Μολις παρελαβα , Νex 5N !

Καλά απίστευτη στα υψηλά ISO..

Αυτος ειναι κυριως ο λογος που τη πηρα... Αλλα εχει κι αλλα προτερηματα (για μενα).

Οι μανουαλ ρυθμισεις στο βιντεο, πραγματικα ειναι σωτηριες και μπορεις πια να κανεις επαγγελματικη δουλεια.

Η οθονη αφης, για μερικα πραγματα, ειναι πολυτιμο εργαλειο.

Οι περισσοτερες επιλογες ( 5 vs 3 στη παλια nex5) για επαναπρογραμματισμο του κεντρικου πληκτρου, σημαινει λιγοτερο ψαξιμο στα μενου της.

Τα 50p στο βιντεο , δινουν αλλη αισθηση και κυριως εξαλλειφουν το rolling shutter .

Και τελικά ρε John η 7 τι παραπάνω θα έχει στη ουσία (εκτός από το σοβαρό μείον που προανέφερες) ;

(sorry για το ΟΤ)

Καλοριζικη και απο μενα και καλες φωτο.

Ελεος... μην γραψεις αλλο γιατι με ολα αυτα που εχεις πει μεχρι τωρα ήδη ψηνομαι να πουλησω την 5αρα και να παρω την 5n (ακομα πληρωνω δοσεις για την 5αρα)..........

Εννοείτε κλικ που ακούγετε από μεγαφωνάκι?

Πολλές κάμερες έχουν γιατί
Υπάρχει σχετική νομοθεσία
Σε κάποιες χώρες

Αν είναι για νομικούς/ρυθμιστικούς λόγους τότε δύσκολα θα λυθεί το θέμα

Τώρα εάν απλά είναι ένα τεχνικό bug… δε βρίσκω το λόγο που δυσκολεύονται τόοοσο… θα έπρεπε να είναι εύκολο.

Για κάποια κινητά και κάμερες κυκλοφορούν hacked firmware που το μονο που προσφέρουν είναι
Απενεργοποίηση του κλικ
:D

Και τελικά ρε John η 7 τι παραπάνω θα έχει στη ουσία (εκτός από το σοβαρό μείον που προανέφερες) ;

(sorry για το ΟΤ)

Η 7 εχει λιγο μεγαλυτερο και ποιοτικοτερο σωμα, που για πολλους ειναι πλεονεκτημα.
Δινει λιγο καλυτερο κρατημα, ειδικα με μεγαλους φακους.

Επισης εχει περισσοτερα κουμπια (2 επιπλεον περιστροφικους διακοπτες και εναν απλο πιεστικο). Με αυτους , μπορεις πιο ευκολα και γρηγορα ν αλλαζεις διαφραγμα-ταχυτητα- εκθεση κλπ.
Βολευει περισσοτερο, αν χρησιμοποιεις το ενσωματομενο σκοπευτρο που ειναι ενα επιπλεον προτερημα (στη nex 5n μπαινει προεραιτκα, και κοστιζει 300 ευρω).

Εχει αισθητηρα με περισσοτερα Mpixels 24 vs 16, αλλα αυτο δεν ειναι καλο οσο αφορα την αποδοση στα υψηλα iso, μονο σε αναλυση.

Εχει επισης, εισοδο για οποιοδηποτε μικροφωνο (οχι μονο το συγκεκριμενο Sony που παιρνει η 5n ) , και το βασικοτερο για μενα, εχει shoe mount για επαγγελματικο φλας. Εγω πχ εχω το μεγαλο φλασ της sony, που τωρα δε μπαινει στην 5n.

Βλαση, το ηλεκτρονικο κλειστρο ειναι μονο προς τη μια κατευθυνση και ο θορυβος ειναι ακομη αρκετος. Δεν ειναι αθορυβη, απλα ο ηχος ειναι πιο συντομος και κοφτος.

Οσο για το ISO , ειναι σαν να εχεις μια μινι D7000 στα χερια σου !

αυτό δεν το κατάλαβα Γιάννη. Τί θα πει προς μια κατεύθυνση; Δεν έχεις ένα ηλεκτρονικό αθόρυβο κλείστρο κατά τη λήψη φωτογραφίας;

Εννοείτε κλικ που ακούγετε από μεγαφωνάκι?

Πολλές κάμερες έχουν γιατί
Υπάρχει σχετική νομοθεσία
Σε κάποιες χώρες

Αν είναι για νομικούς/ρυθμιστικούς λόγους τότε δύσκολα θα λυθεί το θέμα

Τώρα εάν απλά είναι ένα τεχνικό bug… δε βρίσκω το λόγο που δυσκολεύονται τόοοσο… θα έπρεπε να είναι εύκολο.

Oχι δεν ειναι το κλικ εστιασης , αν αυτο εννοεις.
Ειναι απο καποιο εσωτερικο μηχανισμο, (γυροσκοπικο - κλειστρο) που ακουγεται οταν αλλαζεις κατυεθυνση (στα παναρισματα και tilt up-down).

αυτό δεν το κατάλαβα Γιάννη. Τί θα πει προς μια κατεύθυνση; Δεν έχεις ένα ηλεκτρονικό αθόρυβο κλείστρο κατά τη λήψη φωτογραφίας;

Οχι Βλαση, ειναι Electronic First Curtain shutter

Δηλ. μονο η πρωτη κουρτινα ειναι ηλεκρονικη , η δευτερη μηχανικη , και γι αυτο εχουμε ακομη εντονο ηχο. Απλα τωρα, δεν ακουγεται ενα διπλο κλακ - κλακ , αλλα ενα κοφτο ,συντομο κλακ.

Παραμενει ομως εντονο.

Να τονισω οτι το παρπανω ειναι προεραιτικο, μπορεις δηλ. να απενεργοποιησεις το ηλεκτρονικο κλειστο πρωτης κουρτινας.

Όχι δεν έχει ηλεκτρονικό κλείστρο , απλά έχει αντικατασταθεί η πρώτη κίνηση του κλείστρου , και γίνεται πλέον ηλεκτρονικά (απομονόνονται ηλεκτρονικά τα pixel του ασθητήρα)
Η δεύτερη κίνηση του κλείστρου γίνεται κανονικά , μηχανικά..

edit:Johny με πρόλαβες

Η 7 εχει λιγο μεγαλυτερο και ποιοτικοτερο σωμα, που για πολλους ειναι πλεονεκτημα.
Δινει λιγο καλυτερο κρατημα, ειδικα με μεγαλους φακους.

Επισης εχει περισσοτερα κουμπια (2 επιπλεον περιστροφικους διακοπτες και εναν απλο πιεστικο). Με αυτους , μπορεις πιο ευκολα και γρηγορα ν αλλαζεις διαφραγμα-ταχυτητα- εκθεση κλπ.
Βολευει περισσοτερο, αν χρησιμοποιεις το ενσωματομενο σκοπευτρο που ειναι ενα επιπλεον προτερημα (στη nex 5n μπαινει προεραιτκα, και κοστιζει 300 ευρω).

Εχει αισθητηρα με περισσοτερα Mpixels 24 vs 16, αλλα αυτο δεν ειναι καλο οσο αφορα την αποδοση στα υψηλα iso, μονο σε αναλυση.

Εχει επισης, εισοδο για οποιοδηποτε μικροφωνο (οχι μονο το συγκεκριμενο Sony που παιρνει η 5n ) , και το βασικοτερο για μενα, εχει shoe mount για επαγγελματικο φλας. Εγω πχ εχω το μεγαλο φλασ της sony, που τωρα δε μπαινει στην 5n.
Και χανει στο touch focus στο video (αν θυμαμαι καλα) ;

(για τους μη επαγγελματίες νομίζω το τελευταίο ειναι πιο σημαντικό απ' όλα τα παραπανω)

Ειναι σιγουρο ότι δεν θα το εχει; (κουφο λιγο μου κανει)

Ας δουμε τωρα τι δουλεια κανει το auto correction, se .jpg.
Μπορει να διορθωσει αυτοματα (κατ επιλογην) , το σκοτεινιασμα στις ακρες (βινιετα) , τις χρωματικες εκτροπες και τις παραμορφωσεις των φακων e-mount.

Εδω ενα δειγμα με τον φακο 18-55 στα 18mm, που εχει και βινιετα και παραμορφωση τερμα ανοιχτος.
Κοιταχτε στις γωνιες για το σκοτεινιασμα και στις οριζοντιες ευθειες για παραμορφωση...

Χωρις διορθωση βινιετας... (κοιταχτε πανω αριστερα στη γωνια κυριως).

attachment.php

Χωρις διορθωση παραμορφωσης...
attachment.php

κι εδω το τελικο διορθωμενο...
attachment.php

Πολυ καλη δουλεια, για οποιον βαριεται ή δεν ξερει πως να τα διρθωνει στον υπολογιστη.

Attachments

• no vignette correction.jpg
    no vignette correction.jpg
    51.5 KB · Views: 243
  • no distort correction.jpg
    no distort correction.jpg
    52.6 KB · Views: 243
  • corrected.jpg
    corrected.jpg
    52.8 KB · Views: 242
Last edited:
Και χανει στο touch focus στο video (αν θυμαμαι καλα) ;

(για τους μη επαγγελματίες νομίζω το τελευταίο ειναι πιο σημαντικό απ' όλα τα παραπανω)

Ειναι σιγουρο ότι δεν θα το εχει; (κουφο λιγο μου κανει)

Ποιο εννοεις ?
Το touch screen ?