Μίνι-τεστ φακών στα 50mm

send

AVClub Fanatic
19 June 2006
30,948
Θεσσαλονίκη
...Μόλις είχα λύσει το τρίποδο και ξεκινήσει να κατεβαίνω την ακρόπολη του κάστρου των Ιωαννίνων, όταν έφυγαν τα σύννεφα και έσκασε μύτη ένας χρυσός ήλιος χαρίζοντας τις τελευταίες ακτίνες του. Δεν θα απέμεναν πάνω από 10λεπτά μέχρι να χανόταν πίσω από τους λόφους στα δυτικά των Ιωαννίνων... Πρόλαβα έτσι να δοκιμάσω 3 φακούς στα 50mm, στο ίδιο θέμα με τα 35mm: το Φετιγιέ Τζαμί δίπλα στο Βυζαντινό Μουσείο Ιωαννίνων, από την ίδια θέση με τα 35mm αλλά με όρθιο κάδρο.

Οι φακοί οι ίδιοι (δηλαδή ο Canon EF 28-135 3.5-5.56is και ο EF-S 18-55 3.5-5.6II, οι οποίοι περιλαμβάνουν το συγκεκριμένο εστιακό μήκος στο εύρος τους). Και ο Asahi Pentax SMC Takumar 1.4/50 που έτυχε να έχω εύκαιρο. Δεν είμαι ιδιαίτερα σίγουρος για την κατάσταση του συγκεκριμένου δείγματος, καθώς του έχω βγάλει κυριολεκτικά τα μάτια από την άγνοιά μου, έβγαλα ένα ελατηριάκι από τη θέση του νομίζοντας ότι ο φακός είχε κολλήσει στη θέση Auto. Ακούγεται πλέον ένα χριτς-χριτς κατά την εστίαση και το διάφραγμα δεν κλείνει με την ίδια ευκολία. Δεν πιστεύω να έχουν πειραχθεί τα οπτικά, αλλά ποτέ δεν ξέρεις.

Λοιπόν, πρώτα οι φωτογραφίες:
Πλήρεις και resized σε 667x1000

1. Canon EF 28-135is

571848

571849

Ο Takumar έδειξε περίεργη συμπεριφορά.

Καταρχήν υπερφώτισε τέρμα ανοικτός (f/1.4), κατά 1 στοπ. Υποφώτισε σε f/4.0 κατά 1/3 στοπ αλλά αυτό μπορεί να είναι και λάθος της μηχανής.
Αυτό που με άφησε έκπληκτο είναι η μεταμόρφωσή του από f/1.4 σε f/2.0. Άλλος φακός. Τρομερή διαφορά στην οξύτητα.

Επίσης νομίζω ότι στα 50mm ο 28-135 τα πάει άριστα. Καμία σχέση με τα αποτελέσματα στα 35mm. Αυτό είναι το θέμα με τους ζουμ, αλλού αποδίδουν, αλλού όχι. Βινιεταρίσματα, χρωματικές εκτροπές κλπ δεν παρατήρησα πουθενά. Όταν βρω χρόνο θα κάνω ένα τεστ στα 50mm με περισσότερους φακούς. Όταν...

οντως ....τα ιδια λεω και εγω .

μα τετοια διαφορα αναλυσης λογω διαφραγματος ;;
εισαι σιγουρος οτι δεν κουνησες καταλαθος την εστιαση του πενταχ ;

με εκπλησει ο 18 55 που αποδιδει γενικα πολυ καλα για τα λεφτα του.....

Όχι, η εστίαση έμεινε η ίδια για όλους τους φακούς. Γενικώς δεν υπάρχει ζήτημα ανεστίαστου, το θέμα ήταν στα 40+ μέτρα και η εστίαση έγινε στη βάση του μιναρέ, οπότε υπήρχε σε όλες τις περιπτώσεις επαρκές βάθος πεδίου. Περίεργη είναι η πτώση ευκρίνειας από f/2.0 σε f/4.0! Το ότι η εικόνα είναι soft και με χρωματικές εκτροπές στο 1.4 είναι γνωστό.
Βέβαια η ευκρίνεια του Takumar για f/2.0 είναι άριστη, θεωρώ. Ένας Super Takumar (δίχως πολλαπλές επιστρώσεις) 1.4/50 που έχω (μάλλον είχα, από σήμερα δανεισμένος στον Στέργιο) τα πηγαίνει πολύ καλύτερα σε μεσαία και κλειστά διαφράγματα. Ίσως το ψαχούλεμα του φακού πείραξε και τα οπτικά του, δεν θέλει και πολύ... ο SMC Takumar έχει τη φήμη ξουραφιού.

Μέχρι πέρυσι ήμουν μέλος στο M42 club. Εκεί μερικοί ορκίζονταν ότι ο takumar 24 ήταν ο καλύτερος που έβγαλε ποτέ η PENTAX. Και πραγματικά είδα και φωτο με αυτό το φακό σε μια ME SUPER που ήταν σούπερ.

Με τέτοιο φως βγάζεις και με pin hole lens.... άψογα πράγματα....

Μέχρι πέρυσι ήμουν μέλος στο M42 club. Εκεί μερικοί ορκίζονταν ότι ο takumar 24 ήταν ο καλύτερος που έβγαλε ποτέ η PENTAX. Και πραγματικά είδα και φωτο με αυτό το φακό σε μια ME SUPER που ήταν σούπερ.

πρέπει μιά μέρα να σας δείξω φωτό της super μου....

δυστυχώς αν και τα σκανάρισα όλα ακόμα δεν τα έφερα σε τελική μορφή όλα. (τι όλα... τα περισσότερα)

Ο Takumar έδειξε περίεργη συμπεριφορά.

Καταρχήν υπερφώτισε τέρμα ανοικτός (f/1.4), κατά 1 στοπ. Υποφώτισε σε f/4.0 κατά 1/3 στοπ αλλά αυτό μπορεί να είναι και λάθος της μηχανής.
Αυτό που με άφησε έκπληκτο είναι η μεταμόρφωσή του από f/1.4 σε f/2.0. Άλλος φακός. Τρομερή διαφορά στην οξύτητα.

Επίσης νομίζω ότι στα 50mm ο 28-135 τα πάει άριστα. Καμία σχέση με τα αποτελέσματα στα 35mm. Αυτό είναι το θέμα με τους ζουμ, αλλού αποδίδουν, αλλού όχι. Βινιεταρίσματα, χρωματικές εκτροπές κλπ δεν παρατήρησα πουθενά. Όταν βρω χρόνο θα κάνω ένα τεστ στα 50mm με περισσότερους φακούς. Όταν...

Πολύ καλοδουλεμένο το τεστ, αν και συγκρίνεις ανόμοια πράγματα! ;)
Πράγματι περίεργος ο Takumar, για κάνε του καμιά διάγνωση μήπως και κάτι πειράχτηκε. Για την ηλικία του πάντως αξιοζήλευτη η απόδοση!

Καλό θα ήταν να μπορούσαμε να κάνουμε όλοι παρόμοια τέστ στους φακούς μας να ξέρουμε σε ποιά εστιακά μήκη και σε ποιά διαφράγματα δίνουν το μέγιστο... Πρός το παρόν, κλέβουμε απ' την εμπειρία σου!