Μικρή συλλογή κομπολογιών

lxar

AVClub Enthusiast
5 September 2010
709
Πιστεύοντας πως τα κομπολόγια είναι ο πρόγονος και ο πατέρας του σημερινού αντρικού γκατζετ καθώς έβγαιναν σε χρώματα, μεγέθη, υλικά και σχήματα πολλά, για κάθε βαλάντιο, γούστο και οικονομική κατάσταση τολμώ να σας παρουσιάσω τη μικρή μου συλλογή. Βρίσκεται στον επαγγελματικό μου χώρο και πολλές φορές την χαζεύω γιατί με ξεκουράζει. Να ομολογήσω πως έχει μείνει στάσιμη εδώ και καιρό. Οι λόγοι; Από τους γνωστούς( η καταραμένη και χιλιοειπωμένη κρίση) έως και την ψώρα με τον ήχο που άλλαξε λιγάκι τους καταναλωτικούς μου προορισμούς και ορίζοντες. Και κει βέβαια πλέον έβαλα φρένο αλλά αυτό είναι άλλου παπά ευαγγέλιο.
Λοιπόν, εισαγωγικά να πω πως τα κομπολόγια είναι από φυσικά υλικά και άρχισε η συλλογή τους γιατί μου αρέσει το κομπολόι στο χέρι, με χαλαρώνει.Ας κάνω πάλι μια σύνδεση με το γκατζετ καθώς τα κεχριμπαρένια κομπολόγια εκλύουν ηλεκτρόνια, δεν είναι άλλωστε τυχαια η ονομασία του κεχριμπαριού στην αρχαιότητα, ήλεκτρον.Έτσι λοιπόν μπορούμε να πούμε πως ήταν οι πρώτοι ιονιστές!
Μια γενική άποψη της προθήκης που είναι αναρτημένη στον τοίχο με έναν ελαφρύ φωτισμό απο led's.
Η επένδυση της προθήκης είναι από μπλε ρώσικο βελούδο των αρχών του 1900, ρετάλι από ύφασμα που έραψε αείμνηστο αγαπημένο μου προσώπο.
IMG_1198.jpgIMG_1199.jpg

IMG_1200.jpgIMG_1201.jpgIMG_1202.jpg

Η συνέχεια αργότερα

Last edited:
Αφού ευχαριστήσω για το σχόλιο και ζητησω συγγνώμη για την αργοπορία ας προβώ στην παρουσίαση των κομπολογιών μου.
Κεχριμπαρι βαλτικής σε βαρελάκι, αρκετά τραχύ και με αρκετές ανόργανες εναποθέσεις. Είναι τυχεροί εκεί πέρα καθώς κωνοφόρα ρητινοφόρα δέντρα εκατομμύρια χρόνια πριν εγκλωβίστηκαν στη γη και σε καθεστώς μεγάλων πιέσεων μεταμόρφωσαν τις ρητίνες στο υπέροχο αυτό υλικό.
Παίξιμο ήπιο καθώς είναι ντελικάτο υλικό. Μετά από αρκετό χάϊδεμα στο χέρι αφήνει ένα πολύ μικρό υπόλειμα, σαν να λαδώνεται το χέρι ελαφρότατα. Ε θα φταίνε και τα ηλεκτρόνια που απορροφάω :P
IMG_1203.jpg

Last edited:
Ελεφαντόδοντο, να πω εδώ πως λέγεται και φίλντισι, ασχέτως του ότι έχει επικρατήσει το φίλντισι να αναφέρεται στο μαργαριταροκόραλλο. Το ελεφαντόδοντο αποτελεί το αγαπημένο μου υλικό, είναι ζεστό στην υφή και γερό, πολύ γερό. Άσε που παλιώνει, οι χαντρες "τερηδονίζονται"-κιτρινίζουν με το πέρασμα του χρόνου, δένεσαι μαζί του
IMG_1204.jpg

Άλλο ένα κεχριμπάρι βαλτικής με χάντρα ελαιόσχημη, τον αγαπημένο μου τύπο. Πιό σκούρο από το άλλο
IMG_1205.jpg

Πολύ παλιό, ενδεχομένως 60-70 χρόνων mother of pearl. Σεντέφι το ξέρουν αρκετοί, είναι εξ όσων γνωρίζω, από το εσωτερικό τοίχωμα των κοραλλιών που γεννούν μαργαριτάρια. Όμορφο και πολυτελές υλικό, με την γυαλάδα του. Το εν λόγω κομπολόι είναι παρακαταθήκη ενός χαρισματικού ανθρώπου που δεν ζει πια.
IMG_1206.jpg

Το τρίτο κεχριμπάρι της συλλογής μου. Λείο και πιο κατεργασμένο. Μαλακό γήινο υλικό
IMG_1207.jpg

Αριστερά διακρίνεται το δεύτερο σεντεφένιο κομπολόι. Στο κέντρο ένα χρυσό κοράλλι από ατόλη του Ειρηνικού αν θυμάμαι καλά. Δεξιά ένα ταπεινό εγχάρακτο κόκκαλο καμήλας
IMG_1208.jpg

Ένα ιδιαίτερο κομμάτι. Σκούρο Kukka ξύλο ιδιαίτερα αρωματικό, καθώς μετά αφήνει στο χέρι ένα άρωμα μπαχαρικών.
Δεξιά διακρίνεται ένα ακόμη ξύλο, δεν θυμάμαι δυστυχώς το όνομά του.
IMG_1209.jpg

Έβενος αφρικάνικος. Ένα μαύρο ξύλο, βαρύ που βυθίζεται στο νερό. Το κομπολόι είναι επιτραπέζιο, αρκετά μεγάλο και δεν είναι για παίξιμο στο χέρι.
IMG_1210.jpg

Mπραβο, και ωραια κομματια και ενδιαφερουσες λεπτομερειες για το καθενα!

Βλεπω μερακλης σαν τον αδερφο σου και συ. Τα κομπολογια σε βιτρινακι και μαλιστα φωτιζομενο!!

Χωρο δε βλεπω για μελλοντικες αγορες, δεν προβλεπεται επεκταση συλλογης?

Αυτο το 'mother of pearls' τι ακριβως ειναι? Εχω ενα στυλο που εχει τετοιο υλικο στο πανω μερος.

Τελευταίο το καμάρι μου. Ένα μικρό κομπολόι από ελεφαντόδοντο, ενδεχομένως 90χρ. Φαίνονται τα σημάδια του χρόνου, ωστόσο παραμένει άφθαρτο και πολύ ευχάριστο στο παίξιμο. Παρόλη την ηλικία του η ποιότητα κατασκευής των οπών στο εσωτερικό των χαντρών είναι πολύ καλή, σε νεότερα κομπολόγια το νήμα φθείρεται ως αποτέλεσμα γρεζιών-ατελειών στην κατασκευή της οπής.
Να πω κλείνοντας πως μου αρέσουν τα κομπολόγια τα οθωμανικά, τα 33άρια δηλαδή χωρισμένα σε τρεις εντεκάδες με δύο μικρούς δακτύλιους συνήθως ως διαχωριστικά, τους "κόφτες"
Κάτι γενικό, ένα κομπολόι πρέπει να έχει περιττό αριθμό χαντρών, τον πρώτο μετά από πολλαπλάσιο του αριθμού 4, πχ 17 χάντρες το συνηθισμένο ελληνικό και 33 το οθωμανικό η τεσμπίχ(tesbih) που προτιμώ εγώ.
Σας ευχαριστώ για τον κόπο να δείτε την μικρή μου συλλογή. Ενδεχομένως να αποκτήσω φατουράν σύντομα αλλά ενώ θεωρείται καλό υλικό για κομπολόι το σνομπάρω προσώρας επειδή είναι συνθετικό υλικό, βακελίτης αν θυμάμαι καλά.
Στο δρόμο είναι ακόμη ένα τυρκουάζ με το υπέροχο φυσικό γαλάζιο χρώμα του.

IMG_1220.jpg

Mπραβο, και ωραια κομματια και ενδιαφερουσες λεπτομερειες για το καθενα!

Βλεπω μερακλης σαν τον αδερφο σου και συ. Τα κομπολογια σε βιτρινακι και μαλιστα φωτιζομενο!!

Χωρο δε βλεπω για μελλοντικες αγορες, δεν προβλεπεται επεκταση συλλογης?

Αυτο το 'mother of pearls' τι ακριβως ειναι? Εχω ενα στυλο που εχει τετοιο υλικο στο πανω μερος.

Σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια! Ας βρω κομπολόγια που να μου κάνουν το κλικ, λεφτά για οπλισμό του κλικ και η βιτρίνα μπορεί να γίνει και δεύτερη δίπλα. Το βιτρινάκι είναι κατασκευή ανθρώπου μερακλή και χαίρομαι που έγινε όπως το ονειρευόμουν.
Όσο για το mother of pearls, όπως είπα είναι το εσωτερικό τοίχωμα των κοραλλιών που σχηματίζονται τα μαργαριτάρια. Όπως θα γνωρίζεις ενδεχομένως, το μαργαριτάρι δεν είναι τίποτα άλλο παρά η προσπάθεια ενός ζωντανού οργανισμού να απομονώσει έναν εισβολέα εντός του. Όταν ανοίγει το όστρακο για να τραφεί και μπει κάποιο σωματίδιο, κλείνοντας, το μαλάκιο αργά αργά το περιβάλλει με την ουσία που αποτελεί το μαργαριτάρι. Αν γνωρίζει κάποιος άλλος ειδικότερα ας με διορθώσει. Αν έχει κανείς και άλλα κομπολόγια, ας τα βάλει να τα χαζέψουμε.

αα, γιαυτο το λενε mother of pearls! Ειναι μερος του οργανισμου που 'δημιουργει' τα μαργαριταρια.

Νομιζα οτι ηταν ειδος μαργαριταριου και αυτος ηταν ο λογος που παλαιοτερα αγορασα το συγκεκριμενο στυλο!! :))

Ωραίος!
Πόσο διαφορετικό γούστο μπορεί να έχουν άτομα που ασχολούνται με το ίδιο χόμπυ! :p
Εγώ όσα έχω αγοράσει είναι από βαριά υλικά.
Νεφρίτης, όνυχας, αμέθυστος, σεντέφι είναι τα αγαπημένα μου.

Ωραίος!
Πόσο διαφορετικό γούστο μπορεί να έχουν άτομα που ασχολούνται με το ίδιο χόμπυ! :p
Εγώ όσα έχω αγοράσει είναι από βαριά υλικά.
Νεφρίτης, όνυχας, αμέθυστος, σεντέφι είναι τα αγαπημένα μου.

Πολύ όμορφα! Ευχαριστούμε για τις φωτο και τις επεξηγήσεις!
Σας ευχαριστώ. Άντε βάλτε και σεις τα δικά σας να τα δούμε οι υπόλοιποι.
Μετανιώνω που σε άλλες εποχές δεν πήρα 4-5 ακόμη με ελεφαντόδοντο. Αντιοικολογικός βέβαια, το ομολογώ, αλλά πλέον είναι πολύ δυσεύρετα. Ευτυχώς δλδ

πολύ ωραία η συλλογή σου.

κάποτε ξεκίνησα να αγοράζω από κάθε μέρος που επισκεπτόμουν ενα κομπολόι ως ενθύμιο. Αγόρασα 6-7 αλλά σταμάτησα σε κάποια φάση. Δεν έχω τίποτα άξιο αναφοράς που να αξίζει τον κόπο να βγάλω φωτογραφία.
Από όσα έχω όμως, ένα λευκό κοκκάλινο είναι το αγαπημένο μου στο παίξιμο και το προτιμώ σαφώς σε σύγκρισει με κάτι άλλο από ηφαιστιακά πετρώματα κλπ.
Όμως μια φορά σε ένα τραπέζι, ένας φίλος έβγαλε από την τσέπη του ένα κομπολόι από κοκκινο κεχριμπάρι όπως μου είπε. Αφού είχαμε πιει τα κρασάκια μας του ζήτησα να μου το δώσει λίγο. Το πήρα και ήταν ήδη ζεστό. Η αίσθηση δεν περιγράφεται. Ειχε έρθει σε μια τέλεια αρμονία με τα δάκτυλα. Ερεε σαν νερό. Ακόμα δεν μπορώ να το ξεχάσω. Κάποια στιγμή, καλά να είμαστε, έχω σκοπό να τσιμπήσω ένα κεχριμπαρένιο.

Αγαπητέ από που ψωνίζεις αν επιτρέπεται ή τελος πάντων αν ξέρεις κανένα μαγαζάκι αθήνα που να έχει προσγειωμένες τιμές?

Last edited:
πολύ ωραία η συλλογή σου.

κάποτε ξεκίνησα να αγοράζω από κάθε μέρος που επισκεπτόμουν ενα κομπολόι ως ενθύμιο. Αγόρασα 6-7 αλλά σταμάτησα σε κάποια φάση. Δεν έχω τίποτα άξιο αναφοράς που να αξίζει τον κόπο να βγάλω φωτογραφία.
Από όσα έχω όμως, ένα λευκό κοκκάλινο είναι το αγαπημένο μου στο παίξιμο και το προτιμώ σαφώς σε σύγκρισει με κάτι άλλο από ηφαιστιακά πετρώματα κλπ.
Όμως μια φορά σε ένα τραπέζι, ένας φίλος έβγαλε από την τσέπη του ένα κομπολόι από κοκκινο κεχριμπάρι όπως μου είπε. Αφού είχαμε πιει τα κρασάκια μας του ζήτησα να μου το δώσει λίγο. Το πήρα και ήταν ήδη ζεστό. Η αίσθηση δεν περιγράφεται. Ειχε έρθει σε μια τέλεια αρμονία με τα δάκτυλα. Ερεε σαν νερό. Ακόμα δεν μπορώ να το ξεχάσω. Κάποια στιγμή, καλά να είμαστε, έχω σκοπό να τσιμπήσω ένα κεχριμπαρένιο.

Αγαπητέ από που ψωνίζεις αν επιτρέπεται ή τελος πάντων αν ξέρεις κανένα μαγαζάκι αθήνα που να έχει προσγειωμένες τιμές?

Σε ευχαριστώ πολύ! Το κεχριμπάρι είναι μαζί με το ελεφαντόδοντο τα πιο ζωντανα υλικά, μιλάνε στο χερι.
Μαγαζιά στην Αθήνα έχει και μάλιστα καλά. Το ένα είναι κέντρο, δεν ξερω αν πρέπει να το αναφέρω όμως. Μπορω να στο πω με ΡΜ
Εγώ τα χω μαζέψει είτε από ταξίδια μου στην Πόλη, είτε παραγγελία απο Λίβανο, από ψάξιμο στο ιντερνετ, ebay κτλ

Εχω ενα κεχριμπαρενιο κομπολοι απο τον καπεταν παππου μου, αγορασμενο το 1939 απο το Ροττερνταμ Ολλανδιας.
Οι περισσοτερες χαντρες εχουν και 'πραγματακια' μεσα! Εχει βαλει πετονια στις χαντρες γιατι ειχε κοπει το αρχικο κορδονακι.

Εχω μαζεψει αρκετα κομπολογια του σωρου, οχι ποιοτητας σαν του Ixar, αλλα το συγκεκριμενο, αν και αβολα μεγαλο, ειναι μαγεια στην αισθηση. Το πως γλυστραει στο χερι δεν περιγραφεται.

9743305834_8f9477a936_b.jpg

9743305844_bbdf317edc_b.jpg