Μπομπινόφωνα

Re: ΜΠΟΜΠΙΝΟΦΩΝΑ

τελικά παίζουν καλύτερα τα μπομπινόφωνα από πικάπ;

σε σύγκριση με βινύλια άμεσης κοπής (όσα υπάρχουν);

η αστάθεια στην ταχύτητα του μπομπινόφωνου, παίζει τόσο σημαντικό ρόλο;

από την άλλη το RIAA στα βινύλια, είναι σημαντικός παράγοντας αλλοίωσης της πληροφορίας;

έχω έναν φίλο που ΔΕ δέχεται με τίποτα ότι το μπομπινόφωνο παίζει καλύτερα από βινύλιο.

Για μένα, με την λογική και χωρίς να έχω κάνει σύγκριση, το μπομπινόφωνο είναι ο βασιλιάς του αναλογικού ήχου!

Αυτό το site που βρήκε ο φίλος http://www.avclub.gr/forum/showpost.php?p=313169&postcount=52 δείχνει πως θα έπρεπε να είναι η μουσική βιομηχανία αυτή τη στιγμή. Πρώτα μπομπίνες και μετά όλα τ' άλλα... όχι βγάλαμε τα CD το 1980 και με αυτά πουλάμε δείγματα στον κόσμο....

Χμ ναι, σίγουρα, αλλά είδες τις τιμές; 300 δολλάρια η μία μπομπίνα, η οποία αντιστοιχεί σε ένα άλμπουμ. Πόσοι μπορούν να διαθέσουν τόσα λεφτά;

Τα καλά οικιάκά ας πούμε, αν μπορούμε να το πουμέ, των 3/4 της ίντσας, σε
ταχύτητα από 7.5ips και άνω, με καλής ποιότητας ταινίες, μπορεί να παίξουν
καλύτερα απο πικάπ. Τα επαγγελματικά δε, με ταινία 2 ιντσων, ταπεινώνουν
άνετα το οποιοδήποτε πικάπ, ασχέτως τιμής και ασχέτως δίσκου. Πες στον
φίλο σου, με όλο το σεβασμό, να πάει να ακούσει κανένα!

Καλά ναι, σίγουρα τα επαγγελματικά είναι ανώτερα όλων, αφού εκεί γίνεται η εγγραφή και το master (γινόταν, τώρα δε ξέρω, ίσως τα περισσότερα ψηφιακά). Εγώ μιλάω για οικιακό μπομπινόφωνο (πάντα σε 7,5ips και με καλή ταινία), με οικιακό πικάπ! Φυσικά μιλάμε για ταινίες γραμμένες από το master και όχι εγγραφές από πικάπ έτσι;

Ή μήπως κι εκεί υπάρχει κάτι; Όταν γράψεις σε μπομπινόφωνο από πικάπ, θα ακούσεις το ίδιο, θα ακούσεις καλύτερα, θα ακούσεις χειρότερα;
Όταν γράψεις από ψηφιακή πηγή, θα το ακούσεις καλύτερα; Μήπως θα γλυκάνει ελάχιστα ο ήχος; Δε ξέρω... γι' αυτό θα κάνω τέστ στο μέλλον!

Χμ ναι, σίγουρα, αλλά είδες τις τιμές; 300 δολλάρια η μία μπομπίνα, η οποία αντιστοιχεί σε ένα άλμπουμ. Πόσοι μπορούν να διαθέσουν τόσα λεφτά;

Ναι αυτές οι τιμές είναι για... μεγιστάνες! ΟΜΩΣ δεν είδα πχ τους High-Endάδες της Αθήνας (στο γνωστό βιντεάκι http://www.youtube.com/watch?v=xs1aUws0Lrs) να έχουν μπομπίνες!! Ούτε ένας;; Όλοι μόνο πικάπ; Πως γίνεται αυτό;

Βέβαια υπάρχουν και άλλες λύσεις με παλιές ταινίες http://shop.ebay.com/reel-lady/m.html?_fcid=80&_localstpos=&_ssn=reel-lady&_sticky=1&_stpos=&gbr=1

έχω αγοράσει 4 ;)

Τα καλά οικιάκά ας πούμε, αν μπορούμε να το πουμέ, των 3/4 της ίντσας, σε
ταχύτητα από 7.5ips και άνω, με καλής ποιότητας ταινίες, μπορεί να παίξουν
καλύτερα απο πικάπ. Τα επαγγελματικά δε, με ταινία 2 ιντσων, ταπεινώνουν
άνετα το οποιοδήποτε πικάπ, ασχέτως τιμής και ασχέτως δίσκου. Πες στον
φίλο σου, με όλο το σεβασμό, να πάει να ακούσει κανένα!
μικρό λαθάκι, όχι 3/4 αλλά 1/4"

Ναι γμτ, το σκέφτομαι, έχει και κάτι φοβερές μπομπίνες σε καλές τιμές στο ebay, κάτι Living Stereo, Mercury, Decca...Αλλά άντε να το πω στη γυναίκα μου ότι θα μπει ένα τέτοιο τέρας στο καθιστικό.:hanged:
Κώστα δες το Nagra μικρό σε μέγεθος αλλά θα "πάθεις" με την ποιότητα κατασκευής και ήχου,επίσης δεν κοστίζει και καμιά περιουσία!

Απάντηση: ΜΠΟΜΠΙΝΟΦΩΝΑ

Ναι, όντως!!! καταραμένο keyboard!!! :flipout::flipout::flipout:

Μιλάμε πάντα γιά ηχογραφήσεις από master, όχι από πικάπ σε
μπομπινόφωνο! Τώρα γιά εγγραφή από πικάπ σε μπομπίνα, αναλόγως
του μπομπινόφωνου και της ταινίας που θα χρησιμοποιηθεί, μπορεί να
έχεις διαφορές σε χροιές, καθαρά από συμπεριφορά εγγραφέα και ταινίας,
ή και να είναι ένα τέλειο αντίγραφο, που θα είναι αδύνατο να ξεχωριστεί
από τον δίσκο!

τελικά παίζουν καλύτερα τα μπομπινόφωνα από πικάπ;

σε σύγκριση με βινύλια άμεσης κοπής (όσα υπάρχουν);

η αστάθεια στην ταχύτητα του μπομπινόφωνου, παίζει τόσο σημαντικό ρόλο;

από την άλλη το RIAA στα βινύλια, είναι σημαντικός παράγοντας αλλοίωσης της πληροφορίας;

έχω έναν φίλο που ΔΕ δέχεται με τίποτα ότι το μπομπινόφωνο παίζει καλύτερα από βινύλιο.

Για μένα, με την λογική και χωρίς να έχω κάνει σύγκριση, το μπομπινόφωνο είναι ο βασιλιάς του αναλογικού ήχου!

Αυτό το site που βρήκε ο φίλος http://www.avclub.gr/forum/showpost.php?p=313169&postcount=52 δείχνει πως θα έπρεπε να είναι η μουσική βιομηχανία αυτή τη στιγμή. Πρώτα μπομπίνες και μετά όλα τ' άλλα... όχι βγάλαμε τα CD το 1980 και με αυτά πουλάμε δείγματα στον κόσμο....

Έχω κάνει τέτοιες σύγκρισεις του ίδιου άλμπουμ απο στουντιακό μάστερ (2ής γενιάς, δηλαδή απ'ευθείας αντίγραφο του πρωτότυπου μαστερ) με το αντίστοιχο original (αμερικάνικο) LP.
Δέν υπάρχει σύγκριση ούτε κατά διάνοια!
Η ταινία βρίσκεται πραγματικά αλλού.
Α, και το πικαπ είναι το Oracle Delphi...
Σημειώστε ότι οι ταινίες του tape project (ποιό πάνω) είναι 3ής γενιάς...

Μπορείς να βρείς και φθηνότερα.

Καλά ναι, σίγουρα τα επαγγελματικά είναι ανώτερα όλων, αφού εκεί γίνεται η εγγραφή και το master (γινόταν, τώρα δε ξέρω, ίσως τα περισσότερα ψηφιακά). Εγώ μιλάω για οικιακό μπομπινόφωνο (πάντα σε 7,5ips και με καλή ταινία), με οικιακό πικάπ! Φυσικά μιλάμε για ταινίες γραμμένες από το master και όχι εγγραφές από πικάπ έτσι;

Ή μήπως κι εκεί υπάρχει κάτι; Όταν γράψεις σε μπομπινόφωνο από πικάπ, θα ακούσεις το ίδιο, θα ακούσεις καλύτερα, θα ακούσεις χειρότερα;
Όταν γράψεις από ψηφιακή πηγή, θα το ακούσεις καλύτερα; Μήπως θα γλυκάνει ελάχιστα ο ήχος; Δε ξέρω... γι' αυτό θα κάνω τέστ στο μέλλον!

Ναι αυτές οι τιμές είναι για... μεγιστάνες! ΟΜΩΣ δεν είδα πχ τους High-Endάδες της Αθήνας (στο γνωστό βιντεάκι http://www.youtube.com/watch?v=xs1aUws0Lrs) να έχουν μπομπίνες!! Ούτε ένας;; Όλοι μόνο πικάπ; Πως γίνεται αυτό;

Βέβαια υπάρχουν και άλλες λύσεις με παλιές ταινίες http://shop.ebay.com/reel-lady/m.html?_fcid=80&_localstpos=&_ssn=reel-lady&_sticky=1&_stpos=&gbr=1

έχω αγοράσει 4 ;)

Στα καλά porsumer μηχανήματα (technics, revox , Tandberg, μεγάλα Akai, Pioneer) στο 1/4 ιντσας και με ταχύτητα 7,5 και πάνω δεν υπάρχει σημαντική διαφορά.
Ίσως μόνο μιά ιδέα περισσότερο βάρος στις χαμηλές συχνότητες ...

Από εκεί και πέρα σε ταχύτητες 15 και δικάναλη εγγραφή ... -bye-
Σκέψου ότι backup κόπιες του μάστερ έκαναν τα στούντιο και σε ταχύτητα 7,5 (πάντα όμως δικάναλα).

Την reel_lady την έχω δεί και εγώ! Απο ποιότητα/ κατάσταση αξίζουν ?

Η κατάσταση των ταινιών από reel_lady πολύ καλή. Μόνο που η μία ταινία ήταν γραμμένη από βινύλιο.

Τα επαγγελματικά δε, με ταινία 2 ιντσων, ταπεινώνουν
άνετα το οποιοδήποτε πικάπ,
όμως !!!
Πόσα επαγγελματικά 2 ιντσων, υπάρχουν στον πλανήτη μας;;;

Re: Απάντηση: ΜΠΟΜΠΙΝΟΦΩΝΑ

όμως !!!
Πόσα επαγγελματικά 2 ιντσων, υπάρχουν στον πλανήτη μας;;;
Δεν έχει σημασία πόσα υπάρχουν... το θέμα μας είναι αν τα μπομπινόφωνα παίζουν καλύτερα. Το πόσα υπάρχουν στον πλανήτη μας, είναι τελείως άσχετο με το θέμα!

άσχετο; για ΣΚΕΨΟΥ καλύτερα το θέμα

Last edited:

Υπάρχουν αρκετά, αλλά το πρόβλημα είναι το κόστος, ο χώρος που
καταλαμβάνουν (δεν μιλάμε γιά επιτραπέζια πλέον), οι ταινίες τους
και τέλος πως θα τα χρησιμοποιήσει κανείς, ή πρέπει να έχει studιακά
master tapes ή αλλιώς με τι πηγή θα τα χρησιμοποιήσει ο κάτοχος,
προκειμένου να κάνει εγγραφή στην ταινία τους....

Μου κάνει εντύπωση πως πολλά επαγγελματικά μαγνητόφωνα (ακόμα 1 ή και 2 ιντσών) έχουν μονό capstan και σχετικά τεράστιο roller (αναμενόμενο για λόγους αντοχής και επιφάνειας ολίσθησης). Γιατί δεν εφαρμόζουν την αρχιτεκτονική του διπλού capstan όλα τα επαγγελματικά. Υπάρχει κάποια σκοπιμότητα. Φυσικά και δεν ισχύει σε όλα (π.χ κάποια Nagra έχουν διπλό capstan αλλά η ταινία περιορίζεται στο 1/4 της ίντσας)

Να και το δικο μου. Σε μια στιγμή αδυναμίας το πήρα απο το ebay...
Ας οψεται το tapeproject που εδωσε μια λογική διάσταση στο θέμα και με επεισε εμενα εναν κυνικό των ψηφιακών ...
Ζυγίζει 30 κιλά και ειναι κατασκευασμένο με την φιλοσοφια μιας αλλης εποχής / το επαιξα με παλια tapes αντεγραμμένα απο βινύλιο που μου έδωσε ενας φίλος...
Το μονο που μπορώ να πω ειναι ότι άκουσα πολύ ωραία ρεπερτόριο μαλλον ξεχασμένο (Gabriella Ferri, Jacques Brel, Sergio Raggani)
Εγραψα και μια ταινια στα 15: Ηλεκτρονικά τριακονταετίας (θυμηθείτε το hiss) και μυρωδιά τελειωμένων πυκνωτών. Ο docb ομως έχει ενα σχεδιο που κάνει νόημα : νεα κεφαλή , νεα ηλεκτρονικά , κρατας μονο το deck σαν transport και σου δινει και tapes AAA (at a cost of course) αλλά ...

Attachments

• Technics RS1500 (1 of 1).jpg
    Technics RS1500 (1 of 1).jpg
    76.1 KB · Views: 183

ενα πολυ καλο tuner που ειναι όμως άχρηστο για να ακούσεις τρίτο πρόγραμμα (θεσ/νικη) ετσι οπως εκπέμπει (φαίνονται και οι μπάρες συντονισμού στα μισα ) Δυστυχώς ... (ο προκάτοχος του deck στο βελγιο εγραφε live jazz με ενα marantz 10b απο μεταδόσεις ) Η φτώχεια των fm γίνεται όλο και χειρότερη

ενα πολυ καλο tuner που ειναι όμως άχρηστο για να ακούσεις τρίτο πρόγραμμα (θεσ/νικη) ετσι οπως εκπέμπει (φαίνονται και οι μπάρες συντονισμού στα μισα ) Δυστυχώς ... (ο προκάτοχος του deck στο βελγιο εγραφε live jazz με ενα marantz 10b απο μεταδόσεις ) Η φτώχεια των fm γίνεται όλο και χειρότερη
Έτσι είναι! Αυτό που είπες τα λέει όλα!

Πήρα κι εγώ έναν Marantz 2050 και τελικά τον έδωσα... τι να ακούω...

Εγραψα και μια ταινια στα 15: Ηλεκτρονικά τριακονταετίας (θυμηθείτε το hiss) και μυρωδιά τελειωμένων πυκνωτών. Ο docb ομως έχει ενα σχεδιο που κάνει νόημα : νεα κεφαλή , νεα ηλεκτρονικά , κρατας μονο το deck σαν transport και σου δινει και tapes AAA (at a cost of course) αλλά ...

Αν η κεφαλή είναι φθαρμένη, ναι πρέπει να γινει αντικατάσταση.
Επείσης οι τρείς βασικοί ηλεκτρολυτικοί του τροφοδοτικού πρέπει να αλλαχθούν.
Για τα ηλεκτρονικά όμως του bottlehead έχω αντίρρηση. Δέν είναι κάτι σπουδαίο!
Το technics με αλλάγη μερικών πυκνωτών στήν πορεία του σήματος (έχει ηλεκτρολυτικούς και τανταλίου στις συζεύξεις) και αντικατάσταση τής εσωτερικής καλωδίωσης (η οποία είναι χειρίστης ποιότητας) βελτιώνεται σε μεγάλο βαθμό.
Με ένα καλό tape, αντιλαμβάνεσαι τους περιορισμούς των άλλων μέσων...