Μήπως υπάρχει "κλασσική' που δεν είναι "κλασσική" ;

Εάν δεν αρέσει σε κάποιον ο Μπάχ ας ξεκινήσει απο τίς Bachianas Brazileiras,τού Villa Lobos.;)
Μπορεί να του φανεί παράξενο που η φήμη τού Καντορα έφτασε στην χώρα τού Ριβάλντο,και να το δεί...ανάποδα το πράγμα.
Ολο βοήθειες δίνει η ομάδα.:flipout: :flipout:

Απάντηση: Re: Μήπως υπάρχει "κλασσική' που δεν είναι "κλασσική" ;

ότι και να λές Ntok αυτοί που απέμειναν σήμερα παίζουν με παπιγιόν σε ξενοδοχεία γ κατηγορίας.:flipout:
it's Better to burn out than it is to rust :grandpa:

και αποφάσισε επιτέλους: τελικά οι πωλήσεις αποδεικνύουν ή δεν αποδεικνύουν κάτι;

οι πωλήσεις αφ' εαυτών δεν σημαίνουν τίποτα . Ολοι παίζουν μουσική για να την κοινωνήσουν σε ένα ευρύτερο ακροατήριο . Αρα δευτερευόντως όλοι θέλουν να πουλήσουν . Το κακό αρχίζει όταν θέλεις πρωτίστως να πουλήσεις γι αυτό γράφεις τραγούδια .

Ο κατάλογος πάντως των επιτυχιών πολλές φορές εκπλήσσει . θα βρώ και θα σου γράψω ένα τοπ 20 βρεταννικό σε LP το 1973-4 και θα πάθεις πλάκα . :grandpa:

Μάρτιος 1975

1 ( 2 ) Tales from Topographic Oceans ...Yes
2 ( 1 ) Quadrophenia ...Who
3 ( 3 ) Pin Ups ...Danid Bowie
4 ( 4) Selling England by the pound . . .Genesis
...
8 ( 8 ) Goat's head soup ...Rolling Stones

10 ( 13 ) Planet Waves . . .Bob Dylan
11 (-) Rock'n'roll animal ...Lou Reed
12 ( 7 ) Tyranny and Mutation...Blue oyster Cult
13 (6) Muscle of love ...Alice Cooper
14 (9) Brain Salad Surgery ...ELP
15 (-) Todd...Todd Rundgren
16 (16) Aladdin Sane ...David Bowie
17 (25) Berlin ...Lou Reed
18 (17) Yessongs ...Yes
19 (-) Starless and bible Black...King Crimson
20 ( 21) Mekanik Destruktiw Kommandoh...Magma
21 (22) Wild Tales...Graham nash
22 (23)Band On the Run ...Paul McCartney
23 (-) Dark side of the moon...Pink Floyd
24 (-) Secret Treaties...Blue Oyster Cult
25 (-) VII. ..Chicago

Αυτά πουλούσαν τότε . Απίστευτοι δίσκοι στα τοπ . Τι άλλο θέλει κανείς ;

Απάντηση: Re: Μήπως υπάρχει "κλασσική' που δεν είναι "κλασσική" ;

Τι Μαρτιος '75? Αυτα που γραφεις βγηκανε οντως 1973 αντε 1974, επι δυο χρονια υπηρχε ανακυκλωση δηλαδη. Το MDK στα τσαρτς παντως, εντυπωσιακο.

ήθελα να γράψω 1974 , αλλά ...:nounder:

Re: Απάντηση: Μήπως υπάρχει "κλασσική' που δεν είναι "κλασσική" ;

Μάρτιος 1975

Αυτά πουλούσαν τότε . Απίστευτοι δίσκοι στα τοπ . Τι άλλο θέλει κανείς ;

4/25 - Μagma το πιό σημαντικό, Quadrophenia μαζεύει σκόνη - έχω να το βάλω στο πικάπ πάνω από 15 χρόνια, Stones μία απ τα ίδια, Planet Waves το ακούω ακόμα σποραδικά, κύρια για τον Robbie ("Dirge", "Goin', Goin', Gone").

Τα δικά μου 70ς:

The Stooges – Fun House (1970)
John Lennon – Plastic Ono Band (1970)
Soft Machine - Third (1970)
Can – Soundtracks (1970), Egge Bamyasi (1972)
Creedence Clearwater Revival – Cosmo's Factory (1970), Pendulum (1970)
Captain Beefheart & the Magic Band – Lick My Decals Off, Baby (1970)
The Who – Meaty, Beaty, Big & Bouncy (1971)
Todd Rundgren – Something/Anything? (1972)
Swamp Dogg – Gag A Maggott (1973)
Velvet Underground – 1969 Velvet Underground Live (1974)
John Cale – Fear (1974)
The Band – Northern Lights, Southern Cross (1975)
Stevie Wonder – Songs In The Key Of Life (1976)
The Modern Lovers – The Modern Lovers (1976)
Brian Eno – Another Green World (1976)
Suicide – Suicide (1977)
Kraftwerk – Trans-Europa Express (1977)
Captain Beefheart & the Magic Band – Shiny Beast (Bat Chain Puller) (1978)
Elvis Costello & the Attractions – This Year's Model (1978)
Pere Ubu – The Modern Dance (1978)
Chic – Risque (1979)
Talking Heads – Fear Of Music (1979)
The B-52s – The B-52s (1979)
Fleetwood Mac – Tusk (1979)

ό τι και να γίνει, μέσα από ...πύργους από καινούργια CDs που σωρεύονται συνέχεια, όλα τα παραπάνω θα βρώ χρόνο να τα ακούσω τουλάχιστον μία με δύο φορές κάθε χρόνο.
Αυτό είναι και το κριτήριό μου: πόσο με κρατάνε ακόμα, πόσο αντιστέκονται στο χρόνο.

Last edited:
Καλημερα. Βαρυ πυροβολικο, highly influential. Και πολυ συμπυκνωμενο. Αυτη ειναι αλλου ειδους "κλασσικη" που Ειναι "κλασσικη". :ernaehrung004:

Εκτος Swamp Dogg (δεν το ξερω καν) και Stevie Wonder (δεν εχω τιποτα) ολα τ'αλλα τα εχω αρχικα σε οριτζιναλ βινυλιο και τα περισσοτερα ντουμπλαρισμενα σε CD (το tusk πολυ αργοτερα μονο σε CD). Στον Κοστελλο ομολογουμενως εχω να επιστρεψω πολυ καιρο.

Pere Ubu: Datapanik in the Year Zero, τι δισκος απ'το πουθενα !!
Suicide: οποτε επιστρεφω στα δυο πρωτα τους αυτοκαθαιρομαι, παω να ανασυρω Ghost Rider, οτι πρεπει για μια ηλιολουστη μερα των Φωτων.

Σημ. στη δικη μου λιστα μεταξυ '77-'79 θα προσθετα κυριως το Not Available/Residents-1978.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Μήπως υπάρχει "κλασσική' που δεν είναι "κλασσική" ;

4/25 - Μagma το πιό σημαντικό, Quadrophenia μαζεύει σκόνη - έχω να το βάλω στο πικάπ πάνω από 15 χρόνια, Stones μία απ τα ίδια, Planet Waves το ακούω ακόμα σποραδικά, κύρια για τον Robbie ("Dirge", "Goin', Goin', Gone").

Τα δικά μου 70ς:

The Stooges – Fun House (1970)
John Lennon – Plastic Ono Band (1970)
Soft Machine - Third (1970)
Can – Soundtracks (1970), Egge Bamyasi (1972)
Creedence Clearwater Revival – Cosmo's Factory (1970), Pendulum (1970)
Captain Beefheart & the Magic Band – Lick My Decals Off, Baby (1970)
The Who – Meaty, Beaty, Big & Bouncy (1971)
Todd Rundgren – Something/Anything? (1972)
Swamp Dogg – Gag A Maggott (1973)
Velvet Underground – 1969 Velvet Underground Live (1974)
John Cale – Fear (1974)
The Band – Northern Lights, Southern Cross (1975)
Stevie Wonder – Songs In The Key Of Life (1976)
The Modern Lovers – The Modern Lovers (1976)
Brian Eno – Another Green World (1976)
Suicide – Suicide (1977)
Kraftwerk – Trans-Europa Express (1977)
Captain Beefheart & the Magic Band – Shiny Beast (Bat Chain Puller) (1978)
Elvis Costello & the Attractions – This Year's Model (1978)
Pere Ubu – The Modern Dance (1978)
Chic – Risque (1979)
Talking Heads – Fear Of Music (1979)
The B-52s – The B-52s (1979)
Fleetwood Mac – Tusk (1979)

ό τι και να γίνει, μέσα από ...πύργους από καινούργια CDs που σωρεύονται συνέχεια, όλα τα παραπάνω θα βρώ χρόνο να τα ακούσω τουλάχιστον μία με δύο φορές κάθε χρόνο.
Αυτό είναι και το κριτήριό μου: πόσο με κρατάνε ακόμα, πόσο αντιστέκονται στο χρόνο.

oυτε Ζeppelin?????

Σε πείσμα των κολλητών μου φίλων αλλά ακατάδεκτων επαϊόντων εδώ μέσα , εγώ πάντως προτίθεμαι να συνεχίσω την συζήτηση εκφράζοντας τις ‘απλοϊκές’ απορίες μου , απόψεις , ιδέες για την κλασσική , την «κλασσική» και για τις λοιπές μουσικές .
-τι ακριβώς αναζητούμε στην μουσική ;
-τι είναι αυτό που μας ωθεί να θέλουμε να ακούσουμε και να ξαναακούσουμε ένα δίσκο , ένα έργο τέχνης ;
-πως μπορούμε να κοινωνήσουμε στον τρίτο τις απόψεις μας , τις σκέψεις μας , τα συναισθήματα μας ;
-πόσο παραμορφώνεται η αντίληψη μας περί την πραγματικότητα από αυτά που εμείς ακούμε , που μας αρέσει να ακούμε , υπό την έννοια της δυνατότητος εφαρμογής του διαχωρισμού σημαντικού από ασήμαντο , ουσιώδες από επουσιώδες ασχέτως προσωπικού γούστου ;
-πόσο αλλοιώνεται η αίσθηση προοπτικής για το μουσικό έργο και την θέση του στον ιστορικό χώρο , από την περιχαράκωση μας στις μουσικές προσωπικές μας προτιμήσεις ;
-τι ρόλο παίζει , και αν παίζει , η ηλικία στις προτιμήσεις μας ;

_________________​

Πάντως , όσον αφορά την κλασσική , μετά από μία μακρά περίοδο αποκλειστικής ακρόασης κλασσικής ( από την αρχή του θρέντ έως χθές το βράδυ ) , έχω να παρατηρήσω τα εξής – που τα έχω παρατηρήσει και άλλες φορές .
Ακούγοντας κλασσική είμαι ικανοποιημένος , αλλά δεν είμαι ευτυχισμένος
Ακούγοντας κλασσική δεν πάλλεται το αίμα στις φλέβες μου . Δεν ταξιδεύει το μυαλό μου . Δεν μαγεύεται η ψυχή μου . Δεν νιώθω ζωντανός . Δεν κυλάει η αδρεναλίνη στο σώμα μου . Δεν μετανοιώνω που δεν έμαθα ένα όργανο . Δεν ενεργοποιείται το ένστικτο της σωματικής , ζωϊκής μου υπόστασης . Δεν μπορεί να μου αλλάξει την διάθεση και κυρίως προς το καλύτερο . Είναι έξω από τη ζωή μου .
Μπορώ να την εκτιμήσω διανοητικά . Όπως ορισμένους πίνακες που θαυμάζεις την πινελιά του ζωγράφου . Όπως ορισμένους μαθηματικούς τύπους που θαυμάζεις την λύση τους . Όπως ένα ωραίο βάζο . Όπως μια ωραία , αλλά απόμακρη και ψυχρή γυναίκα .

4/25 - Αυτό είναι και το κριτήριό μου: πόσο με κρατάνε ακόμα, πόσο αντιστέκονται στο χρόνο.

βλέπεις , το λες και μόνος σου . "Πόσο με κρατάνε ακόμα." Οσο θυμόμαστε τους νεκρούς μας , αυτοί ζούνε . Αλλά όσο τους θυμόμαστε εμείς . Για τους άλλους ;

Είναι έξω από τη ζωή μου .

αυτό, από μόνο του, τα λέει όλα.
Κάπως έτσι είναι η δική μου σχέση με το Θέατρο κι έχω αναρωτηθεί άπειρες φορές.

Γιατί πρέπει να ακούσεις ;
Γιατί πρέπει να έχεις άποψη;

δέχεσαι τους φίλους σου με ...τα ελαττώματά τους :flipout:

Δημήτριος Ντοκατζής;103816Ακούγοντας κλασσική είμαι ικανοποιημένος said:
δεν [/B]πάλλεται το αίμα στις φλέβες μου . Δεν ταξιδεύει το μυαλό μου . Δεν μαγεύεται η ψυχή μου . Δεν νιώθω ζωντανός . Δεν κυλάει η αδρεναλίνη στο σώμα μου . Δεν μετανοιώνω που δεν έμαθα ένα όργανο . Δεν ενεργοποιείται το ένστικτο της σωματικής , ζωϊκής μου υπόστασης . Δεν μπορεί να μου αλλάξει την διάθεση και κυρίως προς το καλύτερο . Είναι έξω από τη ζωή μου . Μπορώ να την εκτιμήσω διανοητικά . Όπως ορισμένους πίνακες που θαυμάζεις την πινελιά του ζωγράφου . Όπως ορισμένους μαθηματικούς τύπους που θαυμάζεις την λύση τους . Όπως ένα ωραίο βάζο . Όπως μια ωραία , αλλά απόμακρη και ψυχρή γυναίκα .

Προσωπικα δεν ξεκινησα απ'την Κλασσικη, και ειμαι ο τελευταιος που θα ιεραρχησω την Κλασσικη εναντι π.χ. της τζαζ ή των ακροτατων οριων της Ροκ. Αυτο που ξερω ειναι οτι οταν ακουσα για πρωτη φορα την 7η Συμφωνια του Μπετοβεν με Χαρνονκουρτ/Chamber Orchestra of Europe εκλαιγα με λυγμους για μιση ωρα και για ολη την υπολοιπη ημερα ημουν ελαφρυς σαν πουλακι. Τελειως εσωτερικη διεργασια. Σε πιανει απ'το λαιμο και σε στριφογυρναει, χωρις αναλυσεις και λογικη επεξεργασια.

Ειλικρινα το ξανασκεφτομαι πριν επανελθω σε τετοιες εμπειριες γιατι υπαρχει πολυ φορτιση. Ουτε με το Closer (Joy Division) δεν εχω φτασει ως εκει και τον θεωρω στους 5 κορυφαιους δισκους ολων των εποχων.

Η Τεχνη εχει το ιδιωμα να ειναι συντριπτικη, σε αφηνει αυναυδο, ξερο, σου αλλαζει τα φωτα. Εαν ειναι να την προσεγγιζεις υπο το μικροσκοπιο του επιστημονα τοτε ειναι κατι σα να εξεταζεις τον οργασμο ως ...Masters και Johnson.

Απόσπασμα:
Αρχική Δημοσίευση από Δημήτριος Ντοκατζής

Ακούγοντας κλασσική είμαι ικανοποιημένος , αλλά δεν είμαι ευτυχισμένος Ακούγοντας κλασσική
δεν [/b]πάλλεται το αίμα στις φλέβες μου . Δεν ταξιδεύει το μυαλό μου . Δεν μαγεύεται η ψυχή μου . Δεν νιώθω ζωντανός . Δεν κυλάει η αδρεναλίνη στο σώμα μου . Δεν μετανοιώνω που δεν έμαθα ένα όργανο . Δεν ενεργοποιείται το ένστικτο της σωματικής , ζωϊκής μου υπόστασης . Δεν μπορεί να μου αλλάξει την διάθεση και κυρίως προς το καλύτερο . Είναι έξω από τη ζωή μου . Μπορώ να την εκτιμήσω διανοητικά . Όπως ορισμένους πίνακες που θαυμάζεις την πινελιά του ζωγράφου . Όπως ορισμένους μαθηματικούς τύπους που θαυμάζεις την λύση τους . Όπως ένα ωραίο βάζο . Όπως μια ωραία , αλλά απόμακρη και ψυχρή γυναίκα .

Προσωπικα δεν ξεκινησα απ'την Κλασσικη, και ειμαι ο τελευταιος που θα ιεραρχησω την Κλασσικη εναντι π.χ. της τζαζ ή των ακροτατων οριων της Ροκ. Αυτο που ξερω ειναι οτι οταν ακουσα για πρωτη φορα την 7η Συμφωνια του Μπετοβεν με Χαρνονκουρτ/Chamber Orchestra of Europe εκλαιγα με λυγμους για μιση ωρα και για ολη την υπολοιπη ημερα ημουν ελαφρυς σαν πουλακι. Τελειως εσωτερικη διεργασια. Σε πιανει απ'το λαιμο και σε στριφογυρναει, χωρις αναλυσεις και λογικη επεξεργασια.

Ειλικρινα το ξανασκέφτομαι πριν επανελθω σε τετοιες εμπειριες γιατι υπαρχει πολυ φορτιση. Ουτε με το Closer (Joy Division) δεν εχω φτασει ως εκει και τον θεωρω στους 5 κορυφαιους δισκους ολων των εποχων.

Η Τεχνη εχει το ιδιωμα να ειναι συντριπτικη, σε αφηνει αυναυδο, ξερο, σου αλλαζει τα φωτα. Εαν ειναι να την προσεγγιζεις υπο το μικροσκοπιο του επιστημονα τοτε ειναι κατι σα να εξεταζεις τον οργασμο ως ...Masters και Johnson.

και στους 2 για τον πολύ όμορφο διάλογο που έχετε ανοίξει

:grinning-smiley-043 :grinning-smiley-043

:grinning-smiley-043

Μόνον που ορισμένοι θά σάς πούν,ότι όταν η τέχνη δημιουργεί συναισθήματα υψηλής εντάσεως γινεται μελό.Ταχω ξανακούσει αυτά.
Εσείς όμως με το παράδειγμα τής 7ης μιλάτε για κάθαρση.

Βέβαια αυτό που λές , για την συναισθηματική σου φόρτιση μέχρι δακρύων ακούγοντας την 7η , δεν το έχω πάθει ποτέ , διότι δεν αντιλαμβάνομαι ούτε και μπορώ να προσδώσω τέτοιο χαρακτήρα στην μουσική. Οπως πχ δεν αντιλαμβάνομαι και το μερικές φορές αναφερόμενο "αυτή είναι μιά μουσική γεμάτη χιούμορ" ( κάπου το είδα τώρα τελευταία , αλλά δεν μπορώ να το εντοπίσω ) . Πως μπορεί η μουσική να έχει χιούμορ ;