Μπρικέτες, ποιότητα, τιμές

auteur

Banned
12 March 2009
9,072
Πρόσφατα αγόρασα μια σομπα tim sistem magic stove και ήθελα καποιες πληροφορίες σχετικά με ποιο είδος μπρικετας ειναι περισσότερο αποδοτικό, φιλικό για το περιβάλλον και σε οσο γίνεται πιο οικονομική τιμη.

Με μια σχετική ερευνά, είδα οτι υπάρχουν 2 ειδη, μπρικέτες ξύλου και μπρικέτες βιομάζας με πολλές διαφορετικές ποικιλίες.. πριονίδια κωνοφόρων και πευκοειδών, οξιά, πεύκο, ερυθρελατης κ.α.

Εχει κάποιος εμπειρία για το ποιες να προτιμήσω, και απο που μπορω να τις προμηθευτώ; (περιοχή Θεσσαλονίκης)

Προφανώς υπάρχουν διαφορές ανάμεσα στους τύπους. μερικές δοκιμές στην σόμπα σου δεν θα έκαναν κακό...απλά να επιλέγεις πιστοποιημένες μπριγκέτες ώστε να ξέρεις ότι είναι από καθαρό ξύλο ή άλλη βιομάζα και δεν περιέχει χημικά κλπ

Edit: Βλέπω τώρα από τα τεχνικά χαρακτηριστικά της σόμπας σου ότι γράφει ο κατασκευαστής ως προτεινόμενο καύσιμο wood, wood briquettes, οπότε να επιλέξεις κάτι με βάση το ξύλο και όχι άλλου είδους βιομάζα.

Last edited:
Υπόψην ότι στις οδηγίες της σόμπας λέει ότι απαγορεύεται να καις οτιδήποτε άλλο εκτός από ξύλο.

Εγώ βάζω μισή μπρικέτα μόνο για το ξεκίνημα το πρωϊ ή μετά το μεσημέρι αν έχει πέσει η φωτιά και θέλω να δώσω γκάζια.

Παλιότερα είχα μια ξυλόσομπα και έβαλα (από άγνοια) 2 μπρικέτες μαζί.

Το αποτέλεσμα ήταν να πυρώσει μέχρι και το μπουρί 20-30 εκατοστά και να "σπάσει" το πυρότουβλο εσωτερικά.

Υπόψην ότι στις οδηγίες της σόμπας λέει ότι απαγορεύεται να καις οτιδήποτε άλλο εκτός από ξύλο.

Εγώ βάζω μισή μπρικέτα μόνο για το ξεκίνημα το πρωϊ ή μετά το μεσημέρι αν έχει πέσει η φωτιά και θέλω να δώσω γκάζια.

Παλιότερα είχα μια ξυλόσομπα και έβαλα (από άγνοια) 2 μπρικέτες μαζί.

Το αποτέλεσμα ήταν να πυρώσει μέχρι και το μπουρί 20-30 εκατοστά και να "σπάσει" το πυρότουβλο εσωτερικά.

Την πήρα χωρις συσκευασία οπότε δεν είχε οδηγίες.. Ευχαριστω για την πληροφορία.
Οπότε οι μπρικετες βιομάζας αποκλείονται.

Δυστυχώς δεν μπορω να έχω ξύλα (είμαι σε όροφο) οπότε μπορω θα καιω μονο μπρικετες που αποθηκεύονται και μεταφέρονται εύκολα.

Πήρα ενα πακέτο 10kg Αυστριακης (3.20 ) και ενα πακέτο 7kg ελληνική (2 ) για δοκιμή, απο το Leroy, αν και η αυστριακή εχει τελειώσει και δεν γνωρίζουν αν θα ξανάφέρουν. Την ελληνική την έφεραν πρόσφατα, δεν γνωρίζουν ακόμα αν ειναι αποδοτική, περιμένουν σχόλια απο τους πελάτες τους.

Last edited:
αν πρέπει να χρησιμοποιείς αποκλειστικά μπρικέτες φρόντισε να είναι όσο δυνατόν χειρότερες γίνεται!

Απέφυγε αυτές που τις πιάνεις και λερώνεσαι με μαύρη σκόνη (τετράγωνες με τρύπα) και τις σκουρόχρωμες γιατί έχουν παραφινέλαιο.

Όσο πιο ανοιχτόχρωμες τόσο καλύτερα.

Πήρα για δοκιμή και μια ρουμανική μπρικετα οξιάς 10kg (3,5 ) χωρίς κανένα χαρτί πάνω που να αναφέρει χαρακτηριστικά, πιστοποιήσεις..

Με ενημέρωσαν οτι οι κύβοι προςανάμματος ειναι ακατάλληλοι για σομπες με μπουριά και να μην τους προτιμώ λόγο πιθανής ανάφλεξης στα μπουριά.

Αντί για τους κύβους μου πρότειναν, πριονίδι (βρίσκουμε από εκει που παίρνουμε ξυλά) στο οποίο ρίχνουμε λιγο πετρέλαιο.

Μια μπρικετα ειναι υπέρ αρκετή για μια σόμπα και κρατάει ~55 λεπτά αρκεί να μην την θρυμματισουμε.

Θα δώ μήπως μπορω να ανεβάσω καποια ξυλά, αλλα χωρίς ασανσέρ στην πολυκατοικία φαντάζει σχεδόν ακατόρθωτο.

Last edited:
Θα έλεγα να μην φοβάσαι τις μπρικέτες, ακόμη και εκείνες με τρύπα (τέτοιες καίω, δεν νομίζω να έχουν παραφινέλαιο, μόνο το εξωτερικό είναι πιο μαυρισμένο, λογικό από τη συμπίεση). Το τζάκι το ανάβω βάζοντας ένα μόνο προσάναμα ("σαπουνάκι" ή και το πιο ήπιο, εκείνο το απλώς εμποτισμένο καφετί), δεξιά αριστερά του τα ημίσεα μιας σπασμένης μπρικέτας, και στηριγμένο πάνω τους ακόμη ένα μικρό κομμάτι μπρικέτας (το 1/5 ή μικρότερο), πάνω από το προσάναμα. Μιλώ για 2κιλες μπρικέτες με τρούπα στη μέση. Το αφήνω με ανοικτή την πόρτα για κανένα 5λεπτο, μετά την κλείνω. Γιατί να μην λειτουργεί και σε σόμπα? Δεν έχει τόση ένταση στην αρχή. Όταν πάρει μπρος, ρίχνεις μέσα ό,τι θέλεις.

Ένα σουπερμάρκετ στη Σταυρούπολη (κεντρικό σημείο, εκεί που καταλήγει ο δρόμος της Μενεμένης) έφερνε πέρισυ μια ρουμάνικη μπρικέτα, 4,20 ευρώ το 20κιλο πακέτο. Εξαιρετικά φθηνή δλδ (210 ο τόνος) για τέτοια μικροποσότητα λιανικής. Υπόψιν ότι σε τετοια σόμπα ένα κιβώτιο μπορεί να βγάλει και 3 μέρες, σε χειμώνα. Δεν είχε τρύπα, ήταν ανοικτόχρωμα και σαν να φούσκωνε-άνοιγε κατά την καύση (αποσυμπίεση?)

Ξύλα εάν δεν αγοράσεις από μισό τόνο και πάνω δεν συμφέρουν σε τόσο λιανική ποσότητα. Εκτός εάν μπορείς να φέρεις μισό τόνο, να τα τακτοποιήσεις σε σακούλια και με βοήθεια 1-2 φίλων να τα ανεβάσεις σιγά-σιγά.

Πήρα για δοκιμή και μια ρουμανική μπρικετα οξιάς 10kg (3,5 ) χωρίς κανένα χαρτί πάνω που να αναφέρει χαρακτηριστικά, πιστοποιήσεις..

Με ενημέρωσαν οτι οι κύβοι προςανάμματος ειναι ακατάλληλοι για σομπες με μπουριά και να μην τους προτιμώ λόγο πιθανής ανάφλεξης στα μπουριά.

Αντί για τους κύβους μου πρότειναν, πριονίδι (βρίσκουμε από εκει που παίρνουμε ξυλά) στο οποίο ρίχνουμε λιγο πετρέλαιο.

Μια μπρικετα ειναι υπέρ αρκετή για μια σόμπα και κρατάει ~55 λεπτά αρκεί να μην την θρυμματισουμε.

Θα δώ μήπως μπορω να ανεβάσω καποια ξυλά, αλλα χωρίς ασανσέρ στην πολυκατοικία φαντάζει σχεδόν ακατόρθωτο.

χωρίς ασανσέρ δύσκολα τα πράγματα, είναι αλήθεια.

Απλά μερικές φορές το ξύλο (ιδίως τα κάπως μεγάλα κομμένα κούτσουρα) μπορούν να κρατήσουν ζέστη για αρκετή ώρα, σίγουρα περισσότερη από μια μπρικέτα τη στιγμή που θέλουμε να κάνουμε συντήρηση.

Καλα η βοηθεια από φίλους και το κέρασμα μετα, ειναι τα μόνα σίγουρα!

http://youtu.be/KbMWAjOYsSA
Εδω δείχνει πως τις ανάβουμε.

Θα τσεκάρω και αυτό στην σταυρουπολη που ανέφερες, ειναι πολυ καλή η τιμη. Στο ιντερνετ, για ενα τόνο, το πιο φτηνό που βρήκα ειναι 245 και δεν εχω ιδέα αν ειναι κατάλληλες ή ποτισμενες με βερνίκια κτλ..

Θα έλεγα να μην φοβάσαι τις μπρικέτες, ακόμη και εκείνες με τρύπα (τέτοιες καίω, δεν νομίζω να έχουν παραφινέλαιο, μόνο το εξωτερικό είναι πιο μαυρισμένο, λογικό από τη συμπίεση). Το τζάκι το ανάβω βάζοντας ένα μόνο προσάναμα ("σαπουνάκι" ή και το πιο ήπιο, εκείνο το απλώς εμποτισμένο καφετί), δεξιά αριστερά του τα ημίσεα μιας σπασμένης μπρικέτας, και στηριγμένο πάνω τους ακόμη ένα μικρό κομμάτι μπρικέτας (το 1/5 ή μικρότερο), πάνω από το προσάναμα. Μιλώ για 2κιλες μπρικέτες με τρούπα στη μέση. Το αφήνω με ανοικτή την πόρτα για κανένα 5λεπτο, μετά την κλείνω. Γιατί να μην λειτουργεί και σε σόμπα? Δεν έχει τόση ένταση στην αρχή. Όταν πάρει μπρος, ρίχνεις μέσα ό,τι θέλεις.

Ένα σουπερμάρκετ στη Σταυρούπολη (κεντρικό σημείο, εκεί που καταλήγει ο δρόμος της Μενεμένης) έφερνε πέρισυ μια ρουμάνικη μπρικέτα, 4,20 ευρώ το 20κιλο πακέτο. Εξαιρετικά φθηνή δλδ (210 ο τόνος) για τέτοια μικροποσότητα λιανικής. Υπόψιν ότι σε τετοια σόμπα ένα κιβώτιο μπορεί να βγάλει και 3 μέρες, σε χειμώνα. Δεν είχε τρύπα, ήταν ανοικτόχρωμα και σαν να φούσκωνε-άνοιγε κατά την καύση (αποσυμπίεση?)

Ξύλα εάν δεν αγοράσεις από μισό τόνο και πάνω δεν συμφέρουν σε τόσο λιανική ποσότητα. Εκτός εάν μπορείς να φέρεις μισό τόνο, να τα τακτοποιήσεις σε σακούλια και με βοήθεια 1-2 φίλων να τα ανεβάσεις σιγά-σιγά.

Τάσο δεν είναι οι μπρικέτες όλες ίδιες. Αυτή που λέω έχει πολύ μεγάλη θερμική απόδοση, υποθέτω ότι περιέχει κάτι σε κάρβουνο μέσα, είναι τετράγωνη και πολύ βαριά. Την έπαιρνα πέρσι 6 ευρώ / 18 κιλά (3,30/κιλό).

Η συγκεκριμένη σόμπα για την οποία συζητάμε δεν έχει σχέση με κάποιο τζάκι, ο θάλαμος καύσης της είναι μικρός, μια μπρικέτα που στο τζάκι είναι οκ, στη σόμπα μπορεί να είναι INFERNO! Φαντάσου ότι αυτή την μπρικέτα την έκοβα στα 3 και τη χρησιμοποιούσα για προσάνναμα (έδινε γκάζια στην αρχή!).

Παραφινέλαιο έχουν οι ρουμάνικες που αναφέρεις, δημιουργεί αυτή την καφέ απόχρωση απο έξω.

Αυτές τις ρουμάνικες είχα στο νου μου για το φίλο, γιατί είναι φτηνές και παρά το παραφινέλαιο δεν ήταν και ιδιαίτερα αποδοτικές σε σχέση με άλλες μπρικέτες που έχω δοκιμάσει (και πιο ακριβές βέβαια).

Οι ρουμάνικες (οι δεύτερες που είπα) δεν ήταν σκούρες ούτε μέσα ούτε έξω, και ήταν συμπαγείς. Αυτές που χρησιμοποιώ (και έχω ακόμη) έχουν σχήμα ράβδου, με κομμένες τις ακμές (διατομή 8γώνου δλδ) και έχουν τρύπα στη μέση, είναι 2 κιλά έκαστη και σκουρόχρωμες στο εξωτερικό τους. Μυρωδιά που να με υποψιάζει για οποιαδήποτε πρόσμειξη, δεν έχουν. Αντίθετα οι συμπαγείς ρουμάνικες, είχαν μια ελαφρά μυρωδιά στην αποθήκευση, στην καύση δεν θυμάμαι πια.

Στεργιο γνωρίζεις άμα η magic ζεσταίνεται πολυ στην πίσω πλευρά της; Εκει που θελω να την τοποθετηςω εχει μια πρίζα όπου φεύγει καλώδιο για το πολυμπριζο της tv και σκέφτομαι μην λιώσει κανένα καλώδιο κτλ.. Αν την βάλω εκει θα εχει 10-15cm από την πρίζα..

Από δεξιά και αριστερά πόσο χώρο περίπου να αφήσω; Από αριςτερα θα εχω μια συρτάριερα του ικεα που πρεπει να βάλω και από δεξιά θα ειναι η τηλεόραση.. Από την τηλεόραση λογικά θα μπορω να εχω 1,5-2m..

Last edited:
Στεργιο γνωρίζεις άμα η magic ζεσταίνεται πολυ στην πίσω πλευρά της; Εκει που θελω να την τοποθετηςω εχει μια πρίζα όπου φεύγει καλώδιο για το πολυμπριζο της tv και σκέφτομαι μην λιώσει κανένα καλώδιο κτλ.. Αν την βάλω εκει θα εχει 10-15cm από την πρίζα..

Από δεξιά και αριστερά πόσο χώρο περίπου να αφήσω; Από αριςτερα θα εχω μια συρτάριερα του ικεα που πρεπει να βάλω και από δεξιά θα ειναι η τηλεόραση.. Από την τηλεόραση λογικά θα μπορω να εχω 1,5-2m..

Πίσω και στο πλάι δεν αναπτύσσει θερμοκρασίες. Την πιάνεις με το χέρι. Μπροστά και επάνω όμως ανεβάζει αρκετά!

Αγοράζεις ένα τέτοιο http://www.tountashardware.gr/index...ategoryID=1095&productID=11106&productIndex=0 και φτιάχνεις μια ασφαλή όσο μπορείς μεταλική κατασκευή (πχ. Ράγα ή κινητό Γ) για βάση στο μπαλκόνι-ταράτσα στο βαθμό που είναι δυνατόν και ξεμπερδευεις με το ανέβασμα (να σημειώσω πως παραμένω κατα της καυσης ξύλου στις πόλεις)

Αν πω οτι ειμαι και εγω δεν νομιζω να με πιστεψεις.. ομως δυστυχώς δεν υπάρχει αλλη οικονομική λύση.. εκτός και αν αγνοώ κατι.
η αληθεια ειναι οτι οπου πηγαινα, ρωτουσα για φθηνες σομπες pellet... η πιο οικονομικη που βρηκα ηταν στα 700e οσα περιπου πιστεύω να κάψω σε 2+ χρονια θερμανσης με την ξυλοσομπα..
Να σημειώσω οτι εχω και ενα παλιό κλιματιστικό που βεβαια δεν ειναι inverter και στα κρυα δεν κανει τιποτα..

Πάντως φίλοι μου αν κανονίζατε και με πετρέλαιο πως θα ζεστένετε μόνο μέρος του σπιτιού, για λίγες ώρες και σε χαμηλότερες θερμοκρασίες, όπως τελικά συμβαίνει με τη σόμπα, και συνυπολογίσετε και το κόστος σόμπας εγκατάστασης κλπ. είστε σίγουροι πως τελικά γλυτώνετε λεφτά;
Εξαιρώ μόνο αυτούς που δεν έχουν επιλογή (π.χ. κεντρική θέρμανση πολυκατοικίας που δεν μαζεύονται λεφτά για πετρέλαιο)