Μήκος καλωδίων

vasilik

Senior Member
1 September 2009
369
Athens, Vironas
Ήθελα να ρωτήσω εαν πρέπει απαραίτητα το μήκος των καλωδίων σε ένα στεροφωνικό σύστημα να είναι το ίδιο. Θέλω να τοποθετήσω εκατέρωθεν ενός τζακιού καλώδια για 2 ηχεία και ενώ το μεν ένα θα είναι σχεδόν δίπλα στην πηγή, το άλλο επειδή δεν μπορεί να τρυπηθεί το τζάκι, θα φθάνει περί τα 10m μήκος. Θα πρέπει και τα δύο καλώδια να είναι δηλαδή 10 μέτρα?

Πριν με προλαβουν....

Κανε μια δοκιμη, και αν σου ακουγονται ενταξει, ειναι ok.

(τι ηχεια / ενισχυτης?)

κάνω προεγκατάσταση των καλωδίων. Διαβάζοντας σε διάφορα forums πάντως καταλήγω στο συμπέρασμα ότι δεν επηρεάζεται ο ήχος οπότε θα γλιτώσω αρκετά χρήματα... μιας και εκτός από αυτό το δικάναλο, έχουμε και ένα 7κάναλο :-)

Όταν λες προεγκατάσταση,εννοείς πως χτίζεις τώρα;
Γιατί αν είναι έτσι,ένα κανάλι κάτω από το τζάκι δεν είναι και δύσκολο αν δεν έχει γίνει ακόμα.

Δεν είναι το διαφορετικό μήκος που μας πειράζει,τα 10 μέτρα είναι.
Πάρα πολλά κι αν μιλάμε για ένα ηχείο δαπέδου πχ. μιλάμε και για μεγάλες διατομές.
Και πάλι...

Φαντάσου πως υπάρχει μερίδα φίλων οπού υποστηρίζει (με στοιχεία φυσικά) πως το μεγάλο κέρδος με τα μονομπλόκ,είναι ακριβώς το οτι μπορεί κανείς να τα κολλήσει σχεδόν στο ηχείο χρησιμοποιώντας πολύ μικρό μήκος.

Ανακαίνιση γίνεται και το μόνο που δεν έχει γκρεμιστεί είναι το τζάκι! :-)
Και κανάλι όμως να μπορεί να περαστεί, ο ηλεκτρολόγος είναι κάθετος να μην περαστεί λόγω των μεγάλων θερμοκρασιών που αναπτύσσονται.
Δεν έχω βρει στοιχεία ότι η απόσταση επηρεάζει τον ήχο σε αντιληπτά, από το ανθρώπινο αυτί, επίπεδα. Η διατομή του καλωδίου που μπαίνει είναι κατηγορίας 12AWG. Αν έχετε κάτι υπόψη σας, πείτε να το δούμε! :-)

Απάντηση: Re: Μήκος καλωδίων

Ανακαίνιση γίνεται και το μόνο που δεν έχει γκρεμιστεί είναι το τζάκι! :-)
Και κανάλι όμως να μπορεί να περαστεί, ο ηλεκτρολόγος είναι κάθετος να μην περαστεί λόγω των μεγάλων θερμοκρασιών που αναπτύσσονται.
Δεν έχω βρει στοιχεία ότι η απόσταση επηρεάζει τον ήχο σε αντιληπτά, από το ανθρώπινο αυτί, επίπεδα. Η διατομή του καλωδίου που μπαίνει είναι κατηγορίας 12AWG. Αν έχετε κάτι υπόψη σας, πείτε να το δούμε! :-)

Θερμοκρασία στο κάτω μέρος του τζακιού,κάτω από την βάση και τα τούβλα;
Δεν νομίζω,εγώ δεν έχω περάσει τίποτα από κάτω βέβαια αλλά η βάση είναι κρύα...
(Είναι βέβαια υπερυψωμένο. )

Δεν ξέρω,εγώ όπως το βλέπω,ένα κανάλι θα σου έλυνε τα χέρια και θα σου εξοικονομούσε χρήματα αργότερα.

(Χώρια το ότι θα είσαι πολύ πιο εντάξει τεχνικά,το μακρύ καλώδιο δεν κάνει ποτέ καλό,το αντίθετο. )

Re: Απάντηση: Μήκος καλωδίων

Πάνω των 3 μέτρων...υπάρχει πρόβλημα

Αυτος ειναι γενικος κανονας για ολα τα καλωδια ηχου ή για τη συγκεκριμενη περιπτωση?

χμμ, τι να πω. θα δω εαν υπάρχει κανένα μικρό κανάλι για υψηλές θερμοκραςίες μήπως και μπορεί να περαστεί κάτω από την εστία αλλά το βλέπω χλωμό να μπορεί να γίνει.
Μέχρι στιγμής έχω και από τις δυο μεριές αφήσει το ίδιο μήκος αλλά επειδή μαζεύεται αρκετό μάλλον θα πάει για κόψιμο και αξιοποίηςή του κάπου αλλού.

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Πάνω των 3 μέτρων...υπάρχει πρόβλημα

Εαν έχεις κάποια έρευνα που το αποδεικνύει, στείλε link !

Κατω απο το τζακι δεν χρειάζεται ουτε καν ειδικο υλικο για καναλι, βαλε το χερι σου να δεις οτι δεν πιανει θερμοκρασία. Αν εχεις κανάλι βαλτο απλα για το ψυχολογικο.

Τα 10 μετρα δεν λενε και παρα πολλα, καλύτερα λιγα αλλα δεν ειναι και το τελος του κοσμου. Στα πιο πολλα μπαράκια τα καλώδια ειναι 20 μετρα και δεν εχουν κανενα θεμα. Και δεν ειναι balanced, απλά-αθωρακιστα καλωδια ειναι.

Και ουτε την διαφορα ανάμεσα στα 2 και τα 10 θα ακουσεις. Τσεκαρε με τι ταχυτητα ταξιδεύει το σημα..

Ακουστή διαφορά μπορεί να μην κάνει,αλλά αμαρτία δεν είναι να αυξάνουμε την αντίσταση χωρίς λόγο;
Οκ,λίγο αλλά κι αυτό το λίγο μετράει.
Εδώ μια κόλληση κάνουμε κι όλα μας φταίνε λόγω των 0.2 ohm που ανεβαίνει η αντίσταση και θέλουμε να την καταργήσουμε.(οι πορωμένοι :flipout:)

Βασικά το μόνο επιχείρημα που διαβάζω από ξένα sites για το ίδιο μήκος καλωδίων είναι η εύκολη μεταπώληση!

Ο Σωκρατης εχει καπου δικαιο.Αν μιλαμε για κολλησεις,για μπανανες,διχαλλα και RCA τοτε μια αναλογια μηκους καλωδιου 2@10 ειναι πιστευω καπως μεγαλη.Θα το καναμε σε interconnect απο προ σε δυο μονοφωνικους ? (μην μου πειτε τωρα οτι οι μονοφωνικοι θα ηταν και οι δυο κοντα στα ηχεια,απλα διερωτωμαι για την τοση διαφορα μηκους σε καλωδιο ηχειου.
Τα 12 awg που χρησιμοποιει ο φιλος ειναι αρκετα οκ αφου ρωτα.

Καλημέρα.
Για AWG 12 (χαλκός) η αντίσταση είναι περίπου 5 Ω ανά χιλιόμετρο...
Άρα ανά μέτρο 0,005 Ω και στα 10 μέτρα είναι 0,05 Ω
Αστεία πράγματα. Αν περιμένεις να "ακούσεις" διαφορά στην ένταση ή κάποια άλλη θα γεράσεις περιμένοντας.
Αλλά επειδή σ´ αυτές τις καταστάσεις κύριο λόγο έχει το ψυχολογικό και όχι η λογική των αριθμών έχω να σου προτείνω μια διαφορετική λύση.
Βάλε στο κοντό κομμάτι AWG 15 ή 16 (ή 1,5 καρε) για να του διπλασιάσεις την αντίσταση και πρακτικά να εξαφανίσεις την διαφορά...
Το ξαναλέω, μόνο για την ψυχολογία...

Καλημέρα.
Για AWG 12 (χαλκός) η αντίσταση είναι περίπου 5 Ω ανά χιλιόμετρο...
Άρα ανά μέτρο 0,005 Ω και στα 10 μέτρα είναι 0,05 Ω
Αστεία πράγματα. Αν περιμένεις να "ακούσεις" διαφορά στην ένταση ή κάποια άλλη θα γεράσεις περιμένοντας.
Αλλά επειδή σ´ αυτές τις καταστάσεις κύριο λόγο έχει το ψυχολογικό και όχι η λογική των αριθμών έχω να σου προτείνω μια διαφορετική λύση.
Βάλε στο κοντό κομμάτι AWG 15 ή 16 (ή 1,5 καρε) για να του διπλασιάσεις την αντίσταση και πρακτικά να εξαφανίσεις την διαφορά...
Το ξαναλέω, μόνο για την ψυχολογία...

Ενα καλωδιο δεν εχει μονον αντισταση που επηρεαζεται απο το μηκος.
Απο την σελιδα της chord:
There is an obvious logic in keeping the lengths of speaker cable used in the hi-fi system the same. The vast majority of pairs of speaker cable that we supply are of equal lengths. Increasingly though, people are using odd lengths of speaker cable in a system. This is something that we researched quite carefully. What we found was that a difference in length of not more than 40% worked pretty well. So a 5 and a 3 metre pair, a 7 and a 4 metre pair and a 10 and a 6 metre pair were good. There are a couple of important points here though. Whilst the vast majority of amplifiers will be completely happy with a different length pair of speaker cables, some amplifiers use the speaker cable as part of the circuitry and in this case, cable lengths should be kept the same. Before using different lengths of speaker cable, it is important to check with the manufacturer of the amplifier.

Υπαρχουν στο ΝΕΤ πολλες αναφορες στο θεμα.Ως συνηθως δεν συμφωνουν ολοι απολυτα αλλα φαινεται οτι μια αναλογια μηκους 5@1 καλο ειναι να αποφευγεται.

Απο audioholics:
There are NO reasons why cable lengths between pair channels (ie. Main Left, Main Right, Rear Left, Rear Right, etc) need to be kept identical, but avoiding a ratio greater than 4:1 of identical wire gauge is good measure for minimizing RLC losses which can affect system damping factor and attribute to frequency response variations. If cable runs need to be much longer, selecting a cable of lower gauge is advised provided that the geometry and conductor spacing is conducive of keeping Inductance (recommended < .200uH/ft) and Capacitance (recommended < 50pF/ft) in check.

Αυτά που λέει η Chord είναι σωστά αλλά έτσι που τα λέει τρομάζουν!
Πιό λεπτομερή τα όσα αναφέρονται (τι γίνεται και δεν διαβάζονται;) παρακάτω από το Audioholics τα οποία συμφωνούν και με το "genesis report" που μπορείτε να βρήτε στο σάιτ της QED, το οποίο νομίζω αξίζει να διαβαστεί.
Κατ´ αυτούς ένα τυπικό καλώδιο ηχείων διατομής "8" σε ανθρώπινες διατομές (1,5 με 2,5 καρέ) σε μήκη κάτω των 30 μέτρων (χονδρικά) δεν επηρεάζει αξιόλογα το σήμα εισάγοντας ή αν θέλετε επιβαρύνοντας το κύκλωμα με μερικά μΗ ανά 10 μέτρα, ή και 500 pF αναλόγως.

Με τιμές πολύ μεγαλύτερες από αυτές το χειρότερο που μπορεί να συμβεί είναι μία μείωση κατά 0,5 db σε συχνότητες πάνω από τα 20-30ΚΗΖ (έξω από το audio φάσμα) ή και μία μετατόπιση φάσης με μικρό ποσοστό πάλι σε υπερηχητικές συχνότητες, πολύ έξω απο τις ακουστές.
Να σκεφθούμε δε ότι η έξοδος ενός τυπικού ενισχυτή είναι πολύ πιθανόν να παρουσιάζει από μόνη της μεγαλύτερες τιμές...

Σε οικιακές συνθήκες δεν αξίζει τον κόπο ούτε να τα σκέφτεται κάποιος, εκτός κι´ αν χρησιμοποιεί τίποτε περίεργα καλώδια της κατηγορίας του High End που ενίοτε λόγω περίεργης κατασκευής παρουσιάζουν απρόβλεπτα χαρακτηριστικά. Τότε ας προβληματιστεί αναλόγως.

P.S.
(το παρακάτω είναι παρατήρηση-απάντηση από Βρετανικό σχετικό σάιτ σε ανάλογο θέμα:)
Σε στούντιο ηχογραφήσεων χρησιμοποιούνται καλώδια (πχ μικροφώνων) δεκάδων μέτρων που το μεγαλύτερο μέρος τους κατά την χρήση μένει τυλιγμένο στο καρούλι για ευκολία. Εκεί δεν μετράει το Η και το C ;

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Και κάτι ακόμη.
Τα σωληνοειδή που χρησιμοποιούνται σε ένα τυπικό κροσόβερ ενός ηχείου είναι της τάξης των μερικών mH που είναι αρκετές εκατοντάδες ή και χιλιάδες φορές μεγαλύτερη τιμή από αυτήν των λίγων μΗ που παρουσιάζει ένα τυπικό ταπεινό καλώδιο ηχείων με μήκος 10-20 μέτρα. Λέτε να τους αλλάζει τον χαρακτήρα όταν ακούμε μουσική;

Να ρωτησω και εγω κατι επι της "ευκαιριας" (?)

Ποτε ενα καλωδιο (για ηχεια) μπορει να θεωθηθει ακαταλληλο ?
Πχ, ενα ελαχιστου διατομης, μηκους ... 3 μετρων που συνδεει εναν ενεργοβορο ενισχυτη 500w με αντιστοιχα ηχεια (?)

Το αντιθετο απο το παραπανω (καλωδια διατομης πυθωνα, που να συνδεουν αυτο εδω παρακατω) ειναι επισης ακατάλληλα ?

12E9861A88084AB5A590F27129D213C5_12001.jpg

Επειδή αντιμετώπισα και εγώ το ίδιο πρόβλημα πριν από 3 χρόνια όταν έφτιαχνα το δικό μου σπίτι, αυτό που έκανα ήταν να σκάψω στο πάτωμα (εμπρος από το τζάκι) και να περάσω μεσα σε σωλήνα το καλώδιο. Ετσι χρειάστηκα να έχω 5 μέτρα καλώδιο για το κάθε ηχείο (το μισό από το δικό σου). Και επειδή το καλώδιο που είχα δεν ήταν και τίποτα της προκοπής (11 το μέτρο έκανε) μου έκατσε μια χαρά.

Όταν όμως αργότερα έψαξα να αγοράσω ένα καλώδιο της προκοπής, με τις τιμές που έχουν και τα μέτρα που χρειαζόμουν το κόστος ξεφευγε. Σου προτείνω λοιπόν ανεπιφύλακτα να περάσεις το καλώδιό σου εμπρός από το τζάκι (και εμφανισιακά αν το καλώδιο είναι κάπως περιποιημένο, θα είσαι μια χαρά). Έτσι θα χρειαστείς πολύ λιγότερα μέτρα, δε θα έχεις απώλειες από το τόσο μεγάλο μήκος και σίγουρα θα μπορείς (αν δεν έχεις) να πάρεις ένα καλό καλώδιο χωρίς να σου στοιχίσει παραπάνω από το σύστημά σου ολόκληρο.

Θα το έσκαβα από κάτω αλλά μπαίνει ενδοδαπέδια και δεν επιτρέπεται! Από μπροστά για αισθητικούς λόγους απορρίπτεται.
Ευχαριστώ πολύ όσους φίλους δίνουν εμπεριστατωμένα στοιχεία που με βοηθούν για να μην αγχώνομαι! :-)