ΝΑ ΣΟΥ ΒΑΛΩ ΧΕΡΙ ;

19 June 2006
8,661
Eπειδή η κατηγορία έχει προσελκύσει ανθρώπους με σεβαστές απόψεις ,θα έλεγα πως πρέπει να συζητήσουμε και ένα θέμα που πάντα παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στο χόμπυ μας.
Έχω ακούσει και δει στη ζωή μου, πολλά κορυφαία μηχανάκια με αφόρητα πολλές παρεμβάσεις από δικούς μας ηλεκτρονικούς, στο εσωτερικό τους.

Ερωτήσεις - θέματα.
Θεωρείτε πως ένα Hi-end μηχανάκι, σχεδιασμένο από τους μηχανικούς της εταιρείας , μπορεί να βελτιώσει την απόδοση του, ύστερα από παρέμβαση δικού μας μηχανικού;
Δεν αλλάζει η άποψη του δημιουργού του ,στο τελικό μουσικό αποτέλεσμα;
Οι καλύτεροι πυκνωτές για π.χ. φέρνουν πάντα και καλύτερο αποτέλεσμα;
Θα αγοράζατε ποτέ χεριασμένο Hi-End μηχάνημα;
Εχετε παραδείγματα πολύ ακριβών συσκευών που να έχουν χεριαστεί και να παίζουν καλύτερα από ότι στην original μορφή τους;
Όταν ένα μηχανάκι κοστίζει 10 χήνες και ο κατασκευαστής βάζει υλικά των 1000 ευρώ, λέτε πως τσιγκουνεύται 200-300 ευρώ παραπάνω για καλύτερα υλικά;
Τελικά εμείς είμαστε πιο μάγκες όταν αλλάζουμε τα υλικά των μηχανημάτων μας με μικρό έως μέτριο κόστος;
Θα το κάνατε στα δικά σας ακριβά μηχανάκια;
Προσοχή μιλάμε για Hi-End κόστους συσκευές.

Πολλά θρυλούνται,για κατασκευαστές που αφιερώνουν άπειρες ώρες πάνω στον πάγκο συνδυάζοντας υλικά-όχι απαραίτητα σε ευθεία σχέση με το βέλτιστο κόστος -με σκοπό,να επιτύχουν το επιθυμητό χαρμανι ήχου.

Αν αυτό είναι βάσιμο,μάλλον δεν πρέπει να αλλάζουμε εξαρτήματα.Απο την άλλη πλευρά,άν δεν μας ενδιαφέρει η κάθετη πτώση της αξίας μιας χεριασμένης συσκευής,γιατί όχι;Δοκιμάζουμε και βλέπουμε...........

H διαφορετικότητα που γίνεται με το "χέριασμα" δεν σημαίνει πως κάνει και καλύτερο αποτέλεσμα.
Δεν θα αγόραζα ποτέ "χεριασμένο" μηχάνημα.
Για να επιλέξω την εκάστοτε συσκευή που έχω, σημαίνει ότι μου άρεσε έτσι όπως είναι.

Eπειδή η κατηγορία έχει προσελκύσει ανθρώπους με σεβαστές απόψεις ,θα έλεγα πως πρέπει να συζητήσουμε και ένα θέμα που πάντα παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στο χόμπυ μας.
Έχω ακούσει και δει στη ζωή μου, πολλά κορυφαία μηχανάκια με αφόρητα πολλές παρεμβάσεις από δικούς μας ηλεκτρονικούς, στο εσωτερικό τους.

Ερωτήσεις - θέματα.
Θεωρείτε πως ένα Hi-end μηχανάκι, σχεδιασμένο από τους μηχανικούς της εταιρείας , μπορεί να βελτιώσει την απόδοση του, ύστερα από παρέμβαση δικού μας μηχανικού; Βελτιώσει μπορεί. Αλλάξει μάλλον σίγουρα. Μηχανικός κι ο ένας μηχανικός κι ο άλλος.

Δεν αλλάζει η άποψη του δημιουργού του ,στο τελικό μουσικό αποτέλεσμα; Σίγουρα.

Οι καλύτεροι πυκνωτές για π.χ. φέρνουν πάντα και καλύτερο αποτέλεσμα; Οχι.

Θα αγοράζατε ποτέ χεριασμένο Hi-End μηχάνημα; Μάλλον οχι.

Εχετε παραδείγματα πολύ ακριβών συσκευών που να έχουν χεριαστεί και να παίζουν καλύτερα από ότι στην original μορφή τους; Ναι.

Όταν ένα μηχανάκι κοστίζει 10 χήνες και ο κατασκευαστής βάζει υλικά των 1000 ευρώ, λέτε πως τσιγκουνεύται 200-300 ευρώ παραπάνω για καλύτερα υλικά; Σίγουρα ναι. Στα >30Κ που αρχίζει για μένα το HiEnd μάλλον όχι.

Τελικά εμείς είμαστε πιο μάγκες όταν αλλάζουμε τα υλικά των μηχανημάτων μας με μικρό έως μέτριο κόστος; Αν μας κάτσει, ναι.

Θα το κάνατε στα δικά σας ακριβά μηχανάκια; Σίγουρα, ναι, αν θα μπορούσα να το επαναφέρω.

Προσοχή μιλάμε για Hi-End κόστους συσκευές. Στα 10Κ για μένα όχι.

Enjoy.

Σίγουρα θα φέρεις βελτιώσεις αλλά σε μικρολεπτομέρειες όπως το να αλλάξεις τον ρευματολήπτη με εναν καλύτερο , η να βάλεις πισόχαρτο σε ένα cdp , η στην χειρότερη να αλάξεις 2 πυκνωτές της σείρας με 2 elna ας πούμε
η μεχρι τώρα εμπειρεία μου λεει οτι επέρχονται αλλαγές στο καλήτερο , αλλα ποιος κατασκεβαστής θα εβαζε ενα furutech βύσμα με κόστος 140 ευρα , ακόμα και σε επίπεδο hi-end , την στιγμή που η ακουστη διαφορα δεν δικαιολόγει σε καμία περίπτωση την διαφόρα κόστους ,
τώρα εαν το χοντρύνεις το παιχνίδι και αλλάξεις τρανζίστορ!!!! η πειράζεις την ανάδραση και τα ρευματα ηρεμίας κατα το δοκούν τότε μάλλον τον κατάστρεψες!!!! Ενα καλητερο ποτ πάντως δεν νομίζω να εβλαψε ποτε κανένα μηχανάκι αλλα οπως προέιπα μεχρι εκεί!! εναι θεμιτό !! και ναι θα αγόραζα ενα μηχανάκι πειραγμένο σε τετοιο επίπεδο , αλλωστε πολλές εταιρίες πλέον πουλάνε καινούργια καινουργια μηχανάκια ελαφρως πειραγμένα στα σημέια με μεγαλυτερο κοστος και με ενυπόγραφη δική τους εγγυηση (ΤΟ cdp που αγόρασα απο το εξωτερικο είναι τέτοια περιπτωση και το συνοδέυει ενα χαρτι με τι αλλαγες εχουν γίνει ακριβώς!! και δυο χρόνια εγγυηση)
τωρα βέβαια μιλάω για μηχανάκια μεχρι 3-4 κ !!! γιά πιο πάνω μαλλον θα φοβόμουν να το πειράξω την ορολόγια hi-end δεν την καταλαβαίνω με το χρήμα

Last edited:
Απάντηση: Re: ΝΑ ΣΟΥ ΒΑΛΩ ΧΕΡΙ ;

Σίγουρα θα φέρεις βελτιώσεις αλλά σε μικρολεπτομέρειες όπως το να αλλάξεις τον ρευματολήπτη με εναν καλύτερο , η να βάλεις πισόχαρτο σε ένα cdp , η στην χειρότερη να αλάξεις 2 πυκνωτές της σείρας με 2 elna ας πούμε ...Ενα καλητερο ποτ πάντως δεν νομίζω να εβλαψε ποτε κανένα μηχανάκι αλλα οπως προέιπα μεχρι εκεί!! εναι θεμιτό !! και ναι θα αγόραζα ενα μηχανάκι πειραγμένο σε τετοιο επίπεδο , αλλωστε πολλές εταιρίες πλέον πουλάνε καινούργια καινουργια μηχανάκια ελαφρως πειραγμένα στα σημέια με μεγαλυτερο κοστος και με ενυπόγραφη δική τους εγγυηση

Σωστός :smash:

Ερωτήσεις - θέματα.
Θεωρείτε πως ένα Hi-end μηχανάκι, σχεδιασμένο από τους μηχανικούς της εταιρείας , μπορεί να βελτιώσει την απόδοση του, ύστερα από παρέμβαση δικού μας μηχανικού;

Αμί!
Μόνο που δεν είναι βελτίωση αλλά customιά. Αν εμένα μου αρέσει να ακούω το εκκλησιαστικό όργανο να παφλάζει και τη φωνή να τσιρίζει και το καταφέρω αν αφαιρέσω έναν πυκνωτή, για μένα και μόνο είναι "βελτίωση". Το αν θα τρίζουν τα κοκαλάκια του σχεδιαστή μετά το χαρακίρι που θα κάνει θα έπρεπε να με ενδιαφέρει από τη στιγμή που εγώ είμαι χαρούμενος με αυτό που ακούω; :p

Δεν αλλάζει η άποψη του δημιουργού του ,στο τελικό μουσικό αποτέλεσμα;

E, όσο νάναι... Μας ενδιαφέρει όμως η δική του άποψη ή η δική μας;

Οι καλύτεροι πυκνωτές για π.χ. φέρνουν πάντα και καλύτερο αποτέλεσμα;

Please define "καλύτεροι". Υποθέτω ότι όταν φτιάχνουν ένα μηχάνημα, κάποια στιγμή η απόδοσή του χτυπάει ταβάνι. Δεν πα να βάλεις πυκνωτές που κοστίζουν και 1.000.000 ευρώ το κομμάτι; Η διαφορά που θα πάρεις δεν θα αξίζει τον κόπο. Έτσι πάνε σε κάποιο υλικό που με 20% του κόστους παίρνουν το 95% του αποτελέσματος.
Τώρα αν με την αλλαγή ενός πυκνωτή φέρουμε τον ήχο εκεί που αρέσει σε εμάς είναι αλλουνού βουδιστή μάντρα...

Θα αγοράζατε ποτέ χεριασμένο Hi-End μηχάνημα;

Αν οι αλλαγές ήταν κάτι σαν "καλύτερες λυχνίες" ή "καλύτερα βύσματα" ή εργοστασιακή modifiά ναι... Για κάτι που χρειάστηκε να μπεί κολητήρι με τίποτα!

Εχετε παραδείγματα πολύ ακριβών συσκευών που να έχουν χεριαστεί και να παίζουν καλύτερα από ότι στην original μορφή τους;

Το Linn Sondek LP12 πιάνει; :)
Από εκεί και πέρα modifiά δεν είναι ακόμη και το εξωτερικό DAC, το εξωτερικό τροφοδοτικό κλπ;

Όταν ένα μηχανάκι κοστίζει 10 χήνες και ο κατασκευαστής βάζει υλικά των 1000 ευρώ, λέτε πως τσιγκουνεύται 200-300 ευρώ παραπάνω για καλύτερα υλικά;

Όχι, απλά έχει βρεί τη "χρυσή τομή" κόστους προς απόδοσης.

Τελικά εμείς είμαστε πιο μάγκες όταν αλλάζουμε τα υλικά των μηχανημάτων μας με μικρό έως μέτριο κόστος;

Υπάρχει πάντα η ψυχολογία του "αυτό το έφτιαξα εγώ! Είμαι μάγκας! Δεν μπορεί να ακούγεται χειρότερα! Χάλασα τις ώρες μου και λεφτά!" Αυτόματα το αυτί θα συμφωνήσει. :)

Θα το κάνατε στα δικά σας ακριβά μηχανάκια;
Προσοχή μιλάμε για Hi-End κόστους συσκευές.

Ποιό είναι τελικά το High End κόστος;
Πιστεύω ότι δεν υπάρχει high end κόστος συσκευής αλλά high end στην τσέπη μας. Και όχι. Αν θα έφτανα στο high end της τσέπης μου το τελευταίο που θα ήθελα θα ήταν να παίξω με κάτι που την άδειασε. :)

Ναι και εγω λεω να βαλω πισοχαρτο στο EMM LABS....Παιδια η κατηγορια ειναι hi-end οχι ΔΙΥ.απλα.Ποιος ειναι ο meitner που θα μας πει και τι θα κανουμε.....

Last edited:
…είμαι άσχετος με αυτό που καταλαβαίνω ότι θεωρείται Hi-End, ταυτόχρονα είμαι όμως καταναλωτής χρήστης κλπ συσκευών Audio / Video κλπ όπως και αυτοκινήτων κλπ… εάν δεχτούμε ότι η αγορά για όλα τα προϊόντα είναι κοινή και λειτουργεί με γνώμονα να προσφέρει προϊόντα διαφορετικής οικονομικής κατηγορίας, με μόνη διαφοροποίηση τη ποιότητα που θα πάρει ο καταναλωτής… τότε θα πρέπει να δεχτώ ότι ένα μηχάνημα που θεωρείται Hi-End μπορεί να βελτιωθεί εφόσον το θέλει ο αγοραστής… αυτό συμβαίνει σε όλες τις αγορές… π.χ. αγοράζει κάποιος μια Porsche και την άλλη μέρα την στέλνει στη Hamman, Ruf, AWE, iA κλπ για upgrade και tuning και τη ριμάδα την οδηγείς, παίζεις με τη ζωή σου… τι μου λέτε τώρα ότι δεν μπορεί να βελτιωθεί ο ΜcIntosh η ο Krell ? άλλο αν κάποιος δεν θέλει… το θέμα με τις βελτιώσεις είναι για μένα κάτι σαν τις επεμβάσεις αισθητικής… κάποιοι τις κάνουν γιατί έχουν πρόβλημα…άλλοι γιατί έχουν λόξα και νομίζουν ότι έχουν πρόβλημα…και άλλοι γιατί το έκανε ο γνωστός τους… και κάποιοι χαίρονται και είναι ΟΚ, όπως είναι ;)

Περί ορέξεως…

…είμαι άσχετος με αυτό που καταλαβαίνω ότι θεωρείται Hi-End, ταυτόχρονα είμαι όμως καταναλωτής χρήστης κλπ συσκευών Audio / Video κλπ όπως και αυτοκινήτων κλπ… εάν δεχτούμε ότι η αγορά για όλα τα προϊόντα είναι κοινή και λειτουργεί με γνώμονα να προσφέρει προϊόντα διαφορετικής οικονομικής κατηγορίας, με μόνη διαφοροποίηση τη ποιότητα που θα πάρει ο καταναλωτής… τότε θα πρέπει να δεχτώ ότι ένα μηχάνημα που θεωρείται Hi-End μπορεί να βελτιωθεί εφόσον το θέλει ο αγοραστής… αυτό συμβαίνει σε όλες τις αγορές… π.χ. αγοράζει κάποιος μια Porsche και την άλλη μέρα την στέλνει στη Hamman, Ruf, AWE, iA κλπ για upgrade και tuning και τη ριμάδα την οδηγείς, παίζεις με τη ζωή σου… τι μου λέτε τώρα ότι δεν μπορεί να βελτιωθεί ο ΜcIntosh η ο Krell ? άλλο αν κάποιος δεν θέλει… το θέμα με τις βελτιώσεις είναι για μένα κάτι σαν τις επεμβάσεις αισθητικής… κάποιοι τις κάνουν γιατί έχουν πρόβλημα…άλλοι γιατί έχουν λόξα και νομίζουν ότι έχουν πρόβλημα…και άλλοι γιατί το έκανε ο γνωστός τους… και κάποιοι χαίρονται και είναι ΟΚ, όπως είναι ;)

Περί ορέξεως…

ακριβώς έτσι.
πολύ σωστά διατυπωμένο.

Λαθος παραληλισμος. Το hi-end δεν Porsche και ferrari αλλα Formula 1. Και σε τετοια επιπεδα δεν παιζεις. Επισης η Porsche πιθανοτατα δεν διαφωνει σε τετοιες μετατροπες, οπως και η resolution audio δεν διαφωνει να στειλεις το Player στη GNSC η η esoteric στην APLHIFI και οχι σπιτι μας.Επισης αλλο καλυτερος ηχος και αλλο διαφορετικος.

Nαι αλλά έμαθε στο κεφάλι αλλουνού :flipout: :flipout: :flipout:
edit: Στο μήνυμα του Δ.Παν αναφερόμουν.
Εννοείται αυτό που λες Kharmacoma

κι αυτός κάποτε, μάστρο ήταν
και είναι τό μεγάλο πρόβλημα....
γιατί εδώ στη Ελλάδα όλοι βαφτιζόμαστε μάστορες για όλους σε όλα......

ας υπάρξει εξειδίκευση και στούς εδώ μαστόρους και συμφωνώ σε κάθε τροποποίηση των συσκευών
φιλικά
Σταύρος

Re: Απάντηση: ΝΑ ΣΟΥ ΒΑΛΩ ΧΕΡΙ ;

Λαθος παραληλισμος. Το hi-end δεν Porsche και ferrari αλλα Formula 1. Και σε τετοια επιπεδα δεν παιζεις. Επισης η Porsche πιθανοτατα δεν διαφωνει σε τετοιες μετατροπες, οπως και η resolution audio δεν διαφωνει να στειλεις το Player στη GNSC η η esoteric στην APLHIFI και οχι σπιτι μας.Επισης αλλο καλυτερος ηχος και αλλο διαφορετικος.

Sorry Kharmacoma λάθος… γιατί καμία F1 δεν κυκλοφορεί έξω…πρώτα γιατί δεν μπορεί (υπάρχει κάτι που λέγετε homologation κάτι σαν τα αυτοκόλλητα CE ένα πράγμα ;), δεύτερον γιατί δεν είναι προϊόν προς πώληση, τρίτον γιατί αν συγκρίνουμε το χρηστή F1 με το χρήστη ενός Hi-End ενισχυτή δεν…. Εκτός αν πιστεύεις ότι μπορεί όποιος έχει χρήματα να αγοράσει και F1… (άσε στην άκρη της ικανότητες οδηγήσεως που χρειάζεται για να μην σκοτωθείς στη πρώτη στροφή…;) ) σορρυ παίδες οι Porsche και οι Ferrari συγκρίνονται με το Hi-End η F1 είναι development κλάση…θα τα δούμε μετά από κάποια χρόνια τα μυστικά τους στα Hi-End Cars όταν θα έχουν αποδείξει τη χρηστικότητα / ωριμότητα κλπ… εκτός αν οι Hi-End ενισχυτές/ηχεία πάνε για full service μετά από κάθε δυο ακροάσεις… (αλλαγή πυκνωτών, interconnect, λυχνίες, ribbon κλπ ) γιατί τότε έχω χαθεί η θεωρία του στρωσίματος που ακούω τόσα χρόνια ;)

Οι F1 είναι πιο κοντά σε DYI μηχανήματα παρά παράγωγης...

Καλα εσυ κολλησες εκει, και οχι αν η ιδια η porshce συμφωνει με τη hamman η πως την λενε και ισως να της δινει και τεχνογνωσια. Επαναλαμβανω οτι η porshe εγκρινει αυτες τις μετατροπες αφου σε στελνει η ιδια εκει.Καταλαβες τωρα η να το ξαναπω?

Περί ορέξεως…

:SFGSFGSF:

Οσο για τα F1 και το HiEnd είναι τουλάχιστον αστεία η συσχέτιση μόνο και μόνο απ το "βάρος" της προσπάθειας. Στο 99% του HiEnd μιλάμε για συναρμογή και όχι πρωτογενή ανάπτυξη.

Συζητάμε την περίπτωση "χεριάσματος" από εξειδικευμένη εταιρία ή από τον κολλητό_του_κολλητού_που_ξέρει_από_ενισχυτές;