Mini 1543 DAC (η σφαγή συνεχίζεται)

Έχω μια μικρή ένσταση. Το να κάνεις floating με dc την γείωση δημιουργεί ένα μεγάλο πρόβλημα. Ενώ πριν είχες να κάνεις με δυο καλής ποιότητας πυκνωτές σε σειρά με το σήμα τώρα έχεις να κάνεις με δυο ηλεκτρολυτικούς μεγάλης χωρητικότητας πάλι σε σειρά με το σήμα. Και μιλάω για τους δυο αποσυζευκτικους που αναγκαστικά βάζεις στα dc που δίνεις για πόλωση. Αυτοί είναι πάλι σε σειρά με το σήμα.

Το εχω ακουσει σφαγμενο
Εξαιρετικες και πολυ συναισθηματικες μεσαιες

Θα το εβαζα σιγουρα με τα παλια μου fostex fullrange

Έχω μια μικρή ένσταση. Το να κάνεις floating με dc την γείωση δημιουργεί ένα μεγάλο πρόβλημα. Ενώ πριν είχες να κάνεις με δυο καλής ποιότητας πυκνωτές σε σειρά με το σήμα τώρα έχεις να κάνεις με δυο ηλεκτρολυτικούς μεγάλης χωρητικότητας πάλι σε σειρά με το σήμα. Και μιλάω για τους δυο αποσυζευκτικους που αναγκαστικά βάζεις στα dc που δίνεις για πόλωση. Αυτοί είναι πάλι σε σειρά με το σήμα.

Μιλάς για τους πυκνωτές των +9 ή αυτόν του τρίμμερ? (1 κοινός)
Αυτό που μπορώ να σου πω με σιγουριά είναι ότι είχε τον ίδιο ακριβώς ήχο με DC στην έξοδο, με σκέτο τριμμερ και με τριμμερ+πυκνωτή. Στην πρώτη περίπτωση έβγαζε DC, στη δεύτερη λίγο θόρυβο, στην τρίτη τίποτα.

Πρέπει να αναφέρω ότι δοκίμασα να πάρω τα +2.5 από ξεχωριστό LM317 σε σειρά με το πρώτο, αλλά ο ήχος άλλαζε και δεν...
Επίσης δοκίμασα διαφορική τροφοδοσία με άλλο κύκλωμα εξόδου (και πιο πολλά τρανζίστορ) ώστε να μπαίνουν 2.5V DC και να βγαίνει 0. Ήταν πολύ ασταθές στο DC out σε σχέση με τη θερμοκρασία κι έπαιζε λίγο χειρότερα απ' αυτό. Επίσης δοκιμάστηκαν Jfet αλλά σαν το BC549 δεν...

Ο πυκνωτής των 220 uf που φαίνεται στο σχέδιο που έχεις παραθέσει παραπάνω. Αυτός είναι σε σειρά με το σήμα πλέων.

Καταλαβαίνω τι λες και με προβληματίζει.
Αλλά γιατί δεν αλλάζει ο ήχος αν βγεί ο πυκνωτής? Αν για κάποιον είναι ανεκτός λίγος θόρυβος, το αφήνει έτσι.
Κατά μια έννοια και οι τροφοδοσίας στο σήμα είναι. Η τροφοδοσία διαμορφώνεται και το λέμε σήμα. Το θέμα νομίζω είναι το τι "βλέπει" το κύκλωμα εξόδου κάθε φορά και τι μπορεί να οδηγήσει. Ενδιαφέρουσα συζήτηση...

Last edited:
Δυστυχώς όλα τα εξαρτήματα που μπαίνουν σε ένα κύκλωμα είναι σε σειρά με τον ήχο. Απλά μου χτυπάει λίγο άσχημα να βάλω εκεί έναν ηλεκτρολυτικό. Ακουστικά μονό μπορείς να μας πεις τι είναι καλύτερο.

Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι βγάζοντάς τον δεν αλλάζει τίποτα. Μόνο λίγος θόρυβος υπάρχει που μάλλον είναι απ' τη "διαφορά" των γειώσεων. Ό,τι ηλεκτρολυτικός και να μπεί εκέι δεν κάνει διαφορά 1000uF, 100uF, jamicon, stargate... Άρα φαίνεται σα να μην υπάρχει.

Last edited:
Πρέπει να σου πω ότι αυτό το "τέχνασμα" με έκανε να το σκεφτώ πολύ αν θα το "ανεβάσω" εδώ. Αλλά είπα να το μοιραστώ κι ας μην συμφωνήσουν κάποιοι. Είμαστε εδώ για να ανταλλάσουμε ιδέες και μπορεί να βγεί σε καλό. Εξάλλου είναι τόσο απλό και φθηνό που όλοι μπορούν να το δοκιμάσουν και να μας πουν, σε οποιοδήποτε κύκλωμα...

Last edited:
Απάντηση: Re: Mini 1543 DAC (η σφαγή συνεχίζεται)

Έτσι ακριβώς. Πέρα από ακουστικές εντυπώσεις, η ρήση "έβγαλα τον πυκνωτή από το σήμα" είναι λάθος, αν έβαλα άλλον στην απόζευξη.

Ακουστικά το πράγμα μπορεί να αλλάζει, ηλεκτρικά είναι ένα και το αυτό. ΚΑΙ οι πυκνωτές του τροφοδοτικού είναι σε σειρά με το "σήμα", απλά βρίσκονται στην επιστροφή.

Ένα πρόχειρο

Όλοι οι τελικοί ενισχυτές του εμπορίου γειώνονται. Και οι ιδιοκατασκευές πρέπει να κάνουν το ίδιο. Με το συγκεκριμένο κύκλωμα, αυτό είναι αδύνατο, εκτός και αν τοποθετηθεί μετ/τής μεταξύ π.χ. προ και τελικού για γαλβανική απομόνωση.

Αφού όμως έχεις και το BC σαν buffer, γιατί να μην συνυπολογίσεις τα 2,5 βολτ όφσετ στην πόλωσή του, το έχει προτείνει και ο kontr αν δεν απατώμαι παλιότερα σε κύκλωμα με λυχνίες.

Κι εδώ μπορεί πολύ απλά να γίνει το ίδιο.

Μα το έκανα. Δεν βγαίνει όμως με 1 bjt/κανάλι και όπως μου βγήκε έπαιζε χειρότερα και ήταν ασταθές. Αν κάποιος έχει σχηματικό το δοκιμάζω σήμερα κιόλας...

Μα το έκανα. Δεν βγαίνει όμως με 1 bjt/κανάλι και όπως μου βγήκε έπαιζε χειρότερα και ήταν ασταθές. Αν κάποιος έχει σχηματικό το δοκιμάζω σήμερα κιόλας...

Αν εννοείς ασταθές ως προς το DC offset, είναι φυσιολογικό. Τι περίμενες με ένα σκέτο τρανζίστορ?

Για dc σύζευξη θέλει κάποιο κύκλωμα συμμετρικό με θερμική αντιστάθμιση ή dc servo με τελεστικό.

Κάπου έχει πάρει το μάτι μου μια δυο τέτοιες λύσεις, θα ψάξω να τις βρω και θα βάλω λινκ.

Αυτό δοκίμασα κι εγώ αλλά χωρίς servo κτλ.

Πρέπει να αναφέρω ότι δοκίμασα να πάρω τα +2.5 από ξεχωριστό LM317 σε σειρά με το πρώτο, αλλά ο ήχος άλλαζε και δεν...
Επίσης δοκίμασα διαφορική τροφοδοσία με άλλο κύκλωμα εξόδου (και πιο πολλά τρανζίστορ) ώστε να μπαίνουν 2.5V DC και να βγαίνει 0. Ήταν πολύ ασταθές στο DC out σε σχέση με τη θερμοκρασία κι έπαιζε λίγο χειρότερα απ' αυτό. Επίσης δοκιμάστηκαν Jfet αλλά σαν το BC549 δεν...

Πάντως τώρα δεν είναι ασταθές, παίζει 5mV το πολύ. Μακάρι να βρεις κάτι καλό.