Μου τελείωσαν τα γράμματα...

krunar

Established Member
23 October 2007
223
Χαίρεστε,

Για τις μικρές ανάγκες του σπιτιού έχω κάνει ένα παλιό Pentium κάτι σαν NAS με 2 ide kai 6 sata. Πέρα από το ότι καίει τα μαλλιοκέφαλα του το ρημάδι, 240VA έδειξε το μηχάνημα (dld watt e?) χωρίς να κάμει τίποτα, έχω και το εξής θέμα.
Οι κυρίως δίσκοι είναι 4 (2x1TB kai 2x1.5TB) ο καθένας ανεξάρτητος και στον καθένα έχω αποθηκεύσει και από μία συλλογή. Το αποτέλεσμα είναι στο τέλος να είναι όλοι σε μια φάση που περισσεύουν από 200 εως 500GB και συνολικά να έχω free 1TB αλλά πουθενά να μην έχω αρκετό χώρο για να αποθηκεύσω κάτι μεγάλο. Η ιδανική λύση θα ήταν κάτι σαν JBOD το οποίο δεν έχω κάνει για 2 λόγους
1ο δεν είναι όλοι οι δίσκοι στον ίδιο controller…άσε που δεν ξέρω αν κανένας υποστηρίζει JBOD
2o φοβάμαι αν αποτύχει ένας δίσκος στο JBOD θα χάσω τα δεδομένα από όλους…ισχύει?
Μια τρίτη λύση είναι το extend volume μέσα από τα windows..αλλά και εδώ δεν ξέρω τι γίνεται άμα αποτύχει ένας δίσκος. Χάνονται όλα?
¨Εχετε να προτείνεται καμιά λύση?

Νομίζω πως πρέπει να εξορθολογικοποιήσεις τα δεδομένα και τις ανάγκες σου!Αν βάλεις τις ανάγκες σου σε μια σειρά θα δεις τι πραγματικά χρειάζεσαι!

Καταρχάς αν έχω καταλάβει καλά, έχεις 4 Gb δεδομένων στο σύστημά σου!
Ιεράρχησέ τα ανάλογα με το πόσο σημαντικά και ευαίσθητα είναι! Επίσης
αποφάσισε αν θέλεις να τα έχεις συνεχώς προσβάσιμα και άρα να έχεις ένα σύστημα 24/7 ανοικτό.
Δώσε προτεραιότητα σε οικογενειακά και προσωπικά δεδομένα φωτογραφίες, video ή και σε συλλογές μουσικής και ταινιών και εγγράφων. Θεωρώ πως ότι δεν ανήκει στις παραπάνω κατηγορίες είναι χωρίς ιδιαίτερη σημασία και μπορούν να μην υπάρχουν εκτός και αν είσαι συλλέκτης δεδομένων. Αν παρόλα αυτά έχεις τη συνήθεια να κρατάς τέτοια δεδομένα (ταινίες, προγράμματα, δεδομένα) τα οποία και ξεκαθαρίζεις σε δεύτερη φάση, θα σε συμβούλευα να τα κρατάς σε άλλο σημείο διαφορετικό από τα "ευαίσθητα" δεδομένα σου!

Τα "ευαίσθητα" δεδομένα οφείλεις να τα έχεις σε αντίγραφα, αν είναι δυνατόν πολλαπλά. Μια λύση λοιπόν είναι το RAID σε οποιαδήποτε μορφή "σηκώνει" το πορτοφόλι σου. Μια πολύ καλή λύση είναι τα 2πλά NAS RAID που εξασφαλίζουν σε καλή τιμή (από 100-350 ) RAID1 έως και 2Τb (2Χ2Tb) . Για μεγαλύτερες απαιτήσεις ασφάλειας υπάρχουν τα RAID5 NAS και τα οποία όμως δε σου εξασφαλίζουν μεγαλύτερη χωρητικότητα και κοστίζουν πολύ περισσότερα ενώ για να λειτουργήσεις θα χρειαστεί να αγοράσεις και άλλους δίσκους!

Τα υπόλοιπα δεδομένα σου θα μπορούσες επίσης να τα κρατήσεις σε ένα άλλο παρόμοιο NAS Raid το οποίο και να υποστηρίζει JBOD(linear ή concatenation) με χωρητικότητα που φτάνει τα 4Τb με εσωτερικούς δίσκους και με δυνατότητα πρόσθεσης και 2 εξωτερικών, όποτε το θελήσεις, με συνολική χωρητικότητα που θα φτάνει στα 8Gb! Αυτό μάλιστα θα το έχεις όποτε θέλεις ανοικτό.

Αν τα "ευαίσθητα" δεδομένα σου είναι λιγότερα από 1,5 Gb τότε οι σημερινοί σου δίσκοι σε καλύπτουν! Κόστος 100 για κάθε NAS (RAID1 και JBOD) και κατανάλωση στο ένα τέταρτο της σημερινής αν τα έχεις και τα δύο ανοικτά 24/7! Πολύ μεγαλύτερη ασφάλεια και ευχρηστία σε σχέση με το σημερινό σου σύστημα. Υποθέτω βέβαια πως έχεις ή μπορείς να δημιουργήσεις κάποια μορφή δικτύου μιας και router/modem έχουμε σχεδόν όλοι αλλά ακόμη και αν δεν έχεις τότε με 30-40 αγοράζεις και ένα gigabit/switch

Έχεις βέβαια και τη δυνατότητα να μείνεις όπως είσαι και να αγοράσεις δύο controller ένα RAID2/5 για τις ανάγκες των "ευαίσθητων" δεδομένων και ένα JBOD για τους υπόλοιπους δίσκους αλλά θα πρέπει να δώσεις από 100-200 για να κάνεις τη δουλειά σου αξιοπρεπώς. Άσε που θα συνεχίσει να καεί τα μαλλιοκέφαλά του το PC!

Aξιολόγισε και πράξε!

Y.Γ.
Το JBOD εξασφαλίζει μεν ένα μεγάλο volume από πολλούς μικρότερους να ανόμοιους δίσκους αλλά λόγω του ότι κάποια από τα δεδομένα συνεχίζονται από τον ένα στον άλλο δίσκο, σε περίπτωση αποτυχίας ενός δίσκου πιθανώς να χάσεις δεδομένα της αρχής ή του τέλους ή και των δύο περιοχών και φυσικά τα δεδομένα του τέλους του προηγούμενου η/και την αρχή του επόμενου! Σε κάθε περίπτωση μπορείς να βγάλεις μεμονωμένα και να διαβάσεις δεδομένα δίσκου αλλά μόνο με ειδικά προγράμματα! To JBOD είναι περισσότερο για δεδομένα που θεωρείς πως δε θα χαθεί και το σύμπαν αν τα χάσεις!

Last edited:
Όπως σωστα υπέθεσες τα προσωπικά μου αρχεία δεν είναι σε αυτά τα 4ΤΒ.
Αυτά τα έχω σε 2 δισκους τους οποίους κάνω sync (καλύτερο από το raid 1 κατά την γνώμη μου)
Τα υπόλοιπα…είναι σαβουρίτσα (movies και tv shows) που με κόπο έχω μαζέψει αλλά δεν θα σκάσω αν τα χάσω. Απλά δεν θέλω να τα χάσω όλα σε περίπτωση που ένας δίσκος φύγει.
Το nas το αποκλείω..μέχρι να πάρω αύξηση 4000%
Το das..ίσως.
Το JBOD μέσο του windows disk management…ακόμα ψάχνω να βρώ τι ισχύει.

όσο για τον server η πρώτη σκέψη ήταν να τον αντικαταστήσω με κάποιο Low budget low power pc. Οι atom καλοί αλλά με το ζόρι θα βρείς κάποιον με 4 sata και το πολύ ένα pci. H λύση που είχα βρει ηταν
AMD Sempron 140 – 45 watt – 32
Μητρική κάποια με vga on board - 4-6 Sata + 2 pci, περίπου 50 (αν έχετε να προτείνεται κάποια.. ελεύθερα)
4GB Ram – 50 (υπερβολή αλλά θέλω να στήσω win7)
CoolerMaster Centurion 590 (RC-590) – 80
CoolerMaster HDD Module STB-3T4-E3-GP – 16 (το κουτί έχει ήδη ένα μέσα και έχω πάρει άλλο ένα)
Και ένα 300-400watt τροφοδοτικο (νομίζω θα με φτάσει) ~50
Όλα μαζί…. 278…πές 300

Δυστυχώς, είπα να δώσω προτεραιότητα στο HTPC, Και ο server πάει για το καλοκαίρι (ελπίζω αυτό το καλοκαίρι να καεί το ρημάδι το τροφοδοτικό… 8 ετών psu, 300WATT, με pentium4, AGP, 6 sata, 2 ide, 2-3 pci… και στην ταράτσα να πιάνει τρελές θερμοκρασίες…και εκεί αυτό..σκυλί μαύρο)

Να υποθέσω πως έχεις άλλο κύριο PC! Να υποθέσω επίσης πως έχεις δίκτυο και πως αναπαραγάγεις τη "σαβούρα" στην τηλεόρασή σου και στο ηχοσύστημά σου μέσω κάποιου player ή απλά τα βλέπεις στο κύριο PC σου!

Αν και βλέπω πως θέλεις να το ψάξεις, δικαίωμά σου είναι να παιδεύεσαι LOL , νομίζω πως κακώς αποκλείεις τη λύση NAS server με linear. Όχι μόνο είναι απλούστατο στη χρήση, όχι μόνο πρακτικότερο και σταθερότερο και οικονομικότερο στη λειτουργία αλλά και πολύ φτηνότερο από όποια λύση τύπου PC NAS, ειδικά σε windows!!!

Πιθανώς να μην αντιλαμβάνομαι πλήρως το σκεπτικό σου, αλλά επαναλλαμβάνω αυτά που σου έγραψα αρχικά δηλαδή "να εξορθολογικοποιήσεις τα δεδομένα και τις ανάγκες σου". Συνήθως η απλή λύση είναι η ενδεδειγμένη!

Δυστυχώς, είπα να δώσω προτεραιότητα στο HTPC, Και ο server πάει για το καλοκαίρι (ελπίζω αυτό το καλοκαίρι να καεί το ρημάδι το τροφοδοτικό… 8 ετών psu, 300WATT, με pentium4, AGP, 6 sata, 2 ide, 2-3 pci… και στην ταράτσα να πιάνει τρελές θερμοκρασίες…και εκεί αυτό..σκυλί μαύρο)[/QUOTE]

Τα παλιά τα pc με pentium 4 είναι σκυλιά.Δεν παθαίνουν τίποτα όπου και να τα βάλεις.Σκυλιά κανονικά.Και εγώ περιμένω να καεί το 9ετίας Pc μου να πάρω κανα καινούργιο αλλά που.Τα σημερινά τα pc είναι πολύ μούφα απο θέμα αντοχής.

καλημέρα,

@xamurabi
Σωστός και πάλι, η "σαβούρα" παίζει στην τηλεόραση. Για την ακρίβεια ο server εξυπηρετεί 2 σπίτια και σύντομα και 3ο (ιδιόκτητο γαρ).
Το NAS δεν το αποκλέιω..αρκεί να μου βρείς ενα με 6 min δισκους στα 300 .
Αρα το θέμα σε πρώτη φάση είναι οικονομικό, αλλά υπάρχουν και άλλοι λογοι που προτιμώ να έχω server και μάλιστα εξω απο το σπίτι (downloads που τρέχουν το βράδι κτλ)

Θα'μαι μέσα στο ... κεφάλι σου φαίνεται! LOL

Θα σου πω τι κάνω εγώ με παρεμφερείς ανάγκες!

1. Tα "ευαίσθητα δεδομένα" τα οποία και έχω ανάγκη πολύ συχνά να ανακαλώ (video από βιντεοκάμερα HD, οικογενειακές φωτογραφίες και λίγες συλλογές από ταινίες και μουσική) τα διατηρώ σε ένα eTRAYz 24/7 ανοικτό το οποίο έχει επάνω του ένα RAID1 2X1Tb. Συμπληρωματικά έχω συνδέσει στο eTRAYz και ένα HDD usb dock στο οποίο κάθε φορά που θέλω να κάνω backup το RAID, τοποθετώ έναν εσωτερικό 1Tb τον οποίο μετά τον βγάζω και τον κρατώ στο συρτάρι. Με αυτό το τρόπο έχω 24/7 πρόσβαση και μεγάλο ποσοστό ασφάλειας στα δεδομένα μου. Σημερινό κόστος eTRAYz (124E) + usb HDD dock (20E) σύνολο 144Ε χωρίς τους δίσκους (αυτούς προς το παρόν δεν τους υπολογίζω). Επιπροσθέτως και επειδή είμαι "άρρωστος" με το να μη χάσω τα πολύτιμα δεδομένα μου έχω και έναν εξωτερικό usb HDD 500Gb (ίσως τον αντικαταστήσω με έναν μεγέθους 1Tb) στον οποίο επίσης κρατώ backup το RAID1 όταν γίνονται αλλαγές. Την USB που περισσεύει την χρησιμοποιώ για έναν εκτυπωτή που με το ανάλογο software λειτουργεί ως δικτυακός.

2. Tη "σαβούρα" (ταινίες, και μουσική κατά κύριο λόγο) την έχω φορτωμένη προς το παρόν σε ένα Icybox 4220B NAS σε δύο δίσκους με JBOD/linear (2X1.5Tb)=3Tb το όποίο επίσης είναι 24/7 ανοικτό. Σε αυτό το NAS έχω σε αναμονή άλλες δύο USB οι οποίες μπορούν να δεχθούν εσωτερικούς (σε κουτί η σε Dock) ή εξωτερικούς δίσκους έως και 2ΤB για τον κάθε ένα.
Συνολικά το δεύτερο NAS χωρά 4 δίσκους (τους δύο σε JBOD ή RAID) ενώ οι δύο λειτουργούν ως ανεξάρτητοι εξωτερικοί (external disk στη διάλεκτο του NAS με δύο parts, ένα για κάθε δίσκο.
Κόστος σήμερα για το παραπάνω NAS δεν ξέρω αλλά είναι ανάλογο του eTRAYz και μάλιστα λίγο πιο φτηνό (~110 )

Τα NAS μπορούν και τρέχουν torrent clients (transmission, και το εξαιρετικό rtorrent) και στέλνουν τα εισερχόμενα στο Icybox (έχει γίνει mount στο eTRAYz) To σύστημα των NAS είναι προσβάσιμο από οποιοδήποτε σημείο του εσωτερικού δικτύου αλλά και έξω από το σπίτι μέσω internet μέσω ασφαλούς https ή VPN με εξασφαλισμένη ασφάλεια!
Δεν θα επεκταθώ για τις δυνατότητες που έχω με τον http/ftp server και τα άλλα καλούδια γιατί θα ξεφύγω!

Το ζητούμενο λοιπόν καλύπτεται με 144+110=254E χωρίς να λαμβάνω υπόψιν μου τους δίσκους τους οποίους και θεωρώ πως είτε υπάρχουν είτε θα αγορασθούν έτσι ή αλλιώς! To κόστος λειτουργίας αντιστοιχεί σε 40-50W (σε κατάσταση ηρεμίας των δίσκων και σε όχι περισσότερα από 100W για συνήθη πλήρη λειτουργία. Εννοείται πως το δίκτυο είναι στημένο σε μικτό gigabit και fast ethernet με αντίστοιχα switch, τα οποίο τροφοδοτούν δύο σπίτια δύο τηλεοράσεις και 6-10 υπολογιστές κατά περίπτωση!

Το αποτέλεσμα λέει λοιπόν πως χωρίς .... πολλά δεσμευμένα γράμματα στον υπολογιστή, μπορώ να κάνω τη δουλειά μου άνετα, ξεκούραστα με ασφάλεια και ακόμη περισσότερα, χωρίς πολλά λεφτά!
Εξάλλου η τεχνολογία καλπάζει και τα δεδομένα που συσσωρεύουμε σε λίγο θα μας πλακώσουν, και η όποια κοστοβόρα λύση, όχι μόνο στην απόκτηση αλλά και στη λειτουργία, σύντομα θα αποδειχθεί μη επαρκής ενώ ακόμη και η λύση του PC NAS, πριν λειτουργήσει όπως θέλουμε, θα μας σπάσει τα νεύρα!

Γνώμη μου! Δώσε τα λιγότερα σήμερα και μάζευε τα υπόλοιπα για αύριο!

Και λιγο καταναλωνει με 8 δισκους μεσα.

Μετα εχουμε το οτι δεν μπορεις να βολεψεις 200 με 500GB. Που ειναι τεραστια χωρητικοτητα. Αλλο να ηταν 10-20 και αλλο 200-500...

Μαλλον ηρθε η ωρα να αναθεωρησεις τον ρολο αλλά και το ποσο σαβουρα ειναι η σαβουρα που κουβαλαει.
Αν μαλιστα αναλογιστεις οτι μερος της σαβουρας ερχεται ξανα μεσω της συνδεσης που εχεις.

Αν βαλεις δηλαδη το κοστος κτησης (δισκων), το κοστος λειτουργιας (ρευμα), το κοστος συντηρησης (επισκευες) και αν μεσα σ`ολα αυτα βαλεις και τον χρονο που αφιερωνεις τοτε θα δεις πως δεν αξιζει...

Προτεινω να κανεις εκτεταμενη χρηση του πληκτρου DEL.

Προτεινω να κανεις εκτεταμενη χρηση του πληκτρου DEL.

διαφωνώ κάθετα........

SHIFT + DEL θέλει...να μην μείνουν και στο bin
αλλά όσο έχω κρατήσει...είναι ενα και ενα και τα λυπάμαι...τα πονάω τα ρημαδια :bigcry:

Αργα ή γρηγορα θα αναγκαστεις να σβησεις, ετσι και αλλιως.
Μιας και το 1TB ειναι "λιγο" οταν ηδη εχεις 3+ TB αρχειων.
Ή να προσθεσεις και αλλον δισκο = περισσοτερο κοστος κτησης αλλά και περισσοτερο κοστος λειτουργιας (ασε που 9 δισκους με το ζορι θα τους σηκωσει το τροφοδοτικο, ηδη κανει υπερωριες).

Απο την αλλη αν θελεις να μαθεις περισσοτερα για το πως θα κανεις κατι αντιστοιχο του JBOD μεσω software τοτε κανε αναζητηση "Spanned Volume" ή/και "Dynamic Disk" στο google. Βαλε μαζι και το multiple disks ή volumes ή microsoft, κτλ.
Αναλογα τι εκδοση λειτουργικου χρησιμοποιεις.
Δεν εχω κανει ποτε ομως κατι τετοιο ωστε να μπορω να σου δωσω οδηγιες.
Παντως ειδα πως ειναι δυσκολη υποθεση η ανακτηση δεδομενων οταν καποιος δισκος τα τιναξει.

Το τι είναι χρήσιμο και τι άχρηστο είναι μια καθαρά προσωπική υπόθεση! Πάντως όλοι λίγο πολύ, ειδικά τα τελευταία χρόνια, έχουμε μια τάση για συσσώρευση πολλών δεδομένων κυρίως ταινιών και mp3 όχι τόσο γιατί τα έχουμε ανάγκη, όσο γιατί μπορούμε να τα έχουμε εύκολα! Ξαφνικά γίναμε όλοι συλλέκτες ταινιών και μουσικής! Προφανώς πρέπει να αναθεωρήσουμε κάποια πράγματα και να αποφασίσουμε το τι θέλουμε τελικά να είμαστε!

Τα προσωπικά δεδομένα μας (φωτογραφίες, βίντεο, συλλογές) πάντως είναι μια διαφορετική υπόθεση και απαιτούν άλλη αντιμετώπιση! Το JBOD δεν τους αξίζει!