Music Fidelity A120.2

Καλημερα σε ολους!!! σχετικα με την ταξη Α τωρα,κατα την γνωμη μου λιγοι ειναι οι ενισχυτες ,που ειναι πραγματικα σε ταξη Α,για να παρεις περιπου 10w σε Α,υπολογισε οτι θες μια κατασκευη τυπου 150w,η οποια ειναι σε πληρη λειτουργια,οποτε καταλαβαινουμε τι σημαινει αυτο.
Δεν ξερω αν θυμαται κανεις ,την σειρα των τελικων της yamaha (M45--M65--M85)οι οποιοι ειχαν διακοπτακι μπροστα,για να το βαλεις εσυ σε ταξη Α,οταν ηθελες,αλλα ο μικρος M45,ενω σε ΑΒ ηταν 2χ 120 W,οταν τον εβαζες Α,εδινε ΜΟΝΟ 5W (στοιχεια κατασκευαστη)

γιατί δεν υπάρχουν ρευματα, ανοιχτα παράθυρα air condition...

αυτοί οι single ended πόσο ξεκινάνε;

Στην καλύτερη και αποδοτικότερη περίπτωση η ωφέλιμη ισχύ σε τάξη Α απο ένα μηχάνημα παρόμοιο με αυτά που συζητάτε με ημιαγωγούς, φθάνει στο 25-30% τής καταναλισκόμενης και αυτο συνήθως στα 8 Ω , γιατι στα 4Ω κατεβαίνει στο 12-13%
Πράγμα που σημαίνει οτι για 25W σε Α χρειάζεσαι 100W θερμική αποβολή
Και το θέμα με τίς ψύκτρες δεν είναι να είαι μονο μεγάλες , αλλα και σωστά τοποθετημένες έτσι ώστε να κυκλοφορεί απο κάτω πρός τα πάνω ο αέρας με κάποια ευκολία - και μετά έρχεται και ο κατοχος που πρέπει να βάλει ένα ´τετοιο μηχανάκι σε σωστό ΑΝΟΙΚΤΟ σημείο στο ράκ και οχι κοντά στο πάτωμα , έτσι ώστε να κυκλοφορεί ο αέρας
Το θέμα με τήν θερμική καταπονηση είναι οτι σε αρκετά ημιαγωγά εμφανίζεται μιά κοπωση τής ημιαγωγού επαφής και συχνά πυκνά μέσα σε 2-3 χρόνια περνούν σε δευτερογενή διάσπαση (τρύπες στο συλλέκτη και λοιπά άλλα )
Μερικά μοσφετ αρνητικού θερμοκρασιακού συντελεστή είναι πιο ανθεκτικά , ενώ σχεδόν το 95% χρειάζεται ένα VBE mult. να εκτελεί χρέη ρύθμισης ρέυματος μέσω τής παρακολούθησης θερμοκρασίας

οπότε θέλει τετράωμο ηχείο...

ΚΑΙ είχα διαβάσει ότι ΠΕΦΤΕΙ η ισχυ του στα 4 ωμ!!!!!!!!

είναι δυνατόν
πουθενα δεν βρήκα μέτρηση στα 4 ωμ..

Δεν βρίσκεις εύκολα μέτρηση στα 4 Ohm, γιατί:

Σε εκείνους που είναι ρυθμισμένοι σε τάξη Α (πρόσεξε δεν λέω καθαρή τάξη Α) το ρεύμα ηρεμίας είναι απλά ρυθμισμένο αρκετά υψηλά, ώστε να εξασφαλίζει λειτουργία τάξης Α μέχρι ένα συγκεκριμένο επίπεδο ισχύος - σε αντίσταση φορτίου 8 ohms.

Έξω από αυτό, ο ενισχυτής επανέρχεται στην τάξη ΑΒ. Αυτός είναι ο σωστός τρόπος να επιτευχθεί, αλλιώς τα ηχεία με χαμηλή αντίσταση, θα προκαλέσουν ψαλίδισμα και χαμηλά επίπεδα έντασης.

Οι περισσότεροι εξ' αυτών στα 4 Ohm, βγάζουν μικρότερη ισχύ από ότι στα 8.

Μη κολλάς όμως σε αυτό. Υπάρχουν ηχεία μεταξύ 6-8Ohm υπέροχα και αρκετά ευαίσθητα για να απογειωθούν με τέτοιους ενισχυτές.

ναί αλλά πραγματικά 8 ωμ,όχι να πέφτουν στα 3-4 ωμ, όπως πολλοί κατασκευαστές λένε 8 και πέφτει και κάτω από 4...

τα Roth Oli 2 που ακούω τώρα δεν ξέρω πόσο κατεβαίνουν,

αν και λίγο offtopic κανενα ηχείο κάτω από 300 ευρώ που να μην κατεβαίνει κάτω από 7 ωμ, με πραγματική ευαισθησια πάνω από 89 dB υπάρχει;

Last edited:
Αυτό που αναφέρεις είναι η σύνθετη αντίσταση ενός ηχείου (επί του ηχείου αναγράφεται η ονομαστική αντίσταση).

Τέτοιας σχεδίασης ηχεία θα βρεις στην ΜΤΖ-Audio, αλλά δεν ξέρω εάν η τιμή που όρισες μπορεί να προσεγγιστεί. Ίσως σε κάποιο μεταχειρισμένο από την εν λόγω εταιρία.

Γενικά, η σύνθετη αντίσταση στα ηχεία του εμπορίου ποτέ δεν είναι σταθερή. Εάν αυτή δεν βυθίζεται επικίνδυνα σε "ευαίσθητες" περιοχές δεν αποτελεί πρόβλημα για κάποιον ενισχυτή. Και εάν μιλήσουμε περί του θέματός μας, δηλ. MF 120, δεν νομίζω να έχει πρόβλημα ούτε από ρεύμα ακόμη και σε 6-ωμα ηχεία.
Προσωπικά οδηγώ ένα MF-A1 με εξάωμο ηχείο (MΑ Silver RS6) και δεν του δημιουργεί πρόβλημα, ενώ οι εντάσεις σε καταστάσεις δωματίου είναι υπέρ-αρκετές για ακρόαση.

έλεγα να μην μπω σε λειτουργία ΑΒ καθόλου...
δηλαδή να μείνουμε στα 2 x 15 watt...
περίπου στα -4 dB το υπολογίζω, στο 10 η ωρα περίπου για είσοδο απο CD...

από την MTZ 400 ευρώ το πιό φτηνό βλέπω... Και σε κιτ, δεν ειμαι για τέτοια τώρα...

Last edited:
Η αποψή μου είναι ότι τα 2Χ15Wrms για ακρόαση δωματίου, είναι υπεραρκετή, όταν μάλιστα προέρχονται και από τάξη Α δηλ. με πολύ χαμηλές παραμορφώσεις. Τώρα εάν ο εν λόγω ενισχυτής οδηγηθεί με καλά ηχεία επαρκέστατης ευαισθησίας, θα έχεις και τις επιθυμητές εντάσεις χωρίς άλλες παραχωρήσεις.
Η άποψή μου είναι ότι το όριο των 300 ευρώ για καινούργιο ηχείο, θα περιορίσει σημαντικά την ποιότητα εξόδου του MF.
Ακόμη και ένα καινούργιο να χτίσεις σε καθαρή τάξη Α, δεν έχει νόημα να συνδεθεί σε ηχείο με κόστος αγοράς των 300 ευρώ.

Θα σου πρότεινα να επαναξετάσεις το θέμα μεταχειρισμένο ηχείο...

Ας ανέβουμε στα 500 ευρώ να δούμε υπάρχει τίποτα;

Μεταχειρισμένο ΟΚ, αλλά δεν βρίσκεις κι ότι θέλεις

τι προτείνεις έστω σε περισσότερα;...