"Μπαμπά, τι είναι το HiFi ;"

SR-71

AVClub Fanatic
15 December 2010
49,932
Kashyyyk stratosphere - 100,000 ft
Eπειτα απο προτροπη θαμωνων (και ΧΩΡΙΣ να ειμαι καν εισαγωγικος στο HiFi)
ποσταρω εκ νεου κατι που ισως εχει μελλον εδω μεσα : are audiophiles a dying breed ?

Αφορμη το ακολουθο λινκ https://www.headphonesty.com/2024/0...b40ckmatEpH9DL_02g_aem_FeksQA25d3I8RTUShIepYQ

Δεν δρεπει δαφνες αντιπροσωπευτικοτητας (αφου μαλλον εγινε πολυ προχειρα στο youtube για να ιχνηλατησει τασεις)
αλλα ολοι (λιγο πολυ) το εχουμε αντιληφθει με την νεα γενια : κυνηγαει ο εφηβος την υψηλη πιστοτητα στον ηχο ?
Και μεχρι ποιο σημειο ? Οταν φτασει τα 30 ....... θα τα σκασει χοντρα για ενα HiFi ηχοσυστημα αξιωσεων ...... η οχι ?

Εγω ειμαι 58, οποτε εξ ορισμου ...... biased. ΝΑΙ, αξιζει να τα σκασει καποιος (αν τα χει). Οχι τα 50 η 150 για ακουστικα
αλλα τα 1000 και 2000 για ...... amp+player+speakers ! Ομως εαν πρεπει να κανω μια αυτοκριτικη ειμαι γεννημα θρεμμα
αλλων εποχων ! Τι θελω να πω : ηταν ΠΟΛΥ αλλιως να ξεκινας απο ενα τρανζιστορακι του 1972 για να πας σε ενα
"στερεο" (του 1972) και πολυ αλλιως απο τα Sennheiser των 150 ευρω να πας στα BeoLab 90 των 140.000 ευρω.
Διαφορες παντα υφιστανται καθως εξελισσεται η τεχνολογια ...... ΟΜΩΣ ....... ποτε και που η διαφορα ειναι χαωδης ?
Κατα την ταπεινη μου αποψη, ΕΔΩ ΑΚΡΙΒΩΣ βρισκεται το κυκνειο ασμα της γενιας των audiophile. Εχουν αποτυχει
να παραδεχθουν οτι με ενα φθηνο στερεο (τοτε) η διαφορα ηταν χαωδης (ειχες ξαφνικα ..... ΜΠΑΣΑ στην ακροαση
ΚΑΙ στερεοφωνικη "εικονα").

Η διαφορα ποιοτητας ηχου αναμεσα σε ηχοσυσκευες του 1970 και η διαφορα ποιοτητας ηχου σε αντιστοιχες συσκευες σημερα
.... ειναι χαωδης (προς το καλυτερο, σημερα). Δεν ξερω ποσοι προλαβατε την μεταβαση απο το ραδιακι (που ακουγες τον αγωνα
της Κυριακης) στο Garrard music center (των λιγων χιλιαδων δραχμων) για να ακουσεις Bee Gees , Pink Floyd (or whatever) ...... ? .......
Δεν ειναι καθολου συγκρισιμα τα μεγεθη γιατι ο ΜΕΣΟΣ ΟΡΟΣ ποιοτητας (σε πιστοτητα), σημερα, ειναι ηδη πολυ ανεβασμενος.
Αυτος που θα βαλει να ακουσει με τα ακουστικα των 50 η 150 ευρω σημερα ......... ΞΕΚΙΝΑΕΙ ΑΠΟ ΤΟ +10 ! (οχι το -100, οπως τοτε).

Teens and sound experience.png

Oποτε (για οποιον νογαει ελευθερα) ...... ΓΙΑΤΙ να παει σε ενα HiFi συστημα μερικων χιλιαδων ευρω (η ακομα και εκατονταδων) ?
Η ψηφιακη ολοκληρωση εχει σπρωξει ακομα και τα φτηνοτερα ...... ετη φωτος μπροστα, συγκριτικα με το ραδιακι του 1972.
Βεβαια ..... ΝΑΙ ..... δεν ειναι μονο η ψηφιακη ολοκληρωση αυτο που κανει τον ηχο απολαυση (καργα αναλογικη εμπειρια).
Ομως ............... πως το βλεπει ο εφηβος (ειναι το ερωτημα του ποστ). Θα παρουν την σκυταλη οι νεοι ?
Η .... οσο και αν ακουγεται αδιανοητο .... πεθαινει με ΜΑΣ ο χαϊφιντελισμος ?

Last edited:
Το τότε ραδιάκι έχει γίνει τώρα το κινητό που έχουμε ανά πάσα στιγμή στα χέρια μας.
Προσωπικά δεν έχω δει κανέναν να ακούει μουσική από το κινητό του. Και αν ναι, αν του δώσεις ένα ακουστικό αμέσως θα το συνδέσει και θα το ευχαριστηθεί.
Έχει διαφορά το "θέλω" από το "μπορώ να αποκτήσω".

Επίσης ο πήχης του "HiFi" είναι πολύ χαμηλά.
Οπότε ναι, HiFi μπορεί να είναι σήμερα και ένα ζευγάρι ηχεία bluetooth κόστους 200-300€ (το ζευγάρι) με πηγή το κινητό.

Δεν μπορούμε λοιπόν να βγάλουμε συμπεράσματα από το "πόσοι ασχολήθηκαν να δουν το review του Krell KSA 80" γιατί ούτε εγώ ασχολήθηκα ούτε θα με ενδιέφερε να ασχοληθώ.

• Like
Reactions: billpeppas
Ok, αυτο ακριβως επεσημανα στην αλλη κατηγορια.
Οτι η ερευνα δεν ειναι καθολου αντιπροσωπευτικη.
Και τωρα ....... μου την λες !

Μπρε :unsure: ....... αλλος Tσιμισκης γραφει τουδε ? :cautious:

Ο πυρηνας της ερωτησης ειναι αν ΕΣΥ αντιλαμβανεσαι οτι το μικροβιο του χαϊφιντελισμου
εξαπλωνεται και στις νεωτερες γεννιες. Ασε το στατιστικολογημα (που ειναι και αμφιβολο).

• Haha
Reactions: Tzimisce
Στην άλλη κατηγορία. :LOL:
Για αυτό μεταφέρθηκε ο συλλογισμός και εδώ.
Μπορεί η συγκεκριμένη "έρευνα" και ο τρόπος με τον οποίο έγινε να είναι τελείως άκυρη, αλλά το "κύμα" της εποχής όντως υπάρχει.

Πότε όμως ασχοληθήκαμε πραγματικά με το πως ακούμε κάτι;
Δεν μιλάμε για εμάς τους άρρωστους που στα 18 μας είχαμε ολοκληρωμένο σύστημα σε κομμάτια, μιλάμε για τον μέσο σώφρων άνθρωπο.
Κάπου μετά τα 20-25 και οι περισσότεροι όταν έστησαν δικό τους σπιτικό! Μέχρι τότε ακούγανε από το στερεοφωνικό του μπαμπά!
Εκεί λοιπόν μπαίνει το "πως θα ακούμε τώρα μουσική".
Εγώ δεν έχω δει πολλά σπίτια που να μην έχουν έστω ένα ζευγάρι ηχεία για να παίζουν μουσική.
Πολλά όμως πλέον δίνουν πιο πολύ βάρος στην ευκολία (και την εμφάνιση) παρά στην ποιότητα του ήχου.

• Like
Reactions: SR-71
Συμφωνω για το τι συμβαινει τωρα. Το βλεπω στις ανιψουλες μου.
Συμφωνω και στο οτι το "στερεο" ηταν του μπαμπα, οχι δικο μας.

Ομως δεν συμφωνω οτι το τοτε ραδιακι ... ειναι το σημερινο smartphone (που εγραψες παραπανω).
Oυτε με πιστολι στο κροταφο. Δεν χρειαζεται καν να επισημανω τις (εκκωφαντικες) διαφορες.

Εγώ νομίζω ότι δεν έχουν αλλάξει πολλά τα τελευταία 40 χρόνια όσον αφορά στο πόσοι αρέσκονται να ακούν την μουσική τους όσο το δυνατόν πιστότερα (και ως εκ τούτου να επιδιώκουν να αποκτήσουν ένα σωστό ηχοσύστημα hifi ή και hiend).
Ένα μικρό ποσοστό ήταν και τότε, την δεκαετία του '80 που ανήκα και εγώ στην νεολαία, ένα μικρό ποσοστό είναι και σήμερα!
Η πλειοψηφία, και τότε και τώρα, βολεύονται είτε με το τότε φορητό ραδιοκασετόφωνο είτε με το κινητό ή το laptop σήμερα. Ουσιαστικά όλα ξεκινάνε από την ιδιαίτερη σχέση που έχει ο καθένας με την μουσική. Άλλοι κάθονται με τις ώρες και διαβάζουν ένα βιβλίο, άλλοι μπορούν να καθήσουν μία ώρα στον καναπέ να ακούσουν την 9η του Μπετόβεν και άλλοι αρέσκονται να βλέπουν 2-3 ταινίες την ημέρα στην tv.

• Like
Reactions: KostasMo and Pleo
Η μεγάλη διαφορά στο σήμερα είναι η ευκολία άμεσης πρόσβασης σε ότι μουσική μας έρθει στο κεφάλι, κάτι που απλά ήταν αδύνατον μέχρι και το 2000 και την επέλαση του napster που άλλαξε τη μουσική βιομηχανία για πάντα και πια σήμερα μέσω youtube κλπ έχεις πρόσβαση σε πρακτικά στα πάντα με ένα search.
Αυτό νομίζω ότι άλλαξε σημαντικά το πως ο μέσος άνθρωπος αντιλαμβάνεται τη μουσική και κατεπέκταση το πως την ακούει. Αφού έχω πρόσβαση στα πάντα από παντού θέλω και ένα σύστημα αναπαραγωγής που να δουλεύει πάντα και παντού σε πλήρη αντιδιαστολή με το σημεικό μοντέλο του "στερεοφωνικού στο σπίτι και την αντιγραφή σε κασσέτες για να ακούω στο αυτοκίνητο άντε και σε κανένα walkman από τη δεκαετία του 80 και μετά.

Όσο για τον εξοπλισμό, νομίζω ότι με το ποσό του μηνιαίου βασικού μισθού σήμερα μπορείς να πάρεις απίστευτα καλύτερη ποιότητα ήχου από παλιά (βάζω αυτό το μέτρο σύγκρισης για να μην αρχίσουμε να μιλάμε για πληθωρισμό, αξία του χρήματος κλπ κλπ).

Δεν έχει αλλάξει τίποτε. Αν ο κόσμος στρέφεται γύρω από το smartphone στην παρούσα φάση, το ηχοσύστημα πάλι έχει τη δυνατότητα να είναι μαζί με το smartphone, και ο smartphoneούχος να έχει πάλι υψηλή πιστότητα εντός του κόσμου του.
Αν δεν το επιλέξει είναι γιατί δεν είχε ποτέ την ευκαιρία να το ξέρει. Αν το βιώσει τότε το θέλει.
Τα έχουμε δει χίλιες φορές αυτά στο παρελθόν να επαναλαμβάνονται.

Τα πράγματα είναι απλά, όταν πλέον με κάτω από χιλιάρικο μπορείς άνετα να πάρεις 2 αυτοενισχυομενα ηχεία π.χ. σαν τα παρακάτω που θα καλύψουν τόσο σε ποιότητα όσο και σε ένταση εύκολα το 95% του πληθυσμού, ε λογικό δεν είναι οι audiophiles όπως τους ξέραμε να πεθαίνουν; Το συνδέεις με το κινητό σου, βάζεις και μια συνδρομή στο Spotify και έχεις τα πάντα εύκολα και απλά και χωρίς να δώσεις μια περιουσία, χωρις μπλέξιμο με καλώδια κλπ.

Εδώ τι συζητάμε έχω στο υπνοδωμάτιο ένα αυτοενιχυομενο ηχειακι 60w της Marshal των 220 ευρώ και ο ήχος που βγάζει σε κάνει να απορείς.

Να πω για τα ακουστικά;;; Έχω αγοράσει μερικά Κινέζικα ακουστικά της Trn και της KZ και απορείς για τον ήχο που βγάζουν με μόλις 30-40 ευρώ…τα συνδέεις με το κινητό σου μέσω ενός μικρου usb dac των 50-60 ευρώ και έχεις high end ήχο στο κινητό σου με κάτω από 100 ευρώ!!!

Άντε μετά να πείσεις τον άλλο να δώσει χιλιάδες ευρώ για να κερδίσει τι;;; 5%-10% καλύτερο ήχο;;

Και προσωπικά να το πάρω, έχω σταματήσει να δίνω σοβαρά ποσά πλέον για τον ήχο, έχω ότι έχω και δεν πρόκειται να ξαναδωσω αρκετά χρήματα στο μέλλον, αφού βλέπω ότι πλέον με πολύ λιγότερα μπορώ να κάνω σε ένα καλό βαθμό την δουλειά μου.

Θα συμφωνήσω και εγώ ότι με την τεχνολογική πρόοδο μπορεί κάποιος σήμερα με λιγότερα χρήματα να αγοράσει ένα ηχητικό σύστημα που θα ακούγεται πολύ καλύτερα από ένα αντίστοιχης κατηγορίας τιμής πριν από 15-20 χρόνια. Ομως απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή στην διαδικασία επιλογής καθώς σε αυτές τις κατηγορίες τιμής κυκλοφορούν και πάρα πολλά σκουπίδια που προβάλλονται από συγκεκριμένους reviewers ως μικρά διαμάντια μέσα από προσεκτικά δομημένες τεχνικές έμμεσης διαφήμισης. Πριν προχωρήσετε σε οποιαδήποτε αγορά σας συστήνω να κάνετε δοκιμή με τα δικά σας αυτιά χρησιμοποιώντας 3-4 αγαπημένα σας κομμάτια που γνωρίζετε πολύ καλά.

Πρόσφατα αγόρασα ένα bluetooth ηχείο γνωστής εταιρείας μεσαίας κατηγορίας τιμής (λίγο κάτω από 300 €) και απογοητεύτηκα από την ηχητική του απόδοση. Ο ήχος ήταν χρωματισμένος με τονισμένες χαμηλές και υψηλές συχνότητες και γενικότερα είναι αισθητή η παρουσία DSP processing στο ηχητικό άκουσμα.

Επειδή αισθάνομαι ότι δεν απάντησα πλήρως και «πιο γεμάτα» στα ερωτήματα του Μάνου με την πρώτη μου τοποθέτηση στο θέμα, ας μου επιτραπεί να συμπληρώσω τα παρακάτω.

κυνηγαει ο εφηβος την υψηλη πιστοτητα στον ηχο ?
Και μεχρι ποιο σημειο ? Οταν φτασει τα 30 ....... θα τα σκασει χοντρα για ενα HiFi ηχοσυστημα αξιωσεων ...... η οχι ?

ποτε και που η διαφορα ειναι χαωδης ?

Αγαπητέ Μάνο και λοιποί αναγνώστες, την υψηλή πιστότητα - ας την πούμε καλύτερη ποιότητα μια και όπως και το Hi-End σημείο ορισμού αυτής είναι εξαιρετικά δύσκολο να θέσει κάποιος επακριβώς - ο έφηβος να είσαι απόλυτα βέβαιος ότι μέσα στην πραγματικότητα που βιώνει ως ατίθασο νιάτο, μόλις την αντιληφθεί, όχι μόνο θα την αποζητά.... αλλά θα κινήσει γη και ουρανό για να τη ζήσει.

Θες η εφηβεία, θες η αναζήτηση σκοπού σε μια ηλικία που κάθε τι σου κάνει x10 εντύπωση και μάλιστα λόγω ηλικίας σου εντυπώνεται στα κύτταρά σου και τις αισθήσεις σου που είναι στο... κόκκινο και ακριβώς λόγω ηλικίας, θα το αποζητήσει.
Ο έφηβος είναι κυνηγός. Ψάχνει και ψάχνεται ταυτόχρονα, βλέπει, αισθάνεται, πρωτόγνωρα πράγματα είναι όλα γι' αυτόν. Δεν μπορεί αλλιώς. Η Φύση το έχει αποφασίσει έτσι και ανάλογα το βίωμα κάθε τι εντυπώνεται στα κύτταρα και όταν εντυπωθεί έχει διάρκεια. Το πόσο διάρκεια έχει ποικίλλει αναλόγως τι θα αντιμετωπίσει στη συνέχεια στη ζωή του ο έφηβος και τι χαρακτηριστικά έχουν επικρατήσει στον έφηβο καθώς διαμορφώνει την προσωπικότητά του καθώς μεγαλώνει και περνάει τα ηλικιακά στάδια.

Μέχρι ποιο σημείο; Εδώ η ερώτηση θα μπορούσε να είναι... μέχρι που θα φτάσει η φλόγα; Όσο ρομαντικό κι αν διαβάζεται αυτό, θέλουμε δε θέλουμε, πολλά πράγματα από την εφηβεία μας ακολουθούν και στη συνέχεια για δεκαετίες. Δεν είναι εύκολο να απαντηθεί αν δεν υπάρχει η επόμενη ερώτηση. Όταν λοιπόν θα φτάσει τα 30 που είναι η επόμενη ερώτηση (λίγα λες βάλε 5+5 χρόνια ακόμα) θα έχει ήδη αποφασίσει αν θα είναι audiophile ή όχι. Θα έχει μπει στο αυλάκι που οδηγεί στο ρεύμα.
Πάει αυτός... δικός μας έγινε. ;)

Πότε και που η διαφορά είναι χαώδης; Για τον έφηβο τα έγραψα. Στην εφηβεία το x10 αρκεί για να αισθανθεί ο έφηβος τη διαφορά ως χαώδη. Όμως ας το δούμε λίγο εκτενέστερα. Τι θα πει χαώδης; Για εμένα η μετάβαση από το ραδιόφωνο στην κουζίνα, στο στέρεο σύστημα που έφερε ο μπαμπάς από τα καράβια ήταν τόσο συγκλονιστική, που στην παρούσα φάση θα έπρεπε να συμβεί σεισμός 7 ρίχτερ και στο καπάκι να έπεφταν καμιά δεκαριά πύραυλοι Ορέσνικ στην περιοχή που είμαι, για να πω ότι το συγκλονιστικό του βιώματος που είχα τότε είναι το ίδιο... .

Κάτσε τώρα να το βάλουμε στις βάσεις που το θέτει ο νέος που δεν σηκώνει βλέμμα από την οθόνη του smartphone και ακούει μουσική από το ηχειάκι του smartphone... το οποίο το χρησιμοποιεί και σε ανοιχτή ακρόαση (έλεος... ).
Βασικά αυτός θα πάθει ένα σοκ αν ακούσει το smartphone να παίζει από ηχείο Bluetooth και 15 εγκεφαλικά αν ακούσει τον ίδιο ήχο από το smartphone να παίζει συνδεμένο (ασύρματα βεβαίως-βεβαίως) σε ένα hi-fi ηχοσύστημα.
Ευτυχώς λόγω ηλικίας δεν θα καταλάβει και δεν θα πάθει τίποτε από τα 15 εγκεφαλικά, αλίμονο σ' εμάς τους πιο... ώριμους... :LOL:

Σε κάθε εποχή, κύκλους κάνει αυτό, έρχεται μια εξέλιξη που απλώς συμπληρώνει έναν κύκλο. Δεν ακυρώνει παγκόσμιες σταθερές όπως είναι η ποιότητα, η οποία πάντα θα είναι και ζητούμενο... αλλά δεν είναι είδος πρώτης ανάγκης και θέμα πρώτης γραμμής.
Αν είναι να κρίνουμε βάσει αριθμών, οι audiophiles δεν υπήρξαν ποτέ πλειοψηφία. Το χόμπυ μας είναι κατ' εξοχήν μικρού ενδιαφέροντος για την ανθρωπότητα εν τω συνόλω. Ας μην ξεχνάμε περί τίνος πρόκειται.

• Like
Reactions: SR-71 and vlad66
Eπειτα απο προτροπη θαμωνων (και ΧΩΡΙΣ να ειμαι καν εισαγωγικος στο HiFi)
ποσταρω εκ νεου κατι που ισως εχει μελλον εδω μεσα : are audiophiles a dying breed ?

Αφορμη το ακολουθο λινκ https://www.headphonesty.com/2024/0...b40ckmatEpH9DL_02g_aem_FeksQA25d3I8RTUShIepYQ

Δεν δρεπει δαφνες αντιπροσωπευτικοτητας (αφου μαλλον εγινε πολυ προχειρα στο youtube για να ιχνηλατησει τασεις)
αλλα ολοι (λιγο πολυ) το εχουμε αντιληφθει με την νεα γενια : κυνηγαει ο εφηβος την υψηλη πιστοτητα στον ηχο ?

Εγω ειμαι 58, οποτε εξ ορισμου ...... biased. ΝΑΙ, αξιζει να τα σκασει καποιος (αν τα χει). Οχι τα 50 η 150 για ακουστικα
αλλα τα 1000 και 2000 για ...... amp+player+speakers ! Ομως εαν πρεπει να κανω μια αυτοκριτικη ειμαι γεννημα θρεμμα
αλλων εποχων ! Τι θελω να πω : ηταν ΠΟΛΥ αλλιως να ξεκινας απο ενα τρανζιστορακι του 1972 για να πας σε ενα
"στερεο" (του 1972) και πολυ αλλιως απο τα Sennheiser των 150 ευρω να πας στα BeoLab 90 των 140.000 ευρω.
Διαφορες παντα υφιστανται καθως εξελισσεται η τεχνολογια ...... ΟΜΩΣ ....... ποτε και που η διαφορα ειναι χαωδης ?
Κατα την ταπεινη μου αποψη, ΕΔΩ ΑΚΡΙΒΩΣ βρισκεται το κυκνειο ασμα της γενιας των audiophile. Εχουν αποτυχει
να παραδεχθουν οτι με ενα φθηνο στερεο (τοτε) η διαφορα ηταν χαωδης (ειχες ξαφνικα ..... ΜΠΑΣΑ στην ακροαση
ΚΑΙ στερεοφωνικη "εικονα").

Η διαφορα ποιοτητας ηχου αναμεσα σε ηχοσυσκευες του 1970 και η διαφορα ποιοτητας ηχου σε αντιστοιχες συσκευες σημερα
.... ειναι χαωδης (προς το καλυτερο, σημερα). Δεν ξερω ποσοι προλαβατε την μεταβαση απο το ραδιακι (που ακουγες τον αγωνα
της Κυριακης) στο Garrard music center (των λιγων χιλιαδων δραχμων) για να ακουσεις Bee Gees , Pink Floyd (or whatever) ...... ? .......
Δεν ειναι καθολου συγκρισιμα τα μεγεθη γιατι ο ΜΕΣΟΣ ΟΡΟΣ ποιοτητας (σε πιστοτητα), σημερα, ειναι ηδη πολυ ανεβασμενος.
Αυτος που θα βαλει να ακουσει με τα ακουστικα των 50 η 150 ευρω σημερα ......... ΞΕΚΙΝΑΕΙ ΑΠΟ ΤΟ +10 ! (οχι το -100, οπως τοτε).

View attachment 243756

Oποτε (για οποιον νογαει ελευθερα) ...... ΓΙΑΤΙ να παει σε ενα HiFi συστημα μερικων χιλιαδων ευρω (η ακομα και εκατονταδων) ?
Η ψηφιακη ολοκληρωση εχει σπρωξει ακομα και τα φτηνοτερα ...... ετη φωτος μπροστα, συγκριτικα με το ραδιακι του 1972.
Βεβαια ..... ΝΑΙ ..... δεν ειναι μονο η ψηφιακη ολοκληρωση αυτο που κανει τον ηχο απολαυση (καργα αναλογικη εμπειρια).
Ομως ............... πως το βλεπει ο εφηβος (ειναι το ερωτημα του ποστ). Θα παρουν την σκυταλη οι νεοι ?
Η .... οσο και αν ακουγεται αδιανοητο .... πεθαινει με ΜΑΣ ο χαϊφιντελισμος ?
Μπράβο για την τόλμη.
Είναι κάτι που συζήτησα στο δωμάτιο του AV Club στην φετινή Έκθεση με τον Vlad,αλλά και κάποιους άλλους που γνώρισα ή ήξερα.
Έφερνα τον γιο στις εκθέσεις του Ήχου από τότε που ήταν 12, περίπου 11 χρόνια πριν, μετά Half Note,Μέγαρο και διάφορα άλλα μουσικά σποτ με ποιοτικά ρεύματα.
Αποτέλεσμα να γίνει μουσικός ,να παίζει Live με άτομα που ζητούσα κάποτε αυτόγραφο και θαύμαζα αγοράζοντας αλμπουμ τους ,αλλά ενδιαφέρον για το χόμπι μας πολύ 'χλιαρό'.
Του είπα για τα δύο ατυχήματα που είχα φέτος πηγαίνοντας στην εργασία από μέθυσους και τον προέτρεψα να μάθει τουλάχιστον ν αλλάζει χωρητικότητες και αλλαγή από MC σε MM κ.λ.π.. Χλιαρό ενδιαφέρον.
Πηγαίνει σε Εκθέσεις ,αλλά πιστεύω ότι ό λόγος του εξ αποστάσεως ενδιαφέροντος του είναι η υπερπροσφορά της μουσικής, η ευκολία πρόσβασης σε κάθε παραγωγή κάτι που δεν 'είχαμε' εμείς.
Στις εποχές μας στερεοφωνικό αποκτούσαμε από φίλους με μπάρκο, ή περνώντας σε κάποια σχολή .
Μουσική ενημέρωση από βραχέα, Πετρίδη και Κρατικό της Τουρκίας όπως και ο σταθμός της Αμερικανικής Βάσης.Παίρναμε παρτούζες τα LPs.
Για το αναλογικό δεν θα μπω σε ανάλυση.
Σε πολύ πρόσφατες αναζητήσεις μεταχειρισμένων ,(παζάρια /αντικιερί) μόνο ασπρομάλληδες έβλεπα.
Το ενδιαφέρον που υπήρχε για το ντιντζεϊλίκι (και τις αναγκαίες αναζητήσεις) έχει σβήσει.
Ποιος νέος Radio Jay θα πιάσει μικρόφωνο μετά από 'σχολή ορθοφωνίας' για να μειώσει τα σαρδάμ κ.λπ.
Βέβαια υπάρχει κόσμος που προτιμά τον αναλογικό ήχο, αλλά ελάχιστος.
Οι παραγωγές είναι απίστευτα συχνές ,καθημερινές ,η ευκολία πρόσβασης ακαριαία, η νοσταλγία απούσα ...
Έχουν αλλάξει πολλά στην Βιομηχανία Ήχου, Μουσικής απόλαυσης ακόμα και η Κλιματική αλλαγή ενάντια.(έχω εμπειρία).
Πριν δύο χρόνια σ ένα κατάστημα Ήχου πέτυχα ένα νεαρό ζευγάρι ν ακούει Dynaudio,Focal ,Klipsh,Dali,κ.λπ με ένα sample που από τότε έμεινε στα τοπ 10 των χειρότερων τραγουδιών που άκουσα ποτέ μου.

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.
Ραδιάκι ήχα,αλλά είχαν οι γονείς μου και πικάπ..θυμάμαι τις εποχές αρχές 1970 που περνούσαν οι έμποροι -δοσάδες και μ ένα πικάπ παραμάσχαλα και κάποιες κούτες με δίσκους και 45άρια γνωστοποιούσαν καινούργιες κυκλοφορίες (Μπιθικώτση,Θεοδωράκη κ.λπ) και πούλαγαν ΕΠΕΙΔΗ Ο ΚΟΣΜΟΣ δεν είχε πρόσβαση.

Στο κατόπιν θα ήθελα να 'τσοντάρω' την συνέντευξη στον Ήχο του ιδρυτή της A.Spectrum μέσα των 90s( φυσικά το έχω το τεύχος) ,που μιλά για την κάθετη πτώση των πωλήσεων λόγω της Ελεύθερης Τηλεόρασης και διαφόρων σειρών, που 'ΕΠΗΡΈΑΣΑΝ τις πωλήσεις δίσκων, στερεοφωνικών και γενικά των φιλικών και Οικογενειακών συναθροίσεων.
Όχι δεν είμαι αισιόδοξος για τις νέες γενιές,απαρά για Κοινωνικές τάξεις με 'υπεραξίες' που αγοράζουν για την πλάκα τους.

• Like
Reactions: SR-71
Θα συμφωνήσω και εγώ ότι με την τεχνολογική πρόοδο μπορεί κάποιος σήμερα με λιγότερα χρήματα να αγοράσει ένα ηχητικό σύστημα που θα ακούγεται πολύ καλύτερα από ένα αντίστοιχης κατηγορίας τιμής πριν από 15-20 χρόνια. Ομως απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή στην διαδικασία επιλογής καθώς σε αυτές τις κατηγορίες τιμής κυκλοφορούν και πάρα πολλά σκουπίδια που προβάλλονται από συγκεκριμένους reviewers ως μικρά διαμάντια μέσα από προσεκτικά δομημένες τεχνικές έμμεσης διαφήμισης. Πριν προχωρήσετε σε οποιαδήποτε αγορά σας συστήνω να κάνετε δοκιμή με τα δικά σας αυτιά χρησιμοποιώντας 3-4 αγαπημένα σας κομμάτια που γνωρίζετε πολύ καλά.

Πρόσφατα αγόρασα ένα bluetooth ηχείο γνωστής εταιρείας μεσαίας κατηγορίας τιμής (λίγο κάτω από 300 €) και απογοητεύτηκα από την ηχητική του απόδοση. Ο ήχος ήταν χρωματισμένος με τονισμένες χαμηλές και υψηλές συχνότητες και γενικότερα είναι αισθητή η παρουσία DSP processing στο ηχητικό άκουσμα.
Σημαντική διάσταση στην επιλογή ηχοσυστήματος είναι η ακρόαση και η επιτόπια σύγκριση, όμως για μένα που μένω στα Γιάννενα τα πράγματα ήταν και είναι διαφορετικά

Θυμάμαι στις αρχές των 90'ς όταν είχα αγοράσει το 1ο μου ηχοσύστημα, είχα πάει σ ένα κατάστημα της γειτονιάς μου, είχε 2 ενισχυτές, 2 ζεύγη ηχείων, και για cd player μου είχαν πει "θα πάρεις technics που είναι αθάνατο", εδώ δεν μπορούσαμε ν ακούσουμε ούτε τα cd που αγοράζαμε...

όταν μετά από μερικά χρόνια πειραματίστηκα με το "home cinema", η επιλογή έγινε αποκλειστικά μέσω των περιδικών της εποχής, η αγορά έγινε από πολυκατάστημα, και το απέκτησα μετά από μήνες ταλαιπωρίας.

Τι θέλω να πω με αυτό, για μένα το computer audio υπήρξε σωτηρία και τα streaming services ο παράδεισος, και για να αγοράσω audio εξοπλισμό, θα περιηγηθώ στα fora, και θα διαβάσω/δω reviews, δεν έχω άλλη δυνατότητα.

Τα χρόνια πέρασαν η αγάπη για τη μουσική παραμένει αλλά δεν έχω πια το κίνητρο, την υπομονή, να ψαχτώ περισσότερο, έχω άλλες προτεραιότητες, audiophile δεν υπήρξα ποτέ...

Η αλλαγή που έφερε το internet στο χώρο του AV, είναι συντριοτική.

• Like
Reactions: karamela and SR-71

έλα πες ποιό ηχείο πήρες....
εδώ να ξεφουρνίζουμε όλα... ;)

Ομως δεν συμφωνω οτι το τοτε ραδιακι ... ειναι το σημερινο smartphone (που εγραψες παραπανω).
Oυτε με πιστολι στο κροταφο. Δεν χρειαζεται καν να επισημανω τις (εκκωφαντικες) διαφορες.

Κάποια Smartphones έχουν ράδιο FM, αλλιώς παίζεις από web radio.
Είτε με ακουστικά είτε με κάποιο ηχείο bluetooth.
Το spotify από την άλλη είναι μία τεράστια, κινητή δισκοθήκη.
Βλέπω τα παιδιά σε ένα παρκάκι που έχουμε απέναντι από το σπίτι να κάθονται στα παγκάκια και να βάζουν εναλλάξ μουσική για να δείξουν στους φίλους τους τι ακούνε και τα χαίρομαι.
Αυτό έκανα και εγώ στην ηλικία τους αλλά με κασέτες.

Το φαινόμενο που περιγράφεις πιθανόν να υπάρχει αλλά δεν είναι απαραίτητα κακό.
Μήπως φεύγουμε από το "πως ακούγεται" με όσες ασθένειες αυτό έχει, με άτομα που έχουν σύστημα των 500.000€ για να ακούνε 10 βινύλια και άλλα τόσα CD στο repeat;

Ούτως ή άλλως δεν είμαστε πολλοί. Σκέψου ότι στην έκθεση στην Αθήνα που είναι δωρεάν, σε μία πόλη 5 εκατομμυρίων, είχαν κάτι του στυλ 3.000 επισκέπτες σε 2 μέρες.
Κάτι λιγότερο από το 0,1% αυτών που ακούνε μουσική.
Γιατί μουσική ακούνε όλοι, είτε από το ραδιόφωνο στο αυτοκίνητο, είτε στο σπίτι, είτε από το κινητό τους. Πλέον με το streaming ακόμη πιο εύκολα.
Αν λοιπόν λόγω της τεχνολογίας μπει σε όλα τα σπίτια η μουσική με όποιον τρόπο και χαθεί η μούρλα του "ο ενισχυτής των 10.000€ οδηγεί καλύτερα αυτά τα ηχεία από τον ενισχυτή των 5.000€", χαλάλι και καλά θα κάνει!

• Like
Reactions: vlad66
Νομίζω πως όλα είναι αλυλένδετα...
Πίσω στα φοιτητικά μου χρόνια, ακόμη και με ένα walkman οι περισσότεροι συμφοιτητές μου άκουγαν μουσική ναι σε μέτρια/χαμηλή ποιότητα από χιλιοαντιγραμμένες κασέτες. Αλλά υπήρχε ακόμη η κοινή αντίληψη για την καλλιτεχνική ολότητα ενός δίσκου. "Έβγαλαν νέο δίσκο οι τάδε, τον άκουσες;"
Τώρα τα παιδιά ρωτάνε "Έχεις ακούσει το τάδε τραγούδι;"
Αυτή και μόνο η απλή αλλαγή σε κάνει να μην προσπαθείς ποτέ να βρεις μια ώρα να ακούσεις από την αρχή ως το τέλος ένα δίσκο, παρά να ακούς τραγούδια αποσπασματικά. Η μείωση της ανάγκης να είσαι σε μια συγκεκριμένη θέση για να ακούσεις το δίσκο, νομίζω έχει παίξει και αυτή ένα ρόλο στο να μην έχουμε πια dedicated χώρους για να ακούμε. Και dedicated μπορεί απλά να είναι μια πολυθρόνα, δεν το πάω ακουστικά βελτιστοποιημένους dedicated χώρους.

Προσωπικά πιστεύω ότι για αρκετά χρόνια θα απολαμβάνω τη μουσική μου από τα near field ΙΚ Loud Micro με το zen dac της ifi και το foobar...δεν νιώθω καμιά ανάγκη για αλλαγή, ενώ ακούω και πάρα πολύ μέσω ακουστικών ανάμεσα στα call της δουλειάς από τα ακουστικά μου που είναι απλά αποδεκτά (Soundcore Q45).

Αν ήταν να δώσουμε τον ορισμό του hi fi αυτός θα ήταν

• Υψηλή ανάλυση με όσο μεγαλύτερο αριθμό bits, αυτό πρακτικά σημαίνει, λιγότερος θόρυβος στα ήσυχα περάσματα τις μουσικής, και λιγότερη παραμόρφωση στα δυναμικά περάσματα. Ένας τυπικός ρυθμός δειγματοληψίας είναι τα 44.100 δήγματα το δευτερόλεπτο που καθιερώθηκε πριν πολλά χρόνια για τις προδιαγραφές του CD.
  • Εικόνα. Η ψευδαίσθηση που μπορεί να δημιουργηθεί στερεοφωνικά για να γίνει τρισδιάστατος.
  • Διαχωρισμός οργάνων. Η δυνατότητα να ακούτε καθαρά όλες τις λεπτομερές όλων των οργάνων.
  • Τονική ισορροπία. Ισορροπία μεταξύ χαμηλών μέσων και υψηλών συχνοτήτων. Ένα hi fi σύστημα πρέπει να είναι ουδέτερο και να μην τονίζει ιδιαίτερα κάποιο εύρος συχνοτήτων.
  • Ακουστική δωματίου. Φροντισμένος χώρος δίχως ιδιαίτερα πολλές ανακλαστικές επιφανές αυτό επιτυγχάνετε με ήχο απορροφητικά υλικά όπως χάλια και κουρτίνες σωστά τοποθετημένα. Η σωστή τοποθέτηση των ηχείων είναι απαραίτητη για την επίτευξη βέλτιστης ποιότητας ήχου ύψος ηχείων απόσταση από τους πίσω και πλαϊνούς τοίχους κλπ.
  • Αν υπάρχει σήμερα hi fi? Υπάρχει, αλλά η εξέλιξη του σταμάτησε όταν δεν αντικαταστήθηκε το CD από τα φόρματ υψηλής ανάλυσης και αντί αυτού καθιερώθηκαν τα απωλεστικά φόρματ ήχου.

• Αν πέθανε το hi fi όχι ακόμα, αλλά την βγάζει δεν την βγάζει ακόμα λίγα χρόνια..

• Σήμερα το hi fi των νέων είναι το νέο μοντέλο hi-end κινητού, hi-end hi-end ipad tablet- hi-end κονσόλα παιχνιδιών ένα boom box με την κυριολεκτική έννοια του boom, μια ηχομπάρα και ένα ζευγάρι ακουστικών Bluetooth.

• Και τέλος συμφωνώ όπως είπε,

• «Είμαστε μια ετοιμοθάνατη φυλή. Το 40% από εμάς θα είναι νεκρό σε λίγα χρόνια και δεν υπάρχουν πολλοί «νεαροί» που θα μας αντικαταστήσουν».

• :ROFLMAO::ROFLMAO::ROFLMAO::ROFLMAO:

Last edited: