Mirrorless προτάσεις για νυχτερινες λήψεις

Re: Mirrorless για νυχτερινες ληψης ποια ?

περιπου στα 500 και κατι ! νομιζω αλλα θα περιμενω ομως !

οι νεοι πανασονικ 12-35 και 25μμ θα ερθουν μεσα Μαρτιου ή και λιγο νωριτερα.

Με την OMD και τον pany 20 - 25 θα εισαι καλυμενος αρκετα.
Φυσικα, ακομη πιο φωτεινος ειναι ο Nokton, αλλα ειναι πολυ ακριβος και δεν τον βρισκεις Ελλαδα.
Επισης ειναι manual εστιαστης και μπορει να σου προκαλεσει προβληματα αν βιαζεσαι και θελεις γρηγορες φωτο....

αληθεια, οι αλλοι που βγαζουν στο μαγαζι φωτογραφιες με canon-nikon , εχουν φλας ή οχι ?

...Ο 25άρης Παναλάϊκα υπήρχε το Σάββατο σε γνωστότατη φωτογραφική βιτρίνα της Ακαδημίας!

Ναι στο φωτοδεσμό, εδώ και καιρό στα 600 ευρώ
Δεν σφάξανε, υπάρχουν κι αλλού πορτοκαλιές...
Εξάλλου, είναι το τελευταίο μαγαζί που θα ψώνιζα

απ οτι ειδα παντως στο facebook,στο μαγαζι οι φωτογραφιες ειναι ολες σχεδον με φλας… μη περιμενεις το ιδιο αποτελεσμα χωρις φλας!

Φωτογραφίες σε μαγαζί χωρίς φλας θα έχεις έτσι και αλλιώς πρόβλημα εκτός αν μιλάμε για τελείως στημένες (ακίνητες και κάτω από σταθερό φως).

edit με προλαβε ο Γιαννης. Ο φωτεινός φακός δεν χρειάζεται τόσο πολύ

Σε τέτοιες συνθήκες χρειάζεται ένα καλό φλας με μπαταρίες φρέσκιες κατά προτίμηση sanyo eneloop, φακός ζουμ μεσαίων εστιακών αποστάσεων (π.χ. 24-70) και διάφραγμα 5.6 . iso 400 ή περίπου εκεί. και φυσικά άριστο σύστημα εστίασης.

οι νεοι πανασονικ 12-35 και 25μμ θα ερθουν μεσα Μαρτιου ή και λιγο νωριτερα.

Με την OMD και τον pany 20 - 25 θα εισαι καλυμενος αρκετα.
Φυσικα, ακομη πιο φωτεινος ειναι ο Nokton, αλλα ειναι πολυ ακριβος και δεν τον βρισκεις Ελλαδα.
Επισης ειναι manual εστιαστης και μπορει να σου προκαλεσει προβληματα αν βιαζεσαι και θελεις γρηγορες φωτο....

αληθεια, οι αλλοι που βγαζουν στο μαγαζι φωτογραφιες με canon-nikon , εχουν φλας ή οχι ?
και βεβαια εχουν ! ολοι ,με flash τραβανε και αντε να ναι μεγαλο το μαγαζι αν θες σε μικρο
γινεσαι ενοχλητικος πολλες φορες ! θα μου πεις ποιος το κοιταει αυτο ?
εγω παντως ναι !
να δουμε θα χω αποτελεσμα με της επιλογες μου ?

Last edited:

απ οτι ειδα παντως στο facebook,στο μαγαζι οι φωτογραφιες ειναι ολες σχεδον με φλας… μη περιμενεις το ιδιο αποτελεσμα χωρις φλας!

γιαννη δεν ειπα οτι ειναι απαραιτιτο παντα χωρις φλασ ! αλλα γενικα θελω το συστημα να μπορει και να βγαζει σε τετοιες συνθηκες χωρις φλας !!
να υποθεσω οτι το φλασ που εχει η om-d δεν κανει ?
τι πρεπει να παρω μετα ?

Last edited:

Πάντως , στις άφλασες , διαφορά ΟΜD με την nex που έχεις, δεν θα δείς (ακόμα και αν βάλεις στην OMD τον 25 1,4). Βέβαια για την nex θα πρέπει να πάρεις τον 35 1,8 ή τον 50 1,8 ..

download youtube

σωστα… οσον αφορα τη ποιοτητα της εικονας.
Αν μιλαμε φυσικα για παρομοιους φακους και οχι τον κιτ τηες νεξ.

Ομως στην εστιαση ειναι πολυ πιο γρηγορη η OMD ….

Τις φωτογραφίες τις θες για δική σου χρήση ή σκοπεύεις να το κάνεις επαγγελματικά?
Ρωτάω γιατί αν είναι για δική σου χρήση, έχεις χώρο για πειραματισμούς και δοκιμές για να πάρεις την μια φωτογραφία καθαρή απο τις 10. Αλλά σε ρυθμούς επαγγελματικούς δεν έχεις τον χρόνο να τραβάς την κάθε λήψη 5 φορές μέχρι να βγάλεις την μια ακούνητη. Όπως και μην ξεχνάμε οτι ωραίοι και χρήσιμοι οι 1.4 και 0.95 αλλά το βάθος πεδίου θα είναι εξαιρετικά ρηχό. Αν πας να βγάλεις δλδ τρια άτομα που στήνονται για την φωτογραφία, ο ένας θα είναι εστιασμένος και οι άλλοι δυο φλου. Αυτό σε προσωπικό επίπεδο είναι αποδεκτό. Σε επαγγελματικό όχι.

Εκεί που θέλω να καταλήξω είναι οτι για να πάρεις πραγματικά καλό αποτέλεσμα σε συνθήκες μπαρ, θέλεις φλας. Αλλιώς πρέπει να κάνεις κάποιους συμβιβασμούς. Δεν είναι τόσο απλό το θέμα. Τραβάω συχνά σε μπαρ για προσωπική χρήση και έχω δοκιμάσει όλους τους πιθανούς συνδιασμούς. Θα ψάξω να ανεβάσω κανα δυο παραδείγματα απο διαφορετικά σεταπ και αποτελέσματα για να πάρεις ιδέες.

Τις φωτογραφίες τις θες για δική σου χρήση ή σκοπεύεις να το κάνεις επαγγελματικά?
Ρωτάω γιατί αν είναι για δική σου χρήση, έχεις χώρο για πειραματισμούς και δοκιμές για να πάρεις την μια φωτογραφία καθαρή απο τις 10. Αλλά σε ρυθμούς επαγγελματικούς δεν έχεις τον χρόνο να τραβάς την κάθε λήψη 5 φορές μέχρι να βγάλεις την μια ακούνητη. Όπως και μην ξεχνάμε οτι ωραίοι και χρήσιμοι οι 1.4 και 0.95 αλλά το βάθος πεδίου θα είναι εξαιρετικά ρηχό. Αν πας να βγάλεις δλδ τρια άτομα που στήνονται για την φωτογραφία, ο ένας θα είναι εστιασμένος και οι άλλοι δυο φλου. Αυτό σε προσωπικό επίπεδο είναι αποδεκτό. Σε επαγγελματικό όχι.

Εκεί που θέλω να καταλήξω είναι οτι για να πάρεις πραγματικά καλό αποτέλεσμα σε συνθήκες μπαρ, θέλεις φλας. Αλλιώς πρέπει να κάνεις κάποιους συμβιβασμούς. Δεν είναι τόσο απλό το θέμα. Τραβάω συχνά σε μπαρ για προσωπική χρήση και έχω δοκιμάσει όλους τους πιθανούς συνδιασμούς. Θα ψάξω να ανεβάσω κανα δυο παραδείγματα απο διαφορετικά σεταπ και αποτελέσματα για να πάρεις ιδέες.

Καλησπέρα Alex έπειτα από ποιο ώριμη σκέψη και γνωρίζοντας οτι δεν μπορώ να αποφύγω το φλασ αποφάσισα να πάω σε OM-d + 12mm-35 lumix + FL 600R ( flash )
διάλεξα και άλλο φακό με zoom για να μην πάω μπροστά και πίσω !

Σίγουρα πολύ καλή επιλογή.

Εκεί μπορείς πάντα να έχεις και έναν φωτεινό σταθερό στην τσέπη για να βγάζεις και μερικές πιο ιδιέτερες, που μόνο ένας φωτεινός μπορεί να σου προσφέρει.

πολυ καλη επιλογη….!
Καλυπτεις ετσι ενα πολυ μεγαλο ποσοστο περιπτωσεων.

Ισως αργοτερα με εναν 25mm 1.4 + 35-100 εισαι απολυτα καλυμμενος (και για αλλες καταστασεις).

Σίγουρα πολύ καλή επιλογή.

Εκεί μπορείς πάντα να έχεις και έναν φωτεινό σταθερό στην τσέπη για να βγάζεις και μερικές πιο ιδιέτερες, που μόνο ένας φωτεινός μπορεί να σου προσφέρει.

σταθερο ποιον λες ?

Επιλογές υπάρχουν πάρα πολλές. Εξαρτάται απο το τί εστιακό μήκος θέλεις, πόσο φωτεινός θέλεις να είναι και πόσα μπορείς να διαθέσεις.

Στα πιο εξωτικά 0.95 οι επιλογές είναι λίγες και ακριβές. Υπάρχουν οι SLR Magic Hyperprime 35mm και 50mm (o 35mm ακόμα δεν έχει διατεθεί προς πώληση), ο Voigtlander 25mm Nokton (review Luminus Landscape) και ένας Canon 50mm 0.95 για τηλεμετρικές. Επίσης ο Voigtlander 42mm 0.95 που λέει ο Βλάσσης. Υπάρχει και ο Noctilux 50mm 0.95 που είναι το μέτρο αναφοράς όλων, αλλά η αναφορά του γίνεται μόνο για τυπικούς σκοπούς...

Στο f/1.1, f/1.2 οι επιλογές είναι λίγο περισσότερες και κυρίως φθηνότερες. Η Voigtlander προσφέρει τους Νοκτον. 35mm 1.2 και 50mm 1.1
Ωραία επιλογή ο Olympus Zuiko 40mm 1.2 για την παλιά Pen F.
H Μινόλτα είχε επίσης ένα δυο υπερφωτεινούς Rokkor όπως τον Rokkor 55mm f/1.2

Στα f/1.4 μετά υπάρχει πολύ μεγαλύτερη ποικιλία καθώς είμαστε σε "φυσιολογικά" διαφράγματα πάλι. Σχεδόν κάθε μεγάλος κατασκευαστής έχει 35αρηδες και 50αρηδες 1.4
Εκεί είναι θέμα μετά μεγέθους, κόστους και οπτικής απόδοσης. Έχω προσωπική άποψη απο τον Nokton 35mm 1.4 όπως είπα και πάνω και είμαι πολύ ευχαριστημένος. Έχω δεί εκπληκτικά αποτελέσματα που ζήλεψα απο τον Carl Zeiss 35mm f/1.4 Distagon για Contax/Yashica. H Samyang έχει μια σχετικά φθηνή πρόταση. Οι επιλογές είναι άπειρες.