Wow !! ασχολείσαι με τα Niva?
ναι στην Πρίσμα αναφερόμουν.
Όπως και να έχει εν τάχει έχουμε τα εξής.
Πίσω στο 2008 ένας καλός φίλος μου ζήτησε να του φτιάξω ένα dac δείχντοντας πολύ εμπιστοσύνη στις γνώσεις μου.
Με τα ηχητικά είχα ασχοληθεί παλιά με ενισχυτές κλπ και διάφορα άλλα μέχρι και ηχεία γραμμής μετάδοσης. Κάπου έχω και σχέδια ενδιαφέροντα μάλιστα, ίσως τα βρώ και τα ποστάρω.
Τεσπα το διδακτορικό μου είναι στη Ρομποτική και έτσι φτίαχνω παιχνίδια για τα παιδιά μου αλλά DAC δεν είχα ξαναφτιάξει.
Ετσι άρχισα να ψάχνω και έπεσα πάνω στη Hifidiy.
Βρήκα το dac που υπέδειξε ο Νίκος Τσαμπάζης. Το αγόρασα και άρχισα να το επεξεργάζομαι και έπεσα σε αρκετά ζητήματα που κατάλαβα οτι θα απλοποιούσαν αλλά θα έκαναν πιο ευρύ και πιο φυσικό το άκουσμα.
ο κρύσταλλος πχ ήταν σε περίεργη συχνότητα που έδεινε κάπου στα 88 Κhz με το upsampling. ??!!! Ασε που ήταν στα 3ppm?!?!?!. Ετσι μπήκε στη λίστα αντικατάστασης με ισοδύναμο pll. Πρώτα αλλάχτηκε με με 1ppm όπου και ήταν η μέρα με τη νύχτα. 'Αλλα δεν έφτανε αυτό. Ετσι επέμεινα στο pll.
Μετά γινότανε πόλεμος στα τελεστικά , διπλοι NE5532 μετα οι opa.. χωρίς να αφήνουν πολλά περιθώρια για αλλαγές και πειραματισμούς.
Ετσι άρχισε το πλάνο αλλαγής τους με διακριτά κυκλώματα και προσαρμογής τους.
Με αυτά και με αυτά δεν έμεινε τίποτα απο το αρχικό.
Αλλά ήταν καρνάβαλος μέσα το κουτί από τις καλούμπες και τα υλικά.
Έτσι με τη βοήθεια του lei song αλλά και του Μr. Chung από την Βι Τι φορ Σι ξανασχεδιάσαμε την πλακέτα κρατώντας την τροφοδοσία ίδια γιατί δεν έβρισκα λόγω να την αλλάξω αλλά πρόσθεσα και μια έξοδο 30βολτ για το νέο clock γιατί πριν ενα πυκνωτάκι και ένα κρύσταλλο είχε.
Τεσπα το κομμάτι τροφοδοσίας έμεινε το ίδιο και ο M/S αλλάχθηκε , φτιάχτηκε ένας νέος R-Core μεγαλύτερος με νέα έξοδο τον 32V επιπλέον. Ο R-core επιλέχτηκε γιατί είναι μικρός και το em-field του είναι σχεδόν ανύπαρκτο, σε αντίθεση με τους τορροειδής που είναι κουμουτσες και αν δεν πετύχουν βγάζουν τα πάντα.
Τεσπα. Φτιάχτηκαν 3 πλακέτες.
Μια για τον φίλο που το παράγγειλε και το χρηματοδότησε, μιας και δεν έβγαλα λεφτά.
Μια για μένα με αυτό που έβαλα φώτο και μια ακόμα που καταστράφηκε από κάποια αποτυχημένη προσπάθεια.
Αυτά προς το παρόν για να καθησυχάσω τα πνεύματα

Στο επαναγράφειν