Μιξη subwoofers και πολλαπλες μετρήσεις...

Johnkokk

Senior Member
20 June 2006
491
Λοιπόν, 2 ερωτήματα.

1.Κατα πόσον θεωρείτε οτι οφελούν οι μετρήσεις σε πολλαπλές θέσεις κατα το calibration, ακόμα κι αν η θέση ακρόασης που ενδιαφέρει είναι μόνο μια.
Ετσι πως το εχω εγω στο μυαλό μου, είναι οτι πρακτικά βγαίνει ενας μέσος όρος απ' ολες τις θέσεις, ώστε ολοι οσοι κάθονται να μην ακούνε χάλια.
Αυτό ταυτόχρονα σημαίνει, οτι σε καμία θέση δεν υπάρχει το καλύτερο calibration που μπορεί, αφού πρόκετια για ενα μεσο ορο ολων των θεσεων.
Σωστό ή λάθος ?

2.Θεωρειτε οτι μπορείς στον ίδιο χώρο να αναμίξεις 2 subwoofer διαφορετικού μεγέθους ή αναγκαστικά σε μια τέτοια περίπτωση θα φιμωθει το μεγάλο προς χαριν του μικρού ?

Ευχαριστω.

Εξαρτάται και ποιο σύστημα EQ χρησιμοποιείς, γιατί δεν έχουν όλα τις ίδιες δυνατότητες.

Πάντως σε γενικές γραμμές η πρώτη θέση είναι εκείνη που παίρνει την πληροφορία και οι υπόλοιπες λειτουργούν με average.

Και διαφορετικού μεγέθους και sealed με ported και ό,τι θες μπορείς να αναμίξεις, όλα εξαρτώνται από τις δυνατότητες που έχει το EQ.

• Like
Reactions: Johnkokk
Δηλαδή το eq θα δώσει δυνατότητα αν έχεις ένα καλό sub να βάλεις και ένα παλιό λιγότερο συγρονο και δεν θα χαλάσει το τελικό αποτέλεσμα?Ήξερα ότι το eq τα φερνει όλα σε ευθεία αλλά νομιζα οτι αυτό ισχύει για ίδιας δυναμικότητα sub ,περίπου.Εχω ένα παλιό αν το βαλω πάνω δεν θα μου δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα, από αυτά που θα πήγαινα να λύσω?Ποια είναι η γνώμη σου?

Εξαρτάται και ποιο σύστημα EQ χρησιμοποιείς, γιατί δεν έχουν όλα τις ίδιες δυνατότητες.

Πάντως σε γενικές γραμμές η πρώτη θέση είναι εκείνη που παίρνει την πληροφορία και οι υπόλοιπες λειτουργούν με average.

Σε περίπτωση ΜΙΑΣ θεσης που ενδιαφέρει, χρειάζεται να αφιερωθει χρόνος για πολλαπλές μετρήσεις, εκτός της MLP ?

Άλλο πράγμα το eq π.χ. του Audyssey από το app του κινητού, και άλλο πράγμα το ART του Dirac. Εξαρτάται τι έχετε από EQ και ποιες οι προϋποθέσεις. Αν έχεις Dirac ART, τότε θα πρέπει να κάνεις πολλές θέσεις γιατί θα πρέπει να γνωρίζει το EQ πως κινείται και το ηχητικό κύμα.

Αλλιώς αν μιλάμε για κάτι πολύ βασικό, και με τρεις μετρήσεις για μία θέση ακρόασης όπως είναι στην πιο απλή μορφή του Audyssey, μια χαρά θα είσαι, για την μία και μόνη θέση που θες. Οι υπόλοιπες θα είναι για να βγει average για περισσότερες θέσεις, επομένως ναι, ένα κάτι τις μικρό θα χάσεις εκεί σε ό,τι αφορά τη μία και μοναδική κεντρική θέση.

Όσο μικρότερες δυνατότητες έχει το EQ, τόσο το βοηθάει πιο πολύ να είναι τα ηχεία πιο ίδια μεταξύ τους, είναι η γενική απάντηση σχετικά με τα διαφορετικού τύπου sub και ηχεία. Δεν είναι τυφλοσούρτης ακριβώς το στόρι με τα EQ.

• Like
Reactions: Johnkokk