My Gainclone (circa 2004)

26 June 2006
14,830
Athens
Τι θυμήθηκα τώρα βραδιάτικα. Την κατασκευή μου πριν από μία δεκαετία.

Πάνω σε μία πλάκα χαλκού 10 mm με αυτοκόλλητο θερμόμετρο, μονομπλοκ. Όλα τα υλικά από Μ. Τζωρτζάκη.

Στην αρχή είχα αρκετή ταλάντωση:smash:, αλλά εγώ, ως τέρας επιμονής (όχι υπομονής), την τιθάτευσα για τα καλά :award:και άπαξ (μόνο με ένα πολύμετρο και αρκετή... σκέψη)!

Ήχος συμπαθητικός, καθαρός με καλή στερεοφωνική εικόνα. Κάτι σαν υπερτούμπανο Ο2 ένα πράγμα...

Χρησιμοποιείται ακόμα, στα εξωτερικά ηχεία της πλάσμα τιβίς μου.:grinning-smiley-043

Enjoy!-bye-
 

Attachments

  • DSC00498.jpg
    DSC00498.jpg
    128.3 KB · Views: 216
  • DSC00499.jpg
    DSC00499.jpg
    135.1 KB · Views: 221
  • DSC00501.jpg
    DSC00501.jpg
    174.9 KB · Views: 219
  • DSC00502.jpg
    DSC00502.jpg
    178.8 KB · Views: 223
  • DSC00503.jpg
    DSC00503.jpg
    154.9 KB · Views: 222
  • DSC00504.jpg
    DSC00504.jpg
    151.5 KB · Views: 216
  • DSC00505.jpg
    DSC00505.jpg
    129.1 KB · Views: 219
  • DSC00506.jpg
    DSC00506.jpg
    114 KB · Views: 223
Σταύρο το ξέρω αλλά άσε να την ανεβάζουμε την κατασκευή εδώ μεγάλες εταιρίες hi end πουλάνε φύκια για μεταξωτές κορδέλες.
Μη σου πω ότι και τα θερμόμετρα βάση μετρήσεων και πειραματισμών στη θέση τους παίζουν ρόλο στο ηχητικό αποτέλεσμα!!!
 
Τη κατασκευή την καταφχαριστήθηκα, άσχετα αν κόστισε περί τα 300 (50 μόνο οι δύο πλάκες χαλκού).

Καλά, στο τρύπημα για τις μπόρνες ηχείων, περιττό να πω ότι υπέφερα, αφενός διότι ήταν περίοδος καύσωνα και αφετέρου διότι δεν υπήρχε ο κατάλληλος εξοπλισμός..
 
Καλά, στο τρύπημα για τις μπόρνες ηχείων, περιττό να πω ότι υπέφερα, αφενός διότι ήταν περίοδος καύσωνα και αφετέρου διότι δεν υπήρχε ο κατάλληλος εξοπλισμός..


έλα να μου πεις εμένα για δουλειά χωρίς κατάλληλα εργαλεία.. που τρύπησα κάτω από ντάλα ήλιο 12 τρύπες σε σκληρό μάρμαρο (εβαζα κάγκελα) με κινέζικα απλά τρυπάνια που έλιωναν στα πρώτα 30 δευτερόλεπτα.. ύστερα από 4 ώρες εξάντλησης, πετάχτηκα και πήρα ειδικό τρυπάνι που άνοιξε την τελευταία τρύπα στο μάρμαρο σαν χαλβά.. μουντζωνόμουνα άλλες 4 ώρες..

(σορρυ για το οφτόπικ)
 
δώσε κάποια στιγμή και λεπτομέρειες για τα ηχεία που βλέπουμε
 
LOL (για το τρυπάνι).

Τα εικονιζόμενα ηχεία - τα έχω ακόμα - είναι τα Audio Physic Step SLE μαζί με τις δικές τους βάσεις.

Αγορά το 2000 στα 1800 περίπου προς αντικατάσταση των Xanadu (!) και τέρψη των αυτιών μου μετά από 3 βασανιστικά χρόνια (παρακαλώ, όχι σχόλια περί τούτου :) ).

Έχουν ένα μπάσο που δεν το πιστεύεις από ηχείο τέτοιου όγκου (και woofer 10 εκ.). Αλλά θέλουν καλή οδήγηση. Πολύ δύσκολα - έως αδύνατα - στο στήσιμο λόγω της μεγάλης διασποράς τους.

Το woofer οδηγείται απ' ευθείας από τον ενισχυτή, και το tweeter μέσω RC πρώτης τάξης.

Δυστυχώς, ενώ πέρασα πολύ ευχάριστες στιγμές μαζί τους, μετάνιωσα για την αγορά τους. Ο σχεδιαστής (J. Gerrard) έκανε φάουλ με τις βάσεις με μία κατασκευή που έχει ψηλά το κέντρο βάρους της και τρεις μυτερές ακίδες στο κάτω μέρος τους.

Τα ηχεία χάνουν πολύ εύκολα την ισορροπία τους και έχουν πέσει άπειρες φορές κάτω. Την πρώτη μέρα που συναρμολόγησα τις βάσεις κατάφερα - δε θέλει πολύ - να τα ρίξω κάτω. Περιττό να σας πω πως αισθάνθηκα. Πολλές φορές κινδύνευσαν και παιδιά στον ίδιο χώρο. Από τις πολλές πτώσεις έχουν πληγωθεί οι καμπίνες αλλά και η μεταλλική πλάτη λόγω της μετατόπισης του ηχείου (η στήριξη πάνω στις βάσεις γίνεται με βίδα και τρεις ακίδες).

Από την άλλη, μερικοί που έχουν ακούσει γνωστά κομμάτια με μπάσο ή πιάνο, έχουν μείνει άφωνοι από την ατάκα που μπορεί να αποδώσει το ηχείο. Με τον F5 δεν τα πάει και πολύ καλά.

Η ευαισθησία τους είναι στα 84 dB, ενώ η εμπέδηση στα 3.5 ohm.

Δεν θα ξεχάσω που μία φορά είχα ξεχάσει το volume στο τέρμα (με τελικό τον McCormack) και το dust cup του woofer του δεξιού ηχείου εκτοξεύτηκε 5 μέτρα μακριά!
 
πρέπει με κάποιο τρόπο είτε να προσθεσεις βάρος χαμηλά (πχ τρυπας σωλήνες και προσθέτεις στο εσωτερικό του άμμο μέχρι το μισό ύψος της βάσης) είτε να απομακρύνεις τις 3 κάτω ακίδες μεταξύ τους ( φτιάχνεις μεγαλύτερο Τ το οποιο το βιδώνεις κάτω από το μαμά) ή και τα δύο.
 
Τό' χω σκεφτεί πολλές φορές. Υπάρχουν πολλές λύσεις. Δόξα τω θεώ, φαντασία έχουμε.

Όμως είναι ατόπημα του σχεδιαστή. Το κέντρο βάρους είναι ψηλά και η στήριξη στο πάτωμα γίνεται σε 3 σημεία. Η βάση αποτελεί σχεδιαστική "συνέχεια" του ηχείου και κόστιζε 200 (!).

Ο σχεδιαστής (και όχι εγώ) έπρεπε να προβλέψει το βίδωμα της βάσης πάνω σε μαρμάρινη πλάκα, ή τουλάχιστον να προειδοποιεί στο εγχειρίδιο για την ιδιαιτερότητα της στήριξης. Αυτά.
 
Πολυ πρωτότυπη κατασκευή, δική σου ιδέα ή του Μανωλη? Οπως και να εχει Μπραβο σου.

Αν θυμάσαι τι πρόβλημα υπήρχε και ταλαντωνε?

Τους εχεις ακουσει ποτε με ευαίσθητα ηχεια? (> 90 db)
 
Σταύρο υπάρχει λόγος που τα κόλλησες point to pont χωρίς πλακετάκι, και γιατί δεν τα έβαλες σε κανένα κουτί?
 
Ευχαριστώ. Το αρχικό (κυκλωματικό) σχέδιο είναι του Πάνου Τσιτιμάκη, η σύλληψη - υλοποίηση είναι δικιά μου.

Γενικά, δεν ακολουθώ κάποια νόρμα, αισθητική / by-the-book, στις κατασκευές μου, αλλά όλες τις διακρίνει η... μακροζωία. :)

Αυτό που βλέπετε παίζει τώρα 24h το 24h χωρίς διακοπή και χωρίς ίχνος θορύβου. Έτσι ακριβώς όπως το βλέπετε.

Η αρχική ταλάντωση οφειλόταν στην έλλειψη κάποιου δικτυώματος στην έξοδο που δημιουργούσε πρόβλημα με τη βοήθεια της ανάδρασης αλλά και της παθητικής προενίσχυσης. Όταν προστέθηκε αργότερα (το δικτύωμα), όλα "ησύχασαν".

Χρήστο, πίστεψέ με, η συγκεκριμένη υλοποίηση (έτσι όπως την έχω φτιάξει όμως) είναι καλύτερη και ασφαλέστερη από τη κατασκευή σε πλακέτα. Δεν συνιστώ όμως σε ΚΑΝΕΝΑ να το υλοποιήσει χωρίς (γειωμένο) κουτί!
 
Δεν τον έχω ακούσει με ευαίσθητα ηχεία. Φαντάζομαι θα παίζει (πολύ) καλύτερα.

Αν αποκτήσω ευαίσθητα ηχεία, που πολύ πιθανόν να γίνει στο μέλλον, έχω έτοιμο ικανότατο "οδηγό" (Firstwatt F5)!
 
Εχω κάνει αρκετές κατασκευές gainclone με πλακέτες και point to point. Τα point to point παίζουν πάντα καλύτερα. Less is more που λένε και οι Αμερικάνοι.