Φίλε Πέτρο Τσομώκο,
Ο φίλος μας δεν γνωρίζει όπως είδαμε την ύπαρξη και τις δυνατότητες των σημερινών media player. Αν θέλει να ασχολειθεί γιατί έχει ελεύθερο χρόνο με την κατασκευή htpc είναι δικαίωμα του. Θέτοντας όμως το ζήτημα ότι δεν θέλει να δώσει παραπάνω απο 100 δεν είναι λύση το htpc γιατί εκτός των άλλων προβλημάτων δεν το ενδιαφέρει και το 4:4:4 και μάλλον δεν το ξέρει.
Η αλήθεια είναι ότι αν και γνωρίζω την ύπαρξη των σημερινών media player, δεν μπορώ να πω πως γνωριζω καλά τις δυνατότητές τους. Για την ακρίβεια δεν έχω media player, ούτε έχω δουλέψει κάποιο. Οι όσες σχετικές γνώσεις μου προέρχονται μόνο μέσω Ιντερνετ και είναι βάσει του τεχνικού μου υπόβαθρου.
Στην προκείμενη χρονική περίοδο προτιμάω τις δυνατότητες ενός HTPC διότι είναι μία ολοκληρωμένη λύση απίστευτα ευέλικτη που μπορεί να κάνει ό,τι ένα media player και αρκετά παραπάνω καλύπτωντας τις όποιες τρύπες υπάρχουν στην υποστήριξη προτύπων πολυμέσων (αναφέρομαι στη χρήση Η/Υ για αναπαραγωγή πολυμέσων και μόνο)
Επίσης σε πληροφορώ πως στη θέση πολλών υπάρχει η δυνατότητα να φτιάξουν HTPC με κόστος πολύ κοντά στα 100 ευρώ και τις δυνατότητες ενός Media Player (για να μη βιαστείς να βγάλεις εσφαλμένα συμπεράσματα και θεωρήσεις τα 100 ευρώ ουτοπική τιμή, αναφέρομαι σε ένα headless+diskless dedicated HTPC με μεταχειρισμένα ανταλλακτικά)
Το 4:4:4 φυσικά και δεν ενδιαφέρει κανένα από τη στιγμή που δεν υπάρχει υλικό τέτοιο. Το BlueRay χρησιμοποιεί 4:2:2 ενώ το DVD 4:2:0
Και μια τελευταία ερώτηση. Σε τι προβολικό μέσο θα παίξει το εικονιζόμενο htpc;
To ποιο;;;
Είπες HTPC ή κάποιος κακόβουλος με ξεγελά;
Το εικονιζόμενο είναι 3D Workstation του 2003. Ονομάζεται Tezro της Silicon Graphics. Για την ακρίβεια υποστηρίζει 2 ροές ασυμπίεστου FullHD βίντεο 4:4:4 ταυτόχρονα σε αναπαραγωγή/capture και όχι 1. Για να πάρεις 1 ροή εξαντλώντας τις δυνατότητές του απαιτείται υλικό 3k 4:4:4.
Όσον αφορά το προβολικό, μάλλον δεν το σχεδίασαν να παίζει σε προβολικό...
Επιπλέον, ο λόγος που το ανέφερα δεν είναι για να συγκριθεί με HTPC ή Media Players (κατ' αρχάς λόγω κόστους και μόνο). Ο μόνος λόγος ήταν για να δείξω πως μία επαγγελματική συνδεσμολογία (όπως η εικονιζόμενη) απαιτεί πολυπλοκότητα. Συνεπώς, η πολυπλοκότητα των συνδέσεων ενός Η/Υ συκριτικά με ένα media player δικαιολογεί τις επιπλέον δυνατότητες του πρώτου και δε θα πρέπει να φοβίζει.
Επίσης είμαι σίγουρος κύριε Πανταζή ότι με τη φράση "Για να πάρεις αυτά τα 2 θα χρειαστεί είτε να έχεις βαθιά τσέπη ώστε ν' αγοράσεις τον κατάλληλο εξειδικευμένο εξοπλισμό είτε μεγάλων διαστάσεων εγκέφαλο και όρεξη για επιπλέον γνώσεις ώστε να στήσεις όσο το δυνατόν καλύτερα ένα HTPC." δεν θέλετε σε καμία περίπτωση να προσβάλετε τα μέλη του forum.
Σαφώς και δεν ήθελα να προσβάλλω κανέναν!
Ήθελα απλά να δηλώσω πως η λύση του HTPC είναι μία από τις καλυτερες. Μπορεί να χτιστεί με μικρό κόστος, να εξυπηρετήσει πολλούς σκοπούς και απαιτώντας γνώσεις σχεδόν απαραίτητες στην εποχή μας που οι περισσότεροι ήδη κατέχουν. Αν κάποιος δε κατέχει και δε χρειάζεται τις ειδικές γνώσεις για χτίσιμο του HTPC μπορεί άνετα να πάει στη λύση του media player.
Γενικεύοντας, σε κάθε πτυχή της ζωής, όταν κάποιος έχει απαιτήσεις από έναν συγκεκριμένο τομέα (η υψηλών προδιαγραφών αναπαραγωγή βίντεο στην προκείμενη περίπτωση), απαιτείται να έχει ο ίδιος αρκετές γνώσεις ή μεγάλο πορτοφόλι ή και τα δύο. Αναγκαστικά...
Οι γνώσεις του καθενός (ελπίζοντας να είναι όσο το δυνατό πιο αντικειμενικές) σχετίζονται στον εγκέφαλό του με τις απαιτήσεις του και τις λοιπές συνθήκες της ζωής του και τον οδηγούν στα (υποκειμενικά πλέον) αποτελέσματα/συμπεράσματα (είτε είναι αγορές είτε είναι αποφάσεις)