minolta lens to canon eos mount

Για να προσαρμώσεις φακούς μινόλτα εννοείς; Όχι και η Μ κάνει. Θέλεις έναν τέτοιο αντάπτορα.

Το καλύτερα η ΝΕΧ το ανέφερα στο ότι υπερτερεί πχ σε εστίαση, και ανάλογα το μοντέλο, μπορεί να έχει κατά τι (όχι σοβαρά) ανώτερη ποιότητα εικόνας. Βέβαια δεν υπάρχει καινούργια ΝΕΧ στα 300 ευρώ.

Στο κιτ της Μ προσθέτεις αργότερα και έναν αντάπτορα για φακούς Canon EF (δεν χρειάζεται να είναι ο μανίσιος, που πηγαίνει 120 ευρώ), εφόσον έχεις τέτοιους, και τον εξαιρετικό μικρό 22ρη φακό (80 ευρώ από ι-μπέι).

Εγώ ξαναπέρασα στη δική μου το Magic Lantern.... το έχουν εξελίξει αρκετά πλέον για τη Μ.

το είπα με τη λογική ότι οι φακοί της nex (e mount) υποτίθεται είναι minolta συμβατοί.

ή κάνω λάθος?
Αν όντως ισχύει δεν είναι πιό σωστή προσέγγιση η nex (ή κάποια nex) αν μπορεί να ξεπεραστεί το θέμα κόστος? ή δεν έχει καμμία σχέση?

@Βλάση, θα προσπαθήσω.

Καμία σχέση. Παντού αντάπτορα θα χρησιμοποιήσεις, με τη διαφορά ότι στις mirrorless θα είναι απλός μηχανικός. Καμία σχέση ότι η Σόνυ απέκτησε τη Μινόλτα. Άλλο η SR μοντούρα των παλιών Μινόλτα, και άλλο η Μινόλτα-Α των σύγχρονων, που υιοθέτησε η Σόνυ για τα SLR μοντέλα της.

αν οι φακοι σου Μινολτα ειναι auto focus, μπορεις με το καταλληλο ανταπτορα να εχεις auto focus και στις nex kai μαλιστα με PDAF.

οχι autofocus...
οι φακοί είναι δεκαετίας 70-80

Tokina 90/2.5
Rokkor 28/3.5
Md 70-210/4.5-5.6
Md 35-70/3.5-4.8
Rokkor 45/2
Tokina 24-70/3.5-4.8

Απάντηση: Re: minolta lens to canon eos mount

οκ τοτε, καλο ειναι ομως αφου δεν ειναι Af, η μηχανη που θα διαλεξεις, να εχει focus peaking kai focus magnification, για ευκολη εστιαση.

H M δεν τα έχει από τη μητέρα της μεν.... ωστόσο με το Magic Lantern που της πέρασα, τα έχει όλα και παραμετροποιήσιμα.

Απαράδεκτες προχειρότητες από την Canon που κλασικά κουτσουρεύει τα μοντέλα της ενώ είναι απλώς θέμα software. Η Sony το έχει ακόμη και στην εισαγωγική 3Ν.

οκ τοτε, καλο ειναι ομως αφου δεν ειναι Af, η μηχανη που θα διαλεξεις, να εχει focus peaking kai focus magnification, για ευκολη εστιαση.

ποιές τα έχουν αυτά τα features?
(δηλ δεν αρκεί η οθόνη ?)

Για να πάρεις ακριβή εστίαση όταν έχει σημασία, δλδ όταν έχουμε πολύ ρηχό βάθος πεδίου, θέλεις κάποια βοηθήματα πέρα από το πλήρες κάδρο που σου δίνει η οθόνη. Η Canon Μ από τη μαμά της έχει μόνο μεγέθυνση 5x και 10x του επιλεγμένου σημείου, το οποίο μπορεί να σε καλύψει.
Ωστόσο τα ανταγωνιστικά μοντέλα έχουν τα περισσότερα ενσωματώσει το λεγόμενο focus peaking, που βασίζεται στην ουσία σε ένα high pass φίλτρο, το οποίο τις εστιασμένες περιοχές, οι οποίες παρουσιάζουν και τη μεγαλύτερη ευκρίνεια, στις τονίζει με γραμμές ή με κάποια sharpness mask. Υπάρχει επίσης σε κάποια μοντέλα και το focus window, μια εικόνα-μέσα-στην-εικόνα ουσιαστικά, όπου σου δίνει μεγεθυμένο το σημείο εστίασης σε μια εικονίτσα ενώ διατηρείς επισκόπηση του κάδρου.
Αυτά η Canon δεν τα δίνει στην Μ, συνεχίζοντας την προσφιλή της πρακτική του κουτσουρέματος των μοντέλων της μέσω software. Επίσης και η μεγέθυνση του 5x και 10x δεν βολεύει πάντα και δίνεται με περιορισμούς, πχ δεν μπορεί να ενεργοποιηθεί σε κατάσταση μεγέθυνσης το touch shutter -το οποίο αξιοποιεί ένα μεγάλο ατού της Μ, την οθόνη αφής. Χώρια που η ενεργοποίηση του 5 ή 10x γίνεται μέσω της οθόνης αφής, που δεν είναι και τόσο χρηστικό -σε αποσπά.

Ωστόσο τα απαράδεκτα κουτσουρέματα από την Canon, οδήγησαν, ειδικά σε αυτή την εταιρεία, στη δημιουργία ενεργών ομάδων χρηστών, οι οποίοι έχουν καταφέρει και έχουν χακάρει το firmware των μοντέλων της και κάνουν παπάδες. Και στις κόμπακτ, με το chdk, και στα μεγάλα μοντέλα με το Magic Lantern. Το τελευταίο υπάρχει σε alpha build πλέον και για τη Μ, και όλα τα παραπάνω τα κάνει και παραμετροποιήσιμα (και πολλά άλλα***). Μιλάμε για τη χαρά του diyη.

Έτσι για βοηθήματα εστίασης, έχω να επιλέξω από το focus peaking, το οποίο το ρυθμίζω, εάν θα το βγάζει με μάσκα sharpness, emboss ή emboss+chroma, focus window ή και μεγέθυνσης 10x σε πλήρη οθόνη απλώς με το half-shutter. Ταυτόχρονα έχω και ένδειξη απόστασης εστίασης σε εκατοστά. Δεν υπάρχει μηχανή που να κάνει τέτοια πράγματα αυτή τη στιγμή.

*** Dual iso, exposure to the right, προγραμματιζόμενο ιντερβαλόμετρο, παράκαμψη περιορισμών σε έλεγχο διαφράγματος και ταχύτητας (μπορώ και έχω ταχύτητα 1/58 και διάφραγμα φ/5.9, και μέγιστη ταχύτητα 1/8000 αντί του 1/4000), bracketing με ρυθμιζόμενο αριθμό καρέ και περιοχών ΕV και άλλα πολλά τα οποία δεν έχω ανακαλύψει ακόμη.

Last edited: