα γιατι το μονο σιγουρο ειναι πως η ποιοτητα του συστηματος υποβαθμιστηκε εστω και αν δεν εχει γινει αμεσα αντιληπτη η διαφορά.
Κουλουρα = πηνιο.
Πηνιο = φιλτρο συχνοτητων αλλά και μπερδεμα φασεων.
Δηλαδη αν μια φορά πηγες για ισα μηκη ωστε θεωρητικα να υπαρχει το ιδιο damping factor για ολα τα ηχεια, που δεν γινεται ετσι και αλλιως, τωρα εχεις περασει στην απολυτη χειριστη κατασταση.

Και βέβαια θα την πετάξω. Αυτό με τη δημιουργία πηνίου είναι σοβαρό και δεν το είχα καθόλου σκεφτεί. Ειδικά στο κεντρικό ηχείο, επειδή είναι πολύ κοντά στον AV, προέκυψε μεγάλη κουλούρα. Σ'ευχαριστώ audiov για την επισήμανση.
Κάτι ακόμα: Το sub που θα πάρω σύντομα, υποθέτω απ'οσα μου είπατε όλοι, οτι μπορώ να το βάλλω σε οποιαδήποτε απόσταση μου ταιριάσει καλύτερα - ακουστικά εννοώ. Ή μήπως υπάρχει κάποια ιδιαιτερότητα για τη θέση του sub ? Διότι όσους είδα το έχουν τοποθετημένο αριστερά και κοντά στα μηχανήματα, σχεδον δίπλα στην TV. Σύμπτωση?

Μονο πεταξε την κουλουρα γιατι το μονο σιγουρο ειναι πως η ποιοτητα του συστηματος υποβαθμιστηκε εστω και αν δεν εχει γινει αμεσα αντιληπτη η διαφορά.
Κουλουρα = πηνιο.
Πηνιο = φιλτρο συχνοτητων αλλά και μπερδεμα φασεων.
Δηλαδη αν μια φορά πηγες για ισα μηκη ωστε θεωρητικα να υπαρχει το ιδιο damping factor για ολα τα ηχεια, που δεν γινεται ετσι και αλλιως, τωρα εχεις περασει στην απολυτη χειριστη κατασταση.

Συμφωνώ, κουλούρα=πηνίο, αλλά ισχύει πιστεύω σε μεγάλες τάσεις τύπου 230V, εδώ δεν νομίζω να ισχύει, θα έλεγα το ίδιο για το μήκος, μου το είχαν πει και μένα, γιατί στην ηλεκτρολογία όσο μεγαλώνει το μήκος, έχουμε "πτώση τάσης", τώρα τι πτώση θα έχει το καλώδιο που δε μεταφέρει ούτε ένα Volt, δεν μπορώ να ξέρω, οπότε να μην ανησυχεί ο φίλος μας γιατί μπορεί στα χαρτιά να υπάρχει διαφορά αλλά είναι τόσο απειροελάχιστη που δεν νομίζω να εντοπίζεται απ το ανθρώπινο ακουστικό πεδίο.

...και πάντα μιλάμε για "πλακέ" καλώδια, γιατί αν πρόκειται για τίποτα "πλεκτά" οι ειδικοί του χώρου λένε ότι η διαφορά του μήκους εκεί, αποκτά μεγαλύτερη σημασία...
(ας μας εξηγήσει καποιος το γιατί αν γνωρίζει...)

Παιδιά, τελικά το θέμα μοιάζει να είναι πιό σοβαρό? Βλέπω οτι όλοι έχετε κάτι υπ'οψη, όμως τις όποιες ποιοτικές διαφορές ίσως δεν τις "πιάνει" το αυτί μας. Εγώ καταλήγω οτι είναι προτιμότερο να μήν έχουμε στροφές και κουλούρες, άρα το μήκος να είναι σύμφωνα με την απόσταση του κάθε ηχείου.
Πες τε μου, αν θυμηθείτε και για το sub που ρώτησα. Ευχαριστώ.

Κάτι ακόμα: Το sub που θα πάρω σύντομα, υποθέτω απ'οσα μου είπατε όλοι, οτι μπορώ να το βάλλω σε οποιαδήποτε απόσταση μου ταιριάσει καλύτερα - ακουστικά εννοώ. Ή μήπως υπάρχει κάποια ιδιαιτερότητα για τη θέση του sub ? Διότι όσους είδα το έχουν τοποθετημένο αριστερά και κοντά στα μηχανήματα, σχεδον δίπλα στην TV. Σύμπτωση?

http://www.avclub.gr/forum/showthread.php?t=58576
http://www.avclub.gr/forum/showthread.php?t=24831
http://www.avclub.gr/forum/showthread.php?t=8285
http://www.avclub.gr/forum/showthread.php?t=32312
http://www.avclub.gr/forum/showthread.php?t=47715

Ευχαριστώ, kblachos, για τις διαφωτιστικές παραπομπές. Πάντα έλεγα - και τώρα θα το τηρήσω- οτι πρέπει να ψάχνω προσεχτικά τις διάφορες συζητήσεις που ήδη έγιναν για κάποιο θέμα, πρίν το θέσω για καινούριο. Εγώ πάντως δεν έχω τις γνώσεις και την πείρα για να "ελαχιστοποιήσω τις επεμβάσεις του Αudysey", άρα θα αφήσω το YPAO μου να κάνει ό,τι νομίζει αυτό.
Υ.Γ. Audysey είναι για την Onkyo το αντίστοιχο YPAO της Yamaha?

Παιδιά υπάρχει περιορισμός στο μήκος των καλωδίων για τα ηχεία;Έτσι όπως σκέφτομαι να τοποθετήσω ένα σύστημα 5.1, τα μπροστινά θα απέχουν από τον ενισχυτή 1, 1.5 και 2 μέτρα (δεξί, κεντρικό και αριστερό αντίστοιχα) αλλά τα καλώδια για τα δύο περιφερειακά θα έχουν μήκος 8 και 11 μέτρα (ώστε να πάνε γύρω γύρω και να μη φαίνονται). Θα υποβαθμιστεί καθόλου η ποιότητα από τόσο μεγάλο μήκος (και άρα θα πρέπει να κάνω τα περιφερειακά ηχεία ασύρματα) ή είναι οκ; Θα πρέπει να πάρω ειδικά καλώδια; Ο ενισχυτής θα μπορέσει να κάνει καλή ισοστάθμιση με τόσο μεγάλες διαφορές στα μήκη καλωδίων;

Μην ανησυχείς. Απλά, ανάλογα το σύστημα πρέπει να φροντίσεις να έχουν αρκετή διατομή ώστε να μην έχεις σοβαρές απώλειες. Για τόσα μέτρα ο περισσότερος κόσμος βάζει 2 x 1.5mm2, οι πιο απαιτητικοί 2 x 2.5mm2.

Παιδιά υπάρχει περιορισμός στο μήκος των καλωδίων για τα ηχεία;Έτσι όπως σκέφτομαι να τοποθετήσω ένα σύστημα 5.1, τα μπροστινά θα απέχουν από τον ενισχυτή 1, 1.5 και 2 μέτρα (δεξί, κεντρικό και αριστερό αντίστοιχα) αλλά τα καλώδια για τα δύο περιφερειακά θα έχουν μήκος 8 και 11 μέτρα (ώστε να πάνε γύρω γύρω και να μη φαίνονται). Θα υποβαθμιστεί καθόλου η ποιότητα από τόσο μεγάλο μήκος (και άρα θα πρέπει να κάνω τα περιφερειακά ηχεία ασύρματα) ή είναι οκ; Θα πρέπει να πάρω ειδικά καλώδια; Ο ενισχυτής θα μπορέσει να κάνει καλή ισοστάθμιση με τόσο μεγάλες διαφορές στα μήκη καλωδίων;

Πρώτ απ όλα δεν υπάρχει τέτοιο πρόβλημα όσον αφορά την ποιότητα, τουλάχιστον δεν είναι ακουστό απ το ανθρώπινο αυτί. Οσο για το αν θα πρέπει να πάρεις ειδικά καλώδια ούτε αυτό ισχύει καθώς η διαφορά εντοπίζεται σε τάξη χιλλιάδων ευρώ στο οικονομικό, οπότε περί ορέξεως κολοκυθόπιτα. Επίσης οι ενισχυτές δεν "βλέπουν" αποστάσεις καλωδίων όσον αφορά την ισοστάθμιση οπότε ούτε εκεί να ανησυχείς. Φρόντισε όμως μην πάρεις κάτι που έχει 1 λεπτό το μέτρο και να χει καλή διατομή όπως συνέστησε κι ο φίλος στο πιο πάνω ποστ, 1,5mm είναι καλά, 2,5mm καλύτερα.