Να βαλω SSD η MSATA???

Lef7234

Inactive User
5 May 2007
6,504
Εχω ενα Laptop Dell 17R Special Edition 7720 i7-3610QM και εχει δυο θεσεις για sata 2.5 δισκους αλλα εχει και θεση για msata.

Αυτη την στιγμη εχει μονο εναν 750αρη sata που ειχε οπως το πηρα.
Ηθελα να του βαλω εναν msata 60+gb για τα windows και ακομα εναν 750αρη οποτε τους δυο 750αρηδες να τους κανω συστημα raid0 και ετσι να εχω αποθηκη στο φορητο 1.5tb

Απλα δεν ξερω κατα ποσο αξιζουν οι msata σε αποδοση η αν θα πρεπει να μην βαλω msata και να θυσιασω την ιδεα για raid0 και να βαλω εναν κανονικο 2.5 ssd

Δεν θα έχει σοβαρή διαφορά σε επιδόσεις και θα είναι σίγουρα το πιό γρήγορο component στο configuration σου, τους 2 hdd θα σου έλεγα να μην τους κάνεις raid γιατι θα κερδίσεις μεν σε ταχύτητα αλλά θα χάσεις σε αξιοπιστία και αφού θα τους έχεις για αποθήκευση το όφελος είναι μικρό μπροστά στην καταπόνηση που θα υποστούν

Πιστευα πως σαν raid0 θα ηταν καλυτερα για αυτο το ειπα αλλιως δεν με πειραζει να τους εχω μονους τους και να βαλω τα μισα πραγματα στον εναν και τα μισα στον αλλον. Φυσικα θα υπαρχουν τα αρχεια και σε δισκο εξωτερικο.

Πηρα εναν msata intel 525 120gb απο αγγελια σφραγισμενο το εβαλα πανω και ειμαι μια χαρα.

Re: Απάντηση: Να βαλω SSD η MSATA???

Ο δεύτερος hdd μπορεί να μπεί αργότερα και να είναι και μεγαλύτερος απο 750 gb..

Ειδαι οτι με 60 ευρω περνει WD blue 1tb και sata3 γιατι ο 750 που εχει πανω αν και 7200 στροφες ειναι sata2

Ειδαι οτι με 60 ευρω περνει WD blue 1tb και sata3 γιατι ο 750 που εχει πανω αν και 7200 στροφες ειναι sata2
Μήπως ο φορητός έχει ΜΟΝΟΝ sata2 και όχι sata3 ;;;;;;
Για ρήξε μιά ματιά στις προδιαγραφές του για να βεβαιωθείς.

Απο οτι εψαξα οι δυο θεσεις για 2.5 δισκο ειναι sata 3 αλλα η θεση για msata ειναι sata 2 και για αυτο ο intel 525 που εβαλα ενω ειναι sata 3 δεν μου εβγαλε καλες ταχυτητες.

Ημουν σε σκεψη τι θελω ταχυτητα η χωρο αποθηκευσης και προτιμησα χωρο, αν και απο ταχυτητα μια χαρα ειναι.

General Information :
Disk Controller : Intel

Drive Controller Feat
Mode : SATA

AHCI : Yes

IDE Legacy : Yes

NCQ : Yes

Port Multiplier : No

eSATA : No

IO Ports : 1 available
AHCI Version : 1.30

Bandwidth : 6 Gb/s

Port #0 : ATA Device de
Port #1 : No Device -
Port #2 : No Device -
Port #3 : No Device -
Port #4 : No Device -
Port #5 : No Device -

Last edited:
Αν ειχε καλες θα επρεπε να βγαλει 500 στο ATTO

image.jpg

Το όριο του SATA II είναι στα 280mb/sec άλλο όμως τα τεστ που πιέζουν το μηχάνημα στο όριο και άλλο η κανονική χρήση που του κάνουμε ειδικά αν είναι laptop που η χρήση είναι internet, multimedia, εφαρμογές γραφείου που η διαφορά του δίσκου απο SATA ΙΙ σε ΙΙΙ είναι βαριά 5% άντε και σε κανά photoshop να πάει στο 10%. Αυτές οι διαφορές δεν είναι αντιληπτές απο το χρήστη.

Για αυτο και εγω πηρα msata ενω θα μπορουσα να παρω εναν 2.5 ssd και να εχω την ταχυτητα του sata 3 αλλα για ποιον λογο για να μου αναβει ο υπολογιστης 3 δευτερολεπτα ποιο γρηγορα απο οτι αναβει τωρα;

Συν οτι ετσι θα θυσιαζα την δευτερη θεση που εχει για σκληρο.

Παιδια έχω αγορασει πριν μερικους μηνες ενα lenovo laptop το Β590 το
οποίο έχει μια κενή υποδοχή η οποια μετα από ψαξιμο είναι msata. Ομολογώ
οτι δεν έχω καταλαβει πολύ καλά την υπαρξει της. Αν αγοράσω σκλήρο δισκο
msata και τον τοποθετησω στην υποδοχή αυτή, μπορώ να εγκαταστησω τα windows
και μερικα προγράματα που εχω, και τον κλασικό 1000άρι να τον εχω σαν δευτερεύων
στον οποιο θα αποθηκευω τα αρχεια μου; Αξιζει τον κοπο η διαδικασια αυτή;
Θα έχω καλές επιδοσεις ή η υποδοχη αυτή έχει μικροτερη ταχύτητα από οτι αν βαλω
2,5 ssd στην θεση του σκληρου.Με κάποιο προγραμμα είδα οτι ο φορητος υποστηρίζει
sata 3.

Η "υποδοχή" δεν επηρεάζει την ταχύτητα. Καλύτερα βάλε το OS σε έναν msata ssd και έχε τον άλλο για storage

Η "υποδοχή" δεν επηρεάζει την ταχύτητα. Καλύτερα βάλε το OS σε έναν msata ssd και έχε τον άλλο για storage
Σ' ευχαριστώ πολύ για την απάντηση.

Αν η υποδοχη σου msata ειναι sata 3 τοτε ακομα καλυτερα αλλα και sata 2 να ειναι δεν θα εχεις προβλημα.
Την διαφορα σε sata 2 και 3 θα την δεις μονο με τα διαφορα τεστ και οχι στην καθημερινη λειτουργια του φορητου.

Εγω εχω ενα Dell 17R 7720 special edition i7-3610QM 16GB ram που εχει δυο θεσεις για sata 3 2.5" και μια θεση για msata sata 2
Ειχε εναν μηχανικο 750gb του εβαλα και εναν msata 120gb για λειτουργικο και ακομα εναν 1tb για αποθηκη.

Αν η υποδοχη σου msata ειναι sata 3 τοτε ακομα καλυτερα αλλα και sata 2 να ειναι δεν θα εχεις προβλημα.
Την διαφορα σε sata 2 και 3 θα την δεις μονο με τα διαφορα τεστ και οχι στην καθημερινη λειτουργια του φορητου.

Εγω εχω ενα Dell 17R 7720 special edition i7-3610QM 16GB ram που εχει δυο θεσεις για sata 3 2.5" και μια θεση για msata sata 2
Ειχε εναν μηχανικο 750gb του εβαλα και εναν msata 120gb για λειτουργικο και ακομα εναν 1tb για αποθηκη.

Αυτό σκέφτομαι να κάνω και εγώ. Το λειτουργικό με τις ενημερώσεις και μερικά προγράμματα που έχω, είναι λιγότερο από 80 γίγα. Ένας δίσκος
msata 128G με καλύπτει ή να πάρω μεγαλύτερο;

Τα 80GB είναι πολλά για λειτουργικό, δεν δικαιολογείται να είναι τόσα... Πιθανότατα να έχεις αρχεία μεγάλα στο "Λήψεις" . Αν τα καθαρίσεις ο χώρος που χρειάζεται το λειτουργικό με όλες τις αναβαθμίσεις δεν μπορεί να ξεπερνά τα 40GB, με αυτό το σκεπτικό τα 128 είναι υπεραρκετά.

Τα 80GB είναι πολλά για λειτουργικό, δεν δικαιολογείται να είναι τόσα... Πιθανότατα να έχεις αρχεία μεγάλα στο "Λήψεις" . Αν τα καθαρίσεις ο χώρος που χρειάζεται το λειτουργικό με όλες τις αναβαθμίσεις δεν μπορεί να ξεπερνά τα 40GB, με αυτό το σκεπτικό τα 128 είναι υπεραρκετά.

ok. ευχαριστώ!