Μονοφωνικος μικρος τελικος

tasanto

AVClub Addicted Member
31 August 2006
1,732
Athens
Moυ περισσευει ενα ηχειο tivoli (το συνοδευτικο του model 2).Επειδη δεν μπορεσα να το πουλησω σκεφτομαι να το μετατρεψω σε ηχειο για τον υπολογιστη ή σε ηχειο για φορητη χρηση με καποιο mp3 player.

Υπαρχει καποιο κιτ μονοφωνικου ενισχυτη με σχετικα λιγα χρηματα αλλα κυριως με μικρο μεγεθος? Ισχυς, ακομα και 10 βατ ειναι αρκετα,αλλωστε δεν αντεχει και παραπανω το μικρο fullrange του ηχειου.Θα ηθελα με καποιο τροπο να μετατρεπει (μιξαρει) ο ενισχυτης το σημα σε μονοφωνικο (οχι απλα να παιζει το ενα καναλι δηλαδη).Αν εχετε κατι υποψη σας ή ακομα και αν εχετε κατι ετοιμο δεχομαι ιδεες.
 
δες το TDA1517 , είναι 2 x 6w και μπορείς να το δουλέψεις και σε γέφυρα
στην είσοδο το μονό που θέλεις είναι ενα mixer με ένα τελεστικό.
δουλεύει με 12ν που μπορείς να τα πάρεις απο το PC και το μέγεθος είναι
μικρο.
το chip αυτό το χρησιμοποιούσαν οι sound blaster
δες το link http://www.nxp.com/acrobat_download/datasheets/TDA1517_5.pdf
 
Για κιτ κάτι θα υπάρχει αν ψάξεις τα ηλεκτρονικάδικα ή μπορείς να φτιάξεις εύκολα με κάποιο αλοκληρωμένο (πχ TDA2030).
Για το μιξάρισμα ίσως είναι λίγο πιο πονηρό το πρόβλημα από ό,τι φαίνεται.
 
πάντως το TDA1517 έχει όλα και όλα 3 πυκνωτές και το chip!
δεν θέλει καν πλακέτα, γίνετε άνετα σε διάτρητη.
όσο για το mixer....η φώτο τα λέει όλα
opamp-s3.gif
 
Ευχαριστω για τις αμεσες απαντησεις-προτασεις αλλα πρεπει να πω οτι μεχρι τωρα απλα εχω κανει μερικες κολλησεις με κολλητηρι. Κυκλωματικα ειμαι ασχετος αρα θα πρεπει να βρω κατι ετοιμο ή εστω κατι με πληρης οδηγιες.Εχετε να προτεινεται καποιο καταστημα στο κεντρο της Αθηνας αλλα να ειναι συζητησιμοι για ευνοητους λογους.
 
Για το κύκλωμα μετατροπής από στέρεο σε μόνο προσθέτωντας απλά τα δύο κανάλια η πληροφορία που βρίσκεται και στα δύο κανάλια αλλά έχει διαφορά φάσης (στην χειρότερη περίπτωση αντίθετα σήματα) θα χαθεί.
Μήπως υπάρχει κάποιος άλλος τρόπος ώστε να αποφευχθεί αυτό;
Να προστεθεί η διαφορά των δύο καναλιών με το άθροισμά τους ίσως;
 
Σωστά γιατί τα κοινά σήματα στα δύο κανάλια (αν υπάρχουν και αν είναι συμφασικά) θα έχουν διπλάσια ένταση στο άθροισμα από τα διαφορετικά και έτσι προσθέτοντας την διαφορά εξισοροπεί κανείς τις εντάσεις, μάλλον.
 
Αλλά τώρα που το ξανασκέφτομαι μπορεί και να μην είναι έτσι γιατί πριν τα κοινά θα ακουγόταν από δύο ηχεία, χμ θέλει ψάξιμο.
 
Και μπερδεύει ακόμα περισσότερο το πράγμα γιατί όταν διπλασιάζεις την τάση δεν διπλασιάζεις και την ισχή
 
Τα σμαρτ κιτ πάντως είναι καλή λύση γιαυτό που θες να κάνεις. Μπορεί να μην έχουν την καλύτερη ποιότητα αλλά είναι σχετικά οικονομικά ( οπότε δεν σε νοιάζει αν κάτι πάει στραβά) και έχουν μέσα ότι χρειάζεσαι για την κατασκευή της πλακετας.
 
Λεω να ξεκινησω απο εκει (smart kit) αλλωστε δεν θελω να δωσω πολλα χρηματα και υπαρχει παντα το ρισκο του ενισχυτη με το μικρο ηχειακι της tivoli.Απο οσο γνωριζω στα γνωστα ραδιοφωνα υπαρχει και ισοσταθμιση του μεγαφωνου.
 
από τι στιγμή που έχεις ένα απλό ηχείο, μην πας να κάνεις τη ζωή σου δύσκολη,
κατά τη γνώμη μου δεν αξίζει να το βάλεις στον υπολογιστή γιατί με πολύ λίγα χρήματα αγοράζεις ένα ικανοποιητικό σετακι 2.1
Δε λέει να ακούς mono στο σπίτι:ears:
Όλος ο κόσμος έχει μπ3 οπότε θα σου πρότεινα να φτιάξεις κάτι φορητό, γιατί το Tivoli είναι σχετικά μικρό, το ίδιο θα είναι και ο ενισχυτής , θα λειτουργεί με μπαταρίες οπότε δε ρισκάρεις ούτε την ακεραιότητα σου, ούτε κάποιο πιθανό ατύχημα.
Είναι ένας καλός τρόπος για να αρχίσεις και κυρίως ασφαλέστατος!
Νομίζω ότι το σμαρτ κιτ 1025 είναι ότι πρέπει
Αν θες κοίτα και το 1040 αλλά εκεί θέλεις και τροφοδοσία.