Μόλις παρέλαβα... ????

Αν ειναι DSLR τοτε θα σκεφτομουν D90 ή D7000 (συμπληρωματικά στο FF συστημα που ήδη εχεις)
Αν m4/3 τοτε μαλλον αυτή που λέει ο Γιαννης

Σα να θυμαμαι οτι την λαχταρουσε
NS1_NL8_left_slide.jpg

Σκεφτόμουν να ξεκινήσω το θέμα με τον τίτλο "DSLR κράτα γερά πάρτους τα μυαλά, αλλά δεν είναι έτσι...."

Η μηχανή παραγγέλθηκε για να χρησιμοποιηθεί (αυτή και μια ίδια) για την ψηφιοποίηση του αρχείου ενός συλλόγου της δυτικής Μακεδονίας που ανοίξαμε επίσημα πριν μερικές μέρες. Θα μπορούσε να ήταν και SONY NEX 5N αλλά για τη δουλειά που τη χρειαζόμαστε η SONY δεν αποδείχθηκε καλύτερη. Συγκεκριμένα η μηχανή θα είναι στημένη-βιδωμένη μόνιμα πάνω σε γάμα αντιγραφικό και θα φωτογραφίζει παλιές εφημερίδες, κατάστιχα, κλπ μέσω liveview και με την οθόνη ανοιχτή σε 90 μοίρες. Σε συγκριτική δοκιμή διαπιστώθηκε ότι η D5100 εστιάζει πιο γρήγορα όταν είναι πάνω στο γάμα ή έστω στον ίδιο χρόνο (στη χειρότερη περίπτωση), κάτι που δεν ισχύει όταν τις κρατάς και τις δυο στο χέρι (η 5100 όμως είναι πιο γρήγορη στη λήψη χρησιμοποιώντας το οπτικό σκόπευτρο). Πολύ περίεργο, αλλά ισχύει. Επίσης η μπαταρία κρατά περισσότερο σε σχέση με εκείνη της ΝΕΧ5Ν.

Έτσι φθάσαμε στην αγορά μιας ή δυο D5100. Θα μπορούσε να ήταν και κάτι άλλο;;; Βέβαια, αλλά τελικά προτιμήθηκε η απόλυτη συμβατότητα με όσα μέρη του συστήματος ΝΙΚΟΝ που έχω στην κατοχή μου. Αυτά...

Πρώτες εντυπώσεις (συγκριτικές).

Η λαβή για τα δικά μου τα χέρια είναι χάλια. Θυμίζει έντονα την CANON 350D που είχα. Μου περισσεύει ένα δάχτυλο από τη λαβή, αλλά λάβετε υπόψη ότι έχω αφύσικα μεγάλες παλάμες (στην κυριολεξία). Το σύστημα εστίασης σε κανονική σκόπευση από το σκόπευτρο δεν συγκρίνεται με εκείνο της D700, ειδικά σε κινούμενα αντικείμενα η διαφορά είναι μάλλον μεγάλη ακόμα και στο πρώτο καρέ, αλλά στο liveview απλά η D5100 είναι μια ή δυο γενιές μπροστά από τη D700. Ταχύτητα εστίασης και -κυρίως- ευχρηστία σε άλλο επίπεδο.

Ποιότητα λήψης;;; έχω κάνει ελάχιστες λήψεις και μόνο με τον AFD 60 2.8 (σε Μ). Εξαιρετική ποιότητα εικόνας στα χαμηλά και μεσαία ISO αλλά η ποιότητα της D700 είναι αλλού. Δεν πρόκειται για ανάλυση ή οξύτητα, είναι η αίσθηση της φυσικής ομορφιάς.

Η εργονομία είναι η τυπική πολύ καλή και εύχρηστη των μεσαίων και μικρών ΝΙΚΟΝ αλλά υπολείπεται σαφώς των επαγγελματικών σειρών.

Στο auto WB η D5100 δουλεύει καλύτερα σε σχέση με την D700, ειδικά όταν τα kelvin πέφτουν κάτω από 3000 , αλλά η D700 έχει τη δυνατότητα για custom WB άρα σε αυτή την περίπτωση κάθε σύγκριση παύει να υφίσταται.

Η οθόνη της D5100 είναι εφάμιλλη με της D700 ίσως και καλύτερη.

Τη διαφορά στο μέγεθος τη βλέπετε. Στο βάρος είναι μεγαλύτερη, καθώς με τον φακό 18-55 ζυγίζει 750 γρ. ή κάπου εκεί, ενώ η D700 με το φακό που φορά στη φωτο και το custom λουρί ξεπερνά ελαφρά τα 2 κιλά (!!!!) και με τον 80-200 2.8 τα 2,5 κιλά (!!!!). Κι αυτό δεν είναι ιδέα μου, φαίνεται στο πρώτο πιάσιμο της κάθε μηχανής.

Η μηχανή αναμένεται να τραβήξει 45.000 λήξεις σε 30 μέρες (όταν πάρει το ΟΚ για να ξεκινήσει).

Last edited:
Αχ.. κοντά έπεσα !!

Καλοριζικη Βλάση και καλές λήψεις.. 45000 καρέ σε 1 μήνα ειναι πολύ καλό stress test. Αναμενω με ενδιαφέρον τις παρατρήσεις σου μιας και ειμαι ακομα στο standby μεταξύ D90 / D5100 / D7000

Μεγειές! Τελικά έμεινες μακρυά από τις "μικρές"... :ernaehrung004:
Αφού ο άνθρωπος το λέει ξεκάθαρα! Τη θέλει για δουλειά τη μηχανή!:drummer:

Ακόμα δυο κριτήρια επιλογής ήταν η ευκολία να γυρνά η περιστρεφόμενη οθόνη προς όλες τις κατευθύνσεις και η αντοχή της σε διάφορα πιθανά "ατυχήματα", καθώς και η τρύπα του τριποδιού να είναι κεντραρισμένη με το φακό. Αυτό το είχαν και οι δυο (D5100/NEX 5N). Το μοχλικό σύστημα της οθόνης δείχνει στιβαρό και στις δυο, αλλά στη ΝΙΚΟΝ περισσότερο χωρίς αυτό να αποτελεί κριτήριο. Η αδυναμία όμως της ΝΕΧ να περιστρέφεται ελεύθερα προς όλες τις κατευθύνσεις, μέτρησε τελικά αρνητικά γι αυτήν.

Μεγεια !!! Ηταν να την παρω και εγω με τον 18 / 105 φακο σε κιτ και κατεληξα στην ΕΟΣ 600 Δ επειδη την βρηκα πολυ φτηνα στο ΕΒΑΥ και εχω και και ενα δυο παλιους φακους για ΕΟΣ απο χρονια...

Στα τεστ που διαβαζα ελεγαν ολοι για εξαιρετικη συμπεριφορα στα μεγαλα ISO !