Motion Plus και το φαινόμενο της... σαπουνόπερας

haduken

New member
1 January 2009
68
Αγόρασα πρόσφατα την Samsung UE46ES4710 και μπορώ να πω ότι είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος από την εικόνα της.
Αυτό που παρατήρησα όμως είναι ότι σε ταινίες κατά κύριο λόγο μου δίνεται η εντύπωση ότι κάποιες φορές η εικόνα είναι σαν να πηγαίνει πιο γρήγορα. Μοιάζει κάπως ψεύτικη.
Αρχικά νόμιζα ότι ήταν θέμα συνήθειας και το γεγονός ότι η προηγούμενη τηλεόραση που είχα ήταν παλιάς τεχνολογίας, αλλά μια που το διαπίστωσαν κι άλλοι άρχισα να το ψάχνω.

Από ότι κατάλαβα είναι το λεγόμενο "Soap Opera Effect" φαινόμενο της σαπουνόπερας ελληνιστί. Στις Samsung ειδικά γίνεται λόγος για το Motion Plus που έχουν.
Η ερώτησή μου είναι: συνηθίζεται αυτό;
Βλέποντας π.χ. την τέλεια εικόνα σε ταινίες HD τύπου Dark Knight είχα κάθε λίγο και λιγάκι την αίσθηση ότι η εικόνα προχωράει πιο γρήγορα σε κάποια σημεία.
Διάβασα κάποιους να προτείνουν την επιλογή του Motion Plus σε Clear, αλλά να είμαι ειλικρινής δεν είδα μεγάλη διαφορά. Ίσως ελάχιστα καλύτερη.
Βγάζοντας τελείως το Motion Plus σε Οff τα πράγματα είναι φυσιολογικά. Χάνεται όμως "ποιότητα" στην εικόνα ή είναι ιδέα μου;
Τι ρυθμίσεις προτείνετε; Υπάρχει κάποια μέση λύση;

Μέση λύση, δυστυχώς, δεν υπάρχει. Ή σου αρέσει το F.I. ή όχι. Όταν το βάζεις στο off χάνεται ελαφρώς ευκρίνεια κυρίως σε σκηνές με κίνηση αλλά και η ομαλότητα που προσφέρει ο αλγόριθμος. Από την άλλη, γλιτώνεις από τα τεχνουργήματα στην εικόνα και λαμβάνεις πλέον την συνήθη κίνηση των 24άρων καρέ.

Είναι καθαρά θέμα προσωπικής επιλογής.

Για δοκίμασε αυτές τις ρυθμίσεις που ισχύουν γενικά σε led τηλεοράσεις της Samsung και δες αν βελτιώνεται η κατάσταση. Δοκίμασε να κάνεις και αναβάθμιση του firmware.

Picture options:
Digital Noise Filter: Off
MPEG Noise Filter: Off
Auto motion plus: Custom
-- Custom settings:
Blur reduction: 10
Judder reduction: 0

Advanced settings submenu
LED Motion Plus: Off ή On ανάλογα με τις προτιμήσεις

http://forums.cnet.com/7723-19410_1...es-samsung-led-series-7-it-s-driving-me-crazy

Παντως για τους hardcore λατρεις του σινεμα το Motion plus (κ ολες οι αντιστοιχες τεχνολογιες) ειναι αναθεμα. Εδω

για οποιον θελει να διαβασει παραπανω.

Υπαρχουν 2 θεματα, το ειναι ειναι το αισθητικο. Το ματι μας εχει συνηθισει οτι η τηλεοραση εχει ενα συγκεκριμενο ειδος εικονας, ενω το σινεμα ενα διαφορετικο. Ετσι οταν βλεπουμε ταινιες του σινεμα, σπιτι μας με motion plus λεμε ασυναισθητα "ρε συ αυτο ειναι σαν τηλεοπτικη σειρα" . Κατα 2ο λογο ενσταση που προβαλλουν οι σινεφιλ ειναι οτι δημιουργουνται καρε, τα οποια ο σκηνοθετης δεν δημιουργησε. Αν δει κανεις το σινεμα στα στενα ορια της μορφης ταιχνης, καταλαβαινει οτι ενας υπολογιστης δημιουργει πραγματα απο το μηδεν, χωρις τον (ανθρωπο) δημιουργο.

Το soap opera effect ενοχλησε πολλους θεατες κ στο Hobbit (48fps). Εκει το θεμα ειναι μονο αισθητικο, διοτι εχουν καταγραφει κ τα 48 frames per second απο τον καμεραμαν - σκηνοθετη χωρις καποια ταιχνητη παρεμβαση.

Δεν εχω δει το hobbit κ ειμαι πολυ περιεργος να το δω στα 48, αλλα κ εγω ομως ξηνιζω οταν πηγαινω σε φιλους κ βλεπουν ταινια με Motion plus etc

Παντως για τους hardcore λατρεις του σινεμα το Motion plus (κ ολες οι αντιστοιχες τεχνολογιες) ειναι αναθεμα. Εδω

για οποιον θελει να διαβασει παραπανω.

Υπαρχουν 2 θεματα, το ειναι ειναι το αισθητικο. Το ματι μας εχει συνηθισει οτι η τηλεοραση εχει ενα συγκεκριμενο ειδος εικονας, ενω το σινεμα ενα διαφορετικο. Ετσι οταν βλεπουμε ταινιες του σινεμα, σπιτι μας με motion plus λεμε ασυναισθητα "ρε συ αυτο ειναι σαν τηλεοπτικη σειρα" . Κατα 2ο λογο ενσταση που προβαλλουν οι σινεφιλ ειναι οτι δημιουργουνται καρε, τα οποια ο σκηνοθετης δεν δημιουργησε. Αν δει κανεις το σινεμα στα στενα ορια της μορφης ταιχνης, καταλαβαινει οτι ενας υπολογιστης δημιουργει πραγματα απο το μηδεν, χωρις τον (ανθρωπο) δημιουργο.

Το soap opera effect ενοχλησε πολλους θεατες κ στο Hobbit (48fps). Εκει το θεμα ειναι μονο αισθητικο, διοτι εχουν καταγραφει κ τα 48 frames per second απο τον καμεραμαν - σκηνοθετη χωρις καποια ταιχνητη παρεμβαση.

Δεν εχω δει το hobbit κ ειμαι πολυ περιεργος να το δω στα 48, αλλα κ εγω ομως ξηνιζω οταν πηγαινω σε φιλους κ βλεπουν ταινια με Motion plus etc

Μα συγνώμη αλλά τι σχέση έχει το Motion Interpolation με το τι θέλει να σου δείξει ο σκηνοθέτης;Έχεις 2 τιμές,10 και 15,παίρνει μια μέση τιμή y και δημιουργεί ένα νέο καρέ,δεν βλέπεις άλλη ταινία.Και πιστεύω ότι εάν δεν έχεις motion resolution 1080 γραμμές (πόσο μάλιστα 300 που επιτυγχάνουν οι lcd χωρίς Motion Interpolation),η ταινία είναι κουραστική.

Καλη χρονια!

Δεν λεω οτι συμφωνω με αυτην την αποψη, απλα οτι αυτο λεει κοσμος που διαφωνει με την αρχη της εννοιας του interpolation. Για αυτους ειναι σαν να λες οτι (λεω μια βλακεια π.χ.) το "σβησιμο" του χρωματος στις ακρες ενος πινακα δεν ειναι ομαλο κ ας παρει ο υπολογιστης ενα μεσο ορο των χρωματων κ να το κανει πιο ομαλο.

Απάντηση: Re: Motion Plus και το φαινόμενο της... σαπουνόπερας

Οι πραγματικοί λάτρεις του σινεμα έχεις την εντύπωση οτι ξέρουν τι είναι τα 24 fps;

Αν δει κανεις το σινεμα στα στενα ορια της μορφης ταιχνης, καταλαβαινει οτι ενας υπολογιστης δημιουργει πραγματα απο το μηδεν, χωρις τον (ανθρωπο) δημιουργο.

Έχω την εντύπωση οτι κανένας απ´αυτούς που - πράγματι - βλέπουν το σινεμα σαν μορφή τέχνης δεν ασχολείται με το πόσα καρέ έβαλε ο δημιουργός και πόσα το computer. Άλλα πράγματα κοιτάνε οι - φυσιολογικοί - άνθρωποι σε μια ταινία.
Άσε που ο δημιουργός - μέχρι πρόσφατα - δεν είχε επιλογές σχετικά με το πόσα καρέ θα επιλέξει.