Μπασοκαμπίνες σε εξέλιξη....

Βαγγέλης Σ.

AVClub Addicted Member
20 June 2006
1,737
Χαιρετώ το χωριό!

Έχουν ξεμείνει στην αποθήκη μου δύο μονάδες 12” M30WO-49-08 της Vifa. http://www.tymphany.com/m30wo-49-08
Προκειμένου λοιπόν να πάνε στράφι, είναι αρκετά καλές μονάδες και ακριβούτσικες στα χρόνια τους, σκεφτήκαμε με τον Σάββα, τον φίλο μας που διαμένει στη Χαλκιδική, να φτιάξουμε δύο μπασοκαμπίνες που θα συνοδεύουν τα ηχεία του. Την σχεδίαση την ανέλαβα εγώ και την υλοποίηση θα την φέρει εις πέρας ο Σάββας που έχει πρόσβαση σε ξυλουργό.
Κατ αρχήν έχω κάνει κάποιες προσπάθειες με το JBL Speakershop να συντονίσω το μεγάφωνο σε ένα λογικό κουτί και κατέληξα στα εξείς:

Vbox 80lt
Fbox 34Hz
F3 41.9Hz
Dv 100mm
Lv 148.8mm

Το μεγάφωνο δεν έχει διαθέσεις να κατέβει κάτω από τα 40Hz σε ότι κουτί και αν το δοκίμασα. Τελικά ίσως αυτό να μην είναι και τόσο κακό.

Επειδή όμως οι μπασοκαμπίνες θα συνεργαστούν με τα “Basic Bass” του Σάββα, ηχείο που αν μη τι άλλο έχει εξαιρετικό χαμηλό για τις διαστάσεις του και την διάμετρο του γούφερ του, θα πρέπει να συντονιστούν με την μέγιστη δυνατή ακρίβεια. Εγώ πάλι σαν μαθητευόμενος μάγος λίγα πράγματα μπορώ να κάνω με βάση την εμπειρία μου και τα εργαλεία που διαθέτω.
Ζητώ λοιπόν την βοήθεια των πιο έμπειρων του χωριού, να βάλετε ένα χεράκι όσο μπορείτε, να δούμε τι καλύτερο μπορούμε να κάνουμε για το φίλο μας.

:drummer:

moz-screenshot.jpg

Εδώ η οθόνη του SpeakerShop

Attachments

• Γβ€‘Γβ€°ΓΒΓŽΒ―Γβ€š Γβ€žΓŽΒ―Γβ€žΓŽΒ»ΓŽΒΏ.JPG
    Γβ€‘Γβ€°ΓΒΓŽΒ―Γβ€š Γβ€žΓŽΒ―Γβ€žΓŽΒ»ΓŽΒΏ.JPG
    132.3 KB · Views: 47
Last edited:
Σε μπελάδες βάζεις τον Σάββα...
Τι σου φταίει το παιδί ρε???

Το μεγαφωνάκι... το έχει στην λίστα του και το winISD.
Δες το λίγο, γιατί εκεί δίνει πολύ λιγότερα λίτρα.

Από αυτά που θέτεις ως προαπαιτούμενα το δυσκολότερο είναι πως θα το ταιριάσεις με τα Basic.
Τι σκέφτεσαι περί αυτού???

Τώρα να σε πω μάνα μου τι θα σκεφτόμαν εγώ:
Επειδής είναι μπασσοκαμπίνα θα την έφκιανα να πάιζει καθαρά μέχρι αρκετά ψηλά.
Δηλαδής τουλάχιστον μέχρι τα 300 χερτζ.
Μετά θα έβλεπα ότι τα 2 των 12" είναι υπερ αρκετά για τον χώρο του Σάββα.
Το VIFA είναι αρκετά ευαίσθητο, οπότε δεν με πειράζει να χάσω και μερικά ντιμπί αν το κάνω κλειστό το κουτί...
Θα παιδευόμουν λιγότερο και με τα μονωτικά...
Θα το στήσω και ευκολότερα...
Γίνεται και μικρότερο το κουτί.
Είμαι και γκάου... οπότε ένα κλειστό κουτί έχει περισσότερες πιθανότητες...

Μετά θα σκεφτόμανε το κρος.
Και πως να είναι για να ταιριάσει με το Basic...
Σιγά που θα σκάσω!
Θα πάρω ένα ενεργό δίδρομο.
Κ.τ.λ, κ.τ.λ.

Η συνέχεια σου είναι γνωστή...

Τον καημένο τον Σάββα...:bigcry:

-bye-

Αν ανέβουν, που ανεβαίνουν μέχρι τα 300Ηζ, νομίζω θα αδικήθούν τα Basic Bass τα οποία έχουν πολύ καλές χαμηλομεσαίες.
Λέω μέχρι τα 150 με ένα ενεργό κρος 24db/oct λύση που θα ξαλαφρώσει αρκετά τα "μικρά" ώστε να μπορέσουν να παίξουν ακόμα καλύτερες μεσαίες και σε μεγαλύτερες στάθμες. Στο κάτω κάτω ο χώρος του Σάββα είναι μόνο 20 τμ

Τώρα όσο για το κλειστό κουτί το πρόβλημα είναι οτι δε θα κατεβαίνει καθόλου χαμηλά. Το μεγάφωνο αυτό είναι φτιαγμένο για vented box
:operator:

Σε μπελάδες βάζεις τον Σάββα...
Τι σου φταίει το παιδί ρε???

Το μεγαφωνάκι... το έχει στην λίστα του και το winISD.
Δες το λίγο, γιατί εκεί δίνει πολύ λιγότερα λίτρα.

Από αυτά που θέτεις ως προαπαιτούμενα το δυσκολότερο είναι πως θα το ταιριάσεις με τα Basic.
Τι σκέφτεσαι περί αυτού???

Τώρα να σε πω μάνα μου τι θα σκεφτόμαν εγώ:
Επειδής είναι μπασσοκαμπίνα θα την έφκιανα να πάιζει καθαρά μέχρι αρκετά ψηλά.
Δηλαδής τουλάχιστον μέχρι τα 300 χερτζ.
Μετά θα έβλεπα ότι τα 2 των 12" είναι υπερ αρκετά για τον χώρο του Σάββα.
Το VIFA είναι αρκετά ευαίσθητο, οπότε δεν με πειράζει να χάσω και μερικά ντιμπί αν το κάνω κλειστό το κουτί...
Θα παιδευόμουν λιγότερο και με τα μονωτικά...
Θα το στήσω και ευκολότερα...
Γίνεται και μικρότερο το κουτί.
Είμαι και γκάου... οπότε ένα κλειστό κουτί έχει περισσότερες πιθανότητες...

Μετά θα σκεφτόμανε το κρος.
Και πως να είναι για να ταιριάσει με το Basic...
Σιγά που θα σκάσω!
Θα πάρω ένα ενεργό δίδρομο.
Κ.τ.λ, κ.τ.λ.

Η συνέχεια σου είναι γνωστή...

Τον καημένο τον Σάββα...:bigcry:

Καλημέρα Γιάννη!

Κατέβασα και το winisd. Δίνει πολύ λιγότερα λίτρα αλλά με F3 πολύ ψηλά. Ουσιαστικά συμφωνεί με το speakershop σε όλα με την διαφορά ότι μου υπολόγισε 3 πόντους πιο μακρύ σωλήνα στα 80 λίτρα για Fb 34Ηz

Το πρόβλημα όπως και εσύ ξέρεις είναι ότι ένα ηχείο δεν φτιάχνεται τρέχοντας απλά μια προσομοίωση σε ένα προγραμματάκι. Εκτός από τις μετρήσεις που στην περίπτωσή μας δεν υπάρχει η δυνατότητα να γίνουν, υπάρχουν ζητήματα όπως η σωστή ανάγνωση και ερμηνεία των γραφημάτων που δίνει κάθε πρόγραμμα. Και άλλα πολύ σοβαρά όπως τα ηχοαποροφητικά εντός του κουτιού, οι διαστάσεις του κουτιού, η θέση του γούφερ και του σωλήνα στην μπάφλα κλπ... Αυτά, εκτός από εργαλεία χρειάζονται και εμπειρία για να προσδιοριστούν. Εμπειρία που δεν την έχω γι αυτό ανέβασα και το θέμα μπας και βρούμε όλοι μαζί κάποια πιο σωστή σχεδιαστικά λύση. Αλλιώς νομίζω ότι μια απλή προσομοίωση θα μας πει το πολύ πολύ το 80% της αλήθειας. Το αποτέλεσμα θα είναι μεν αποδεκτό αλλά όχι το βέλτιστο.

Αν έχεις χρόνο γράψε κάτι για τα ηχοαποροφητικά που χρησιμοποίησες στα μπασοκούτια σου.

Last edited:
Συμφωνώ μάνα μου.
Αν ήταν απλά τα πράματα και λυνόταν τα προβλήματα με τις εξομοιώσεις όλα τα ηχεία θα παίζαν καλά... και μερικά ολόϊδια!

Το F3 ψηλά, συνήθως σημαίνει λιγότερο αλλά καθαρότερο χαμηλό.
Μερικοί το λένε αυτό "γρήγορο χαμηλό"!
Τρεχάτο...
Άλλοι άμπασο!
Είναι σα να σου λέει ο πρόγραμμας "ρε μεγάλε θες με ενα 12" να κατέβεις στα 25-30???Μουχαχα".
Και πόσα ντιμπιά max θα είναι αυτά τα πρόστυχα τα 30?
Το μεγάφωνο όπως λες δεν κατεβαίνει, εγώ βλέπω πως δεν έχει και μεγάλη διαδρομή... οπότε λέω μήπως το παραζορίσεις και ξεφυσάει άσκοπα.
Διαλέγεις και παίρνεις.
Προσωπικά θεωρώ τα λιγότερα λίτρα πιο "ανώδυνα και ακίνδυνα".
Διότι μπορεί μεν να χάσεις κατιτίς, αλλά θα έχεις λιγότερα παραπροιόντα και ευκολότερον στήσιμον...
Kαι δεν είναι και εύκολο να ξαναματακάνεις νέες κούτες... αν δεν σου κάτσουν οι πρώτες.
Βέβαια και ο σωλήνας έχει πολύ πάιγνιον αρκεί να υπάρχει υπομονή.
Μόνο που σου επιβάλει παιχνίδι μόνο με το μήκος ενώ για την διατομή άντε ξανά άλλες κούτες...
Παλιοκατάσταση σου λέω τα ρηφλέξ!:flipout:

Αν μπορείς φτιάσε πρώτα μία κούτα και δες.
Άλλαζε πάνω τις σωλήνες (μήκη και διαμέτρους) γέμισέ την δηλαδής μπαλώματα..., μέτρα και μόλις καταλήξεις φκιάνεις τις δύο επίσημες αγαπημένες.
Βέβαια μέσα σε όλα αυτά θα βάλεις και τα μονωτικά...

Εδώ τα πράγματα κλείνουν μέσα τους πολύ πίκρα...
Σου έγραψα παραπάνω για καθαρότητα στα 300 χέρτζ.
Μου είπες πολλά είναι.
Δεν διαφωνώ αλλά προσωπικά θέλω να έχω ευχέρια προς τα πάνω.
Δεν ξέρεις που θα σου κάτσει το καλό κροσσάρισμα με το Basic και με τον χώρο σαν ολότητα και βέβαια εδώ πάιζει ρόλο ότι έχουμε δύο καμπίνες και ουχί το κλασσικόν σαμπ που κοτσάρουμε καταμεσίς στο 2.1.
Πας ουσιαστικά για τρίδρομο...
Και με την φάση δεν έχεις να κάμνεις πολλά λόγω ενεργού, ενώ παράλληλα αυτή επηρρεάζεται και από την συχνότητα κρος με την δεδομένη... κλίση των ενεργών.
Όλα αυτά όμως είναι το κακό ότι τα κάνεις μαζί και με τα μονωτικά...
Δηλαδή τα μονωτικά έχουν την ιδιότητα να φέρουν τα πάνω κάτω σε μια κατασκευή και να σου την φέρουν απο κει που δεν το περιμένεις...
Εμένα μου πήρε κανά εξάμηνο για να κάνω κάτι αξιόλογο...
Και δεν μπορώ να πω ότι τέλεψα.
Απλά δεν έχω άλλη υπομονή/όρεξη.
Και όπως γνωρίζεις πολύ καλά, δεν πάιζει μόνο το είδος του μονωτικού και που θα μπει, αλλά και η ποσότητα.

Βάλε πίσω από τήν μπάφλα καρφωτά πάσα για να βγάζεις έυκολα το 12" χωρίς να πληγώνεις τα ξύλα, ώστε να πάιζεις με τις μονώσεις.
Α, πάρε και ένα ηλεκτρικό κατσαβίδι...:grandpa:
Πισσόφυλα, ρικοφόν, αφρολέξ σε διάφορες διαπερατότητες αέρα..., μαλλί, ακρυλικές βάτες, πετροβάμβακας στις γωνίες της κούτας.
Όλα παίζουν και μαζί και σε διαφορετικές ποσότητες.
Με λίγα λόγια παρ' τ' αυγό και κούρευτο!:BXVZCBXZ6:
Θα πήξεις στα χημικά!

Τεσπά δεν δύναμαι και για πολλές τεχνικές συμβουλές.
Σου ανέλυσα απλά ένα είδος κοσμοθεωρίας περί μπασσοκαμπινών!

Trial and error!
Αρχικά ξεκίνα χωρίς μονωτικά.

ψιλο οφ τοπικ

Κι εγώ αυτό τον καιρό με τα μπάσα παιδεύομαι. Αλλά σε άλλη σχεδιαστική αρχή. 400 λίτρα για 55 ψωροχέρτζια με 15". Μ ένα χωνί και 20 βάτια σήκωσα 122db στο μέτρο χωρίς να ενοχλεί. Εχω ακόμα πολύ πορεία.

Υπομονή Ευάγγελε.

Καλημέρα πρόεδρε!

αμα πω του Σάββα για 400 λίτρα, πάει η δουλειά χάλασε!:flipout:

καλή επιτυχία πρόεδρε:grinning-smiley-043

...
......
Παλιοκατάσταση σου λέω τα ρηφλέξ!:flipout:

Αν μπορείς φτιάσε πρώτα μία κούτα και δες.
Άλλαζε πάνω τις σωλήνες (μήκη και διαμέτρους) γέμισέ την δηλαδής μπαλώματα..., μέτρα και μόλις καταλήξεις φκιάνεις τις δύο επίσημες αγαπημένες.
Βέβαια μέσα σε όλα αυτά θα βάλεις και τα μονωτικά...

.......
Trial and error!
Αρχικά ξεκίνα χωρίς μονωτικά.

Trial and Terror! :dead:

Ναι ρε, σιγά μην τα κάνουμε τα ηχεία σαν ...τυριά γεμάτα τρύπες.

θα σε κάνω φοργουαρντ στον Σάββα γιατί αυτός θα τα κάνει όλα αυτά που λές. Εγώ το παίζω επιστήμων κουστουμάτος σ αυτή τη φάση.:antlers:

Να του τα πεις σιγά σιγά και ένα ένα αυτά αλλά κυρίως από απόσταση γιατί αλλιώς δεν εγγυώμαι για τίποτα :violent-smiley-008:

..........:captain:

Βαγγέλα:grinning-smiley-043 σήμερον η Βέροια αργεί λόγω επετείου της απελευθέρωσης το '12.
Ε δεν μπορεί, όλο και κάποια αργία θα βρεί και ο Σάββας.
Οπότε πες του να τσακιστεί να ρθεί στο τσαρδί μου για να συζητήσωμεν τα περί πηξήματός του!
Έχω και καλά τσίπρα...
Μετά από δύο-τρία όλα θα του φανούν παιχνίδι!:BDGBGDB55:

Βαγγέλα:grinning-smiley-043 σήμερον η Βέροια αργεί λόγω επετείου της απελευθέρωσης το '12.
Ε δεν μπορεί, όλο και κάποια αργία θα βρεί και ο Σάββας.
Οπότε πες του να τσακιστεί να ρθεί στο τσαρδί μου για να συζητήσωμεν τα περί πηξήματός του!
Έχω και καλά τσίπρα...
Μετά από δύο-τρία όλα θα του φανούν παιχνίδι!:BDGBGDB55:

Πρόσεχε βρε μη μετά από άλλα δύο τρία σε χώσει να του τα φκιάσεις εσύ :BDGBGDB55:

Τελικά βρήκα λίγο χρόνο σήμερα και έπαιξα και με περισσότερα λίτρα. Μέχρι και 400 που είναι το Vas του μεγαφώνου. Όλα παίζουν με το κατάληλο κούρδισμα. Και το group delay αυξάνεται μόνο στα πολύ χαμηλά. Από 35-40Ηζ και κάτω. Δεν ξέρω ακριβώς πόσο μπορεί να επηρεάσει αλλά δεν το θεωρώ σημαντικό τόσο χαμηλά.
Σκέφτομαι να καταλήξω στα 123 που μου δίνει το speakershop σαν "extended bass" επιλογή. Το βασικό είναι να έρθει ο σωλήνας καλά. Εκεί μάλλον είναι όλο το παιχνίδι.
Δεδομένου ότι το κουτί θα παίζει χαμηλές συχνότητες, κάτω από 150Ηζ, δεν νομίζω να χρειάζεται και ιδιαίτερα ηχοαποροφητικά μέσα. Λίγο ασφαλτόπανο για να νεκρώσουν οι πλευρές μόνο.

Re: Απάντηση: Μπασοκαμπίνες σε εξέλιξη....

Τελικά βρήκα λίγο χρόνο σήμερα και έπαιξα και με περισσότερα λίτρα. Μέχρι και 400 που είναι το Vas του μεγαφώνου. Όλα παίζουν με το κατάληλο κούρδισμα. Και το group delay αυξάνεται μόνο στα πολύ χαμηλά. Από 35-40Ηζ και κάτω. Δεν ξέρω ακριβώς πόσο μπορεί να επηρεάσει αλλά δεν το θεωρώ σημαντικό τόσο χαμηλά.
Σκέφτομαι να καταλήξω στα 123 που μου δίνει το speakershop σαν "extended bass" επιλογή. Το βασικό είναι να έρθει ο σωλήνας καλά. Εκεί μάλλον είναι όλο το παιχνίδι.
Δεδομένου ότι το κουτί θα παίζει χαμηλές συχνότητες, κάτω από 150Ηζ, δεν νομίζω να χρειάζεται και ιδιαίτερα ηχοαποροφητικά μέσα. Λίγο ασφαλτόπανο για να νεκρώσουν οι πλευρές μόνο.

βαγγελη η γνωμη μου ειναι να πας με το win isd.

47hz ειναι μια χαρα.

σε 20τ.μ θα εχεις ικανη εξοδο τουλαχιστον μεχρι τα 35hz μη σου πω και παρακατω και σφικτο χαμηλο.

επισης με τον σωληνα δεν θα εχεις προβλημα αν κροσαρης με ενεργο 4ης ταξης (πχ behringer) τουλαχιστο μεχρι τα 150-200hz.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Μπασοκαμπίνες σε εξέλιξη....

βαγγελη η γνωμη μου ειναι να πας με το win isd.

47hz ειναι μια χαρα.

σε 20τ.μ θα εχεις ικανη εξοδο τουλαχιστον μεχρι τα 35hz μη σου πω και παρακατω και σφικτο χαμηλο.

επισης με τον σωληνα δεν θα εχεις προβλημα αν κροσαρης με ενεργο 4ης ταξης (πχ behringer) τουλαχιστο μεχρι τα 150-200hz.

Καλημέρα Γιώργο!

62 λίτρα και 47Ηζ. Το ίδιο μου υπολογίζει και το speakershop. Η διαφορά με το win isd στον σωλήνα προέκυψε διότι υπολόγισα διαφορετικό "box damping" με το speakershop. Αλλιώς με το κουτί άδειο μου δίνουν ακριβώς τα ίδια. Κάτι που δείχνει ότι χρησιμοποιούν τους ίδιους αλγόριθμους για τους υπολογισμούς.

Τώρα όσο μεγαλώνει ο όγκος μεγαλώνει και το group delay κάνοντας ένα γόνατο ακριβώς στην συχνότητα συντονισμού του κουτιού. Αυτή όμως είναι αρκετά χαμηλά, 24Ηζ έως 33Ηζ το πολύ και τι πρόβλημα να δημιουργεί;
Μάλλον στην συχνότητα συντονισμού του το κουτί αποθηκεύει ενέργεια και αργεί λιγάκι να την αποδώσει.

Εδώ παίζει ρόλο η εμπειρία που έχει κάποιος και μπορεί να διαισθανθεί τι θα συμβεί σε κάθε περίπτωση. Αν μπορούσα να παίξω με δύο τουλάχιστον κουτιά θα το έκανα. Αλλά ο Σάββας που θα τα φτιάξει όλα αυτά, δεν νομίζω να έχει διάθεση ή χρόνο για τέτοια παιχνίδια. Το πολύ πολύ να γίνει κάποιο παιχνίδι με τους σωλήνες.

οπως σου ειπε και ο ακριβοπουλος το μικροτερο κουτι δινη λιγο πιο στακατο

χαμηλο ενω το μεγαλυτερο λιγο πιο ογκωδες.

προτιμω το πρωτο.

οσες φορες το εχω κανη το αποτελεσμα ηταν εξαιρετικο.

Απάντηση: Re: Μπασοκαμπίνες σε εξέλιξη....

οπως σου ειπε και ο ακριβοπουλος το μικροτερο κουτι δινη λιγο πιο στακατο

χαμηλο ενω το μεγαλυτερο λιγο πιο ογκωδες.

προτιμω το πρωτο.

οσες φορες το εχω κανη το αποτελεσμα ηταν εξαιρετικο.

Σα να μην έχεις και άδικο, τώρα που καλοβλέπω τα διαγράμματα.
Αλλά τι προτιμάει ο Σάββας ακόμα δεν είμαι σίγουρος.
Και πόσο να είναι άραγε αυτό το "λίγο πιο...." ;
:hmmmm2:

Απάντηση: Re: Μπασοκαμπίνες σε εξέλιξη....

Πες βρε τι θέλεις;

Βιάστηκες να δώσεις και το σαμπ

Θα είχες μπάσο στακάτο και κοφτό και με ένα κουμπάκι "κλικ" θα είχες και όγκο
.....

Last edited:
Να κάνω μια ερώτηση ? γιατί θες να το κροσαρεις τόσο ψηλά? Φοβάμαι ότι θα πάρεις υπερβολικό μεσοχαμηλο και πάλι δεν θα έχεις βαθύ χαμηλό αφού από ότι φαίνεται τέτοια συμπεριφορά θα έχει το σαμπ που φτιάχνεις , εγώ θα έλεγα να σκεφτείς ένα μικρό κουτί και συχνότητα crossing τόσο χαμηλή ώστε να κολλήσει από κάτω εκεί που αρχίζουν πτώση οι δορυφόροι σου που όπως λες έχουν πολύ καλό χαμηλό μέχρι εκεί που κατεβαίνουν. έτσι και μικρό κουτί θα έχεις και καλύτερο δέσιμο και θα φέρεις τα χαμηλά σου όπου τα θες χωρίς φούσκωμα πχ στα 120Ηz.

Re: Απάντηση: Re: Μπασοκαμπίνες σε εξέλιξη....

Σα να μην έχεις και άδικο, τώρα που καλοβλέπω τα διαγράμματα.
Αλλά τι προτιμάει ο Σάββας ακόμα δεν είμαι σίγουρος.
Και πόσο να είναι άραγε αυτό το "λίγο πιο...." ;
:hmmmm2:

ακομα και 1-2db κανουν διαφορά οποτε το μονο που μενη ειναι το γουστο του σαββα.

παντως μην το παρακανης και πας πανω απο 80λιτρα γιατι μειωνεται και η προσληψη ισχυος αφου το μεγαφωνο φορτιζεται λιγοτερο.

Να κάνω μια ερώτηση ? γιατί θες να το κροσαρεις τόσο ψηλά? Φοβάμαι ότι θα πάρεις υπερβολικό μεσοχαμηλο και πάλι δεν θα έχεις βαθύ χαμηλό αφού από ότι φαίνεται τέτοια συμπεριφορά θα έχει το σαμπ που φτιάχνεις , εγώ θα έλεγα να σκεφτείς ένα μικρό κουτί και συχνότητα crossing τόσο χαμηλή ώστε να κολλήσει από κάτω εκεί που αρχίζουν πτώση οι δορυφόροι σου που όπως λες έχουν πολύ καλό χαμηλό μέχρι εκεί που κατεβαίνουν. έτσι και μικρό κουτί θα έχεις και καλύτερο δέσιμο και θα φέρεις τα χαμηλά σου όπου τα θες χωρίς φούσκωμα πχ στα 120Ηz.

αν γινη σωστα δεν υπαρχη κανενα προβλημα και ειναι σιγουρο οτι τη μποτια του 12ιντσου δεν υπαρχη περιπτωση ουτε να τη φανταστη το 6μισαρη.

ασε που θα παιζουν καλυτερες μεσαιες και θα σηκωνουν μεγαλυτερες σταθμες.

μια χαρα ειναι στους 150hz.