Να μην ξανακούσω κουβέντα για την υποτιθέμενη κόντρα CD - βινυλίου

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Να μην ξανακούσω κουβέντα για

ο ψηφιακός ήχος δεν είναι καλός γιατί στην δειγματολειψία θα μπουν 10 φασόλια και θα βγούν 3, και ο Θεός μας έπλασε να ακούμε αναλογικά και όχι "με δοντάκια".

Το πρώτο σκέλος αναφέρεται στην διαμόρφωση του σήματος πριν εγγραφεί στο μέσον (CD/βινύλιο).
Η διαφορά στον τρόπο διαχείρισης του σήματος είναι ότι στα ψηφιακά έχουμε μία μήτρα π.χ. στα 44/128 και για να το μεταφέρουμε στο βινύλιο ισοσταθμίζουμε τον ήχο κατά RIAA ενώ για το CD το πετσοκόβουμε στα 16/44...

Το δεύτερο δεν νομίζω να το είπα εγώ γιατί απλά συμφωνώ μαζί σου όσον αφορά τον τελικό ήχο και τον τρόπο με τον οποίο φτάνει τελικά στον ενισχυτή/ηχεία...

Από εκεί και πέρα...
Αν κάποιος δεν έχει ή δεν σκέφτεται να αποκτήσει μία συλλογή βινυλίου παλαιάς κοπής ή βινυλίου που δεν κυκλοφορεί σε CD σήμερα, καλό είναι να αγοράζει πικάπ. Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση αγοράζει CD.
Και αυτό γιατί απλά σε καινούργιες παραγωγές βινυλίου δεν υπάρχει διαφορά ποιότητας στον ήχο μεταξύ CD και βινυλίου...
Υπάρχει μόνο ο παράγοντας γούστο.

Και δεν συγκρίνω ανόμοιες τιμολογιακά ή φτηνές πηγές!

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Να μην ξανακούσω κο

Από εκεί και πέρα...
Αν κάποιος δεν έχει ή δεν σκέφτεται να αποκτήσει μία συλλογή βινυλίου παλαιάς κοπής ή βινυλίου που δεν κυκλοφορεί σε CD σήμερα, καλό είναι να αγοράζει πικάπ. Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση αγοράζει CD.
Και αυτό γιατί απλά σε καινούργιες παραγωγές βινυλίου δεν υπάρχει διαφορά ποιότητας στον ήχο μεταξύ CD και βινυλίου...
Υπάρχει μόνο ο παράγοντας γούστο.

Και δεν συγκρίνω ανόμοιες τιμολογιακά ή φτηνές πηγές!

συμφωνω απολυτα.οπως και μ'αυτο που γραφει ο busoni στο τελευταιο του ποστ.

οπως η ελευση του cd ωφελισε το βινυλιο (ακομα και τα φτηνα πικαπ που κυκλοφορουν τωρα οπως της rega ή της project ειναι ασυγκριτα καλυτερα απο τα φτηνα των 80'ς αλλα και η στροφη σε audiophile προσεγμενες ηχογραφησεις) οσον αφορα την ποιοτητα.

το ιδιο γινεται τωρα με το cd.τωρα που πεθαινει (εκτος αν πιστευει κανεις το αντιθετο) τωρα ειναι η ευκαιρια.υπαρχουν συσκευες που με σχετικα λιγα λεφτα εχουν ηχο που ουτε μπορουσαμε να διανοηθουμε πριν δεκα χρονια (και αν υπηρχαν θα κοστιζαν εκατομμυρια) οποτε παιρνεις μια και ξενοιαζεις μια για παντα.το ιδιο και με τις εκδοσεις cd.τωρα βρισκεις ριμαστερς επανεκδοσεις με πεντε και τεσσερα ευρω και με ηχο εκπληκτικο που σε κανει να αναρωτιεσαι για το ποσο κορόιδο ησουν οταν ακουγες (και αγοραζες ακριβα) τα πιο παλια δισκακια που ηταν εγγραφες απ'ευθειας απο βινυλιο.
και δεν μιλαω για προσθετα dacs που οσο να βοηθανε.ενα απλο,καλο cd player και καθαρισες απο red book για παντα...

απο κει και περα ειναι θεμα...γουστου οπως ειπε και ο tsimisce...

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Να μην ξανακούσω κουβέντα για την υποτιθέμενη κόντρα CD -

κατ´αρχην εγω αναφερομαι σε αυτο που ειπες παραπανω,οτι δηλαδη ολα τα παλια(Timbre και πάντα λυπόμουν γιατί το παλιό πάντα υπερείχε του νέου) ειναι και καλυτερα,σε αυτο σου απαντησα και δεν βλεπω τι σχεση εχουν ολα αυτα με την ζωντανη μουσικη που μου παραθετεις,εγω σου λεω καλημερα και 'συ μου απαντας 5 κιλα,ασχετο δηλαδη...
Υ.Γ ειναι ποτε δυνατον να λεει καποιος την ζωντανη μουσικη ''ντεμοντε''?
Η ζωντανή μουσική, η ακουστική, και η εμπειρία της, μας βοηθά στο να κάνουμε σωστά την αξιολόγηση μιας ηχογράφησης και των μέσων από τα οποία ακούμε την μουσική, όχι μόνο συστήματα, αλλά και lp, cd, dvd κλπ. Γιαυτό την αναφέρω.
Φυσικά κάποιοι αντιδρούν άσχημα ίσως γιατί δεν έχουν καμία σχέση και γίνονται κριτές του αναλογικού/ψηφιακού στηριζόμενοι σε κάποιες θεωρίες και τεχνικές μετρήσεις. Η ουσία όμως βρίσκεται σε αυτό που λέω, στην ζωντανή μουσική. Άλλωστε αυτό δεν προσπαθούμε να αναπαράγουμε με τον α ή β τρόπο;Λ.Σ.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Να μην ξανακούσω κουβέντα για την υποτιθέμενη κ

Η ζωντανή μουσική, η ακουστική, και η εμπειρία της, μας βοηθά στο να κάνουμε σωστά την αξιολόγηση μιας ηχογράφησης και των μέσων από τα οποία ακούμε την μουσική, όχι μόνο συστήματα, αλλά και lp, cd, dvd κλπ. Γιαυτό την αναφέρω.
.....Λ.Σ.
Μπααα.
Όσες συναυλίες και να πας, όσους δίσκους ή cd ακούσεις, δεν αρκούν για να κρίνεις ηχογραφήσεις...
Είναι τεχνικό το θέμα και τέτοιες γνώσεις θέλει. :afro:

Superfly εγγραφές απευθείας από βινύλιο σε cd δεν κάνουν οι εταιρείες δίσκων. Λ.Σ.

Ίσως να μην κάνουν πλέον, εγώ όμως είχα κάποτε στη συλλογή μου ένα άθλιο σιντί που ΣΙΓΟΥΡΑ είχε γραφτεί απο βινύλιο. ήταν μια από τις αμέτρητες εκδόσεις του soundtrack του Doctor Zhivago, στη σειρά Hollywood collection. Μέχρι και οι γρατσουνιές ακούγονταν...

Τα clicks και pops μπορεί να προέρχονται και από πολυκαιρισμένη και κακοσυντηρημένη αναλογική μαγνητική ταινία, δεν είναι ίδιον του βινυλίου μόνο...

Ίσως να μην κάνουν πλέον, εγώ όμως είχα κάποτε στη συλλογή μου ένα άθλιο σιντί που ΣΙΓΟΥΡΑ είχε γραφτεί απο βινύλιο. ήταν μια από τις αμέτρητες εκδόσεις του soundtrack του Doctor Zhivago, στη σειρά Hollywood collection. Μέχρι και οι γρατσουνιές ακούγονταν...
Μια σοβαρή εταιρεία αυτό θα το έκανε ΜΟΝΟ αν είχαν χαθεί οι ταινίες ηχογράφησης. Αποτελεί εξαιρετικά σπάνια περίπτωση και δεν είναι ο κανόνας. Λ.Σ.

Τα clicks και pops μπορεί να προέρχονται και από πολυκαιρισμένη και κακοσυντηρημένη αναλογική μαγνητική ταινία, δεν είναι ίδιον του βινυλίου μόνο...
Σωστή η παρατήρηση. Επίσης να προσθέσω ότι οι διάφοροι 'θόρυβοι' είναι διακριτοί αν είναι του δίσκου ή της ταινίας. Λ.Σ.

Κύριοι, είναι καιρός να σταματήσετε να τσακώνεστε για το αναλογικό/ψηφιακό σαν μικρά παιδιά. Αναφέρομαι κυρίως στον κ. Στεφανίδη και το post #350 που ήταν ευθεία προσβολή προς το μέλος Timbre. Έλεος πια...κανονίστε να το κλειδώσουμε κι αυτο...

Κρίμα δεν το είδα...

Φαντάζομαι όμως ότι δεν θα απάντησε σχετικά με το μήνυμα μου.

Δεν πειράζει, εγώ τον συγχωρώ ! :cool4:

Να ρωτησω κατι?
Λετε οτι οσο πιο χοντρο το βινυλιο τοσο το καλυτερο,για να μην παραμορφωνονται τα αυλακια της πανω πλευρας απο την χαραξη της κατω.

Τοτε ποσο πολυ παραμορφωνονται τα αυλακια απο την χαραξη του διπλα αυλακιου,που ειναι ταξεις μεγεθους πιο μικρες οι αποστασεις μεταξυ τους απο το παχος του δισκου?????

Μην μου απαντησει κανενας για εμπειριες ακουσματων και αλλα γραφικα.Καμια γνωση επι τουτου?Για να μαθω ρωτω.

Να ρωτησω κατι?
Λετε οτι οσο πιο χοντρο το βινυλιο τοσο το καλυτερο,για να μην παραμορφωνονται τα αυλακια της πανω πλευρας απο την χαραξη της κατω.

Ουδέν αναληθέστερον αυτού. Απλώς, οι χοντροί δίσκοι της 10ετίας του '50 και του '60 ήταν λόγω κεκτημένης ταχύτητας των μηχανικών, που είχαν συνηθίσει στους χοντρούς δίσκους των 78 στροφών, οι οποίοι ήταν χοντροί για τεχνικούς λόγους της εποχής. Φυσικά, αυτό δεν σημαίνει πως οι υπερβολικά λεπτοί δίσκοι είναι καλοί. Το πάχος εξαρτάται από τη ρύθμιση της πρέσσας και τη διάρκεια του προγράμματος. Πάντως, οι δίσκοι παραγωγής της 10ετίας '75-'85, όπου η σχετική τεχνολογία ήταν στο απώγειό της, δεν έχουν καμιά σχέση με τους χοντρούς προγόνους τους, και φυσικά είναι ανώτεροι από πλευράς ηχητικής ποιότητας.

Να ρωτησω κατι?
Τοτε ποσο πολυ παραμορφωνονται τα αυλακια απο την χαραξη του διπλα αυλακιου,που ειναι ταξεις μεγεθους πιο μικρες οι αποστασεις μεταξυ τους απο το παχος του δισκου?????

Δεν παραμορφώνονται. Το βήμα της κεφαλής χάραξης εξαρτάται από τη συνολική χρονική διάρκεια της πλευράς, και με βάση αυτή καθορίζεται έτσι, ώστε ανάμεσα σε δύο αυλάκια να υπάρχει έστω μια ελάχιστη επιφάνεια. Αν αυτό δεν τηρηθεί, καληνύχτα. Πάμε για νέα χάραξη.

Last edited:
Να ρωτησω κατι?

Μην μου απαντησει κανενας για εμπειριες ακουσματων και αλλα γραφικα.Καμια γνωση επι τουτου?Για να μαθω ρωτω.
Γιατί να είναι *γραφικό* το να παραθέτει κάποιος εμπειρείες ακουσμάτων;
Οι δίσκοι ήταν αρχικά χοντροί. Αργότερα άρχισαν να λεπταίνουν ακόμα και από τη δεκαετία του 60. Στη δεκαετία του 70 επικαλέστηκαν την πετρελαική κρίση και τους λέπταιναν κι' άλλο.
Ο χοντρός δίσκος έχει καλύτερο ήχο. Εξυπακούεται ότι η όλη διαδικασία χάραξης κλπ. έγινε σωστά. Έχει και χοντρο βινύλιο πατάτες.
Στο χοντρό μπορούμε να χαράξουμε βαθύτερα και φαρδύτερα αυλάκια με καλύτερο ήχο και δυνατότερο σήμα. Επίσης επιρεάζεται λιγότερο από τις δονήσεις και από την βελόνα στα αυλάκια αλλά και από εξωγενείς παράγοντες όπως τα ηχητικά κύματα κατά την ακρόαση.
Υπαρχει διαφορά στην ποιότητα του ήχου ακόμα και μεταξύ δύο ίδιων δίσκων που έχουν τυπωθεί ο ένας σε 180 γρ. και ο άλλος σε 200 γρ. Λ.Σ.

Απ' όσο έχω δει στη δισκοθήκη μου, Κώστας έχει δίκιο για της εκτυπωσεις της δεκαετίας του '80, αλλά όχι για του '70. Έχω καλές εκτυπώσεις του '80, ειδικά σε δίσκους που κυκλοφόρησαν μετά την εισαγωγή του cd. Συχνά το πρόβλημα των εκτυπώσεων των '80s ήταν ότι προσπαθούσαν να στριμώξουν περισσότερη μουσική σε κάθε πλευρά. Έχω δίσκο με πάνω από 30' στην πλευρά, ο οποίος φυσικά είναι γραμμένος σε πολύ χαμηλή στάθμη και δεν ακούγεται καλά.

Αυτό που λέει οι Λουκάς όμως είναι επίσης σωστό. Υπάρχει μικρή ακουστική διαφορά ανάμεσα στις εκτυπώσεις των 200g και των 180g της Classic Records. Όχι τόση ώστε να αξίζει να ξαναγοράσεις τους δίσκους, αλλά υπάρχει. Πιστεύω ότι η ερμηνεία της καλύτερης συμπεριφοράς στην πρέσσα είναι σωστή. Φυσικά έχω δει και βαρύ βινίλιο με σημάδια ανομοιομερούς ψύξης, δεν τίθεται θέμα ότι η παραγωγή του lp είναι μια ευαίσθητη διαδικασία.

Οι επανεκδόσεις 45 στροφών είναι ακόμα καλύτερες ακουστικά, αλλά οι εταιρίες ζητάνε ότι τους κατέβει...

...

Αυτό που λέει οι Λουκάς όμως είναι επίσης σωστό. Υπάρχει μικρή ακουστική διαφορά ανάμεσα στις εκτυπώσεις των 200g και των 180g της Classic Records. Όχι τόση ώστε να αξίζει να ξαναγοράσεις τους δίσκους, αλλά υπάρχει.

...

Διαφορές υπάρχουν παντού και πάντα. Αυτό που έχει μαλλιάσει η γλώσσα μου να λέω είναι, πως το πάχος του δίσκου δεν είναι κριτήριο ποιότητας, αλλά αποτέλεσμα της γεωμετρίας της χάραξης, η οποία με τη σειρά της είναι αποτέλεσμα της χρονικής διάρκειας του προγράμματος. Ένα πρόγραμμα μισής ώρας ανά πλευρά έχει πολύ μικρό βήμα χάραξης, επομένως στενό αυλάκι, που αναγκαστικά θα είναι ρηχό, εξ ου και η χαμηλή στάθμη. Αντιθέτως, ένα σύντομο πρόγραμμα, όπως ας πούμε ένα maxi single 10 λεπτών, μπορεί να απλωθεί σε πολύ μεγάλη επιφάνεια, και επομένως το αυλάκι μπορεί να είναι φαρδύτερο, άρα και βαθύτερο, άρα με υψηλότερη στάθμη και αυξημένη δυναμική περιοχή. Αλλά, αυτό το βάθος αυλακιού δεν επιβάλλει και καλά τόσο παχύ δίσκο. Όλα έχουν ένα οικονομοτεχνικό όριο. Οι δίσκοι 180, 200, και δεν ξέρω πόσο ακόμα παραπάνω γραμμαρίων, δεν είναι παρά ένα εντυπωσιακό τρυκ, για να τους πουλάνε ακριβά στον κάθε ψωνισμένο.

Αντιθέτως, ο σωστός μηχανικός θα φτιάξει το δίσκο όσο λεπτότερο μπορεί, ώστε αυτός, ακόμη κι αν στραβώσει, να απλώνει λίγο με το βάρος του επάνω στο πλατώ, να μην είναι "κόκκαλο". Αλλά είπαμε, ο ψωνισμένος δεν τα κοιτάει αυτά, διότι δεν τα έχει ζήσει, δεν τα έχει νιώσει στο πετσί του. Απλώς θέλει "βινύλια", για να αισθάνεται ξεχωριστός...

Last edited:
ενδεχομένως εννοεί ο Λουκάς ότι ο παχύτερος δίσκος είναι πιό επίπεδος ή έχει λιγώτερες πιθανότητες γιά κύρτωση με τα σχετικά προβλήματα που θα εισαγάγει.
Συνεπώς σε έναν παχύτερο αυτά τα προβλήματα δεν θα υπάρχουν και η κεφαλή θα κάνει απροβλημάτιστα τη δουλειά της.
Αν όμως θεωρήσουμε ότι έχουμε έναν απόλυτα επίπεδο λεπτό δίσκο (σε πάχος που να επιτρέπει την επαρκή χάραξη με κάποιο ωφέλιμο υπόβαθρο πριν φτάσουμε στην πίσω πλευρά) που επιπεδώνεται σωστά στο πλατώ και με clamp κλπ τότε γιά μένα δεν υπάρχει θέμα πάχους.

Να ρωτήσω εγώ κάτι που το είχα απορία εδώ και καιρό;

Οι πιο βαριοί δίσκοι συνεπάγονται και μεγαλύτερο πάχος, σωστά;

Αν είναι έτσι, τότε το πικάπ δεν χρειάζεται και διαφορετική ρύθμιση για να παίζει σωστά, σε σχέση με τους απλούς (λεπτούς) δίσκους;

Να ρωτήσω εγώ κάτι που το είχα απορία εδώ και καιρό;

Οι πιο βαριοί δίσκοι συνεπάγονται και μεγαλύτερο πάχος, σωστά;

Αν είναι έτσι, τότε το πικάπ δεν χρειάζεται και διαφορετική ρύθμιση για να παίζει σωστά, σε σχέση με τους απλούς (λεπτούς) δίσκους;
Πισω στους προβολεις αμεσως:D:D
Σωστη η παρατηρηση σου αλλα μιλαμε για χιλιοστα. Αυτοι βεβαια που ρυθμιζουν το vta ψυχαναγκαστικα θα επρεπε να το κανουν με καθε αλλαγη βινυλιου.