Να παρω dac και εγω η δεν μου χρειαζεται?

ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΗΣ

Senior Member
3 October 2006
447
ΠΕΙΡΑΙΑ-ΣΕΡΡΕΣ
επηρεασμενος απο αυτο εδω το φορουμ που ναστε καλα μας ανοιγετε τα ματια και εμας τους λιγοτερο αδαεις,θαθελα να ρωτησω τα εξης.
1) απολαμβανω την μουσικουλα μου (δικαναλα παντα)με τα εξης μηχανηματακια,εναν ενισχυτη nad c352,εναν cd player nad c542,και βεβαια με δυο πικαπ-σανυο και denon τα βινυλλιακια μου )και 2 ηχεια DALI BLUE 8008,

ερωτημα ,αν παρεμβαλλω εναν dac αναμεσα στο cdplayer και στον ενισχυτη θα δω κατι καλυτερο?

2) Ανοίγοντας αρχεία flac και wav ,και παιζοντας τα απο ενα λαπτοπ τοσιμπα με το pure-player (μαματο ειναι),ενωνω απο την εξοδο των ακουστικων (γιατι δεν εχει αλλη εξοδο ηχου ,ετσι νομιζω δλδ) το λαπτοπ με τον ενισχυτη και ακουω μουσικουλα...

ερωτημα, εδω το dac θα βελτιωσει τον ηχο?

υγ.υπαρχει στο λαπτοπ μου υποδοχη fire wire( αλλα οχι οπτικη η SPDIF),μπορω να παρω ηχο ισως καλυτερο απο εκει?

ευχαριστω .

Last edited by a moderator:
Για το 1 δεν γνωρίζω.

Για το 2 νομίζω πως είναι σίγουρη η αναβάθμιση του ήχου σε σχέση με την default εσωτερική κάρτα ήχου του υπολογιστή.

Για το ΥΓ: Νομίζω, αλλά δεν είμαι και 100 σίγουρος, πως firewire συνδεσμολογία έχουν είτε ακριβές συσκευές είτε επαγγελματικού προσανατολισμού (επίσης όμως ακριβές) που κατά την γνώμη μου δεν είναι ανάγκη να στραφείς.
Μπορεί όμως να εκμεταλλευτείς την firewire για σύνδεση με σκληρό δίσκο firewire που θα έχεις την μουσική σου. Έτσι την USB θα την δεσμεύει αποκλειστικά το Dac.

:a0210:

Το dac κρίνεται απαραίτητο πλέον σε κάθε σύστημα
Ωστόσο θα χρειαστείς ένα καλό dac για να παίξει καλύτερα από το nad και βέβαια απόφαση παίρνεις κατόπι ακρόασης

Αν το PC σου διεθέτει έξοδο ακουστικών ή line-out, τότε δεν χρειάζεσαι DAC. Συνδέεις απευθείας τον ενισχυτή σου στην έξοδο των ακουστικών, μέσω ενός καλωδίου που βρίσκεις εύκολα σε όλα τα καταστήματα ηλεκτονικών.
Η ποιότητα αναπαραγωγής μέσω της on-board κάρτας ήχου υπερκαλύπτει τις ανάγκες ενός μουσικόφιλου.

ειπε στο θριντ που συμετειχες και συ ,ενα φιλαρακι ,η γνωμη σου?

Η ποιότητα αναπαραγωγής μέσω της on-board κάρτας ήχου υπερκαλύπτει τις ανάγκες ενός μουσικόφιλου.

Η φτωχή μου εμπειρία λέει πως σπάνια οι κατασκευαστές laptop εφοδιάζουν τα μηχανήματά τους με καλή εσωτερική κάρτα ήχου.
Άρα αμφιβάλλω εντόνως αν η απόδοση υπερκαλύπτει τις ανάγκες ενός μουσικόφιλου.
Εκτός αν ο μουσικόφιλος έχει μικρές απαιτήσεις... μια τυπική ακρόαση mp3 υλικού ας πούμε... εκεί οκ, πάσσο.

Re: Απάντηση: Να παρω dac και εγω η δεν μου χρειαζεται?

Το dac κρίνεται απαραίτητο πλέον σε κάθε σύστημα
Ωστόσο θα χρειαστείς ένα καλό dac για να παίξει καλύτερα από το nad και βέβαια απόφαση παίρνεις κατόπι ακρόασης

δλδ ο nad που πηρα πριν 6 χρονια με 550 ευρω με burbrown κυκλωματα και δεν ξερω γω τι αλλο,θελει το dac του τωρα? ,αφου εχει δικο του τι παραπανω θα δωσει ενας εξωτερικος dac /?

να μαθαινω και γω.........κουβεντα κανουμε:antlers:

Όντως θα χρειαστείς ένα καλό dac για να αναβαθμίσεις το cdplayer της nad. Τα dac μέχρι 400 ευρώ μάλλον θα κάνουν ανεπαίσθητη βελτίωση. Οπωσδήποτε να δοκιμάσεις κάποιο στο σύστημά σου πριν αγοράσεις. Αν μπορείς πχ να δανειστείς από κάποιο γνωστό ή εδώ στο φόρουμ. Dac με τιμή πάνω από 400-500 ευρώ μάλλον είναι overkill για το σύστημά σου.
Όσο για τον ήχο από το λάπτοπ, θα δεις αναβάθμιση με ένα usb dac, είναι σχεδόν βέβαιο.

Όντως θα χρειαστείς ένα καλό dac για να αναβαθμίσεις το cdplayer της nad. Τα dac μέχρι 400 ευρώ μάλλον θα κάνουν ανεπαίσθητη βελτίωση. Οπωσδήποτε να δοκιμάσεις κάποιο στο σύστημά σου πριν αγοράσεις. Αν μπορείς πχ να δανειστείς από κάποιο γνωστό ή εδώ στο φόρουμ. Dac με τιμή πάνω από 400-500 ευρώ μάλλον είναι overkill για το σύστημά σου.
Όσο για τον ήχο από το λάπτοπ, θα δεις αναβάθμιση με ένα usb dac, είναι σχεδόν βέβαιο.

ευχαριστω σπυρο για την αποψη σου βεβαια να πω αυτο που σκεφτομαι και ισως ναναι βλακεια,απο τον ναντ μεσω του ντακ του παει στον ενισχυτη ηχος αναλογικος ετσι δεν ειναι αν μετα τον ναντ μπει ενα ντακ θα παι ψηφιακος-αναλογικος-λκαι μετα τι? το ντακ θα παρει αναλογικο και θα τον κανει ψηφιακο?και θα παει ο ψηφιακος στον ενισχυτη??????????? μπερδευτηκα μηπως ε?

Το dac σημαίνει Digital to Analog Converter ή αλλιώς ψηφιοαναλογικός μετατροπέας. Αν βάλεις dac θα συνδέσεις την ψηφιακή έξοδο του nad cd (coaxial ή ελληνικά ομοαξονική ή optical/οπτική) με την αντίστοιχη ψηφιακή είσοδο του dac και μετά θα συνδέσεις αναλογικά την έξοδο του dac (με rca βύσμα) στον ενισχυτή σου. Το σήμα δηλαδή μεταφέρεται ψηφιακά από το cd player στο dac, εκεί θα μετατραπεί σε αναλογικό και θα συνδεθεί αναλογικά με τον ενισχυτή σου.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Να παρω dac και εγω η δεν μου χρειαζεται?

δλδ ο nad που πηρα πριν 6 χρονια με 550 ευρω με burbrown κυκλωματα και δεν ξερω γω τι αλλο,θελει το dac του τωρα? ,αφου εχει δικο του τι παραπανω θα δωσει ενας εξωτερικος dac /?

να μαθαινω και γω.........κουβεντα κανουμε:antlers:

6 χρόνια στην ψηφιακή τεχνολογία είναι πολλά!!

στο πλέυερ σου δεν θα δεις σημαντικές διαφορές με ντακ μέχρι 400-500 ευρώ ... από το λαπτοπ σου όμως θα δεις και μάλιστα μεγάλες ... ακόμη και αν αγοράσεις απλά μια εξωτερική κάρτα / ντακ των 30 ευρώ, όπως ένα Μπέριγκερ (νομίζω udc 22 ή κάπως έτσι) που έχουμε πρόσφατα αναφέρει σε πολλά παρόμοια θρεντ ... η έξοδος ακουστικών του λαπτοπ είναι ενισχυμένη, οπότε αν την κοτσάρεις πάνω σε ενισχυτή διακινδυνεύεις και κάψιμο των ηχείων σου σε περίπτωση απροσεξίας ...

το οτι ενας ενισχυτης εχει μεσα burr brown δε λεει ΤΙΠΟΤΑ απολυτως.
οι περισσοτεροι ενισχυτες που εχουν ενα ντακ μεσα το εχουν ..για να το εχουν.
απο υποχρεωση που λενε.
αντιθετα ενα ντακ σκετο οφειλει να δικαιολογησει το ονομα του και τα λεφτα του.
επισης, αναπαραγωγη απο την εξοδο ακουστικων ενος λαπτοπ μονο ως λυση αναγκης πχ για μια δοκιμη θα ηταν αποδεκτη.
το behringer uca 202 που προαναφερθηκε ειναι απλως ενα απο τα φτηνα που υπαρχουν και θα στειλου ν την αποδοση στα ουρανια...

ο ενισχυτης σου εχει ενσωματωμένο dac;;

οπως λέει και ο Δημοκηδής πιο πάνω τον DAC δεν θα τον πάρεις τοσο για το cd player αλλα για το laptop κυρίως... εκει είναι που μάλλον μετά το player θα παιζει πολύυυυ λίγο!!!!

Απάντηση: Re: Να παρω dac και εγω η δεν μου χρειαζεται?

ο ενισχυτης σου εχει ενσωματωμένο dac;;

οπως λέει και ο Δημοκηδής πιο πάνω τον DAC δεν θα τον πάρεις τοσο για το cd player αλλα για το laptop κυρίως... εκει είναι που μάλλον μετά το player θα παιζει πολύυυυ λίγο!!!!

+1

Καλημερα !

Πιστευω οτι μπορει να βελτιωθει ο ηχος με ενα dac μετα το cd player
Οσο πιο ποιοτικο το dac και η συνδεσμολογια του στο υπολοιπο setup
τοσο καλυτερο το αποτελεσμα :guitarist:

Οι καρτες ηχου των laptop ειναι μονο για εξυπηρετηση ! Δεν "τραγουδανε" ! :antlers:
Usb καρτες ειναι η καλυτερη λυση
Δοκιμασε μια usb καρτα οπως αυτη : Behringer UCA222
http://www.avclub.gr/forum/showthread.php/96240-Behringer-UCA222?highlight=behringer

Βεβαια οι δοκιμαστικες ακροασεις θα σε οδηγησουν στο αποτελεσμα που αγαπουν τα αυτακια σου !:award:

επηρεασμενος απο αυτο εδω το φορουμ που ναστε καλα μας ανοιγετε τα ματια και εμας τους λιγοτερο αδαεις,θαθελα να ρωτησω τα εξης.
1) απολαμβανω την μουσικουλα μου (δικαναλα παντα)με τα εξης μηχανηματακια,εναν ενισχυτη nad c352,εναν cd player nad c542,και βεβαια με δυο πικαπ-σανυο και denon τα βινυλλιακια μου )και 2 ηχεια DALI BLUE 8008,

ερωτημα ,αν παρεμβαλλω εναν dac αναμεσα στο cdplayer και στον ενισχυτη θα δω κατι καλυτερο?

2) Ανοίγοντας αρχεία flac και wav ,και παιζοντας τα απο ενα λαπτοπ τοσιμπα με το pure-player (μαματο ειναι),ενωνω απο την εξοδο των ακουστικων (γιατι δεν εχει αλλη εξοδο ηχου ,ετσι νομιζω δλδ) το λαπτοπ με τον ενισχυτη και ακουω μουσικουλα...

ερωτημα, εδω το dac θα βελτιωσει τον ηχο?

υγ.υπαρχει στο λαπτοπ μου υποδοχη fire wire( αλλα οχι οπτικη η SPDIF),μπορω να παρω ηχο ισως καλυτερο απο εκει?

ευχαριστω .

Φιλε Μικρασιάτη να σου πω και εγω μια γνωμη (αδαης ειμαι, περισσοτερο εμπειρικη).
Οταν εβγαλα τον ηχο απο το pc με μια USB καρτουλα (Behringer UCA222 - εχει συζητηθει κατα κορον εδω) αυτο που διαπιστωνει κανεις ευκολα ειναι οτι ο ηχος αποκτα ογκο και καθαροτητα.
Εχω επισης το συνδιασμο που ανεφερε ο φιλος Leo1964 της Kingrex μαζι με το τροφοδοτικο. Εκει ο ηχος ειναι ακομα εντυπωσιακωτερος (αν και τα εχω σε διαφορετικα συστηματα μονιμα, εχω κανει καποια συγκριση). Εκει τα ηχεια κατεβαινουν σε χαμηλα που δεν ειχα φανταστει οτι τα εχουν.
Συμφωνω λοιπον με οσα γραφτηκαν: για το PC χρειαζεται και θα δεις διαφορα

Οσο αφορα το Cdp η αποψη μου ειναι εντελως προσωπικη. Επειδη εχω τη συνηθεια να ακουω πολλες ωρες εχω παρατηρησει οτι ενα αναλυτικο πλαυερ (καθαρος, κρυσταλλινος ηχος κλπ) καλο και αγιο για ενα-δυο cd αλλα μετα με κουραζει, με πιανει πονοκεφαλος. Αρα o ορος "καλυτερος ήχος" και "τι μου κανει εμενα" δεν ειναι αυτονοητα ταυτοσημοι οροι.
με το dac αλλαζει ο χαρακτηρας αυτου που βγαινει, μου επιτρεπει να ακουω με τις ωρες, οπως το παλιο καιρο με τα βινυλια.
Α, και το αλλο, μου επιτρεπει μια αξιοπρεπη ακροαση με AV ενισχυτη, πολυ σημαντικο (χωροταξικα)

εγώ θα προσθέσω κάτι ακόμα:
όταν έρχεται κάποιος και ρωτάει εδώ: παιδιά ακούω για dac...μήπως χρειάζεται να πάρω ένα? η απάντηση είναι όχι να μην πάρεις.
Όταν καν δεν ξέρεις τι είναι, δεν έχεις ασχοληθεί, δεν έχεις ψάξει, δεν έχεις κατασταλάξει τι λάθος είναι στον ήχο του Player σου (που έχει μέσα του dac), κοινώς δεν ξέρεις γιατί πράγμα ρωτάς, και οι πιθανότητες να ...καταλήξεις με λάθος αγορά με τις 1000 προτάσεις που θα ακούσεις είναι μεγάλη.

Γι αυτό κάθεσαι, διαβάζεις διαβάζεις και όταν καταλήξεις κάπου ....τότε ρωτάς.

Απάντηση: Re: Να παρω dac και εγω η δεν μου χρειαζεται?

εγώ θα προσθέσω κάτι ακόμα:
όταν έρχεται κάποιος και ρωτάει εδώ: παιδιά ακούω για dac...μήπως χρειάζεται να πάρω ένα? η απάντηση είναι όχι να μην πάρεις.
Όταν καν δεν ξέρεις τι είναι, δεν έχεις ασχοληθεί, δεν έχεις ψάξει, δεν έχεις κατασταλάξει τι λάθος είναι στον ήχο του Player σου (που έχει μέσα του dac), κοινώς δεν ξέρεις γιατί πράγμα ρωτάς, και οι πιθανότητες να ...καταλήξεις με λάθος αγορά με τις 1000 προτάσεις που θα ακούσεις είναι μεγάλη.

Γι αυτό κάθεσαι, διαβάζεις διαβάζεις και όταν καταλήξεις κάπου ....τότε ρωτάς.

Στοχευμένη συμβουλή!!!