Μικρά ενεργά;

AlexP

Established Member
28 November 2006
197
Γειά σας,
Εδώ και 1 χρόνο (ή και παραπάνω) λέω, αυτή την εβδομάδα θα αγοράσω καινούρια ηχεία. Είχα ανοίξει μάλιστα και ενα θέμα προηγουμένως εδώ, αλλά λόγω αναποφασιστικότητας (και συγκυριών) δεν έκανα τίποτα... :ADFADF1:
Το πρόβλημά μου είναι βασικά οτι έχω πολύ μικρό χώρο (4x3 μέτρα), και οτι ακούω σε πολύ κοντινές αποστάσεις (0,5 με 1,5 μέτρα, άντε 2), γιατί έχω τοποθετήσει τα ηχεία στην οριζόντια διάσταση.
Ο συνδυασμός που έχω για την ώρα είναι ενας 320bee της NAD, με ψηφιακό σήμα και τον Ultramatch Pro της Behringer, με Wharfedale Diamond 8.1 ηχεία. Είναι αρκετά οκ, αλλά δεν με ικανοποιεί πλέον.
Αν κρίνω σωστά, για τις αποστάσεις που ακούω πρέπει να στραφώ σε ενεργά ηχεία. Ο ενισχυτής δεν θα πάει χαμένος, μπορώ να τον δοκιμάσω ως προ ή να τον δώσω για ενα δεύτερο σύστημα που πρέπει να φτιαχτεί (εκεί θα πάνε τα ηχεία μου). Η ερωτησή μου είναι, στα 600 +- 10% ευρώ, τι αξιόλογες προτάσεις υπάρχουν; Για να αρχίσω να ακούω και να αποφασίσω επιτέλους...
Ήδη έχω στη λίστα τα Tannoy Reveal, τίποτα άλλο;
Αν δεν πάρω ενεργά, μάλλον θα στραφώ στα Basic Bass της MTZ Audio, δεν έχω καταφέρει να τα ακούσω (κάθε φορά που έπαιρνα τηλ δεν υπήρχαν) αλλά για μικρούς χώρους φαίνονται υποσχόμενα.
Ενδεχομένως μπορώ να κάνω και αλλαγές στο χώρο ώστε να βάλω τα ηχεία στην κατακόρυφη διάσταση και να ακούω απο μεγαλύτερη απόσταση.
Τα έγραψα λιγο μπερδεμένα, συγγνώμη, ακούω προτάσεις, μη με αφήσετε να μην πάρω ηχεία αυτή τη φορά!

Ευχαριστώ :ernaehrung004:

Ούπς, δεν το πρόσεξα...

Υπάρχουν Behringer, Tascam, M-Audio, KRK, Tannoy, κλπ...

Σ' αυτά τα λεφτά, θα πήγαινα σε Tannoy.

Δηλαδή μάλλον τα 6-D:
http://www.thomann.de/gr/tannoy_reveal_aktiv_6d.htm
Ή τα 8-D κοντά στα 700.
Βασικά, είναι όντως μονόδρομος τα ενεργά για την περιπτωσή μου ή να συνεχίσω να κοιτάω και σε passive; Το κακό είναι οτι ο,τι έχω ακούσει και θα ακούσω, είναι απο απόσταση 2+ μέτρα, στημένα σε κατάστημα, οπότε οχι ιδιαίτερα αντιπροσωπευτικό.

κοιταξε τα m-audio μια φορα που τα ειχα ακουσει μου αρεσαν αρκετα, θα μπορουσες να κοιταξεις και σε κατι μεταχειρισμενο. Για τα basic bass κανε ενα search καποιος θα τα χει στο φορουμ

Δε βλέπω πολλή κίνηση σε μεταχειρισμένα ενεργά, και θα προτιμούσα κάτι καινούριο, δεν σκοπεύω να ξανα-αλλάξω ηχεία σύντομα.
Αυτό που με ανησυχεί κάπως για τα Reveal είναι οτι έχουν τις bass reflex οπές απο πίσω, οπότε θα περιοριστώ κάπως ως προς την τοποθέτηση.

Όντως θα περιοριστείς, αλλά μη φοβού.

Όπως και να 'χει, προσπάθησε να δοκιμάσεις πριν αγοράσεις.

Tannoy 6D ή αν αντέχεις το κόστος 8D.
Παίζουν καλά!
Μη σε προβληματίζει το ρεφλέξ, έχουν επιλεγόμενη συχνότητα αποκοπής χαμηλών
και ρύθμιση τονικότητας (πολλών περιοχών με τζάμπερ στην πλάτη).

Last edited:
Τα Precision λες;
Αυτά σκεφτόμουν κι εγώ, αλλά με κέρδισαν τα Dynaudio στο τέλος.

Ναι μεν, Dual Concentric κλπ τα Τανόγια, αλλά τα άλλα είναι πιο μουσικά, πιο χαϊφιντελίστικα.

Άμα είναι να πας σε τόσα λεφτά, Dynaudio BM5A. 1000 ευρώ από θείο Τομάν.

Μπα τα Precision ανεβαίνουν σε τιμή, τα Dynaudio θα τα 'θελα αλλά είναι αρκετά παραπάνω... Επίσης αν δεν κάνω λάθος τα Precision θα είναι λιγότερο μουσικά, δεν ξέρω αν είναι το ζητούμενό μου αυτό. 8D υπάρχουν και στα Reveal, 344 το ενα οπότε γύρω στα 700 το ζευγάρι, τα 6D έχουν 540 στον Τώμαν.
Δυστυχώς να δοκιμάσω πριν αγοράσω δύσκολο. Στο Νάκα θα τα ακούσω σίγουρα, αλλά στο χώρο μου είναι μάλλον αδύνατον!

Δυστυχώς λόγω "τεχνικών προβλημάτων" δεν κατάφερα να ακούσω στο Νάκα τα Tannoy... Ή τέλος πάντων άκουσα μόνο για λίγο το αριστερό :ears: συμπέρασμα δεν έβγαλα, αν και ο πωλητής με αποθάρρυνε αρκετά ως προς τα ενεργά. Στη στοά Φέξη δεν βρήκα να τα ακούσω και φοβάμαι να τα πάρω τυφλά! Αχ!
Στην Adamco ξέρει κανείς αν θα τα έχουν να τα ακούσω;

Last edited:
Πήρα τηλ και δεν φέρνουν ενεργά στην Adamco. Παραιτούμαιιιιι

ΤΙ ΛΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ADAM HM1 HOME MONITOR ?
ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΕ ΜΑΓΑΖΙ ΣΤΗΝ ΤΙΜΗ ΠΕΡΙΠΟΥ ΠΟΥ ΘΕΣ !
ΑΝ ΣΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ ΑΠΛΑ ΣΤΕΙΛΕ ΠΜ .
ΥΓ.
ΔΕΝ ΕΧΩ ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟ ΜΑΓΑΖΙ .

Ευχαριστώ, αλλά περιμένω ήδη τα Tannoy :p όταν έρθουν θα πώ εντυπώσεις.

Τώρα διάβασα το τοπικ σου και είμαι και εγώ σε παρόμοια κατάσταση, με μικρό χώρο και σκέφτομαι για ενισχυτή με ηχεία ή ενεργά monitor. Αυτό που με ενδιαφέρει είναι να ακούω μουσική (ηλεκτρονική) άρα δεν θέλω άχρωμο ήχο (αν τα λέω καλά..).Κάπου διάβασα ότι τα ενεργά tannoy έχουν χρώμα, ισχύει? Είναι καλύτερα τα ενεργά tannoy (π.χ. Tannoy Reveal 5A) από ενισχυτή nad 320 και tannoy? (π.χ. Mercury Fusion 1). Κάθε βοήθεια είναι θεμιτή..

Κοίτα, όταν έρθουν τα ηχεία και τα συνδέσω και βρεθεί χρόνος, είσαι καλεσμένος να ακούσεις συγκριτικά τα ενεργά Tannoy vs. τον NAD 320bee με τα Diamond 8.1, και να βγάλεις και εσύ συμπεράσματα.

Λοιπόν έφτασαν χτες απο τον Thomann τα ηχεία. Αυτό που φοβόμουν κυρίως, οτι σε μικρό χώρο θα ακούγονται "ψυχρά" σε εντελώς φλατ equalizer, δεν ισχύει! Ή τουλάχιστον για τα αυτιά μου. Χωρίς να παίξω ακόμα καθόλου ούτε με την τοποθέτηση στον χώρο, ούτε με την ισοστάθμιση, ακούγονται εμφανώς καλύτερα απο τον προηγούμενο συνδυασμό, κυρίως στο μπάσο (η έλλειψη χαμηλών στα Diamond 8.1 χτυπάει πολύ πλέον) αλλά και στις υπόλοιπες συχνότητες, οι φωνές είναι εξαίσιες!
Ακούω ξανά αγαπημένες μου μουσικές με άλλο "αυτί", πολύ ωραία αίσθηση.

Αυτά είναι τα θετικά. Τα αρνητικά είναι αυτά που περίμενα, απλά προφανώς τα είχα φανταστεί λιγότερο έντονα!

1ον, τα ηχεία είναι για την ώρα πάνω σε ενα γραφείο, το οποίο πλέον "τρίζει" πιο πολύ απ' οτι πρέπει, και απ' οτι φάνηκε δεν είναι εντελώς επίπεδο, με αποτέλεσμα εκτός απο το μπάσο να έχω και κάποιους ήχους συντονισμού και μπουμαρίσματος. Ωπ! Βρές βάσεις τώρα AlexP!

2ον, δεν είχα ασχοληθεί ποτέ με θέματα τροφοδοσίας... Όλος ο εξοπλισμός του δωματίου (pc κλπ, και αυτά τα λοιπά είναι πολλά) έπαιρνε ρεύμα απο την ίδια μπρίζα. Οπότε τα ηχεία όταν δεν παίζουν κάνουν αρκετό θόρυβο (να σημειώσω οτι και όλα τα καλώδια, και των ηχείων πλέον, τρέχουν παράλληλα και ποτέ δε με ένοιαξε). Σχεδιάζω ανακατατάξεις στον χώρο για να παίρνουν τουλάχιστον τα ηχεία τροφοδοσία απο διαφορετικές μπρίζες. Αν και πάλι εναν θόρυβο τον κάνουν, αλλά δε νομίζω να μπορέσω να κάνω να σιωπήσουν τελείως.

3ον, σκεφτόμουν σιγά, θα επιβιώσω και χωρίς προενισχυτή, αφού πηγή είναι το pc και έχει volume control, και θα έχουν και volume control και τα ηχεία. Ισχύουν και οι 2 σκέψεις μου, απλά η ελάχιστη ρύθμιση έντασης στα ηχεία είναι στα -10db... Με την ρύθμιση έντασης στα ηχεία στα -10 λοιπόν, για να έχω μια μέτρια (προς χαμηλή) στάθμη ακρόασης, χρειάζεται να ρίχνω -40db απο το player - περίπου το 1/10 της στάθμης. Πιο κάτω απο το 1/10. Τρέμω το τι θα γίνει αν κάτσει κάποιος στο pc και βάλει το foobar τέρμα! Τουλάχιστον με kernel streaming το volume control των windows παρακάμπτεται και δεν μας πολυνοιάζει.

Αυτά. Οκ τα ηχεία, αλλά σε δουλειά να βρισκόμαστε, αν τα ήξερα αυτά ενδέχεται να αποφάσιζα για παθητικά (και το κεφάλι μου ήσυχο). Βέβαια ίσως καλύτερα, θα αναγκαστώ να ψαχτώ λίγο περισσότερο :D

Last edited:
Πες κι αλλά για την απόδοση των ενεργών σε σχέση με τον ενισχυτή. Πιστεύεις ότι με ένα καλύτερο ζευγάρι ηχεία (ή παθητικά monitor) με τον ενισχυτή θα έφτανες σε παρόμοιο αποτέλεσμα? Όμως τα ενισχυτικά των παθητικών λογικά ταιριάζουν πολύ καλά με τα ηχεία τους, αν τα λέω καλά. Υπάρχει δυνατότητα να χρησιμοποιήσεις pro με ενεργητικά?