Μίνι ενισχυτής με λυχνίες 2xECL82 SE

• Αγαπητοί φίλοι

Με ιδιαίτερη χαρά σας προσκαλούμε στην κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του AVClub για το 2025

Την Κυριακή, 16/3/2025 και ώρα 13:30 στο εστιατόριο  "Το Ψαρονέφρι" θα πραγματοποιήσουμε την κοπή της Πρωτοχρονιάτικης πίτας μας για το 2025.

Το εστιατόριο βρίσκεται στο Μαρούσι, Πέλικα 64, Τηλ.: 210 2824531

Δηλώστε τη συμμετοχή σας εδώ, θα χαρούμε πολύ να σας δούμε από κοντά.

chris73

AVClub Addicted Member
3 March 2014
2,928
Θεσσαλονίκη
Εδώ ένα σχέδιο στο νετ που το είδα και λέω "ΚΑΙ αυτό πρέπει να γίνει!" διότι έχω ένα μικρό κόλλημα με τις ... μικρές κατασκευές.

tiny3W.gif

Έτσι λοιπόν βρήκα δύο μεταχειρισμένες λάμπες στο ebay, ενώ τα υπόλοιπα τα είχα ή τα αγόρασα από εδώ. Δεν είχα σκοπό να χρησιμοποίησω τίποτα εξωτικό και ακριβό. Σκέφτηκα και ξανασκέφτηκα για το κουτί του "έγραφα", "έσβηνα" να γίνει το δυνατόν μικρό και τελικά κατέληξα κάπου.
IMG_3841_zps4c4d041f.jpg

Τα δύο κομμάτια που το ένα εδράζει τις λυχνίες κτλ, και το άλλο περιλαμβάνει τους μετασχηματιστές είναι από γαλβανιζέ λαμαρίνα 0.5mm.
Τα κάθετα μαύρα είναι από μαύρη λαμαρίνα 3mm (τανκς -οκ, συνολικό βάρος με α´πόλα 4kg). Όλα γίνονται σάντουιτς με ντίζες Μ5 και οι αποστάτες πάνω από τις λυχνίες είναι από αλουμίνιο Φ8.

Διαστάσεις 13Χ20 και ύψος 14cm.

IMG_3833_zps575fecad.jpg

IMG_3835_zpsaaef1c67.jpg

Η επένδυση τους έγεινε με τα "γνωστά" υλικά από προηγούμενη κατασκευή (ταπετσαρίες-ουρανοί αυτοκινήτου). Το μαύρο όμως δεν ξέρω αν αργά ή γρήγορα θα αρχίσει το ξεφλούδισμα μια και είναι πολύ λεπτό και από την πίεση στις γωνίες νομίζω πως ήδη τα έχει δει λίγο μαύρα...
Το μπεζάκι παρά την ζέστη γύρω από τις λυχνίες και μετά από τόσες ώρες φένεται να τα πάει πολύ καλά. Θα δούμε.

Όπως είπα τίποτα το ακριβό. Οι λυχνίες κόστισαν 15Ε και οι μετασχηματιστές 30Ε από Αντωνιάδη. Τα υπόλοιπα δεν έχω ιδέα άλλα μπορείτε να υπολογίσετε.
Ο τροφοδοσίας είναι 230-200V 130mA, 2x3.15 2A. Οι εξόδου 5.6k - 8Ω.

IMG_3839_zps1d8103af.jpg

IMG_3840_zps5369784e.jpg

Φανταζόμουν πως έτσι που θα έβαζα τους μετασχηματιστές ίσως είχα θέμα με βόμβο που τελικά προέκυψε ευτηχώς σε πολύ μικρό βαθμό. Έκανα μερικές αλλαγές στην τροφοδοσία, όμως δεν μπορούσα να βάλω και μεγάλες αντιστάσεις μια και ήδη η τάση δεν ήταν μεγάλη (καλύτερα να ζητούσα 220 στο δευτερέον και όχι 200).

Τέλος καλό, υπάρχει ένας πολύ ανεπαίσθητος βόμβος και πάλι ανάλογα με τα ηχεία. Όταν ο τροφοδοσίας δούλεψε δοκιμαστικά έξω από το κουτί δεν ακουγόταν τίποτα, και ουσιαστικά ούτε και φύσημα.

IMG_3844_zps43e66bcc.jpg

IMG_3846_zps7964570c.jpg

στην άνοδο έχω αντί 270 όπως λέει ο "κατασκευαστής" 225V και χωρίς καμία αλλαγή στο υπάρχον σχέδιο (μια που δεν το κατέχω κίολας) στο screen πάντα έχω περι τα 10V υψηλότερα. "Εμένα μου ακούγεται θαύμα". Πολύωρες δοκιμές δεν έδειξαν καθόλου θέματα υπερθέρμανσης.

Καλή συνέχεια και ευχαριστώ τα παιδία που με είχαν βοηθήσει περί των ηλεκτρονικών τότε.

IMG_3854_zpsf8c06e07.jpg

IMG_3845_zps423f8046.jpg

tin3w_assy.gif

more peers

AVClub Fanatic
24 April 2009
20,153
Αθήνα
Eκπληκτική ιδέα και υλοποίηση του κουτιού!
Συνδυασμός ευκολίας, οικονομίας, ευχρηστίας και λειτουργικότητας με προσωπικές πινελιές! Πραγματικά πανέμορφο!

Τα θερμά μου συγχαρητήρια!
Μακάρι και το ηχητικό μέρος να εκπληρώσει τις προσδοκίες σου!

:ernaehrung004:

chris73

AVClub Addicted Member
3 March 2014
2,928
Θεσσαλονίκη
Eυχαριστώ. Από λειτουργικότητα πάσχει αν χρειαστεί κάτι να κάνεις στην τροφοδοσία. Θα χρειαστεί αρκετό ξύλωμα. Το μέρος με τις λάμπες ανοίγει ευκολότερα.
Από ήχο μια χαρά το βρίσκω και τέτοιου τύπου ενισχυτές νομίζω πως είναι ακριβώς ότι πρέπει για desktop με άριστη σχέση όγκου - απόδοσης. Μετά ή αρχίζουν να μεγαλώνουν πολύ ή γίνονται εντελώς παιχνίδια.

Gojakla

Supreme Member
20 May 2009
5,856
Θα μπορούσα να χαζεύω τις κατασκευές σου μόνο και μόνο για την "καλλιτεχνική διεύθυνση" των φωτογραφιών σου... :SFGSFGSF:

sokmav

AVClub Fanatic
5 February 2012
14,227
:SFGSFGSF:
Έχεις βαλθεί να μας τρελάνεις.
Γεια στα χέρια σου!

more peers

AVClub Fanatic
24 April 2009
20,153
Αθήνα
Απάντηση: Re: Μίνι ενισχυτής με λυχνίες 2xECL82 SE

Eυχαριστώ. Από λειτουργικότητα πάσχει αν χρειαστεί κάτι να κάνεις στην τροφοδοσία. Θα χρειαστεί αρκετό ξύλωμα. Το μέρος με τις λάμπες ανοίγει ευκολότερα.
Από ήχο μια χαρά το βρίσκω και τέτοιου τύπου ενισχυτές νομίζω πως είναι ακριβώς ότι πρέπει για desktop με άριστη σχέση όγκου - απόδοσης. Μετά ή αρχίζουν να μεγαλώνουν πολύ ή γίνονται εντελώς παιχνίδια.

Εμένα μου φάνηκε εύκολη η πρόσβαση (παντού) και καλά απομονωμένη η τροφοδοσία, γι αυτό ανέφερα τη λειτουργικότητα!
Απο ηλεκτρονικά δεν ξέρω γρι, οπότε το αφήνω σε σένα.

Τα λίγα κομμάτια και η γενικότερη φιλοσοφία σχεδίασης με τις προσωπικές πινελιές και οι λύσεις ώστε να μην φαίνονται τυχών ελαττώματα (όλα τα diy έχουν τέτοια) είναι άξια συγχαρητηρίων!

το εννοώ!

Προσωπικά, παρ'ότι είμαι εναντίον της οικονομικής λάμπας (καλώς ή κακώς, δεν έχει σημασία?) μου έβαλες φωτιές μόνο απο την κατασκευή!

Και πάλι συγχαρητήρια! :worshippy:

chris73

AVClub Addicted Member
3 March 2014
2,928
Θεσσαλονίκη
supersonic και οι τρύπες είναι στραβές και τα βύσματα και άλλα πολλά! :a0210: Όμως οι εργασίες γίνονται αυστηρά με εργαλεία χειρός και εργαστήριο τα ποιο απίθανα σημεία του σπιτιού
Ευτυχώς δεν μένει άλλος εδώ μέσα ...χαχαχα

Σαν αρχική επιρροή οι ενισχυτές οργάνων, μου την έδωσε και άρχισα να ντύνω τα πάντα. Το περίεργο είναι πως δεν έχω βρει άλλον να το κάνει.
Στα συν του ντυσίματος η κάλυψη ατελειών. Βενζινόκολα και ψαλίδια απαραίτητα!

23 December 2007
1,700
Εξαιρετική δουλειά!! Έχω και γω δύο ECL86 και όλο το γυροφέρνω να φτιάξω κάτι.. Αν είχα μετασχηματιστές εξόδου θα το είχα κάνει κιόλας.

Internet King

Supreme Member
24 June 2006
4,779
Π. Φάληρο, Αθήνα
Χρήστο δεν είσαι μόνο φοβερός στο design, αλλά έχεις και ένα μοναδικό τρόπο να φωτογραφίζεις τα διάφορα αντικείμενα.
Τι να πω , πρόσεχε μην κάνεις παρέα με κινέζους και τύπους που ασχολούνται με τη φωτογραφία, κουβαλάνε τεράστιες μηχανές ..., και διαρκώς μας ταλαιπωρούν ...

Last edited:

chris73

AVClub Addicted Member
3 March 2014
2,928
Θεσσαλονίκη
Χαχαχαχαχα καλόοοοο. Μαλόν για γιαπωνέζους λες....
Αλλά όχι, δεν έχω κακές παρέες και πεισματικά κρατάω μια ψηφιακή 10 ετών που έχω και ας μερικές φορές απλά δεν κάνει. Επίσης βγάζω σπάνια φωτογραφίες.
Προσπαθώ να αποφεύγω περφεκτιονισμούς, εμμονές, και εξιδεικεύσεις παντώς είδους. Έτσι και αλλιώς όλοι είμαστε μέτριοι. Αν είσαι Μοτζαρτ μην ανυσηχείς, θα φανεί μόνο του.
Για αυτό για εμένα τελικά μετρά το παιχνίδι.

Πάλι μας κούφανες Χρήστο. Τι να πρωτοθαυμάσει κανείς. Απόλυτη πρωτοτυπία, βαθιά φαντασία και άψογη εκτέλεση!

Δεν έχω να προσθέσω τίποτε άλλο παρά αυτό: :D