Πρώτες εντυπώσεις (συγκριτικές).
Η λαβή για τα δικά μου τα χέρια είναι χάλια. Θυμίζει έντονα την CANON 350D που είχα. Μου περισσεύει ένα δάχτυλο από τη λαβή, αλλά λάβετε υπόψη ότι έχω αφύσικα μεγάλες παλάμες (στην κυριολεξία). Το σύστημα εστίασης σε κανονική σκόπευση από το σκόπευτρο δεν συγκρίνεται με εκείνο της D700, ειδικά σε κινούμενα αντικείμενα η διαφορά είναι μάλλον μεγάλη ακόμα και στο πρώτο καρέ, αλλά στο liveview απλά η D5100 είναι μια ή δυο γενιές μπροστά από τη D700. Ταχύτητα εστίασης και -κυρίως- ευχρηστία σε άλλο επίπεδο.
Ποιότητα λήψης;;; έχω κάνει ελάχιστες λήψεις και μόνο με τον AFD 60 2.8 (σε Μ). Εξαιρετική ποιότητα εικόνας στα χαμηλά και μεσαία ISO αλλά η ποιότητα της D700 είναι αλλού. Δεν πρόκειται για ανάλυση ή οξύτητα, είναι η αίσθηση της φυσικής ομορφιάς.
Η εργονομία είναι η τυπική πολύ καλή και εύχρηστη των μεσαίων και μικρών ΝΙΚΟΝ αλλά υπολείπεται σαφώς των επαγγελματικών σειρών.
Στο auto WB η D5100 δουλεύει καλύτερα σε σχέση με την D700, ειδικά όταν τα kelvin πέφτουν κάτω από 3000 , αλλά η D700 έχει τη δυνατότητα για custom WB άρα σε αυτή την περίπτωση κάθε σύγκριση παύει να υφίσταται.
Η οθόνη της D5100 είναι εφάμιλλη με της D700 ίσως και καλύτερη.
Τη διαφορά στο μέγεθος τη βλέπετε. Στο βάρος είναι μεγαλύτερη, καθώς με τον φακό 18-55 ζυγίζει 750 γρ. ή κάπου εκεί, ενώ η D700 με το φακό που φορά στη φωτο και το custom λουρί ξεπερνά ελαφρά τα 2 κιλά (!!!!) και με τον 80-200 2.8 τα 2,5 κιλά (!!!!). Κι αυτό δεν είναι ιδέα μου, φαίνεται στο πρώτο πιάσιμο της κάθε μηχανής.
Η μηχανή αναμένεται να τραβήξει 45.000 λήξεις σε 30 μέρες (όταν πάρει το ΟΚ για να ξεκινήσει).