Mission 737 - Crossover rebuild

14 July 2006
264
Καλησπέρα και Χρόνια Πολλά,
Αποφάσισα στα γεράματα να σουλουπώσω τα ηχεία που ειχα φοιτητής πίσω στο 1985. Ειναι το απλο μοντέλο 737 και οχι το R/Rainesance.
Κάποια στιγμή στην πορεία των χρόνων ειχε καει το τουιτερ και ενα φίλος που "επιαναν" τα χέρια του το άλλαξε με ενα "οτι βρήκε" και κατ' επέκταση κανιβάλισε και το crossover. Εκοψε καλωδιώσεις και συνδέσεις με τα πηνια για να παρεμβάλει ενα (one fits all) crossover της σειράς, χωρίς ευτυχώς να αφαιρέσει ή να προσθέσει κανένα υλικό (πυκνωτή, αντίσταση κλπ). Οτι είχε βάλει αρχικά ο κατασκευαστής πάνω, είναι εκεί. (3 πυκνωτές, 2 πηνία και 1 αντίσταση).
Πληροφορίες για το συγκεκριμένο crossover υπάρχουν εξαιρετικά περιορισμένες και σχηματικό ουτε για δειγμα.
Ενα σημαντικό στοιχείο είναι οτι η Αγγλική κοινότητα των συγκεκριμένων ηχείων λεει οτι αυτο το crossover, αυτων των ηχείων, της εποχής εκείνης είναι εξαιρετικά απλό.
Μεχρι τωρα εχω ηδη αφαιρέσει το crossover που ειχε βάλει παραλληλα και εχω παραγγείλει τα μαμα τουιτερ (Audax).

Ψάχνω ενα καλο έμπειρο και αξιόπιστο τεχνικό που να μπορεί να αντικαταστήσει τα υλικά με φρέσκα να κάνει τις συνδέσεις και οτι ρυθμίσεις χρειάζεται ωστε να παίξουν σωστά.

Η εναλλακτική που εχω είναι να στείλω σκετα τα 2 crossover στην Αγγλία σε ενα εξειδικευμένο κατάστημα σε vintage mission, και να μου τα στείλουν στημένα, αναβαθμισμένα και ετοιμα για σύνδεση με τις μονάδες. Δεν θέλω όμως να μπλέξω με μεταφορές, τελωνεία κτλ, οπότε προτάσεις ευπρόσδεκτες ειτε εδώ είτε με PM.

Επισυνάπτω φωτογραφίες του ηχείου, και του crossover πριν (με την παρέμβαση) και μετα ("μαμα" χωρίς το επιπλέον κύκλωμα)

Εύχομαι Καλη Ανάσταση και καλο Πάσχα με Υγεία

PS : Αν παρεπιπτόντως κάποιο μελος έχει το σχηματικό θα εκτιμούσα να το μοιραστεί μαζί μου.

Attachments

• 737_Modified_1.JPEG
    737_Modified_1.JPEG
    448.3 KB · Views: 44
  • 737_Original_1.JPEG
    737_Original_1.JPEG
    517.7 KB · Views: 48
  • IMG_9215.JPEG
    IMG_9215.JPEG
    513.1 KB · Views: 42
Last edited:
1. Χριστός ανέστη και χρόνια πολλά!
2. Δεν χρειάζεσαι σχηματικό του κροσσόβερ. Αφ' ενός είναι πολύ απλό, αφ' ετέρου (καθώς δεν έχεις εμπειρία) μπορείς να δεις πως είναι το κρος του απείραχτου ηχείου και να δουλέψεις το πειραγμένο.
3. Αντικατάσταση χρειάζονται οι ηλεκτρολυτικοί μη πολικοί πυκνωτές (οι μαύροι). Ο γκρίζος μου φαίνεται πλαστικός, οπότε δεν χρειάζεται αλλαγή, όπως και τα πηνία.

1. Χριστός ανέστη και χρόνια πολλά!
2. Δεν χρειάζεσαι σχηματικό του κροσσόβερ. Αφ' ενός είναι πολύ απλό, αφ' ετέρου (καθώς δεν έχεις εμπειρία) μπορείς να δεις πως είναι το κρος του απείραχτου ηχείου και να δουλέψεις το πειραγμένο.
3. Αντικατάσταση χρειάζονται οι ηλεκτρολυτικοί μη πολικοί πυκνωτές (οι μαύροι). Ο γκρίζος μου φαίνεται πλαστικός, οπότε δεν χρειάζεται αλλαγή, όπως και τα πηνία.
Χρονια Πολλά, ευχαριστώ για την απάντηση και τα 2 κροσοβερ εναι πειραγμένα

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

Αυτό το cross είναι από το R mission
Εκτιμώ ότι είναι πολύ κοντά αν όχι ίδιο
με το πρώτο 737

Δεν πρέπει να είναι ακριβώς το ιδιο. Το δικό μου έχει 3 πυκνωτές (2 χ 4,7μF/50V + 1 x 1,0 mF/100V), αυτο βλέπω ότι εχει 2 με άλλες τιμές.
Φυσικά και δεν είναι ολόιδιο, αλλά είναι ίδιας
φιλοσοφίας σχεδίασης.
Πιθανόν να είναι οι δυο 4,7 στο high pass
Photo-41-768x406.jpg

Φυσικά και δεν γίνεται να είναι ιδιο, τα τουήτερ των δύο ηχείων είναι διαφορετικά, 25χιλ. το αρχικό μοντέλο, 19χιλ. το Renaissance, θόλου και τα δύο, κατασκευής SEAS. Νικόλα, δεν ζητάς από την ομάδα του φέισμπουκ να ποστάρουν μιαν ευκρινή φωτογραφία του κροσόβερ; Θα μπορούσες να βγάλεις κάποια άκρη. Κάποια εξαρτήματα δείχνουν να συνδέονται με κλέμες (βίδες που σφιγγουν τους ακροδέκτες των εξαρτημάτων) και είναι τοποθετημένα σε ειδικές θέσεις για το καθένα.
Η τοπολογία είναι πολύ απλή και μάλλον είναι αυτή του ποστ 4.

Ψάχνοντας λίγο είδα ότι το τουήτερ είναι το HD100 της Αudax, και από λάθος το πέρασα για το νορβηγικό αντίστοιχο. Τα νέα τουήτερ που παράγγειλες είναι μήπως τα TW025, που προτείνονται ως drop in replacement για το HD100;
Το μέλος Stentor ασχολείται επαγγελματικά, νομίζω, με ηχεία. Σ' αυτό το φορουμ έχει δημοσιεύσει παλιότερα κατασκευές του.

Ψάχνοντας λίγο είδα ότι το τουήτερ είναι το HD100 της Αudax, και από λάθος το πέρασα για το νορβηγικό αντίστοιχο. Τα νέα τουήτερ που παράγγειλες είναι μήπως τα TW025, που προτείνονται ως drop in replacement για το HD100;
Το μέλος Stentor ασχολείται επαγγελματικά, νομίζω, με ηχεία. Σ' αυτό το φορουμ έχει δημοσιεύσει παλιότερα κατασκευές του.
Καλησπέρα, ακριβώς, αυτο έχω παραγγείλει το audax TW025

Αυτες είναι οι φωτος απο original crossover του 737 που μου εστειλε ενας αγγλάρας φίλος που ο καημένος εκατσε και το ξεβίδωσε για να μου το δειξει...Το δικό μου εχει κάποιες μικροδιαφορές βεβαια και μια αντίσταση που σε αυτο δεν την βλέπω

Attachments

• original 737 crossover.jpg
    original 737 crossover.jpg
    242.6 KB · Views: 10
  • original 737 crossover_2.jpg
    original 737 crossover_2.jpg
    274.5 KB · Views: 10
  • original 737 crossover_3.jpg
    original 737 crossover_3.jpg
    337 KB · Views: 10
  • original 737 crossover_4.jpg
    original 737 crossover_4.jpg
    217.5 KB · Views: 10
  • πυκνωτής crossover.jpg
    πυκνωτής crossover.jpg
    250.9 KB · Views: 7
Με βάση τις τρεις πρώτες εικόνες φαίνεται ότι το κρος είναι δύο δρόμων, με το μεγάλο πηνίο να συνδέεται εν σειρά με το γούφερ (από το + της μπόρνας στο +του μεγαφώνου), χωρίς άλλο στοιχείο. Στον κλάδο του τουήτερ έχουμε τους δύο παραλληλισμένους πυκνωτές να συνδέονται εν σειρά με το μεγάφωνο υψηλών (στο +) , ενώ το μικρό πηνίο συνδέεται παράλληλα στο μεγάφωνο (από το + στο - ). Η τελευταία φωτό μοιάζει άσχετη.
Πάντως (και δυστυχώς) το κρος πρέπει να είναι πειραγμένο, γιατί κανένας κατασκευαστής δεν θα παραλληλιζε πυκνωτή axial με πυκνωτή radial, ζορίζοντας μαλιστα τον τελευταίο.

Πάντως (και δυστυχώς) το κρος πρέπει να είναι πειραγμένο, γιατί κανένας κατασκευαστής δεν θα παραλληλιζε πυκνωτή axial με πυκνωτή radial, ζορίζοντας μαλιστα τον τελευταίο.
Μπορει να ειναι πειραγμενο , αλλα αυτο που λες με τον παραλληλισμο των πυκνωτων ειναι τελειως λαθος .

Απο τις φωτο του πρωτου ποστ , φαινεται οτι το κροςς ειναι δυο δρομων , 2ης ταξης και με ενα ψαξιμο που εκανα στο ιντερνετ ειδα οτι η συχνοτητα κροςς ειναι 2,4 ΚHz .