Mobo optical out μάπα ήχος

Georg_

Established Member
24 February 2012
128
Το πρώτο βήμα της επανενεργοποίησης του ΗΤ έχει πρακτικά ολοκληρωθεί, αλλά δυστυχώς με απογοητευτικά αποτελέσματα.

Πηγή ήχου είναι το motherboard (Gigabyte GA-Z77XUD5H). Υποτίθεται ότι έχει HD ήχο, οπτική ψηφιακή έξοδο (Toslink), 7.1 αναλογική έξοδο (ανά 2 τα κανάλια από πρίζες 3,5mm). Έχω συνδέσει την οπτική σε αντίστοιχη είσοδο του προενισχυτή και τα 7.1 αναλογικά (με 4 καλώδια 3,5mm-2RCA) σε αναλογική είσοδο του προενισχυτή. Σε δοκιμή συνδεσμολογίας, διαπίστωσα χαώδη διαφορά ποιότητας ήχου εις βάρος του pc. Παίζοντας ένα μουσικό κομμάτι από το original CD από το οποίο το ρίπαρα στο σκληρό (wav), είναι σαν να βγάζω το Dolby off παίζοντας μία κασέτα γραμμένη με Dolby (για τους γέρους που διαβάζουν). Τι θυμήθηκα ο φούστης! Όντως, πάντως, η διαφορά ακούγεται για πλάκα. Το CD (σύνδεση ομοαξονική), όλα τα άλλα απείραχτα (καμμία παρέμβαση στον ήχο), ακούγεται πιο δυνατά, με σαφέστατα μεγαλύτερη δυναμική περιοχή. Κάνει το PC (σύνδεση Toslink) να ακούγεται σαν να έχω ρίξει ένα πανί πάνω στα ηχεία.

Σκέφτεστε κάτι που μπορεί να έχω κάνει λάθος, ή έτσι είναι ο ήχος από PC;

Το ακούγεται πιο δυνατά με προβληματίζει... Γιατί να ακούγεται πιο δυνατά η ψηφιακή έξοδος;
Όσο για τη διαφορά toslink με ομοαξονική, η toslink συνήθως ακούγεται χειρότερα γιατί οι καλές οπτικές ίνες κοστίζουν. Μα τόση διαφορά;

Από την στιγμή που βγάζεις ήχο από την οπτική , το πρόβλημα είναι στο software. (Aν και τόση διαφορά όπως την περιγράφεις δεν δικαιολογείται)

Δοκίμασε ένα standard setup και βλέπουμε...

Για αρχή ξανα πέρνα τους Drivers της κάρτας ήχου από το site της Gigabyte.

'Ορισε στο Control panel , στο Sound την ψηφιακή ως κύρια έξοδο.

Κατέβασε το http://www.foobar2000.org/ & κάντο install.

Στη συνέχεια κατέβασε το Component για Wasapi και βάλτο στον φάκελο Components.

Άνοιξε τον foobar , πήγαινε στις επιλογές (preferences), πήγαινε στο Playback, Output, και στο κουτάκι Devices διάλεξε Wasapi Realtek Digital

Last edited:
Re: Απάντηση: Mobo optical out μάπα ήχος

Update. Κατόπιν των οδηγιών του Portioli, αναγκάστηκα να ... διαβάσω. Έμαθα, λοιπόν ότι το WASAPI σημαίνει Windows Audio Session Application Programming Interface και ότι επιτρέπει αναλλοίωτη μετάδοση της πληροφορίας στον προενισχυτή. Μου φλάσαρε ότι είχα δει την επιλογή για WASAPI στο XBMC (στις ρυθμίσεις του ήχου). Έκοψα δρόμο, λοιπόν (αφού ήταν ήδη εγκατεστειμένο), και το δοκίμασα. Ααααααα!!!!! Μετά από κάμποσα Α-Β (XBMC optical-CD player coaxial), με το ζόρι άκουσα κάποια -ίδιας υφής αλλά απειροελάχιστου μεγέθους- διαφορά (υπέρ του CD player) και πιθανόν να την άκουσα, γιατί είμαι λίγο πειραγμένος...

Να σημειώσω ότι η διαφορά είναι σαφώς μικρότερη από εκείνη, που ακούω μεταξύ CD player-Coaxial και DVD player-Coaxial.

Portioli είσαι γίγας! :worshippy:

Το foobar θεωρείται καλύτερο player από το XBMC, ώστε να αξίζει τον κόπο να το βάλω κι αυτό; Αναφέρομαι σε ποιότητα ήχου.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Mobo optical out μάπα ήχος

Το foobar θεωρείται καλύτερο player από το XBMC, ώστε να αξίζει τον κόπο να το βάλω κι αυτό; Αναφέρομαι σε ποιότητα ήχου.

Χωρίς να θέλω να είμαι απόλυτος, εγώ δεν εντοπιζω διαφορές στην ποιότητα ήχου ανάμεσα σε players ή λειτουργικά εφόσον ρυθμιστούν με τον ίδιο τρόπο (Στη περίπτωσή μας WASAPI).

Tώρα στην πράξη αν δουλεύεις με τηλέφωνο ή με remote δεν το συζητώ το Xbmc είναι πιο πρακτικό και πιο όμορφο από *μαμά*.

O foobar2K μπορεί να γίνει και αυτός πολύ όμορφος με κάποιο extra skin, απλά θέλει λίγη περισσότερη δουλειά.
Στα θετικά του έχει μεγάλη παραμετροποίηση , υποστηρίζει και ASIO output & DSP

Foobar
ZcNQc.jpg
B5wkX.jpg
G6Job.jpg

Χbmc

attachment.php
attachment.php

Υπάρχει και μια μέση λύση , δηλαδή όλα τα κόλπα του Foobar με μερικές εκπτώσεις στην εμφάνιση σε σχέση με το Χbmc.
Μιλάω για το JRiver MC17 το οποίο διαθέτει και πολύ καλό remote για iOS.

Περισσότερα στο νήμα του Jriver.
Δυστυχώς όμως δεν είναι δωρεάν. Eχει όμως trial όμως να δοκιμάσεις να δεις αν σε βολεύει.

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Mobo optical out μάπα ήχος

Χωρίς να θέλω να είμαι απόλυτος, εγώ δεν εντοπιζω διαφορές στην ποιότητα ήχου ανάμεσα σε players ή λειτουργικά εφόσον ρυθμιστούν με τον ίδιο τρόπο (Στη περίπτωσή μας WASAPI).

Αν αναφέρεσαι στο σχόλιό μου για διαφορά μεταξύ DVD-player και CD-player μέσω ομοαξονικής, για να είμαι ειλικρινής, ούτε εγώ θα το πίστευα, αν δεν το είχα ακούσει. Η διαφορά είναι, όμως σαφής. Εννοείται ότι ο προενισχυτής έχει ακριβώς τις ίδιες ρυθμίσεις και για τις 2 πηγές (δηλ. καμμία παρέμβαση, πέραν της ύπαρξής του). Η διαφορά είναι εύκολα ακουστή τόσο σε "direct mode" (καμμία παρέμβαση), όσο και σε "stereo mode" (<80Hz στο sw, καμμία άλλη παρέμβαση). Υποθέτω ότι το DVD-player (πιο πιθανόν) κάνει κάποια παρέμβαση, χωρίς να το λέει (και -φυσικά- δεν υπάρχει και ρύθμιση για να την ακυρώσεις). Για τη διαφορά πριν-μετά τη συμβουλή σου, ναι θεωρώ ότι είναι χαώδης, και φυσικά οφείλεται στην αλλαγή σε WASAPI.

Tώρα στην πράξη αν δουλεύεις με τηλέφωνο ή με remote δεν το συζητώ το Xbmc είναι πιο πρακτικό και πιο όμορφο από *μαμά*.

O foobar2K μπορεί να γίνει και αυτός πολύ όμορφος με κάποιο extra skin, απλά θέλει λίγη περισσότερη δουλειά.
Στα θετικά του έχει μεγάλη παραμετροποίηση , υποστηρίζει και ASIO output & DSP

Δεν δουλεύω με τηλέφωνο ή remote, αλλά το δεύτερο δεν με βλέπω να το γλυτώνω. Απλώς είχε ήδη μπει το xbmc στον υπολογιστή, ως γενικής χρήσεως media player όλα σε ένα. Το χρησιμοποιεί και μου το έδωσε φίλος που το 'χει γυρίσει σε pc χρόνια τώρα, αλλά αμφιβάλλω αν ξέρει για WASAPI (θα του κάνω τον έξυπνο). Έτσι κι αλλιώς εκείνος δεν έχει μεγάλες απαιτήσεις.

Παραμετροποίηση (με τη λογική της παρέμβασης στον ήχο) δεν θέλω, όπως και DSP. Αν έχω καταλάβει καλά, από άλλα σου σχόλια, μάλλον θα πρέπει να βάλω και τον mphc ως εξωτερικό player του xbmc, λόγω καλύτερης εικόνας.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Mobo optical out μάπα ήχος

Αν αναφέρεσαι στο σχόλιό μου για διαφορά μεταξύ DVD-player και CD-player μέσω ομοαξονικής, για να είμαι ειλικρινής, ούτε εγώ θα το πίστευα, αν δεν το είχα ακούσει. Η διαφορά είναι, όμως σαφής. Εννοείται ότι ο προενισχυτής έχει ακριβώς τις ίδιες ρυθμίσεις και για τις 2 πηγές (δηλ. καμμία παρέμβαση, πέραν της ύπαρξής του). Η διαφορά είναι εύκολα ακουστή τόσο σε "direct mode" (καμμία παρέμβαση), όσο και σε "stereo mode" (<80Hz στο sw, καμμία άλλη παρέμβαση). Υποθέτω ότι το DVD-player (πιο πιθανόν) κάνει κάποια παρέμβαση, χωρίς να το λέει (και -φυσικά- δεν υπάρχει και ρύθμιση για να την ακυρώσεις). Για τη διαφορά πριν-μετά τη συμβουλή σου, ναι θεωρώ ότι είναι χαώδης, και φυσικά οφείλεται στην αλλαγή σε WASAPI.

όχι μιλάω καθαρά για διαφορές στους players (software) μεσα στο pc, foobar vs Xbmc , windows vs macosx κτλ

Αν έχω καταλάβει καλά, από άλλα σου σχόλια, μάλλον θα πρέπει να βάλω και τον mphc ως εξωτερικό player του xbmc, λόγω καλύτερης εικόνας.

Δεν έχω πει ποτέ ότι είναι απαραίτητο να παίξεις με εξωτερικό player, απλά μπορείς να «παίξεις» περισσότερο με την εικόνα.