Μολις παρελαβα... sony A55 !

22 June 2006
35,669
NEO HRAKLEIO
Σημερα το πρωι πηρα το μυνημα στο κινητο ... "Sony a55 ηρθε ! ΣΤΟΠ --- Ελα να παραλαβεις ΣΤΟΠ --- "

Οπως καταλαβαινετε , εχω στα χερια μου (αν και ειμαι στη δουλεια) τη νεα Sony Alpha A55.
http://www.youtube.com/watch?v=eKwLICLPUoY

http://www.sonystyle.com/webapp/wcs...10151&langId=-1&productId=8198552921666254677

Aυριο οι λεπτομερειες ...:2thumb22sup:

Οπως βλεπετε, εκτος του κιτ φακου 18-55 , πηρα και τον Tamron 28-75 f2.8 για δοκιμη....

attachment.php

attachment.php

Attachments

• IMG_0142.jpg
    IMG_0142.jpg
    46.5 KB · Views: 507
  • IMG_0140.jpg
    IMG_0140.jpg
    46.4 KB · Views: 504
Καλοριζικη Γιάννη! :2thumb22sup:

Φανταζομαι θελεις να δοκιμάσεις τις δυνατότητες της στο βίντεο και γιαυτό την πήρες ή οχι ;

Γιάννη γιατί μας τα λες αυτά?

ΖΗΛΕΥΟΥΜΕ !!!

καλορίζικη, να την χαρείς και να μας δώσεις και μας ένα ψίχουλο εντυπώσεων, ασυμπίεστο βίντεο ανεβασμένο στο vimeo.

Προφανως για το βιντεο, αλλα και για φωτο φυσικα.
Με την νεχ εμεινα πολυ ικανοποιημενος με το τομεα της φωτογραφιας, να δουμε κι αυτη τη ψαρια πιανει ... εχει λιγο καλυτερο αισθητηρα, 16 mpixels , αλλα και το νεο συστημα της sony με τον ημιδιαφανο καθρεπτη που "τρωει" 1/3 φωτος περιπου, οποτε ερχεται σχεδον στα ιδια με τη nex απο αποψη αποδοσης , θορυβου κλπ.

Ελπιζω αυριο να προλαβω να κανω μερικα τεστ...

Απο τα λιγα που προλαβα να δω χτες , η μηχανη εχει πολλα καλα και καποια περιεργα.

Ας ξεκινησουμε απο τη φωτογραφια...

Ειναι μια κανονικη dslr οσον αφορα τη ταχυτητα εστιασης και ληψης.
Και μαλιστα πολυ γρηγορη , ταχυτερη απο πολλες dslr που ειχα στο παρελθον.
Πλησιαζει τη ταχυτητα της canon 7D , και αυτο ειναι εντυπωσιακο για τοσο μικτη και οικονομικη Dslr.
Eιδικα στο ειδικο mode 10fps, ειναι ασυλληπτη !
Μονο dslr πολλαπλασιου κοστους εχουν κατι αντιστοιχο.
Και μαλιστα η a55 εστιαζει αναμεσα στα καρε που παιρνει και δεν κανει predictive focus οπως οι μεγαλες.
Φυσικα δεν τα καταφερνει τελεια, αλλα 7 στις 10 (περιπου) ειναι εστιασμενες , εντυπωσιακο νουμερο.
Το μονο αρνητικο σε αυτο το Mode ειναι οτι δεν ελεγχεις την εκθεση manual, δηλ. η a55 αποφασιζει τι διαφραγμα και ταχυτητα θα βαλει.

Εχει φυσικα τα κλασσικα mode για sony , panoramic , hdr , ρυθμιζομενα σε ενταση.Λιγο πολυ τα ιδια με την μικρη nex.

Το evf (ηλεκτρονικο σκοπευτρο) ειναι αρκετα καλο, γρηγορο και ευκρινες.
Εχει πολυ μικρο Lag , σε αποτομες κινησεις , αλλα οχι κατι τρομερο.
Αυτο που διαπιστωσα ειναι, οτι επειδη χρησιμοποιει τεχνολογια αντιστοιχη με τους dlp projectors, εχει rainbow effect !
Kυριως φαινεται αν κουνας τα ματια σου και βλεπεις τις ενσωματωμενες πληροφοριες που ειναι σε ασπρο εντονο χρωμα.
Ειναι πνατως πολυ χρησιμο, γιατι βλεπεις τα παντα στο σκοπευτρο και ειδικα σε συνθηκες ηλιοφανειας , δεν εχεις κανενα προβλημα.
Σε σκοτεινο περιββαλον, κανει gain up, και φυσικα εχει λιγο πιο αργη ανταποκριση, αλλα ικανοποιητικη.

Αρκετα ευχρηστη σα μηχανη, με πολλα κουμπια για iso, hdr, AV+_ , AEL, AF/MF, WB, και αλλα.
Πολυ χρησιμο το fn κουμπι , που εμφανιζει πολλες επιλογες που μπορεις να τις ρυθμισεις γρηγορα , χωρις να μπεις στα μενου, που ειναι αρκετα καλα οργανωμενα.

Το Lcd μονιτορ ειναι τεχνολογιας true black, ιδι ακριβως με της nex 5, πολυ καλο και γρηγορο. Ειναι αναδιπλουμενο, προς ολες τις κατευθυνσεις, πολυ βολικο για περιεργες ληψεις.

Σε λιγο περισσοτερα...

Σε μια προχειρη συγκριση με την nex5 , παρουσιαζει παραπλησια αποτεμεσματα σε θορυβο και δυναμικη περιοχη, δηλ. πολυ καλα.
Τα 1600 iso τα εχει ευκολα, και τα 3200 με μικρη επεμβαση στο Lightroom επισης.
Εχει νεοτερο αισθητηρα απο τη νεχ - Α33 και γι αυτο δε γινεται αισθητο το "χασιμο" του 1/3 φωτος που φτανει στον αισθητηρα απο τον ημιδιαφανο καθρεπτη.Αυτο και μονο ειναι εντυπωσιακο.

Τωρα ας ερθουμε και στο βιντεο , που μ ενδιαφερει πολυ.

Το autofocus ειναι πολυ γρηγορα, αλλα εξαρταται και πολυ απο το φακο που εχεις.
Με τον κιτ φακο ειναι λιγο πιο γρηγορο απ οτι με τον tamron 28-75.
Ακουγεται φυσικα στο βιντεο που τραβας , σιγουρα θελει εξωτερικο μικροφωνο.
Εχει το προτερημα σε σχεση με τη νεχ, οτι μπορεις να κλειδωσεις ανεξαρτητα την εστιαση και την εκθεση, πολυ σημαντικο για μενα.
Επισης, η α55 , κλειδωνει στο βιντεο το διαφραγμα σε f/3.5 , και αναλογα την ταχυτητα και το iso.
Δεν μπορεις να επεμβεις , παρα μονοι συνολικα στην εκθεση , στο wb , στο style settings , και τελος στο τροπο εστιασης, κατι που δε μπορεις να κανεις στη nex.
Μπορεις να διαλεξεις μεταξυ αυτοματης εντελωσ εστιασης, κεντρικου σημειου και local.
Στο τελευταιο mode, μπορεις να επιλεξεις οποιο σημειο απο τα 15 που διαθετει η Α55 για εστιαση και μαλιστα να το αλλαξεις κατα τη διαρκεια της ληψης.
Μπορεις ετσι να κανεις focus pull, να αλλαξεις πχ. το σημειο εστιασης μεταξυ 2 προσωπων στο ιδιο καδρο ... πολυ βολικο.

Δεν εχω δυστυχως καποιο φακο SSM - αθορυβο και γρηγορο δηλ. (κατι σαν το USM se Canon) , οποτε τα αποτελεσματα σε βιντεο δεν ειναι και τα ποιο γρηγορα, αλλα ειναι ακριβη.
Αντιθετα η nex εχει σχεδιασμενους ειδικα ολους τους e mount φακους για εντελως αθορυβη και γρηγορη λειτουργια (ειδικα ο 18-200 OSS δεν ακους απολυτως τιποτα).
Ο κιτ φακος , αλλα και ο Tamron , ειναι σχετικα θορυβωδεις... και οι SSM κοστιζουν ΠΟΛΥ ακριβα. Ο sony zeiss 24-70 SSM εχει 5πλασια τιμη απο τον Tamron, χωρις να ειναι και καλυτερος οπτικα !

Τωρα ας ερθουμε και στα αρνητικα....
Οπως προανεφερα δεν εχει manual ρυθμισεις στο βιντεο αλλα για μενα το σημαντικοτερο προβλημα ειναι οτι υπερθερμαινεται ευκολα!
Σε θερμοκρασια δωματιου (25 κελσιου περιπου) και με κλειστο το stabilizer , δεν καταφερα να τραβηξω πανω απο 12 λεπτα περιπου... η Sony δινει 20-25 λεπτα !
Με το stabilizer on , οχι πανω απο 8 λεπτα.
Αν κλεισεις για λιγο τη μηχανη, μπορεις παλι να τραβηξεις 3-5 λεπτα και χρειαζεται πολυ ωρα (10 λεπτα ) για να μπορεις να τραβηξεις παλι 8-13 λεπτα.

Αυτο ειναι για μενα μαλλον απαγορευτικο για βιντεο, αν και δε θυμαμαι με τη canon 7D να ειχα τραβηξει πανω απο 10 λεπτα συνεχομενα.
Κι αυτη υπερθερμενεται, αλλα οχι τοσο γρηγορα....
Η νικον στις παλιες μηχανες της εδινε 5 λεπτα, αλλα στη νεα D7000 δινει 20 λεπτα περιπου.

Η Nex5 , με το τοσο μικρο σωμα δεν εχει κανενα περιορισμο!!! Μαλλον λογω καλυτερης κατασκευης απο μεταλο, που ισως αποβαλει ευκολοτερα και γρηγοροτερα την ζεστη

Θα τη δοκιμασω λιγο ακομη σημερα, αλλα ισως αυριο την επιστρεψω, μονο γι αυτο το λογο.:nounder:

Last edited:
Εχει πολλα που μου αρεσουν , ειναι ταχυτατη στην εστιαση και στη ληψη, εχει κλειδωμα focus kai exposure σε βιντεο , μπορεις να χρησιμοποιησεις στο βιντεο και φακους με διαφραγμα κατω του 2,8 και να εχεις focus confirmation on screen κλπ.

Το μονο που με προβληματιζει εντονα ειναι η διαρκεια του βιντεο... δυστυχως γι αυτο δε μπορω να κανω τιποτα, παρα να τραβαω μονο 5λεπτα .... δεν ξερω !

Καλορίζικη Γιάννη,

.....

Εκτός απο το μεταλλικό vs πλαστικό κέλυφος, η υπερθέρμανση έχει να κάνει και με την πολυπλοκότητα του αισθητήρα και με τον τρόπο που κάθεται στο σασι και με το πόσο ενεργός είναι κατα την λήψη βιντεο.

Οι αισθητήρες των Α55/Α580/D7000/K-5 .. είναι οι πιό σύγχρονη γενιά με μεγάλο ποσοστό ολοκλήρωσης. Περιλαμβάνουν τα πάντα μέχρι και το DAC αλλά και ενα μέρος της ψηφιακής επεξεργασίας (raw αποθορυβοποίηση). Και με 16 μεγαπίξελ και 14 bit DAC και μεγάλες ταχύτητες. Ολα αυτά είναι ενεργοβόρα και σε σύγκριση με την ΝΕΧ πιο δύσκολο να κρατηθούν χαμηλές θερμοκρασίες αλλά είναι προφανώς και πιό ευαίσθητα στην αύξηση της θερμοκρασίας λόγω μεγαλύτερης πυκνότητας.

Για τον τρόπο στήριξης έχουμε τις περιπτώσεις της σταθερής και αυτής με το σύστημα σταθεροποίησης εικόνας.
Λογικό είναι η σταθερή στήριξη να έχει καλύτερη απαγωγή θερμότητας.
Λογικό είναι το σύστημα σταθεροποίησης να επιβαρύνει την κατάσταση και όταν είναι ενεργοποιημένο αλλα σε μικρότερο βαθμό και οταν είναι σε αδράνεια.

Η Α55 δίνει το πλήρες κάδρο 1,5 κροπ ??.

Η απενεργοποίηση μέρους του αισθητήρα σε video mode στη ΝΕΧ (κροπ 1,8χ αντι για 1,5χ = 30% μικρότερη επιφάνεια) παίζει τον ρόλο της και στην μικρότερη αύξηση της θερμοκρασίας. To ποσοστό line skipping επίσης.

Γιάννη, αν μπορούσες να κάνεις ενα τέστ σε τσαρτ ανάλυσης ...

Δυστυχως δεν εχω το χρονο ... αυτο το καιρο πνιγομαι,
κακη εποχη για μενα που διαλεξα να κανω αναβαθμιση του εξοπλισμου.

Αληθεια, εχεις υποψην σου καποιο συγκεκριμενο τεστ ?
Δεν εχω ετοιμα τετοια τεστ , αν καποιος εχει και μπορει να μου τα δανεισει ... θα προσπαθησω.

Οσο αφορα το crop, επειδη ειμαι δουλεια τωρα και δεν μπορω να το τσεκαρω,
μαλλον δεν κανει κι αλλο crop οπως η nex... αλλα θα το επιβεβαιωσω το βραδυ.

Καλορίζικη Γιάννη! (αν και δεν ξέρω πόσο θα την κρατήσεις...)
Θα ήθελα να ρωτήσω πώς συμπεριφέρεται η μπαταρία της, γιατί έχω ακούσει ότι κρατάει αρκετά πιό λίγο από τους ανταγωνιστές της, ισχύει?

Eυχαριστω... δε ξερω αν θα τη κρατησω , κυριως λογο υπερθερμανσης.
Οσο αφορα τη μπαταρια, δε κραταει πολυ, γυρω στις 300-350 φωτογραφιες
Δεν εχει οπτικο σκοπευτρο και αναγκαστικα εχει ανοιχτο συνεχως το lcd ή το evf, και μαζι εχει συνεχως σε λειτουργια το stabiliser ... και αν βαλεις και το gps , αστα να πανε.

Το είχα αναφέρει και στο σχετικό νήμα, οτι στην Photokina με εντυπωσίασε όταν την είδα. Κυρίως για την ταχύτητα εστίασης και το πολύ καλό EVF και την οθόνη, κάτι ας πούμε που δεν μου άρεσε στην GH2. Πραγματικά ταχύτητατη, πιό γρήγορη απο την Κ100Δ που είχα ας πούμε, και σχεδόν όσο γρήγορη η K20D με τον κιτ φακό.

Εχει πολλα που μου αρεσουν , ειναι ταχυτατη στην εστιαση και στη ληψη, εχει κλειδωμα focus kai exposure σε βιντεο , μπορεις να χρησιμοποιησεις στο βιντεο και φακους με διαφραγμα κατω του 2,8 και να εχεις focus confirmation on screen κλπ.

Το μονο που με προβληματιζει εντονα ειναι η διαρκεια του βιντεο... δυστυχως γι αυτο δε μπορω να κανω τιποτα, παρα να τραβαω μονο 5λεπτα .... δεν ξερω !

Και 35mm φιλμ να τραβαγες λιγοτερο θα ειχες, 3,5 λεπτα νομιζω. αρα μια χαρα εισαι :firstprize:

Υ.Σ νομιζω οτι τα κροπαρισμενα ειναι αναποδα ,στο φουλ ειναι πιο σκουρα η α55 !?

Last edited: