Μπέρδεμα με καινούργιες μνήμες σε παλιό motherboard

Anritsu

AVClub Enthusiast
12 December 2012
859
Μπραχάμι - Μύκονος
Καλησπέρα σύντροφοι .
Είπα να αναβαθμίσω το pc μου (asus p5p4etd pro , intel [email protected] Ghz , 2 GB ram 1066) και έμπλεξά άσχημα .Έβαλα win 7 Χ64 είδα οτι με 2 GB ram δεν πάει . Οπότε παράγγειλα ένα σετ 2Χ4 GB και συγκεκριμένα το http://www.kingston.com/datasheets/KHX16C9T3K2_8X.pdf με σκοπό να τις τρέξω στα 1066 που τρέχω και τις υπάρχουσες 2 χ 1GB Corsair σε dual channel , συνολικά δηλαδή να πάω στα 10 GB @1066 Mhz . Μάταια όμως . Δεν τις βλέπει κάθολου η μητρική , ούτε μία -μία ούτε δύο μαζί . Μάλιστα οταν τις βάζω με τις corsair δεν βλέπει καμία η μητρική αν αυτό σας λέει κάτι . Μίλησα με την υποστήριξη του eshop και μου είπαν πως λόγω παλιού MB είναι πολύ πιθανή η ασυμβατότητα και απλά στάθηκα άτυχος . Οπότε και για να μην μου μεινουνε να τις κοιτάζω , μια και όλο το σύστημα μου ειναι για κλάμματα πλέον , ψάχνομαι για πακέτο MB- CPU που να παίξει με τις συγκεκριμενες μνημες . Αν και κάθε μητρική (τουλάχιστον η ASUS) δινει λίστα με συμβατές μνήμες εγώ θέλω το αντίθετο , μια λίστα που για κάθε μνήμη να δειχνει συμβατές μητρικές . Και η Κingston δεν βλέπω να έχει κάτι τετοιο , ή εγω δεν μπόρεσα να το δω . Σε κάποιον οδηγό σας βρήκα μια μητρική -ASUS 87-Plus Retail ,την οποία λέω να ματσάρω με ένα i5 χωρίς να ξεφύγω απο τα 250-300 max. Το θέμα ειναι ότι στις συμβατές μνήμες http://dlcdnet.asus.com/pub/ASUS/mb/LGA1150/H87M-E/H87_Series_QVL.PDF στις 1600Mhz δεν αναφέρονται οι δικές μου αλλά οι http://www.kingston.com/datasheets/KHX1600C9D3P1K2_8G.pdf οι οποίες μια και δεν ασχολούμαι με την αγορά , δεν ξέρω αν είναι απλά νεότερες και χρησιμοποιούνται σαν reference . Φαινομενικά στα χαρακτηριστικά δεν βλεπω διαφορές . Δεν θα αντέξω όμως να παραγγείλω σετ ΜΒ και CPU και πάλι να μην παίξουνε οι μνήμες . Οπότε από εσάς θα ήθελα ή κάποιο εργαλείο/λίστα που να απεικονίζει συμβατά με τις μνήμες μου motherboards ή κάποιο σύγχρονο MB με CPU που να παίξει με τις μνήμες μου στα 250 - 300 . Θα προτιμούσα ι5 επεξεργαστή είτε 3ης γενιάς με αντίστοιχη μητρική 1155 είτε ι5 4*** με 1150 μητρική . Άλλωστε στα φόρα απο ότι διάβασα η 4η γενιά είναι οριακά καλύτερη . Βέβαια βλέπω οτι η 4η γενία είναι πλέον και φθηνότερη οπότε μάλλον είναι λάθος να πάω σε 3*** http://www.plaisio.gr/ypologistes-a...peksergastes.htm?OPERATING_FREQUENCY=3.10 GHz . Δεν με απασχολεί υποστήριξη γραφικών ούτε από την μητρική , ούτε από τη CPU μια και υπάρχει μια HD 6450 που ελπίζω να ζωντανέψει με το νέο hardware . Τροφοδοτικό έχω ένα στα 500 W απο τα καλά όταν το πήρα κάπου στα μέσα του 2009 . Επίσης σκοπέυω να ρίξω ενα email στην kingston με την ελπίδα να μου απαντήσουν με βάση ποια chipset σχεδιάστηκαν οι μνήμες μου και με την ευχή να μην είναι ξεπερασμένες και απλά την πάτησα πανηγυρικά .

Ευχαριστώ και καλές γιορτές σε όλους

Re: Μπέρδεμα ...

Δοκίμασες να κάνεις κάποιο Bios update; Ποτέ δεν ξέρεις και η ASUS κατά κανόνα υποστηρίζει τα προϊόντα της.
Δεν παίζει η περίπτωση αλλαγής των μνημών από το e-shop; Ούτως ή άλλως, δεν θα ζητήσεις χρήματα, το κατάλληλο προϊόν θα πάρεις.
Τι να πω; Σου "έκατσε" στραβή. Καλή τύχη πάντως.

Re: Μπέρδεμα ...

Δοκίμασες να κάνεις κάποιο Bios update; Ποτέ δεν ξέρεις και η ASUS κατά κανόνα υποστηρίζει τα προϊόντα της.
Δεν παίζει η περίπτωση αλλαγής των μνημών από το e-shop; Ούτως ή άλλως, δεν θα ζητήσεις χρήματα, το κατάλληλο προϊόν θα πάρεις.
Τι να πω; Σου "έκατσε" στραβή. Καλή τύχη πάντως.

Για το bios δε το πολυσκέφτήκα , αν δοκιμάσω κάτι και πάει στραβά , χάνω και το MB . Επίσης από το eshop μου είπαν να στείλω πίσω τις μνήμες να τις ελέγξουν . Δεν νομίζω όμως να ήρθανε 2 τσιπάκια και να είναι και τα δύο καμμένα . Κα δεν έχω και κάποιο ddr3 μηχάνημα κοντά να τις ελέγξω . Θα δω ...

Aν το motherboard έχει chipset P43 πέρνει μνήμες DDR3, απλά δεν δέχεται την ταχύτητα από τις καινούργιες.
Εγώ θα σου έλεγα να βγάλεις την παλιά μνήμη, να βάλλεις μόνο τις καινούργιες. Να μπεις στο BIOS και να το αφήσεις να επίλεξει μόνο του τα "optimized/defaults".
Αν δεν δουλέψει βάλε χειροκίνητα τις μνήμες "DRAM Timings 1066". Θα το βρεις σε κάποιο μενού του BIOS που λέγεται advanced ή Ai tweaker.

ASUS_P7H55D-M_EVO_BIOS_AI_tweaker.jpg

Αν δεν δουλέψει ούτε έτσι πέρνα καινούργιο BIOS. Σιγουρέψου όμως πριν αν έχεις όντως παλιά version ή αν όντως έχει βγει κάποια καινούργια.
Mην μπλέξεις τσάμπα.

Τώρα άμα θες οπωσδήποτε να πάρεις καινούργιο, με 250~300 είσαι αρκετά άνετος μόνο για CPU & Mobo.

Last edited:
Re: Απάντηση: Μπέρδεμα με καινούργιες μνήμες σε παλιό motherboard

Εδώ πάλι έχω κάποιο άλλο θέμα . Ενώ υποτίθεται η μητρική πάει μέχρι και 1600 Mhz με overcloking http://www.asus.com/Motherboards/P5P43TD_PRO/#specifications από το bios χειροκίνητα αν θυμάμαι καλά πάει 800, 8666 , 1066 και μετά 1600 o.c και 1800 o.c . Δεν εμφανίζει δηλαδή τα 1300 και επιπλέον μόλις βάλω τις υπάρχουσες corsair που υποστηρίζουν 1066 , στα 1066 ΜΗΖ μου βγάζει κάποιο warning για overclocking και δεν με αφήνει να πάω παραπάνω . Οπότε βάζω Load optimum setings , (τα οποία δεν ξέρω ποια είναι άλλα φαντάζομαι 800-866 Mhz ) και παίζει κανονικά . Ισως εκεί ειναι και το θέμα , να μην παίζουν τόσο κάτω οι Kingston . Το καλό της υπόθεσης ειναι οτι ποτέ δεν έκανα update στο bios και είναι όπως την αγόρασα το 2010 .Οπότε κάτι που ίσως μπορώ να κάνω είναι να δω πως μπορώ να αναβαθμίσω την μητρική μου μέχρι τελευταίου update .
Επιπλέον με λίγο ψάξιμο βρήκα οτί η Beast series είναι Designed to work with P55, H67, P67, Z68, H61 (AG), X79 and Z77 Intel chipsets; as well as A75, A87, - A88, A89, A78 and E35 (Fusion) AMD chipsets . Για AMD δεν με πολυαπασχολεί , το θέμα είναι οτι τα αλλά chipset πρέπει να είναι περυσινά προπερυσινα και δεν υποστηρίζουν 4η γενιά Intel και 1150 socket . Βέβαια περιενω απάντηση από την Kingston για το αν θα παίζουν και με νεότερα socket 1150 ή chipset που υποστηρίζουν 4ης γενιάς intel . Τα chipset που ανάφερα πιο πάνω παρατηρώ ότι πάνε να εκλείψουν από την αγορά σιγά σιγά . Τώρα αν κάποιος έχει να προτείνει κάποια μητρική που θεωρεί ευκαιρία για τα λεφτά της , να βάλω επάνω και ένα καλό ι5 3*** . Διαφορετικά πάω σε καινούριο motherboard και ελπίζω να παίξουνε . Έσκασα χρονιάρες μέρες .

Έχεις βγάλει 100% τις παλιές έτσι; Δεν πιστεύω να κάνεις πειράματα και με τις καινούγιες και με τις παλιές.
Η μητρική φένεται οτι πέρνει 1300. Στα χαρακτηρικστικά των μνημών σου γράφει κάποια χαρακτηριστικά.
Ρεύμα και timings για να δουλέψουν στα 1333. Μπορείς να τα βάλλεις από το BIOS ακριβώς αυτά τα νούμερα;

Αν τελικά πάρεις το νέο PC μην αγχώνεσαι καθόλου. Θα παίξουν κανονικά οι μνήμες που έχεις πάρει.
Όσον αφορά τον επεξεργαστή ακόμα και ένας Ιntel Celeron G1610 (IVB) των 40 θα είναι πολύ πιο δυνατός (σχεδόν 2 φορές πιο γρήγορος)
από τον Intel Core 2 Duo E6300 οπότε μην κοιτάς μόνο τους i5. Μπορεί να σου βγει πολύ πιο φθηνά η αναβάθμιση.

Τελικά την πάτησα εντελώς βλακωδώς . Η μητρική μου σηκώνει μέχρι 4Χ1GB μαξίμουμ . Που να δει 4Gb dimm . Όπως και να έχει , το πήρα απόφαση για ολική αναβάθμιση με Asus H87-Plus retail http://www.e-shop.gr/product?id=PER.523121 ή asrock z87 http://www.e-shop.gr/product?id=PER.528673 . CPU λέω να δώσω κάτι παραπάνω http://www.e-shop.gr/product?id=PER.558431 . Απλά περιμένω το πράσινο φως από την Kingston σχετικά με την συμβατότητα αυτόν των μητρικών με τις μνήμες που αγόρασα . Την οποία και θεωρώ σχεδόν βέβαια . Τώρα το τροφοδοτικό μου στα 500 W δεν ξέρω κατά πόσο θα ανταπεξέλθει . Τα παλιά υλικά θα μπούνε σε ένα παλιό υπολογιστή με p3 να έχει η γυναικά μου να ρίχνει πασιέντζες . Τωρα όποιος ασχολείται ας προτείνει καμία ψήκτρα σε ένα λογικό εύρος 30- 450 για socket 1150/1155 (είναι ίδια νομίζω) .
Ευχαριστώ

Kατα αρχάς πάρε τον επεξεργαστή και δούλεψέ τον με την ψύκτρα της Intel.
Μπορεί να μην σε ενοχλεί. Δεν έχει καμία σχέση με τα *βεντιλατέρ* που είχαν οι Core 2 Duo.
Aν δεν σε βολεύει με τίποτα η ψύκτρα της Intel,με ~40 μπορείς να πάρεις μια CoolerMaster Hyper 212 EVO.

Eγώ θα σε συμβούλευα να πάρεις οπωσδήποτε και ένα τροφοδοτικό της προκοπής πχ Seasonic G/XFX ProSeries 450W.
Είναι σίγουρα καλύτερη κίνηση.

Στο θέμα μητρικής ότι και να πάρεις από Asrock/Gigabyte/Asus είναι μια χαρά.

Ο κύβος ερρίφθη , σχόλια και παρατηρήσεις , έστω και κατόπιν εορτής καλοδεχούμενα και ας με πικράνουν :
- Τροφοδοτικό , 730 W : http://www.e-shop.gr/product?id=PER.640646 , δεν ξέρω αν κρύβει κάποια παγίδα η προσφορά , εμπιστεύομαι το όνομα και το γεγονός οτι θα χρειαστώ αρκετά λιγότερα watt στην πραγματικότητα .
- Μητρική ASUS H87-Plus http://www.e-shop.gr/product?id=PER.523121 καλό chipset για όσους δεν θα ασχοληθούν με overclocking , 1150 socket , υποστηρίζει τετάρτη γενιά intel , οπότε αν βρώ μελλοντικά σκοτωμένο κάποιον i7 κάνω τσάμπα αναβάθμιση 200%
- CPU INTEL PENTIUM DUAL CORE G3420 http://www.e-shop.gr/product?id=PER.558434 . Αρχικά σκεφτόμουνα για ένα i5 4440 των 160 . Ευτυχώς πρυτάνευσε η λογική μια και η αξία των cpu με τον ρυθμό που βγάζει καινούριους η intel ξεφτυλίζεται . Ο συγκεκριμένος είναι πραγματικό VFM υστερεί ελάχιστα από τον επόμενο G3430 η τον πρώτο ι3 4*** ενώ είναι 25 και 45 αντίστοιχά φθηνότερος .
- Μνήμες Kingston 2X4 Gb ddr3 1600 Mhz Beast series . http://www.e-shop.gr/product?id=PER.550403 . Πολλά συγχαρητήρια στο support της Kingston , παρότι δεν υποστηρίζουν επίσημα το συγκεκριμένο set , μου απάντησαν σχετικά θετικά σχετικά με την χρήση τους με το Motherboard της Asus . Τώρα απλά περιμένω να το δω στην πράξη.
- Κάρτα Γραφικών Δύσκολοι καιροί για πρίγκιπες . Μετά από σχετική μελέτη κατέληξα στην ASUS HD7790-DC2OC-1GD5 1GB GDDR5 PCI-E RETAIL http://www.e-shop.gr/product?id=PER.513620 . Η συγκεκριμένη έκδοση προσφέρει κατά την asus και καλύτερη θερμοαπαγωγή http://www.asus.com/Graphics_Cards/HD7790DC2OC1GD5/#overview . Ειναι ότι καλύτερο έχω αγοράσει ποτέ σε κάρτα γραφικών και ελπίζω να υπερικανοποιήσει της , μέσου gamer , απαιτήσεις μου.
- Σκληρός Δίσκος . Ήρθε το πλήρωμα του χρόνου για SSD http://www.e-shop.gr/product?id=PER.551074 Μόνο για λειτουργικό .

Καλή χρονιά σε όλους

Μόνο τα κουτιά τους να βλέπεις φτάνει.:SFGSFGSF: Πολύ ωραία δωράκια.
:presents2: Ότι πρέπει γι αυτές τις μέρες.

Καλοσυναρμολόγητα και Καλή χρονιά ! ! !

Γράψε εντυπώσεις όταν τελειώσει το σετάρισμα.

Ευχαριστώ . Αν και εκτός αρχικού θέματος είπα να γράψω δύο κουβέντες μήπως και ψάχνεται και κάποιος άλλος αυτη την περίοδο . Μια τελευταία απορία μια και πάνε χρόνια από τότε που τελευταία φορά έστησα pc . Στα specs της μητρικής αναφέρει :
Intel® H87 chipset :
4 x USB 3.0/2.0 port(s) (2 at back panel, blue, 2 at mid-board)
Intel® H87 chipset :
10 x USB 2.0/1.1 port(s) (4 at back panel, black, 6 at mid-board)

Και στις φωτό που δείχνει το μπακ πάνελ όντως φαίνονται 4
a9EWYefJJcB7w15y_500.jpg

Οι 3.0 και 2.0 που αναφέρονται σαν midboard που υπάρχουν και κυρίως πως χρησιμοποιούνται ?? Το κουτί μου δεκαετίας πλέον και , έχει στην πρόσοψη μια USB . Αυτές που αναφέρονται σαν Midboard χρησιμοποιούνται για κουτιά που έχουνε ενσωματωμένες usb και συνδέονται εκει πάνω εσωτερικά ?
t2wSjETGOqxEHnol_1000.jpg

Ακριβώς! Πρόκειται για τις 3 μικρές μαύρες συνδέσεις που βρίσκονται κάτω από την τελευταία θύρα pci. Μπορείτε να συνδέσετε εκεί την μπροστινή USB του κουτιού, όπως και κάποια εξτρά bracket με εισόδους, που βιδώνουν στις πίσω θέσεις του κουτιού (καταλαμβάνουν δηλαδή μια θέση pci/pci-e) όπως πχ αυτό

Xρόνια πολλά και καλή χρονιά!

Το μηχάνημα φαίνεται πολύ δυνατό, ειδικά σε σχέση με το προηγούμενο.
Το τροφοδοτικό είναι overkill για τουν pentium , (ήσουν άνετος με λιγότερα από 500W)
αλλά αφού το βρήκες φθηνά δεν πειράζει.

Last edited:

Xρόνια πολλά και καλή χρονιά!

Το μηχάνημα φαίνεται πολύ δυνατό, ειδικά σε σχέση με το προηγούμενο.
Το τροφοδοτικό είναι overkill για τουν pentium , (ήσουν άνετος με λιγότερα από 500W)
αλλά αφού το βρήκες φθηνά δεν πειράζει.

Και όμως , μια εφαρμογή στην σελίδα της Asus που κάνει κατ' εκτίμηση υπολογισμο προτεινόμενης ισχύος , με εβγάζε με την GTX 650 που υπολόγιζα αρχικά να πάρω ,και ολο το υπόλοιπο hardware που ανάφερα πιο πάνω, μου πρότεινε 550W ελάχιστο . Οπότε φαντάστηκα πως με την 7790 ισως παω και πιο ψηλά . Και γω δεν νομίζω οταν χαζέυω στο facebook ή σε κανα φορουμ να τραβάει πάνω απο τα μισά , αλλά επειδή μαζί με τον ssd έχω και 2 HDD εσωτερικούς 500 G και 1 Τ , εξωτερικούς επίσης 500 G και 1Τ (με δική τους τροφοδοσία αυτοί βέβαια) , συχνα βάζω και ενα 500 G με τροφοδοσιά μέσω usb και επιπλέον κάμερα μικρόφωνο και φωτογραφική μηχανή , είπα να πάρω κάτι να είμαι σίγουρος . Ασε που με αυτό το socket σε δύο χρόνια απο σήμερα βαζω κάνα σκοτωμένο ι7 4*** (τότε θα τους χαρίζουνε) και απογείωνω το σύστημα μου . Εχω τα watt έναντι !!!

Καλή χρονιά και επίσημα πλέον

Λίγο φωτορομάντζο κανεναν δεν έβλαψε ....

Παλιά p5p4td3 pro με Pentium dual core E6300 . Εδώ βέβαια γελάνε . Γιατί με πιάνει προκοπή να κανω το χειρουργείο Δευτέρα των Φώτων , οπότε και συνειδητοποιώ οτι ολα μου τα dvd ειναι ide !!!! Και η καινούρια μητρική έχει 6 sata !!! Ευτυχώς την επομένη βρήκα ενα noname καινούριο και εκανα τη δουλεια μου . Δυσκολο πράμα να βρεις sata dvd-rw στην Μύκονο ....

Οι παλιοί σκληροί ένας 80 G για λειτουργικό , ένας 500G και ένας 1000G για data. Οι δύο τελευταίοι μένουν ενός ο πρώτος μαζί με παλιό τροφοδοτικό , μητρική και μνήμες θα συνεχίσουν σε άλλο κουτί την καριέρα τους .

Το νέο τροφοδοτικό , 730 W , modular . Για όσους ο τελευταίος όρος δεν λέει κάτι , πλέον τα καλά τροφοδοτικά ερχονται με μόνο την φύσα της μητρικής (20pin) ( και ίσως της cpu , δεν θυμάμαι) να είναι εσωτερικά κολλημένη εντός του τροφοδοτικού όπως τα παλιά τροφοδοτικά . Τα υπόλοιπα καλώδια έρχονται με αρσενικούς κονέκτορες που συνδέονται επάνω σε αντίστοιχους θηλυκούς επάνω στο τροφοδοτικό ανάλογα με τις ανάγκες . Στο συγκεκριμένο τροφοδοτικό τα καλώδια αυτά έρχονται και σε ψαρωτικό τσαντάκι με το logo της εταιρίας !!!!

Ανεμιστήρια εισόδου/εξόδου . Δουλεύουν ακατάπαυστα απο το 2004 . Έπεσε ενα τριψιμάτακι με οδοντόβουρτσα στα πτερυγια να φύγει η μάκα και μερικές σταγόνες λαδιού στο μοτέρ

Ο νέος σκληρός . Όταν λέμε σφαίρα , το εννοούμε . Ειδικά στο bootαρισμα σε σχέση με παραδοσιακούς hdd δεν υπάρχει σύγκριση .

Και κάπως έτσι έδειχνε το κούτι λίγο πριν το κλείσω . Το κουτί είναι ένα vento αγορασμένο το 2004 , το οποίο πρέπει να κυκλοφορούσε στην αγορά πολύ πριν μια και το έχει συνάδελφος σε λευκό αγορασμένο κάπου στο 2000 . Το είχα πάρει εγώ το τότε απο το ram shop στην Στουρνάρη (για όσους θυμούνται ) . Αν και το κουτί είναι διαμάντι , φοβερά ήσυχο και με αποτελεσματική σίτα εμπρός , η αλήθεια είναι πως με τόσα υπερκουτιά στο εμπόριο κάπου σκέφτομαι να το διώξω . Πιο πολύ επειδή το βαρέθηκα . Επίσης, ίσως για όσους ασχολούνται με Pc moding η καλωδίωση να είναι απαράδεκτη , στην πραγματικότητα τα καλώδια όλα είναι μαζεμένα πολύ πλάγια και δεν μπλέκονται σχεδόν καθόλου στην ροή του αέρα ....

Με το νέο σύστημα , αν αυτό λέει κάτι βέβαια , απο 5,2 αυτοαξιολόγηση των win7 που είχα πριν , ανέβηκα στο 7,1 και αυτή είναι η βαθμολογία της CPU . Στα άλλα έχω , Ram 7,8 γραφικά win aero 7,7 γραφικά παιχνιδιών 7,7 και ταχύτητα μεταφοράς πρωτεύοντος δίσκου 7,9 . Για όσους ψάχνονται o pentium g3420 που έβαλα με την μαμά ψήκτρα , που είναι ευχάριστα αθόρυβη, είναι μονίμως στους 25-27 βαθμούς ....

Αυτά

Last edited: