Mosfet, απορια ...

Δημήτρης Δ.

Supreme Member
21 June 2006
5,456
Ερωτηση, προς τους SS γνωστες:

Εστω οτι θελω να φτιαξω πειραματικα, ενα σταδιο Zen απο τα πρωτα version, αλλα αντι SS Current source, με φορτιο choke.

Ποση H χρειαζομαι?

ΤΙΑ

Δεν είναι τόσο απλό να το πεις γιατί αυτό το πηνίο θα σου κόβει το ac προς την τροφοδοσία άρα και 1 Η είναι αρκετό αλλά η εσωτερική του αντίσταση θα σου δώσει την απαραίτητη dc πόλωση που θες για να δουλέψεις σε Α τάξη άρα πρέπει να πας στα 10 Η για να καταφέρεις κάτι αρκετό σε dc αντίσταση. Δοκίμασε με ότι μπορείς να βρεις και μετά παραγγέλνεις κάποιο τσοκ που να έχει χρησιμοποιήσει κάποιος και να ξέρεις ότι κάνει .
Πάντως πολύ παλιά θυμάμαι ότι είχα αντικαταστήσει ένα τσοκ με πηγή ρεύματος και η βελτίωση ήταν πολύ μεγάλη άρα ξανασκέψου το για τσοκ.

Χρειάζεσαι αρκετά κάτω από 1Η (μάλλον περιπου 0,1Η) όμως με σύρμα τουλάχιστον 2 χιλιοστά και καλύτερα 4 αν υποθέσουμε ρεύμα ηρεμίας 2Α. Απ την άλλη πολύ ζόρικο κατασκευαστικά για 2Α ρεύμα ηρεμίας και ανάλογα διάκενα καθως και αρκετή θερμότητα πάνω στον πυρήνα και το τυλιγμα, απ την άλλη μπορεις να το κάνεις αέρος αλλα θα γίνει τερατώδες και ασήκωτο και φυσικά τρελλή θερμότητα και πάλι! Η πόλωση θα είναι πολύ απλό θέμα, αλλά το όλο πρότζεκτ εγω θα το ξέχναγα για πάρα πολλούς λόγους.

Last edited:
Χρειάζεσαι αρκετά κάτω από 1Η όμως με σύρμα τουλάχιστον 2 χιλιοστά και καλύτερα 4 αν υποθέσουμε ρεύμα ηρεμίας 2Α. Απ την άλλη πολύ ζόρικο κατασκευαστικά για 2Α ρεύμα ηρεμίας και ανάλογα διάκενα καθως και αρκετή θερμότητα πάνω στον πυρήνα, απ την άλλη μπορεις να το κάνεις αέρος αλλα θα γίνει τερατώδες και ασήκοτο και φυσικά τρελλή θερμότητα και πάλι! Η πόλωση θα είναι πολύ απλό θέμα, αλλά το όλο πρότζεκτ εγω θα το ξέχναγα για πάρα πολλούς λόγους.

Πανο, εννοεις λογους ηχητικης αποδωσης ή δυσκολιας κατασκευης του τσοκ?
Παντως για να ειμαι ειλικρινης υπολογιζα πολυ πιο κατω απο 1Η...

Πάντως αυτός που σου λέω είχε 10 Η τα οποία μάλιστα έβαλα μετά σε λαμπατους τελικούς .και ήταν αρκετά μεγάλα αλλά όχι τίποτα τρομερό .βέβαια η ισχύ του ήταν κάτω από 10W .

Δεν είναι τόσο απλό να το πεις γιατί αυτό το πηνίο θα σου κόβει το ac προς την τροφοδοσία άρα και 1 Η είναι αρκετό αλλά η εσωτερική του αντίσταση θα σου δώσει την απαραίτητη dc πόλωση που θες για να δουλέψεις σε Α τάξη άρα πρέπει να πας στα 10 Η για να καταφέρεις κάτι αρκετό σε dc αντίσταση. Δοκίμασε με ότι μπορείς να βρεις και μετά παραγγέλνεις κάποιο τσοκ που να έχει χρησιμοποιήσει κάποιος και να ξέρεις ότι κάνει .
Πάντως πολύ παλιά θυμάμαι ότι είχα αντικαταστήσει ένα τσοκ με πηγή ρεύματος και η βελτίωση ήταν πολύ μεγάλη άρα ξανασκέψου το για τσοκ.

Θα διαφωνισω, το τσοκ ακουγεται παντα καλυτερα σε σχεση με την πηγη τουλαχιστον στα δικα μου αυτια και σε δυο-τρεις περιπτωσεις driver που δοκιμασα.

Anyway, ηλπιζα σε (πολυ) μικροτερη αυτεπαγωγη, εαν ηταν οκ καμια 100στη mH, θα μπορουσαν να γινουν με ενα μεγαλο πυρηνα χωρις τα "Ι" και με μια λογικη αντισταση συρματος. Το 1Η ειναι μαλλον απαγορευτικο......

Τζιμάκο δε διαβάζεις προσεκτικά, έγραψα 0,1Η στο παραπάνω post μου.

Πανο, εχεις απολυτο δικιο. Χιλια συγνωμη, πραγματι διαβαζω και γραφω βιαστικα και απροσεκτα, παραλληλα, με τη δουλεια που κανω εδω στο γραφειο.

Νομιζω οτι ισως μπορω να το παλεψω το 0.1
Thanks ....

...αν υποθεσουμε οτι το τσοκ θ αντικαταστησει την πηγη στο επισυναπτομενο σχεδιο, το irf πως το ρυθμιζουμε να τραβαει 2Α ? 0,33 ωμ στο source, ok???
Το τσοκ μεχρι στιγμης, βγαινει ~0,7 Ωμ.

ΤΙΑ

Θέλεις δηλαδή να αντικαταστήσεις την R1 με ένα πηνίο; Αν ναι τότε:

To BJT εμφανίζει πτώση τάσης ~0.7V μεταξύ εκπομπού και βάσης.
Αυτά τα 0.7V δεχόμενοι πως το ρεύμα που διαρρέει την R6 από τη βάση του BJT στην πηγή του ΜOSFET είναι μικρό εφαρμόζονται πάνω στην R1 και έτσι ρυθμίζεται το ρεύμα στα 2Α (περίπου =0.7V/0.33Ω). Αν η dc αντίσταση του πηνίου είναι μεγαλύτερη το ρεύμα ηρεμίας θα μειωθεί. Έτσι για 0.7Ω θα έχεις περίπου 1Α.

Re: Απάντηση: Mosfet, απορια ...

Θέλεις δηλαδή να αντικαταστήσεις την R1 με ένα πηνίο; Αν ναι τότε:

To BJT εμφανίζει πτώση τάσης ~0.7V μεταξύ εκπομπού και βάσης.
Αυτά τα 0.7V δεχόμενοι πως το ρεύμα που διαρρέει την R6 από τη βάση του BJT στην πηγή του ΜOSFET είναι μικρό εφαρμόζονται πάνω στην R1 και έτσι ρυθμίζεται το ρεύμα στα 2Α (περίπου =0.7V/0.33Ω). Αν η dc αντίσταση του πηνίου είναι μεγαλύτερη το ρεύμα ηρεμίας θα μειωθεί. Έτσι για 0.7Ω θα έχεις περίπου 1Α.

Λαμπρο, ολη την πηγη θα αντικαταστησει το τσοκ (και το 9240).
Παντως το ds του 240 που θα χρησημοποιησω, λεει Rds=0.18 δηλαδη πιθανον και με 50-60 mH να ειμαι ok (?) Και εαν ναι, τοτε μπορω να εχω dc αντισταση στο τσοκ ~0,33 Ω. Δηλαδη, θα ειμαι οκ για 2Α (?)

Αν αντικαταστήσεις τα q2,q3 και τα περιξ αυτών εξαρτήματα που απαρτίζουν τη πηγή ρεύματος με ένα τσοκ τότε:

Α). Αποχαιρετάς για πάντα την (όποια) θερμική σταθερότητα έχει το κύκλωμα και

Β). πρέπει να εξασφαλίσεις με μία ωμική αντίσταση ( 10Ω/40Watt) ότι στην έξοδο θα έχεις πάλι 20Volt (Vcc/2).

Όπως τα λέει ο Γιάννης.
Επίσης το Rds αναφέρεται στη λειτουργία του MOSFET ως διακόπτη οπότε δεν έχει να μας προσφέρει κάτι στους υπολογισμούς.

Last edited:
Αν αντικαταστήσεις τα q2,q3 και τα περιξ αυτών εξαρτήματα που απαρτίζουν τη πηγή ρεύματος με ένα τσοκ τότε:

Α). Αποχαιρετάς για πάντα την (όποια) θερμική σταθερότητα έχει το κύκλωμα και

Β). πρέπει να εξασφαλίσεις με μία ωμική αντίσταση ( 10Ω/40Watt) ότι στην έξοδο θα έχεις πάλι 20Volt (Vcc/2).

Thanks Γιαννη.

Κατανοητον το Α, αλλα σχετικα με το Β το τροφοδοτικο θα ειναι 20 και κατι, βολτ.

Thanks Γιαννη.

Κατανοητον το Α, αλλα σχετικα με το Β το τροφοδοτικο θα ειναι 20 και κατι, βολτ.

Και πάλι θα πρέπει να βρεις τρόπο να έχεις την έξοδο στα Vcc/2, γιατί αλλιώς θα είσαι πάντα ψαλιδισμένος. (Βασικές συνδεσμολογίες κοινής πηγής).
Η πηγή ρεύματος εδώ παίζει το ρόλο του φορτίου Rd στο Q1 και επιπρόσθετα
Α). βελτιώνει την PSSR του ενισχυτή
Β). Εξασφαλίζει θερμική σταθερότητα, αφού το Q2 είναι πάνω στην ίδια ψύκτρα με το Q1

Αλλά γιατί να μην μείνεις στην SS πηγή που συμπεριφέρεται σχεδόν το ίδιο από το DC μέχρι το όριο του ακουστικού φάσματος?

Αυτό που καταλαβαίνω πως θέλει να φτιάξει ο Δημήτρης είναι ενισχυτής διαγωγιμότητας, οπότε δε μιλάμε για απλή τροποποίηση του κυκλώματος αλλά για τελείως διαφορετικό.