Μουσικότητα???

Re: Απάντηση: Re: Μουσικότητα???

Ε ναί...
Οταν ας πούμε βλέπεις την Συλβί Γκιγέμ λές ''έχει ενα μουσικό κορμί...''

Δε ξέρω αν ο όρος "μουσικότητα" μπορεί να χρησιμοποιηθεί και στις εικαστικές τέχνες (αν και με λίγη φαντασία όλα γίνονται, όπως είπε και ο asvestos...), πάντως σίγουρα χρησιμοποιείται στο χορό.

http://www.theballetbag.com/2011/06/09/musicality/
 
Ωραίο νήμα. Θα μπορούσαν να γραφτούν πάρα πολλά.
Πρόκειται για έναν αδόκιμο, κατα την γνώμη μου, όρο
που ακούγεται σαν ενας ενοχλητικός πλεονασμός
ο οποίος ομως σηματοδοτεί απολύτως υπαρκτές και πολύτιμες ιδιότητες.
 
Βάσο (asvestos), για κάποιο λόγο δε μπορώ να κάνω quote το πόστ σου (#13)...

Συμφωνώ απόλυτα με όλα όσα αναφέρεις, εκτός από το αηδόνι και τη γαλοπούλα, αλλά δε μπορώ να τεκμηριώσω τη διαφωνία μου αυτή...

Δες και ένα ενδιαφέρον video για την "μουσικότητα" στους Νεάντερταλ, σαν συμπλήρωμα στη πρώτη σου παράγραφο...
 
Βάσο (asvestos), για κάποιο λόγο δε μπορώ να κάνω quote το πόστ σου (#13)...

Συμφωνώ απόλυτα με όλα όσα αναφέρεις, εκτός από το αηδόνι και τη γαλοπούλα, αλλά δε μπορώ να τεκμηριώσω τη διαφωνία μου αυτή...

Δες και ένα ενδιαφέρον video για την "μουσικότητα" στους Νεάντερταλ, σαν συμπλήρωμα στη πρώτη σου παράγραφο...

Είδα κι εγώ το video και έψαξα να δω τι σημαίνει η λέξη Musicality στο αγγλικό λεξικό και βρήκα το εξής:
• MUSICALITY (noun)
The noun MUSICALITY has 1 sense:
1. the property of sounding like music ???? σαν μουσική?? Δεν λέει τίποτα αυτό.
Familiarity information: MUSICALITY used as a noun is very rare.
Classified under:
Nouns denoting attributes of people and objects ???

Όταν η λέξη μουσικότητα έχει για τον καθένα διαφορετική ερμηνεία και όχι μια κοινή ερμηνεία και έννοια τότε η λέξη αυτή χρησιμοποιείται για να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα ενώ υπάρχουν πολλές και διαφορετικές λέξεις που περιγράφουν τόσες μουσικές έννοιες και μια που τις περικλείει όλες η μουσική-ο-ος.
Σε κάποια στιγμή του video ο Stephen Mithen λέει:
Now I came to the conclusion which must have been based on high degrees of musicality.
Αν σκεφτούμε την παραπάνω ερμηνεία της λέξης μουσικότητας δηλαδή sounding like music είναι σαν να λέει ότι έβγαζαν κάποιους ήχους που ίσως ήταν μουσικοί αλλά ίσως και όχι μπορεί και κραυγές. Είναι δική του θεωρεία και μόνο.
Όμως ο άνθρωπος του Νεάντερνταλ για να μπορέσει να επιβιώσει στις καιρικές συνθήκες στους κινδύνους ακόμα και να ερωτοτροπήσει χρη-σιμοποίησε κάποιους κώδικες επικοινωνίας σε συχνότητες τέτοιες που να μπορεί να ακούγεται ακόμα και από μεγάλες αποστάσεις. Και με ποιο τρόπο? Τα φωνήεντα αυτά που μπορούν να παράγουν ήχο να παραχθεί δηλαδή ακουστή τριβή από τη φωνητική οδό. Το πρώτο πράγμα που θα έκανε σίγουρα είναι να μιμηθεί διάφορες φωνές ζώων που θα τον βοηθούσαν στο κυνήγι και κατ επέκταση για να επιβιώνει σε διάφορες άλλες συνθήκες κλπ.
 
Last edited:
Re: Απάντηση: Re: Μουσικότητα???

Δε ξέρω αν ο όρος "μουσικότητα" μπορεί να χρησιμοποιηθεί και στις εικαστικές τέχνες (αν και με λίγη φαντασία όλα γίνονται, όπως είπε και ο asvestos...), πάντως σίγουρα χρησιμοποιείται στο χορό.

http://www.theballetbag.com/2011/06/09/musicality/

While musicality in ballet has to do with the ability to become one with the music (seamlessly blending movements to it),
Πλαστικότητα και αίσθηση της μουσικής και όχι μουσικότητα θα ήταν μια χαρά νομίζω.
Μας λέει has to do δηλαδή έχει να κάνει και όχι είναι αυτό και αυτό.

The ability to perceive the various layers in the music, melody, harmony and rhythm which is instinctive and personal. Two “musical dancers” might have very different ways of responding to the same music.
Ορίστε πάλι το υποκειμενικό κριτήριο στο κείμενο.
 
Μπορει ενας πινακας να χαρακτηριστει "ζωγραφικος"?
ενα μπαλλετο "χορευτικο"?
ενα ποιημα "λογοτεχνικο"?

Η γλωσσα ειναι κωδικας επικοινωνιας και καμμια φορα οι λεξεις χρησιμοποιουνται με λαθος τροπο. Ο ορος "μουσικος" αναφερεται σε μηχανηματα αναπαραγωγης ηχου με κλιση στη μουσικη, σε αντιθεση με ταινιες ή αλλα (τουλαχιστον αυτο αντιλαμβανομαι προσωπικα).
οχι σε οργανα που ειναι εκ φυσεως "μουσικα". κατι αλλο εννοουσε ο φιλος σου.

Δεν ειμαι φιλολογος, αλλα υπαρχει ο ορος ¨αμουσος" που σημαινει μη σχετικος με τις τεχνες των Μουσων, δηλ ακαλλιεργητος.
(ασχετο, αλλα επειδη μου ηρθε τωρα, απο εκει πρεπει να βγαινει και το "αμπαλος", δηλ μη σχετικος με την τεχνη της μπαλλας)

Συμφωνώ με όσα γράφεις αλλά θα σταθώ λίγο σε αυτή την πρόταση 'Ο ορος "μουσικος" αναφερεται σε μηχανηματα αναπαραγωγης ηχου με κλιση στη μουσικη'.

Τα μηχανήματα αναπαραγωγής του ήχου είναι κατασκευασμένα για να αναπαράγουν ήχο τον οποιοδήποτε ακόμα και προφορικό λόγο. Ξέρεις τι ωραία ακούω κάποια ποιήματα από το ηχοσύστημά μου? Πιστεύω πως ο καθένας αλλιώς αντιλαμβάνεται τον ήχο παίζει ρόλο και η ηλικία βλέπεις:-) αλλά αυτά το μηχανήματα δεν παύουν να παράγουν και ήχους που δεν μπορούμε να ακούσουμε λόγω πιστότητας την οποία προσπαθούν να αγγίξουν. Αλλά αυτό με διάφορες μετρήσεις κάνει μπαμ.

 
Νομίζω ότι καταλαβαίνω τι εννοείται με τον όρο μουσικότητα αλλά γενικά συγχύζομαι. Τον θεωρώ τρομερά γενικευτικό χαρακτηρισμό και αρκετά ατυχή, γιατί δεν βοηθάει καθόλου τον άλλο να καταλάβει τι εννοούμε και ο καθένας μπορεί να τον χρησιμοποιεί για να περιγράψει κάτι διαφορετικό.
Ειδικά σε κάτι τόσο πολύπλοκο και δύσκολο να περιγραφεί είτε ηχητικά είτε ποιοτικά είτε συναισθηματικά όσο η μουσική.

Είναι όπως με τις γυναίκες. Μπορεί να πει κάποιος ότι μια γυναίκα έχει θηλυκότητα, και ο άλλος να μην το βλέπει, ή να θεωρεί κάτι άλλο θηλυκό...
 
Συμφωνώ με όσα γράφεις αλλά θα σταθώ λίγο σε αυτή την πρόταση 'Ο ορος "μουσικος" αναφερεται σε μηχανηματα αναπαραγωγης ηχου με κλιση στη μουσικη'.

Τα μηχανήματα αναπαραγωγής του ήχου είναι κατασκευασμένα για να αναπαράγουν ήχο τον οποιοδήποτε ακόμα και προφορικό λόγο.Ξέρεις τι ωραία ακούω κάποια ποιήματα από το ηχοσύστημά μου?Πιστεύω πως ο καθένας αλλιώς αντιλαμβάνεται τον ήχο παίζει ρόλο και η ηλικία βλέπεις:-) αλλά αυτά το μηχανήματα δεν παύουν να παράγουν και ήχους που δεν μπορούμε να ακούσουμε λόγω πιστότητας την οποία προσπαθούν να αγγίξουν.Αλλά αυτό με διάφορες μετρήσεις κάνει μπαμ.

Ο ορος κλιση ειναι ισως ατυχης. Ιδαιτερη ικανοτητα ας πουμε.
Τα υπολοιπα δεν ξερω να μπω σε λεπτομερειες, αν και εχω διαπιστωσει μεγαλες διαφορες αναμεσα σε "μουσικά" και μηχανηματα αναπαραγωγης ηχου φτιαγμενα για ταινιες.
εχουμε εδω πιο καταλληλους να σου απαντησουν επαυτου.
 
Τελικά, μουσικότητα είναι η σχετική (ατομικά διαφοροποιούμενη ανάλογα με προδιάθεση, εξάσκηση) αντιληπτική (ανάλυση, επεξεργασία, σύνθεση) ικανότητα ενός προσώπου (όχι έργου ή οργάνου) ως προς τη μουσική (ειδικά). Αυτός είναι ένας (ομολογουμένως πολύ "τεχνικός") ορισμός που μπόρεσα να συνάγω από τα λεγόμενά μας και άλλες αναφορές που βρήκα, χωρίς βέβαια να διεκδικώ κάποιο αλάθητο. :lehrer:

Είναι αυτό που έλεγα ως τώρα: "αυτός πρέπει να έχει πολλή μουσική στο κεφάλι του", όταν άκουγα κάποιον να παίζει άλλη μελωδία στην κιθάρα κι άλλη να τραγουδά (αψογα και τις δύο!) ή αναρωτιόμουν πώς ο κουφο-Μπετόβεν έγραφε ο,τι έγραφε.

Προσωπικά θα κρατήσω σαν έκφραση, για τη συγκεκριμένη ικανότητα, την μουσική αντίληψη γιατί η "μουσικότητα" μου κάνει κάτι σε κουλτούρα Παπαστεφάνου και θ' ακούσω και κανα μπινελίκι από κανα φιλαράκι.

@Αριάδνη, κράτα κι εσύ αυτό, αν σου κάνει βέβαια, για να μπορούμε να συνεννοούμαστε σε μελλοντικές κουβεντούλες και άσε τ' άλλα για τους προφεσόρους. Αν μπορείς να δεις τη φωτιά στο τζάκι ν' ακολουθεί τη μουσική που ακούς (τι λέω καλοκαιριάτικα) το έχεις το πράγμα!
Α, και μην ξανανοίξεις τον Μπαμπινιώτη. Είναι ένας δρόμος που θα σε οδηγήσει στην οργή...:violent-smiley-008:

@Μάνο! Ούτε κι εγώ μπορώ να τεκμηριώσω ότι το αηδόνι δεν έχει μουσική αντίληψη, απλά το συμπεραίνω γνωρίζοντας ότι το μυαλό των πτηνών είναι ικανό για πολύ πιο στοιχειώδεις λειτουργίες από τη συγκεκριμένη (δες ωστόσο και το ΥΓ). Εντούτοις ακούγεται υπέροχα το άτιμο!:music-smiley-004:
 
Last edited:
charlotte-gainsbourg.jpg



Moυσικότητα.
 
Η φραση "ακου ποσο μουσικοτητα εχουν τα βιολια" προφανως χρησιμοποιηθηκε για να σου επιστησει την προσοχη για την ερμηνεια των ανθρωπων που επαιζαν βιολι στο συγκεκριμενο σημειο που θεωρουσε ο φιλος σου και τον ειχαν συνεπαρει!

Ειναι μια λαθος εκφραση που χαρακτηριζει οχι το οργανο, ουτε το εργο αλλα τον ερμηνευτη (ή τον εκτελεστη καμια φορα). Χρησιμοποιειται λαθεμενα απο ανθρωπους που δεν εχουν την γνωση να μπουν σε λεπτομερειες μιας ερμηνειας και απλα βρηκαν κατι πολυ "μουσικο"...
Ως μουσικος δεν κατακρινω τετοιες "λαθος" εκφρασεις γιατι δεν εχω την απαιτηση να μου περιγραψουν με μουσικους ορους καποια συναισθηματα που μπορει να τους βγαλει ενα εργο και μια ερμηνεια.

Ναι υπαρχουν ερμηνειες ξερες, αδειες, ανεραστες, πεθαμενες, σκληρες, βαρετες καθως και με μουσικοτητα... Ειναι γενικοι χαρακτηρισμοι συναισθηματων ανθρωπων που δεν μπορουν να καταλαβουν πχ. αν το βιμπρατο του βιολιστη ηταν πλατυ με μεγαλη κινηση που τους τσακισε την καρδια σε σχεση με ενα γρηγορο και εριστικο και το λενε με δικα τους λογια... μουσικοτητα...
Η μουσικοτητα δεν διδασκεται... αλλα ουτε και ο σεβασμος που θα επρεπε να δειξεις στα συναισθηματα που εξωτερικευσε και σου μοιραστηκε ενας φιλος για το "αγαπημενο του" μερος ενος εργου... Ετσι, τοσο ρηχα εχασες το δασος που σου εδειχνε και κοιτουσες το βρωμικο νυχι στο δακτυλο του... Εχασες ολη την ομορφια του εργου και του σημειου... Σου ταραχτηκε η τερψη... και τοσο ρηχα, του ταραξες και την δικη του...

Σωστη λεξη η οχι, η δικη σου συμπεριφορα ηταν μια φορα πιο "αμουση"...
Μπορεις να του ζητησεις καποια μερα συγνωμη, αλλα μη βιαστεις, εχεις πολλα να μαθεις ακομη για την τεχνη των τεχνων...
 
Last edited:
Η μουσικότητα δεν είναι κάτι που μπορεί να χαρακτηρίσει ένα μουσικό όργανο(όπως πχ το βιολί...) αλλά είναι αλληλένδετη έννοια με αυτό ως προς την τεχνική πλευρά. Γιατί, από κάθε άποψη, τα κατασκευαστικά στοιχεία και τα τεχνικά χαρακτηριστικά του κάθε οργάνου είναι διαφορετικής ποιότητας. Άλλα όργανα παράγουν πιο άρτιο ήχο, άλλα κατώτερο. Σίγουρα συμβάλλουν στην αναπαραγωγή της αρμονίας, της μελωδίας και του ήχου γενικότερα.

Γενικά όμως ως όρο εγω προσωπικά τον αποφεύγω γιατί τον θεωρώ εντελώς αόριστο και γενικό.
 
Η φραση "ακου ποσο μουσικοτητα εχουν τα βιολια" προφανως χρησιμοποιηθηκε για να σου επιστησει την προσοχη για την ερμηνεια των ανθρωπων που επαιζαν βιολι στο συγκεκριμενο σημειο που θεωρουσε ο φιλος σου και τον ειχαν συνεπαρει!
Κατανοητό και αυτονόητο.

Ειναι μια λαθος εκφραση που χαρακτηριζει οχι το οργανο, ουτε το εργο αλλα τον ερμηνευτη (ή τον εκτελεστη καμια φορα). Χρησιμοποιειται λαθεμενα απο ανθρωπους που δεν εχουν την γνωση να μπουν σε λεπτομερειες μιας ερμηνειας και απλα βρηκαν κατι πολυ "μουσικο"...


Την ίδια λάθος έκφραση χρησιμοποίησες παρακάτω: '' Ναι υπαρχουν ερμηνειες ξερες, αδειες, ανεραστες, πεθαμενες, σκληρες, βαρετες καθως και με μουσικοτητα '' και προς ενημέρωσή σας ο φίλος μου είναι μουσικός και μάλιστα βιολονίστας.

Ως μουσικος δεν κατακρινω τετοιες "λαθος" εκφρασεις??? γιατι δεν εχω την απαιτηση να μου περιγραψουν με μουσικους ορους καποια συναισθηματα που μπορει να τους βγαλει ενα εργο και μια ερμηνεια.
Ναι υπαρχουν ερμηνειες ξερες, αδειες, ανεραστες, πεθαμενες, σκληρες, βαρετες καθως και με μουσικοτητα...??? Ειναι γενικοι χαρακτηρισμοι συναισθηματων ανθρωπων που δεν μπορουν να καταλαβουν πχ. αν το βιμπρατο του βιολιστη ηταν πλατυ με μεγαλη κινηση που τους τσακισε την καρδια σε σχεση με ενα γρηγορο και εριστικο και το λενε με δικα τους λογια... μουσικοτητα...


Το ότι είσαι μουσικός αυτό σε τιμά και κατάλαβα μετά τα γραφόμενά σου, ότι δεν κατακρίνεις λάθος έκφραση την οποία χρησιμοποιείς.. Επίσης σαν μουσικός θα γνωρίζεις ότι πολλά έργα και μάλιστα μοντέρνα μπορεί να παιχτούν με γρήγορες δοξαριές με ή χωρίς βιμπράτο σύμφωνα με την ερμηνεία του μουσικού και το ζητούμενο του συνθέτη και αυτό δεν τα κάνει λιγότερο μουσικά ή με την λάθος έκφραση κατά τα γραφόμενά σας πάντα έργα με λιγότερη 'μουσικότητα' γιατί αν κάποιος χαρακτηρίσει ένα έργο ανέραστο σκληρό και δεν ξέρω εγώ τι είναι προσωπική του άποψη και μόνο.


Η μουσικοτητα δεν διδασκεται... αλλα ουτε και ο σεβασμος που θα επρεπε να δειξεις στα συναισθηματα που εξωτερικευσε και σου μοιραστηκε ενας φιλος για το "αγαπημενο του" μερος ενος εργου... Ετσι, τοσο ρηχα εχασες το δασος που σου εδειχνε και κοιτουσες το βρωμικο νυχι στο δακτυλο του... Εχασες ολη την ομορφια του εργου και του σημειου... Σου ταραχτηκε η τερψη... και τοσο ρηχα, του ταραξες και την δικη του...
Σωστη λεξη η οχι, η δικη σου συμπεριφορα ηταν μια φορα πιο "αμουση"...
Μπορεις να του ζητησεις καποια μερα συγνωμη, αλλα μη βιαστεις, εχεις πολλα να μαθεις ακομη για την τεχνη των τεχνων...


Και τώρα στο δια ταύτα. Δεν κατακρίνεις τον εαυτό σου που χρησιμοποιεί λάθος έκφραση αλλά κατακρίνεις ρηχά και αβίαστα μια άγνωστη που είχε μια απορία σχετικά με την χρησιμότητα και την ευστάθεια της λέξης μουσικότητας την οποία χρόνια τώρα καλύπτει η λέξη μουσική και η μουσική είναι ουσιαστικό συγκεκριμένης ορολογίας με υπόστασης.
Επειδή βλέπω να μου κουνάς το δάχτυλο με βρώμικο νύχι, πάλι κατά τα γραφόμενά σου κάτι που δεν το έκανε ο φίλος μου, σε πληροφορώ ότι το κείμενο που έγραψα το έκανα εις γνώση του φίλου μου, γιατί κι αυτός ήθελε να δει τη γνώμη των μελών στο οποίο άρχισα να γράφω και ασχολούνται με τη μουσική. Έτσι όπως θα καταλάβεις δεν ταράχτηκε καμιά τέρψη ούτε η δική μου ούτε του φίλου μου δεν ήσουν μπροστά για να ξέρεις και αν η συμπεριφορά μου κατ εσέ ήταν 'άμουση' η δική σου ' μουσικότητα' στο χιούμορ με το οποίο γράφτηκε το κείμενο, ανύπαρκτη.

Σίγουρα τη συγνώμη κάποιος άλλος την οφείλει σε μένα αλλά και αυτό να μην συμβεί η Τέχνη των τεχνών δηλαδή η μουσική είναι σημαντικότερη για μένα.

Επίσης το σημαντικότερο πράγμα σε μια ακρόαση είναι η σιωπή και μετά ο σεβασμός στον συνάνθρωπο που μας είναι άγνωστος.

Θα παρακαλούσα πριν γράψεις το οτιδήποτε σε αυτό το θέμα από εδώ και στο εξής να κρατήσεις τους τύπους ευγένειας που μαζί με την σιωπή μαθαίνουν οι μουσικοί στα πρώτα τους χρόνια.

Ευχαριστώ.
 
Last edited:
Η μουσικότητα δεν είναι κάτι που μπορεί να χαρακτηρίσει ένα μουσικό όργανο(όπως πχ το βιολί...) αλλά είναι αλληλένδετη έννοια με αυτό ως προς την τεχνική πλευρά. Γιατί, από κάθε άποψη, τα κατασκευαστικά στοιχεία και τα τεχνικά χαρακτηριστικά του κάθε οργάνου είναι διαφορετικής ποιότητας. Άλλα όργανα παράγουν πιο άρτιο ήχο, άλλα κατώτερο. Σίγουρα συμβάλλουν στην αναπαραγωγή της αρμονίας, της μελωδίας και του ήχου γενικότερα.

Γενικά όμως ως όρο εγω προσωπικά τον αποφεύγω γιατί τον θεωρώ εντελώς αόριστο και γενικό.

Σε ευχαριστώ με πρόλαβες ήθελα να το γράψω παρακάτω.
 
Και τώρα στο διαταύτα. Δεν κατακρίνεις τον εαυτό σου που χρησιμοποιεί λάθος έκφραση αλλά κατακρίνεις ρηχά και αβίαστα

Στο δια ταυτα.
Σε ενδιαφερει να να ακουσεις γνωμες για την ευσταθεια ή οχι, αυτου του ορου που χρησιμοποιειται συχνα πυκνα ή οχι;
Εγω θα ελεγα οτι με βαση την παρουσιαση του πρωτου σου μηνυματος δεν ειναι αυτο το ζητουμενο.
Δεν ειναι ερωτηση, ειναι παρουσιαση.
Και οχι απλη, αλλά με μπολικη δοση δραματοποιησης μιας απλης αναφοράς σε μια λεξη που εσενα δεν σου καθεται καλα για τους δικους σου λογους.
Και αν καποιος εδειξε οτι κατακρινει τοτε διαβασε ξανα το πρωτο σου κιολας μηνυμα στο θεμα.

Αν λοιπον ηθελες απλα να ρωτησεις το αν στεκει, ποτε και γιατι τοτε με μια μικρη παραγραφο θα εθετες το ερωτημα σου.
Χωρις καν να μας αναφερεις αν ειναι πολυ καλος ή οχι φιλος σου.
Για μας ειναι αδιαφορο αν ειναι πολυ καλος, σκετο καλος, μετριος ή κακιστος.

Εγω θα ελεγα για να μην χαλιομαστε ολοι, μαζι και ο φιλος σου, να εχεις προχειρο ενα ερωτηματολογιο πριν ακουσεις μουσικη με καποιον αλλο.
Σε αυτο να εχεις σημειωσει και αλλες λεξεις τις οποιες βρισκεις τοσο τραγικα και δυσβασταχτα ενοχλητικες που θετουν σε ρηξη φιλιες, απολαυση μουσικης, παρεα, φιλοξενια, απολαυση της ζωης και αλλες χαρες.
Φυσικα και οτιδηποτε ειναι μη μετρησιμο, αφου αν δεν ειναι δεν το δεχεσαι.
Ετσι θα αποφυγεις σκηνες οι οποιες περιεχουν και πιστολι.
Ειναι καλυτερα για ολους μας.