Μπορεί να θεωρηθεί λογοτεχνικό αριστούργημα "Ο άρχοντας των Δαχτυλιδιών";

Απάντηση: Μπορεί να θεωρηθεί λογοτεχνικό αριστούργημα "Ο άρχοντας των Δαχτυλιδιών";

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΤΑΣΟΣ said:
Το παρακουράσατε το θέμα μου φαίνεται...

Δεν πρόκειται να συμφωνήσετε γιατί απλά ισχύει το "περί ορέξεως....."

Οπως και να το κάνουμε, όταν μιλάμε για τέτοια θέματα και όχι για θέματα (π.χ. αν πρέπει να σκοτώνει ο ένας τον άλλον που εκεί φαντάζομαι ότι θα υπάρχει πλήρης συμφωνία), ε δεν γίνεται να έχουν όλοι τα ίδια γούστα. Και περί γούστων πρόκειται και όλα τα υπόλοιπα είναι φιλολογίες. Αλλος γουστάρει home cinema, άλλος ξενερώνει να βλέπει ταινιες και γουστάρει να ακούει μόνο δικάναλα μουσική, άλλος την βρίσκει με τα μπουζούκια, αλλος με metal και άλλος μόνο με μέγαρο. Αλλος γουστάρει να διαβάζει βιβλια που να τον κάνουν να ταξιδεύει με το μυαλό του σε άλλους κόσμους, άλλος που να τον κάνουν να θέλει να λύσει τα μυστήρια της ζωής και άλλος μπορεί να βλέπει βιβλίο και να τρέχει.

Τι να κάνουμε δηλαδή τώρα; Ποιός είναι ο σωστός και ποιός ο λάθος;

Γιατί μας μαλώνεις βρε Τάσο; Αν ο σκοπός δεν είναι η ανταλλαγή απόψεων και η διαφωνία τότε γιατί πρέπει να συζητάμε οτιδήποτε. Μα φυσικά όλα είναι θέμα γούστου και περί ορέξεως, αλλά πολλές φορές οι διαφορετικές απόψεις σε βάζουν σε σκέψη... αυτό άλλωστε δεν εξυπηρετεί το φορουμ σε όλες τις θεματολογίες του;:grinning-smiley-043

Re: Μπορεί να θεωρηθεί λογοτεχνικό αριστούργημα "Ο άρχοντας των Δαχτυλιδιών";

Να πω το εξής....μπορεί να μη μου αρέσουν τα ελληνικά αλλά αναγνωρίζω την αξία του ρεμπέτικου.

Τι εννοώ...το να αναγνωρίζεις την αξία ενός πράγματος δε σημαίνει απαραίτητα και ότι σου αρέσει...όπως ο αρακάς ένα πράγμα........(φάε παιδί μου τον αρακά σου όλο τσιπς κτλ τρως!)

Με τον ίδιο τρόπο ακόμα και αν δε σου αρέσει ο Τόλκιν μπορείς να ανγνωρίσεις την αξία του.

Αφήσαμε το Ντοστογιέφσκυ πιάσαμε το Σαρτρ.....μα συγκρίνεται τώρα ένα υπαρξιστής με ένα συγγραφέα fantasy? Είναι ανόμοια πράγματα......σε λίγο θα τον συγκρίνουμε και με τη Σιμόν ντε Μποβουάρ.

Επίσης έχω παρατηρήσει ότι τα 'νοήματα' της ζωής μπορούν να ερευνούνται από φιλοσόφους , συγγραφείς, μουσικούς, κινηματογραφιστές, καλλιτέχνες, κομπιουτεράδες, φυσικούς, βιολόγους κτλ κτλ

Και τα νοήματα μπορούν να περνάνε μέσα από βαθυστόχαστα δοκίμια αλλά και απλές εκφράσεις που είναι τόσο απλές αλλά και τόσο φιλοσοφημένες.....

Απάντηση: Μπορεί να θεωρηθεί λογοτεχνικό αριστούργημα "Ο άρχοντας των Δαχτυλιδιών";

Ποτέ δεν είπα οτι οποιος διαβάζει τόλκιν δεν διαβάζει τίποτα άλλο.Υπάρχουν κείμενα που ειναι ευχάριστα -ακόμα και τα αστυνομικά τού Γιάννη Μαρή έχουν πολύ γούστο-αλλά δεν ειναι λογοτεχνία.Το να προσπαθεί καποιος να ανατρέψει αντιλήψεις για την λογοτεχνία,για το μυθιστόρημα, το δοκίμιο,και άλλα είδη μέ παραθέσεις κειμένων ´λογοτεχνικών´στο φορουμ ξεφευγει απο τις δικές μου δυνατότητες.Και ομολογώ οτι υψίστη λογοτεχνική φρασις ακουγεται στη ταινία ´Τα κοκκινα φαναρια´απο τον νοτη περγιάλη στην γηραιά καθαρίστρια.´Ειναι ωραία η ζωή Κατερίνα´.Ακομα κλαιω απο τό βάθος τού νοήματος.
Οπως προείπε και ο Δημήτρης Ντοκατζής,για λόγους ευγενείας´Περί ορέξεως κολοκυθόπιττα´.Και όπως συμπλήρωσε ´Οποιος ανακατευετεται με τα πίτουρα τον τρωνε οι κότες´.Το τελευταίο το λαμβανω σάν καλοπροαίρετη υπόδειξη και τον ευχαριστώ.

Απάντηση: Re: Μπορεί να θεωρηθεί λογοτεχνικό αριστούργημα "Ο άρχοντας των Δαχτυλιδιών";

tatiana said:
Με τον ίδιο τρόπο ακόμα και αν δε σου αρέσει ο Τόλκιν μπορείς να ανγνωρίσεις την αξία του.

Αφήσαμε το Ντοστογιέφσκυ πιάσαμε το Σαρτρ.....μα συγκρίνεται τώρα ένα υπαρξιστής με ένα συγγραφέα fantasy? Είναι ανόμοια πράγματα......σε λίγο θα τον συγκρίνουμε και με τη Σιμόν ντε Μποβουάρ.

Γειά σου Γιάννη, κουκιά σπέρνω....:slapface:

Μα βρε κοπέλα μου ποιος υποβιβάζει της αξία του Τόλκιν; Αραγε διάβασες κανένα από τα μηνύματα που γράψαμε!;!;:eek:

Εκανε κανένας σύγκριση του Σαρτρ με τον Τόλκιν;; Μάλλον δεν καταλαβαίνεις τι διαβάζεις μου φαίνεται. Συγγενικούς δεσμούς έχεις με τον Τόλκιν και παρερμηνεύεις το παραμικρό;:eek:

Εξου και το γειά σου Γιάννη κουκιά σπέρνω! Αϊντα!:p

Re: Απάντηση: Re: Μπορεί να θεωρηθεί λογοτεχνικό αριστούργημα "Ο άρχοντας των Δαχτυλι

Μιχάλης said:

Μα βρε κοπέλα μου ποιος υποβιβάζει της αξία του Τόλκιν; Αραγε διάβασες κανένα από τα μηνύματα που γράψαμε!;!;:eek:

Εκανε κανένας σύγκριση του Σαρτρ με τον Τόλκιν;; Μάλλον δεν καταλαβαίνεις τι διαβάζεις μου φαίνεται. Συγγενικούς δεσμούς έχεις με τον Τόλκιν και παρερμηνεύεις το παραμικρό;:eek:

Όχι....έχω όμως με τον Παπανούτσο.......

Και όχι δεν τα διάβασα κάθομαι και γράφω επειδή δεν έχω τίποτα καλύτερο να κάνω...........αν δεν είχατε σκοπό να τον υποβιβάσετε τότε δεν κάνατε πολύ καλή δουλειά :S

Πάω στο κοτέτσι μου.....

Απάντηση: Re: Μπορεί να θεωρηθεί λογοτεχνικό αριστούργημα "Ο άρχοντας των Δαχτυλιδιών";

Μιχάλης said:

Χωρις να κρινω αυτα που λες επετρεψε μου να σου πω ότι μαλλον το τραβηξες λίγο.
Δεν χρειαζονται υψηλοί τονοι (παντα κατα την γνωμη μου...)

Αγγελος said:
Χωρις να κρινω αυτα που λες επετρεψε μου να σου πω ότι μαλλον το τραβηξες λίγο.
Δεν χρειαζονται υψηλοί τονοι (παντα κατα την γνωμη μου...)

Αγαπητέ Αγγελε δεν νομίζω ότι χρησιμοποίησα υψηλούς τόνους για να χρειάζεται να με επαναφέρεις εις την τάξιν. Απλά επισήμανα ότι για να απαντάμε στα γραφόμενα του καθενός πρέπει πρωτίστως να τα διαβάζουμε και έπειτα να τα καταλαβαίνουμε. Ολοι φίλοι είμαστε και οι διαφωνίες με ευπρέπεια νομίζω είναι θεμιτές. Δεν εχω την πρόθεση να προσβάλω οποιονδήποτε και μάλιστα για ασήμαντα θέματα όπως το συγκεκριμένο περί Τόλκιν. Αν εσφαλα να πληρώσω βρε παιδιά, τι να πω.... :twoguns: με!

:twoguns: :twoguns: :twoguns: :twoguns: :twoguns: :twoguns: :twoguns:

:ernaehrung004: :ernaehrung004: :ernaehrung004:

:flipout: :flipout: :flipout: :flipout:

Δεν επανεφερα κανεναν στην ταξη γιατι δεν εχω σκοπό να κανω κατι τετοιο... ειπα την γνωμη μου για το υφος της απάντησης...

Τωρα οσον αφορα το να πληρώσεις... ειμαι υποσκέψη...-bye-

Μιχάλης said:
Σε κάποια θεματολογία διάβασα το εξής εξωφρενικό. Οτι το παραπάνω "αριστούργημα" του Τόλκιν είναι αδιαμφισβήτητα το σπουδαιότερο λογοτεχνικό έργο του αιώνος.....:slapface: Αν είναι δυνατόν!

Βασικά (πάντα κατά τη γνώμη μου) είναι λάθος να συγκρίνονται μεταξύ τους άνόμοια έργα. Δεν μπορεί ένα λογοτεχνικό έργο να θεωρείται κορυφαίο ανάμεσα σε έργα από όλες τις άλλες (λογοτεχνικές) κατηγορίες .Αν και μου αρέσει ο Τόλκιν, τον οποίο έχω διαβάσει πολύ πριν την ταινία πιστεύω ότι ο παραπάνω ισχυρισμός είναι υπερβολικός. Αλλά δε θα τον πετάξουμε και στα σκουπίδια έτσι; Φτάνουμε στο άλλο άκρο της υπερβολής.

Τελικά την σημερινή εποχή ότι μας προσφέρουν οι πολύ δυτικοί με φαμφάρες και τυμπανοκρουσίες το αναγάγουμε σε έπος!

Ποιο είναι οι πολύ δυτικοί και ποιοι οι λίγο δυτικοί; Είναι κακό το να είναι κανείς δυτικός; Διακρίνω μια προκατάληψη έναντι στα πολιτισμικά προϊόντα του δυτικού κόσμου; ότι παράγει ο δυτικός πολιτισμός είναι σκουπίδια; Αν και δεν είμαι ειδικός λογοτεχνίας πιστεύω ότι ο Άρχοντας είναι έπος ( δεν ανήκει στην επική λογοτεχνία; )

Μάλλον δεν πάμε καλά μου φαίνεται. Οταν ακούω λοιπόν ότι αποκαλείται αριστούργημα Ο άρχοντας των Δαχτυλιδιών αναρωτιέμαι.... αυτοί που τα λένε έχουν διαβάσει κλασσικούς συγγραφείς; Αν ναι έχουν καταλάβει τι έχουν διαβάσει;

Από την παραπάνω πρόταση κατάλαβα ότ εγώ και όλοι οι άλλοι που θεωρούμε αριστούργημα και τον Άρχοντα και τον Χεμινγουει και τον Μαρκες και τον Παπαδιαμάντη μάλλον είμαστε χαζοί και δεν τους καταλάβαμε. Εμένα αυτά μου φαίνονται γενικεύσεις, προκαταλήψεις και αφορισμοί. Λίγο ανοικτό μυαλό δε βλάπτει.

Δηλαδή τώρα θα βάλουμε στο ίδιο σκαλοπάτι τον Τόλκιν, με τους Ντοστογιέφσκι, Μαρκές, Μπροντέ, Σταϊνμπεργκ, Χεμινγουει, Οργουελ, Ουγκώ, Τολστόϊ, και τόσους άλλους....;;; Δηλαδή το βραβευμένο με Νόμπελ Λογοτεχνίας "Χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου" ή τα "100 χρόνια Μοναξιάς" υπολοίπονται του "Αρχοντα";; Πρωτιμώ τον "Καλό στρατιώτη Σβέϊκ" και "Τα Σταφύλια της Οργής" από τον άρχοντα. Αν μπορεί να θεωρηθεί λογοτεχνικό επίτευγμα της εποχής μας ο άρχοντας τότε δεν βαδίζουμε καλά.

Ποιός θέτει τα αισθητικά και τεχνικά κριτήρια για το τι είναι αριστούργημα και τι δεν είναι; Με ποια κριτήρια θεωρείς ότι ο Άρχοντας δεν είναι αριστούργημα; Έχεις διαβάσει το προτότυπο; Το Χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου" ή τα "100 χρόνια Μοναξιάς" δεν υπολοίπονται του "Αρχοντα". Είναι διαφορετικά βιβλία. Η όλη ιδέα της σύγκρισης τους (όχι αυτής που έκανες εσύ αλλά της αρχικής που διάβασες) είναι κατά τη γνώμη μου άστοχη.

Πολύ καλά κάνεις και προτιμάς τον "Καλό στρατιώτη Σβέϊκ" και "Τα Σταφύλια της Οργής". Εγώ μπορεί να προτιμώ το ίδιο ή κάτι άλλο. Γούστα είναι αυτά.

Η Ελληνική μυθολογία είναι κλάσεις ανώτερη από τα δυτικά μηθεύματα της Μέσης Γης

Αυτό είναι λογικό αλλά και πάλι η σύγκριση είναι λάθος. Συγκρίνουμε το πολιτισμικό προϊόν δεκάδων ή και εκατοντάδων συγγραφέων και προφορικών παραδόσεων ενός σπουδαίου πολιτισμού της αρχαιότητας, με το συγγραφικό έργο ενός μυθιστοριογράφου σχεδόν της εποχής μας.

που αν μη τι άλλο αν δεν είχε γίνει ταινία, δεν θα το γνώριζαν παρά ελάχιστοι. Α ρε Σάουρον που μας χρειάζεται!!:twoguns:

Μην τρελαθούμε κιόλας!

Σε αυτό συμφωνούμε απολύτως. Τους περισσότερους τους πιάνει η μανία όταν κάτει γίνει ταινία, μόδα κλπ για να είναι "In". Εδώ οφείλεται πιστεύω και η υπερβολή με τις συγκρίσεις κλπ

Α παρεπιπτώντος ο κορυφαίος συγγραφέας τοι Αιώνα είναι ο Tery Pratcett :-)

Last edited:

Δημήτρης Αντωνόγλου said:
Α παρεπιπτώντος ο κορυφαίος συγγραφέας τοι Αιώνα είναι ο Tery Pratcett :-)

Κάνεις κι εσύ το ίδιο λάθος που ξεκίνησε αυτό το θέμα, απλά επειδή δεν αναφέρεις "κατά την άποψή μου"!:flipout:

Πάντως σε όλα όσα σχολίασες παραπάνω νόμίζω έχω ήδη απαντήσει με τα προηγούμενα μηνύματά μου. Απλά να συμπληρώσω ότι όλους τους συγγραφείς και έργα που ανέφερα στα μηνύματά μου δεν τους συγκρίνω με τον Τόλκιν. Δεν θα επέτρεπα στον εαυτό μου ποτέ ένα τέτοιο ατόπημα και νομίζω πως είπα ότι και τα τρία βιβλία της τριλογίας τα έχω διαβάσει, οπότε δικαίως μπορώ να έχω άποψη. Αλλά αρκετά το κουράσαμε το θέμα. Αμάν βρε παιδιά, πέσατε όλοι να με φάτε! Είδες πόσο κακό κάνει η πολύ δυτική πλήση εγκεφάλου;;(Οταν λέω πολύ δυτικοί εννοώ εξ αμερικής, έτσι για να λέμε όλα)-bye-

Πω ρε παιδιά, στις 8 σελίδες του Topic οι 4 λένε τα ίδια.

Συμπέρασμα:

Δεν συγκρίνονται ανόμοιοι συγραφείς, λογοτέχνες, κλπ

και όταν post άρει ο καθένας πρέπει να αναφέρει "Η άποψη μου"......

Οκ!!:slapface: :damnyou: :ernaehrung004:

Υ.Γ Ααα, ναι "Περί ορέξεως όντως κολοκ...." βέβαια διάλογος να γίνεται!!!-bye-

Απάντηση: Re: Μπορεί να θεωρηθεί λογοτεχνικό αριστούργημα "Ο άρχοντας των Δαχτυλιδιών

Emilot said:
και όταν post άρει ο καθένας πρέπει να αναφέρει "Η άποψη μου"......
Βεβαίως κατά την άποψή μου, καθώς όλοι, κατά την άποψή μου, συμφωνούμε με το ρητό του Dirty Harry για τις απόψεις!

Re: Απάντηση: Re: Μπορεί να θεωρηθεί λογοτεχνικό αριστούργημα "Ο άρχοντας των Δαχτυλι

suria said:
Βεβαίως κατά την άποψή μου, καθώς όλοι, κατά την άποψή μου, συμφωνούμε με το ρητό του Dirty Harry για τις απόψεις!

O Dirty Harry δεν χάνει την ώρα του γράφοντας....έχει άλλες μεθόδους πειθούς.....μ αρέσει αυτός ο άντρας....:P

OK επειδή κατά τον Κάλαχαν, όλοι έχουμε από μια άποψη, να πω κι εγώ την δική μου.

Η μεγαλύτερη αξία στο έργο του καθηγητή Τόλκιν είναι η έρευνα που ο ίδιος έκανε πάνω σε όλους τους μύθους και τους θρύλους της Βόρειας Ευρώπης. Το έργο του δεν είναι τίποτα άλλο παρά η κωδικοποίηση αυτού του μυθικού κόσμου, μέσα στα πλαίσια που είχαν διαμορφωθεί την περίοδο που γράφτηκαν τα βιβλία.

Παρότι υπάρχουν επικά στοιχεία, το ίδιο το έργο δεν μπορεί να χαρακτηριστεί έπος με τη στενή έννοια του όρου που επιβάλει ποιητικό λόγο και όχι πεζό. Λογοτεχνικά αν το εξετάσουμε, ο χειρισμός της γλώσσας από τον Τόλκιν είναι μεν επιδέξιος αλλά δεν είναι και το πιο δυνατό σημείο του έργου του, ειδικά άμα τολμήσει κανείς να συγκρίνει τον εν λόγω χειρισμό με αυτόν του Τόμας Μαν.

Σίγουρα δεν μπορεί το έργο του Τόλκιν να συγκριθεί εν λευκώ με έργα που δεν ανήκουν στον ίδιο μυθιστορηματικό χώρο, παρόλα αυτά μια απόπειρα σύγκρισης με βάση τα μηνύματα που υποβόσκουν στην τριλογία, και αυτών που αναδύονται σε έργα άλλων συγγραφέων όπως ο Κούντερα -ας πούμε- μπορεί να κριθεί άνετα και ως ατυχής για τον Τόλκιν. Ο Κούντερα μπορεί να αναπλάσει ένα τελείως υπαρκτό κόσμο μέσα σε 20 σελίδες χωρίς να σου αφήσει την παραμικρή απορία, και ταυτόχρονα πίσω από κάθε πρόταση να σου δώσει τροφή για σκέψη για τους επόμενους τρεις μήνες. Ο Τόλκιν χρειάζεται 3 βιβλία για να μας πείσει για την ανάγκη διαχωρισμού του καλού από το κακό, και για την αναπόφευκτη συνύπαρξή τους στην ανθρώπινη φύση.

Φυσικά ισχύει και εδώ το περί ορέξεως κολοκυθόπιττα.

Photis said:
Ο Τόλκιν χρειάζεται 3 βιβλία για να μας πείσει για την ανάγκη διαχωρισμού του καλού από το κακό, και για την αναπόφευκτη συνύπαρξή τους στην ανθρώπινη φύση.

Φυσικά ισχύει και εδώ το περί ορέξεως κολοκυθόπιττα.

Ανθρώπινη?!?!?!?!?! Μισό να μετρήσω....ξωτικά, Maia, Valar, Άνθρωποι, Νάνοι, Χόμπιτ, Ορκ, Λυκάνθρωποι κτλ κτλ

(και ναι ξέρω ότι το εννοείς μεταφορικά)

tatiana said:
Ανθρώπινη?!?!?!?!?! Μισό να μετρήσω....ξωτικά, Maia, Valar, Άνθρωποι, Νάνοι, Χόμπιτ, Ορκ, Λυκάνθρωποι κτλ κτλ

(και ναι ξέρω ότι το εννοείς μεταφορικά)

Υπάρχει έστω και ένα πλάσμα από αυτά που αναφέρεις που να μην έχει παρουσιαστεί σαν να έχει ανθρώπινη υπόσταση στο έργο του Τόλκιν;Το γεγονός ότι έχουν προστεθεί και κάποιες επιπλέον ιδιότητες σε κάθε "πλάσμα" αυτό δεν αναιρεί τον αρχικό μου συλλογισμό. Αλλά δες και πόσες σελίδες αφιερώνει σε Ανθρώπους, Νάνους, Ελφ, Χόμπιτς και μάγους, και πόσο σε όντα που δεν έχουν αυτό που θα λέγαμε "ανθρώπινη φύση" (παρόλο που κάποια Ούρουκ Χάι μου θυμίζουν αμερικανούς πεζοναύτες, και κάποια Ορκ μου θυμίζουν κάτι κακομοίρηδες από το ΣΕΜ στον Εβροστρατό... :D)
Επί της ουσίας όμως τί άλλο νομίζεις εσύ ότι περνά ο Τόλκιν μέσα από τον γραπτό του λόγο;

Last edited:

Nα πώ εγώ κάτι τώρα? Συγκρίνετε τον Άρχοντα με τα Star Wars? Eγώ προσωπικά ίσως και επειδή μεγάλωσα με τα δεύτερα δεν τα συγκρίνω ME TIΠOTA!