Μπορώ να ενώσω 2 - 3 partition ενός δίσκου laptop?

fits79

Banned
22 January 2008
2,389
Καλησπέρα σας.

Έχω ένα λαπτοπ που έχει 3 partition.
1. Το boot partition
2. Το λειτουργικό
3. To recovery partition.
και θέλω να ενώσω τα 2 πρώτα partition(Λειτουργικό & boot) και να σβήσω εντελώς το recovery partition ωστε να εχω το μαμησιο λειτουργικό του λαπτοπ σε ένα και μοναδικό partition.

Γίνετε κάτι τετοιο με προγράμματα όπως το Norton partition magic 8 ή Acronis disk director suite 10.0.0 build 2169?

Αν ναι όταν ενσωματώσω(Merge) τα 2 partition σε ένα θα δουλεύουν σωστά τα windows 7 home premium 64bit Greek ή θα εχω προβλήματα?

Όλα αυτά θέλω να τα κάνω γιατί παλιοτερα συνάντησα το εξής "πρόβλημα" με ένα λαπτοπ που δεν θα ήθελα να το ξανασυναντήσω.

Σας ευχαριστώ πολύ όλους προκαταβολικά.

Δεν νομίζω ότι μπορείς με εργαλεία όπως Norton κλπ. Η εύθεία οδός είναι να κάνεις νέα εγκατάσταση απ' το CD των Windows. Στην αρχή της εγκατάστασης, θα μπορέσεις να σβήσεις τα partitions, δημιουργώντας ένα νέο (ολόκληρο το δίσκο).
Όμως: Έχεις το λειτουργικό σε CD ή σε Recovery Disc?
Αν το έχεις σε CD, ok (θα κάνεις όπω ς λέω παραπάνω).
Αν όμως το έχεις σε Recovery Disc, το πιό πιθανό είναι ότι θα καταλήξεις πάλι να έχεις 3 partitions, αφού αυτό είναι το μαμίσιο setup του laptop.

Όχι δεν θέλω να το κάνω με αυτόν τον τρόπο αλλά με τρόπο που να ΜΗΝ χρειάζεται να χάσω - σβήσω το λειτουργικό που έχει είδη μέσα το λαπτοπ.

Νομίζω το μόνο που μπορείς να κάνεις δίχως να πειράξεις την υπάρχουσα windows εγκατάσταση, είναι να διαγράψεις (μέσα από τα εργαλεία διαχείρησης -Διαχείριση Υπολογιστή - Διαχείρηση Δίσκων) τα δύο δευτερεύοντα parts και να δημιουργίσεις ένα νέο. Μην παραλείψεις να αντιγράψεις τα αρχεία σου στο πρώτο.

1. Right ‛My Computer’ and select ‛Manage’

2. Click ‛Disk Management’ under ‛Storage’.

3. Delete partition D or other partition that you want to merge.

4. Right click C drive or other partition you want to increase and select ‛Extend Volume’.

After these operations you can merge partitions and increase the system partition.

@ fits79:

Τα windows θα σε αφήσουν να μεγαλώσεις το partition με την παραπάνω διαδικασία, αλλά αν θυμάμαι καλά θα σε αναγκάσουν να μετατρέψεις τον δίσκο από basic σε dynamic.

Αυτό για το δεύτερο & τρίτο partition. Το πρώτο (μικρό, ~100ΜΒ) δεν πρέπει να το πειράξεις.

Πάντως άν έχετε έναν WHS στο δίκτυό σας (με backup του pc), αφού ενοποιήσετε τα partitions σε ένα, άν κάνετε Restore απ´τον WHS, το λειτουργικό και τα προγράμματά σας, ξαναγράφονται στο ένα (πλέον) partition σας κανονικά.

Απάντηση: Re: Μπορώ να ενώσω 2 - 3 partition ενός δίσκου laptop?

Το Partition Magic 7 που χρησιμοποιούσα το έκανε χωρίς πρόβλημα πάντως ... το έχω κάνει 3-4 φορές σε NTFS Partitions....
Τι εννοείς το έκανες ενσωμάτωση και δεν είχες απολύτως κανένα πρόβλημα?

Σε τι μηχάνημα/δίσκο το έκανες και το μηχάνημα ίσως λαπτοπ είχε στο δίσκο 3 partitions(Ένα το λειτουργικό, Ένα για το boot και ένα για το recovery?) και τα ενσωμάτωσες όλα στο partition των windows και δεν είχες κανένα πρόβλημα με τα win7 ξεκίναγε κανονικά το pc?

Re: Απάντηση: Re: Μπορώ να ενώσω 2 - 3 partition ενός δίσκου laptop?

Τι εννοείς το έκανες ενσωμάτωση και δεν είχες απολύτως κανένα πρόβλημα?

Σε τι μηχάνημα/δίσκο το έκανες και το μηχάνημα ίσως λαπτοπ είχε στο δίσκο 3 partitions(Ένα το λειτουργικό, Ένα για το boot και ένα για το recovery?) και τα ενσωμάτωσες όλα στο partition των windows και δεν είχες κανένα πρόβλημα με τα win7 ξεκίναγε κανονικά το pc?

Δεν έχει να κάνει ούτε με το τί είναι το μηχάνημα (laptop ή desktop), ούτε το άν ο δίσκος είναι IDE, SCSI, SATA ή SAS, ούτε με το τί λειτουργικό είναι εγκατεστημένο...
Το μόνο που πρέπει να υπάρχει ώς προϋπόθεση είναι τα partitions που θα ενώσεις να έχουν όλα το ίδιο file format (FAT, FAT32, NTFS κλπ) και να μην είναι dynamic.

Επίσης είναι αδιάφορο άν τα partitions που θα ενώσεις είναι primary, extended, system και άν είναι active.

Όλες τις φορές που το έκανα, το Partition Magic το έτρεξα απο bootable floppy, αλλά το ίδιο θα μπορούσα να είχα κάνει και απο το installation που είχα στα XP μου. Απλά, σε αυτή την περίπτωση θα μου ζητούσε να κάνω reboot για να ολοκληρωθεί ή διαδικασία ΑΝ κάποιο απο τα partitions που θα ένωνα ήταν το active system partition.

Εκείνο που οφείλω να υπενθυμίσω και που έκανα ΠΡΙΝ ξεκινήσω τη διαδικασία είναι οτι πήρα ενα full drive image με το Norton Ghost (αλλά υπάρχουν πολλά που κάνουν ακριβώς την ίδια δουλειά), μην σπάσει ο διάβολος το πόδι του και κάτι πήγαινε στραβά (ΔΕΝ πήγε όμως !).

Φιλικά,

Φίλιππος

Αυτό το λαπτοπ που εχω εγώ έχει αυτά που λέω στο 1 μου ποστ.

Επομένως όλα πρέπει είναι ntfs και όσο για τα dynamic partition που λες δεν μπορώ να καταλάβω τι εννοείς ακριβώς για να σου πω αν είναι dynamic ή όχι.

Re: Απάντηση: Μπορώ να ενώσω 2 - 3 partition ενός δίσκου laptop?

Αυτό το λαπτοπ που εχω εγώ έχει αυτά που λέω στο 1 μου ποστ.

Επομένως όλα πρέπει είναι ntfs και όσο για τα dynamic partition που λες δεν μπορώ να καταλάβω τι εννοείς ακριβώς για να σου πω αν είναι dynamic ή όχι.

Μπορείς να ελέγξεις απο το Disk Management των Windows τί είναι τα partitions...

Υπάρχει ενδεχόμενο το recovery partition να είναι FAT32 ...

Οσο για το Dynamic, μην ανησυχείς... Dynamic έχεις ΜΟΝΟ αν έχεις ενώσει partitions μέσω του μηχανισμού που δίνουν τα Windows. Αυτό σε laptop με ΟΕΜ εγκατάσταση είναι 99,999999% απίθανο. Αυτά γίνονται μόνο αν έχεις βάλει εσύ χέρι...

Οπότε προχωράς. Αλλά πάρε ένα image όλου του σκληρού πρίν ξεκινήσεις !!!!

Πάντως επιμένω να μην μπορώ να καταλάβω τί σε ενοχλεί το υπάρχον setup ...

Φιλικά,

Φίλιππος

Και fat32 να είναι το recovery partition σιγά τα οα το σβήνω άλλωστε δεν με ενδιαφέρει καν το recovery partition αφού χρησιμοποιώ το acronis true image home edition γι' αυτό το λόγο επομένως το σβήνω και τελείως το recovery partition πριν το ενώσω με το partition με τα win7 αλλά το θέμα είναι αν ενώσω τα boot partition + windows partition αν θα εχω πρόβλημα με την εκκίνηση των win7 καθότι το boot partition(Λογικά κοντά στα 100mb) θα έχει και καποια αρχεία μέσα που θα χρειάζονται τα win7 για να μπουταρουν.

Τώρα το γιατί θέλω 1 και μοναδικό partition στο δίσκο είναι ολόκληρη ιστορία.

Επίσης εχεις p.m.

Το αρχείο που χρησιμοποιούν τα Win 7 για το boot drive είναι το boot.ini

Αν θέλεις να αλλάξεις το boot drive μπορείς να το κάνεις εκτελώντας την εντολή msconfig.exe απο command prompt που θα έχεις ανοίξει με administrative privileges.

Αν το partition που θα δημιουργηθεί το θέλεις να είναι το boot partition, δύο τινά υπάρχουν : Ή θα κάνεις merge τα πάντα στο υπάρχον boot partition ή θα κάνεις το merge πρώτα και μετά θα κάνεις το συγκεκριμένο partition bootable και active (το κάνει αυτό το Partition Magic...)

Υπήρχε και τρόπος να γίνει απο το DOS δίνοντας την εντολή FDISK /MBR που βάζει το boot record σε όποιο drive του πείς, αλλά δεν ξέρω αν παίζει στα Win 7.

Εγω σκέφτομαι να κάνω το εξής:

1. Σβήνω εντελώς το recovery partition
2. Ενσωματώνω(Merge) όλα τα partition(Windows, boot & άδειο(Πρώην recovery)) στο βασικό που είναι και τα windows 7 home premium 64bit greek.

Αν κάνω αυτό θα γίνει το ένα και βασικό ποια partition active & boot ή θα εχω πρόβλημα?
Εσύ ποιο πρόγραμμα προτείνεις το norton partition magic 8 ή το acronis disk director suite 10.0.0 build 2169 και γιατί?

Εσύ γι' αυτό που λες είσαι σίγουρος γιατί σε ένα άλλο φορουμ μου ειπανε μια πολύ ποιο δύσκολη διαδικασία για να είναι και boot το ένα και μοναδικό partition που θα μείνει στο τέλος.

Code:
πριν ξεκινήσεις κράτα backup του συστήματος καλου κακού

(Τα partiton σου είναι πχ c:/(system), d:/(recovery), /boot(boot partition)

1. Κατεβαζεις το Hiren's BootCD από εδώ http://hotfile.com/dl/61282591/7ac32...n.COM.rar.html

2. Το αποσυμπιέζεις και γράφεις iso που είναι μέσα σε αυτό σε cd και με αυτό το cd κάνεις boot και ξεκινάς το Hiren's BootCD

3. Εκει μέσα πας Partition Tools/Paragon Partition Manager server edition εκεί μέσα διαγραφεις το partition d: που είναι το recovery και μετά ενώνεις το κενό χώρο με το c:/ πατάς apply και όταν τελειώσει όλη η διαδικασία κάνεις restart

4.Μπαίνεις στα Windows και κατεβαζεις το EasyBCD από εδώ http://neosmart.net/downloads/softwa...CD%202.0.2.exe

5. Τρέχεις το πρόγραμμα και πας στην καρτέλα "BCD Backup/Repair" και διαλέγεις τιν επιλογή "Change boot drive" και πατάς "Perform Action" και εκεί που λέει "correct boot drive" διαλέγεις to c:\ και πατάς οκ

6. Στην ίδια ακριβός καρτέλα διαλέγεις τιν επιλογή "Reset BCD Configuration" και πατάς "Perform Action"

7. Μετά πας στην καρτέλα "Bootloader Setup" και διαλέγεις την επιλογή "Install the windows vista/7 bootloader to MBR" και πατάς το κουμπί "Write MBR"

8. Στο επόμενο βήμα κατευθύνεστε στην καρτέλα "Add New Entry" στην επιλογή operating systems διαλεγεις"Windows Vista/7" και στο drive c:\ και πατάς "Add Entry"

9. Κάνεις restart δοκιμάζεις αν bootarei το σύστημα και αν όλα επιτυχώς πάμε στο τελευταίο βήμα.

10. Ξαναμπαίνεις στο Hiren's BootCD στο ίδιο partition tool και διαγραφεις το boot partition που λογικά είναι 100 mb το ενονεις με το υπόλοιπο partition η το αφήνεις έτσι

Εγω σκέφτομαι να κάνω το εξής:

1. Σβήνω εντελώς το recovery partition
2. Ενσωματώνω(Merge) όλα τα partition(Windows, boot & άδειο(Πρώην recovery)) στο βασικό που είναι και τα windows 7 home premium 64bit greek.

Αν κάνω αυτό θα γίνει το ένα και βασικό ποια partition active & boot ή θα εχω πρόβλημα?
Εσύ ποιο πρόγραμμα προτείνεις το norton partition magic 8 ή το acronis disk director suite 10.0.0 build 2169 και γιατί?

Εσύ γι' αυτό που λες είσαι σίγουρος γιατί σε ένα άλλο φορουμ μου ειπανε μια πολύ ποιο δύσκολη διαδικασία για να είναι και boot το ένα και μοναδικό partition που θα μείνει στο τέλος.

Code:
πριν ξεκινήσεις κράτα backup του συστήματος καλου κακού

(Τα partiton σου είναι πχ c:/(system), d:/(recovery), /boot(boot partition)

1. Κατεβαζεις το Hiren's BootCD από εδώ http://hotfile.com/dl/61282591/7ac32...n.COM.rar.html

2. Το αποσυμπιέζεις και γράφεις iso που είναι μέσα σε αυτό σε cd και με αυτό το cd κάνεις boot και ξεκινάς το Hiren's BootCD

3. Εκει μέσα πας Partition Tools/Paragon Partition Manager server edition εκεί μέσα διαγραφεις το partition d: που είναι το recovery και μετά ενώνεις το κενό χώρο με το c:/ πατάς apply και όταν τελειώσει όλη η διαδικασία κάνεις restart

4.Μπαίνεις στα Windows και κατεβαζεις το EasyBCD από εδώ http://neosmart.net/downloads/softwa...CD%202.0.2.exe

5. Τρέχεις το πρόγραμμα και πας στην καρτέλα "BCD Backup/Repair" και διαλέγεις τιν επιλογή "Change boot drive" και πατάς "Perform Action" και εκεί που λέει "correct boot drive" διαλέγεις to c:\ και πατάς οκ

6. Στην ίδια ακριβός καρτέλα διαλέγεις τιν επιλογή "Reset BCD Configuration" και πατάς "Perform Action"

7. Μετά πας στην καρτέλα "Bootloader Setup" και διαλέγεις την επιλογή "Install the windows vista/7 bootloader to MBR" και πατάς το κουμπί "Write MBR"

8. Στο επόμενο βήμα κατευθύνεστε στην καρτέλα "Add New Entry" στην επιλογή operating systems διαλεγεις"Windows Vista/7" και στο drive c:\ και πατάς "Add Entry"

9. Κάνεις restart δοκιμάζεις αν bootarei το σύστημα και αν όλα επιτυχώς πάμε στο τελευταίο βήμα.

10. Ξαναμπαίνεις στο Hiren's BootCD στο ίδιο partition tool και διαγραφεις το boot partition που λογικά είναι 100 mb το ενονεις με το υπόλοιπο partition η το αφήνεις έτσι

Θα τα κάνεις merge στο boot partition το οποίο μετά θα το "βαφτίσεις" C: !!!
To boot partition είναι το πρώτο που υπάρχει στο σκληρό αλλά ΔΕΝ έχει drive letter ...

Πάντως η παραπάνω διαδικασία αφορά μεταφορά του boot partition (MBR = Master Boot Record - αυτό που σου έγραψα πιο πάνω για το FDISK)...

Edit: Εγώ χρησιμοποιούσα το Partition Magic 7... Τότε που το έβγαζε η Powerquest (Πρίν δηλαδή την αγοράσει η Norton).

Χμμμ.
Δηλαδη αν τα κάνω όλα merge στο windows partition δεν θα μπουταρει το μηχάνημα σωστά?

Απλά πρέπει να τα κάνω όλα μα όλα merge στο boot partition και να του δώσει και το πρόγραμμα μόνο του το όνομα c: σωστά?

Θα αργήσει βέβαια υπερβολικά γιατί θα πρέπει να μεταφέρει και όλα τα αρχεία των win7 στο νέο μεγαλύτερο boot partition.

Χμμμ.
Δηλαδη αν τα κάνω όλα merge στο windows partition δεν θα μπουταρει το μηχάνημα σωστά?

Απλά πρέπει να τα κάνω όλα μα όλα merge στο boot partition και να του δώσει και το πρόγραμμα μόνο του το όνομα c: σωστά?

Θα αργήσει βέβαια υπερβολικά γιατί θα πρέπει να μεταφέρει και όλα τα αρχεία των win7 στο νέο μεγαλύτερο boot partition.

Σωστά ...

Και όντως θα πάρει ώρα ...

Το C: θα το δώσει το Partition Magic όταν τελειώσει... Αλλά και να μην το δώσει (νά γιατί τα έκανα όλα απο DOS bootable disk) ξαναμπαίνεις με το Partition Magic και το βαφτίζεις εσύ !

Το αρχείο που χρησιμοποιούν τα Win 7 για το boot drive είναι το boot.ini

Αν θέλεις να αλλάξεις το boot drive μπορείς να το κάνεις εκτελώντας την εντολή msconfig.exe απο command prompt που θα έχεις ανοίξει με administrative privileges.

Αν το partition που θα δημιουργηθεί το θέλεις να είναι το boot partition, δύο τινά υπάρχουν : Ή θα κάνεις merge τα πάντα στο υπάρχον boot partition ή θα κάνεις το merge πρώτα και μετά θα κάνεις το συγκεκριμένο partition bootable και active (το κάνει αυτό το Partition Magic...)

Υπήρχε και τρόπος να γίνει απο το DOS δίνοντας την εντολή FDISK /MBR που βάζει το boot record σε όποιο drive του πείς, αλλά δεν ξέρω αν παίζει στα Win 7.
Επειδή απ' ότι μου είπαν μετά τα windows vista τα windows δεν χρησιμοποιούν ποια το αρχείο boot.ini μήπως δεν το εχεις κάνει αυτό που ζητάω με win7 αλλά με ποιο παλιά windows γι' αυτό και σου δούλεψε.

Last edited:

Επειδή απ' ότι μου είπαν μετά τα windows vista τα windows δεν χρησιμοποιούν ποια το αρχείο boot.ini μήπως δεν το εχεις κάνει αυτό που ζητάω με win7 αλλά με ποιο παλιά windows γι' αυτό και σου δούλεψε.

Αυτό είναι σωστό που σου είπαν !!!
Το δικό μου boot.ini υπάρχει επειδή εχω dual boot XP και Win 7 και τα XP είναι το primary boot drive ....

Οπότε, σε αμιγώς Win 7 μηχάνημα, η μόνη συνταγή που μπορεί να παίξει είναι αυτή που χρησιμοποιεί το EasyBCD 2.0.2 για να κάνει την ίδια δουλειά (δηλαδή τη μεταφορά του Master Boot Record και του Boot Sector).

Νομίζω πως κάπου είχες γράψει εσύ για κάτι τέτοιο, αν δεν κάνω λάθος...