ΝΑ ΣΟΥ ΒΑΛΩ ΧΕΡΙ ;

τι σχεση εχει αν ειναι ο μαστρο μητσος αφου το μηχανημα το εχει πληρωση.

αν το χαλαση κακο δικο του.

εαν τωρα καποιος σας προτεινη να βελτιωση το δικο σας μηχανημα ειναι δικαιωμα σας τι θα κανετε αλλα στην πλειοψηφια οι ντιουηδες βελτιωνουν δικα τους μηχανηματα που τα εχουν πληρωση.

κατα τα αλλα συμφωνο με το μορφεα.

ενα μηχανημα για να μην μπορη να βελτιωθη γιατι δεν εχει γινη οικονομια πουθενα πρεπη να ειναι πολυ ακριβο.

ακομα και τοτε βεβαια μπορη να αλλαχθη ο ηχος του μονο που τοτε για αλλους θα ειναι βελτιωση και για αλλους υποβαθμιση.

Δεν θα άλλαζα τίποτα απολύτως σε ένα ακριβό μηχάνημα, σεβόμενος απόλυτα την άποψη του κατασκευαστή. Αν κάτι δεν μου άρεσε αργότερα με τον ήχο μάλλον θα το πουλούσα.
Επίσης δεν θα αγόραζα ποτέ ακριβό μηχάνημα αν το κουτί είχε ανοιχτεί πριν από εμένα. Μηχάνημα από τράμπα αλλουνού δεν θα αγόραζα ποτέ εκτος κι αν πλήρωνα το 1/2 της τιμής μετρητοίς.
Θα χέριαζα όμως ευχαρίστως κάτι πιο οικονομικό για να το φέρω εκεί που θα ήθελα ηχητικά. Αυτό μου αρέσει περισσότερο.

Last edited:
Εγώ πάντως στα μαγκενπάνια μου τους άλλαξα τα φώτα.

Αν είχα χρόνο και διάθεση θα άλλαζα μέχρι και το frame που στηρίζει το mylar, ή απλά θα το ενίσχυα.

Και δε μετανιώνω καθόλου μα καθόλου!

Αν θεωρείτε ότι "άποψη του κατασκευαστή" είναι μια μεμβράνη με μερικά μέτρα κάκιστης ποιότητος...σύρμα επάνω της κολημένο, στερεωμένα σε ένα ξύλινο τελάρο αμφιβόλου...ακαμψίας, υλικά κρος με ανοχές 10% και μάλιστα όλο το "πακέτο" να κοστίζει περι τα 2 χιλιάρικα, ε, τότε ευτυχώς που δε σεβάστηκα την...άποψη του κατασκευαστή.

Ωραία.
Πάντως έχω δει εγκλήματα να γίνονται και μάλιστα από κάποιους που θεωρούνται και γνώστες στην αγορά.
Είναι πολλές οι φορές που οι νεότεροι στο χόμπυ λένε πάω να πάρω τον τάδε ενισχυτή γιατί είναι βελτιωμένος από τον τάδε κ.τ.λ.
Τα ακούω και τρέμει η ψυχή μου.
Και μιλάμε ότι τρώνε και καπέλο στην τιμή γιατί και καλά έχει το σφαχτό καλύτερα υλικά.
Υπάρχουν και περιπτώσεις τρέλας.
Άλλος βγάζει από πανακριβα ηχεία το κροσόβερ και βάζει το δικό του.
Καλά δεν μιλάω για το αποτέλεσμα γιατί...
Άλλος βγάζει πανάκριβη καλωδίωση από ηχείο, εξαιρετικής ακουστικής ποιότητας και βάζει φίλου του, άσχετου.
Άλλος αλλάζει το clock σε cd player αναφοράς και βάζει άλλο και μετά τρεις λαλούν και δυο χορεύουν.

Εντάξει και εγώ έχω πάρει έναν κινέζο και το έχει πάρει ο Μορφέας για να τον κάνει Αμερικάνικο αλλά γι αυτό τον πήρα.

Εδώ μου είπαν να μου αλλάξουν τις βάσεις των λυχνιών με πορσελάνινες τσαμπέ και τα έκανα πάνω μου.

ΦΟΒΟΣ ΚΑΙ ΤΡΟΜΟΣ

Μια που δεν πρόλαβα τον Στέργιο...
Δεν μιλάω βέβαια για τα maggia που από ότι έχω καταλάβει θέλουν τρελό χέριασμα αλλά για ηχεία πολύ πιο ακριβά που ντρέπεσαι να τα ακουμπήσεις όχι να τα ανοίξεις.

... Άλλος βγάζει πανάκριβη καλωδίωση από ηχείο, εξαιρετικής ακουστικής ποιότητας και βάζει φίλου του, άσχετου....
Μια άσχετη ερώτηση. Εφόσον, μετά από δοκιμές, καταλήξουμε σε κάποιο καλώδιο ηχείων που μας καλύπτει (…και μάλλον με το συγκεκριμένο δεν πρόκειται να ξαναασχοληθούμε), τότε δεν είναι λογικό να αντικαταστήσουμε και το κομμάτι καλωδίου από τις μπόρνες έως το cross? Φυσικά, δεν μιλάω για τα καλώδια από το cross έως τα μεγάφωνα –αφού από το cross και μετά τα χαρακτηριστικά αλλάζουν.

Τις περισσότερες φορες εξαρταται απο το ποιος θα κανει τη μοντιφα.
Το καλυτερο ειναι να γινει απο τον ιδιο τον κατασκευαστη και βεβαια τοτε το αποτελεσμα ειναι σαφως καλυτερο. Οσο για τα μάγκια δεν θυμαμαι πια πως επαιζαν οταν τα πρωτακουσα στου Στεργιου αλλα μετα απο τοση διατριβη σιγουρα μπορουν να παιζουν κατα προτιμηση του εκαστοτε ακροατη.

Μιλάμε για ηχεία 120 κιλά το ένα. Ο κατασκευαστής βάζει κορυφαία καλωδίωση.
Τι, να του τα στείλω πίσω να μου την αλλάξει με φίλου μου;
Έχω την αίσθηση πως κάποιες πανάκριβες συσκευές με κορυφαία υλικά μέσα τους , το να ανοιχτούν και να προβούμε σε αλλαγές επειδή το λέει ο κ. Τάδε είναι τουλάχιστον ιεροσυλία.
Να σας υπενθυμίσω ότι μιλάμε για μεγάλα κόστη απόκτησης.

Δε διαφωνώ μαζι σου Δημήτρη, περισσοτερο αναφερομουν σε ενισχυτες και στο μυαλο μου ειχα τις αναβαθμισεις που κανει ο Οδυσσεας μετα απο προτροπη πολλων πελατων. Οσο για ηχεια ακουσα κατι δυσαρεστο με μια αλλαγη πυκνωτων παλαιων μαματων απο καποιους καινουργιους που χαλασαν το ηχητικο αποτελεσμα κατα πολυ και στεναχωρηθηκα παρα πολυ μιας και ηταν ενα απο τα ηχεια που με καθηλωσαν. Θα μου πεις ας τους ξαναλλαξουν, ελα ντε ομως που καταστραφηκαν τα ποδαρακια του αρχικου πυκνωτη και αστα ματωσε η ψυχη μου...

Last edited:
Δε διαφωνώ μαζι σου Δημήτρη, περισσοτερο αναφερομουν σε ενισχυτες και στο μυαλο μου ειχα τις αναβαθμισεις που κανει ο Οδυσσεας μετα απο προτροπη πολλων πελατων. Οσο για ηχεια ακουσα κατι δυσαρεστο με μια αλλαγη πυκνωτων παλαιων μαματων απο καποιους καινουργιους που χαλασαν το ηχητικο αποτελεσμα κατα πολυ και στεναχωρηθηκα παρα πολυ μιας και ηταν ενα απο τα ηχεια που με καθηλωσαν. Θα μου πεις ας τους ξαναλλαξουν, ελα ντε ομως που καταστραφηκαν τα ποδαρακια του αρχικου πυκνωτη και αστα ματωσε η ψυχη μου...

Τι ηχεία ρε φιλαράκ?

Nαι, εντάξει σε αυτές τις περιπτώσεις.
Και ο Sonic frontiers κάνει εγχειρήσεις στην παρτς κονέξιον (άρε Στέργιε) αλλά εντάξει. Βέβαια τα πετυχημένα του είναι το jolida το λαμπάτο (προσιτότατο) και το shanling.

Αν το πανάκριβο μηχανάκι παλιώσει αλλά μ' αρέσει, το σφάζω!
Τα υλικά ως γνωστό γερνάνε...
Στα ηχεία μου πρόσφατα έβαλα καινούργια μεγάφωνα και πάιζουν πολύ καλύτερα από τα πριν που ήταν ζορισμένα/"ξεχειλωμένα"...
Κάτι σα να κάνεις service στα 50000 χλμ είναι και αυτό.
Σφύγγεις επαφές, ρετουσάρεις "θαμπές" λόγω χρόνου κολλήσεις και όλα γίνονται καλύτερα.
Ειδικά σε τελικά και δη Ατάξης που βράζουν στο ζουμί τους, επιβάλλεται.-

Για αλλαγή με άλλα υλικά είμαι όμως αντίθετος σε ακριβό μηχανάκι.
Κάθε υλικό, φθηνό ή ακριβό έχει τον ήχο του και όλα αυτά συνδιασμένα με το σχέδιο έχουν την σημασία τους, οπότε δεν κοπανάω ότι ναναι ή το ακριβό άρα καλύτερο...

Στα ηχεία πιστέυω πως ανεξατρήτου κόστους και ειδικά αν είναι γκαζερά μετά από 10ετία όλα τα μεγάφωνα θέλουν πέταμα!
Επίσης άλλαγμα ηλετρολυτικών στα κρος με ίδιους, "μαυρισμένων" αντιστάσεων... και ρετούς κολλήσεων.
Φυσικά θα αγόραζα ένα άψογα συντηρημένο μηχανάκι σε σχέση με ένα απείραχτο και ασυντήρητο που νομίζουμε... πως μετά από 5-10 χρόνια πάιζει σαν καινούργιο...

Θέλουμε να πιστεύουμε ότι τα hi-end μηχανήματα έχουν προκύψει μετά από προσεκτικές ακροάσεις και διαδοχικές βελτιώσεις στα εργαστήρια των εταιρειών τους πριν φτάσουν σε μας, οπότε κατά κανόνα δεν τολμάμε να τα πειράξουμε, με την λογική ότι ο κατασκευαστής δεν τσιγκουνεύτηκε υλικά, αλλά χρησιμοποίησε ότι θεώρησε καταλληλότερο.
Από εκεί και πέρα κάποιες φορές ο κατασκευαστής συνεχίζει να βελτιώνει το προϊόν στο πέρασμα του χρόνου (ή και να διορθώνει προηγούμενα λαθάκια) αλλάζοντας κάποια υλικά. Αν έχουμε πρόσβαση σε τέτοια πληροφορία, συνήθως μέσω του επίσημου service της εταιρείας, τότε ο κατάλληλος τεχνικός μπορεί πράγματι να αναβαθμίσει το hi-end μηχάνημα.

Παραμένει βέβαια αρκετά ρευστό που είναι το όριο του hi-end και πότε το "χέριασμα" αρχίζει να είναι θεμιτή λύση...

Re: Απάντηση: ΝΑ ΣΟΥ ΒΑΛΩ ΧΕΡΙ ;

Μια άσχετη ερώτηση. Εφόσον, μετά από δοκιμές, καταλήξουμε σε κάποιο καλώδιο ηχείων που μας καλύπτει (…και μάλλον με το συγκεκριμένο δεν πρόκειται να ξαναασχοληθούμε), τότε δεν είναι λογικό να αντικαταστήσουμε και το κομμάτι καλωδίου από τις μπόρνες έως το cross? Φυσικά, δεν μιλάω για τα καλώδια από το cross έως τα μεγάφωνα –αφού από το cross και μετά τα χαρακτηριστικά αλλάζουν.
Λογικά, ΟΧΙ.
Διότι, το επιλεγέν εξωτερικό σύρμα "παίζει καλά" με τα ηλεκτρονικά χαρακτηριστικά του ηχείου που συμπεριλαμβάνουν και το κομμάτι ορίτζιναλ σύρματος που βρισκεται μέσα στο ηχείο (και τον τρέχοντα ενισχυτή, βέβαια)...
Η αλλαγή και του έσω σύρματος, σημαίνει φτου κι'απ την αρχή ακουστικές δοκιμές... και συχνάκις το σύρμα έχει υπολογιστεί απο τους ηχειο-κατασκευαστές σαν μέρος του κρος -- δηλ. τελειοποιούν το κρος τους με το μαζί με το σύρμα.

Απάντηση: Re: Απάντηση: ΝΑ ΣΟΥ ΒΑΛΩ ΧΕΡΙ ;

Λογικά, ΟΧΙ.
Διότι, το επιλεγέν εξωτερικό σύρμα "παίζει καλά" με τα ηλεκτρονικά χαρακτηριστικά του ηχείου που συμπεριλαμβάνουν και το κομμάτι ορίτζιναλ σύρματος που βρισκεται μέσα στο ηχείο (και τον τρέχοντα ενισχυτή, βέβαια)...
Η αλλαγή και του έσω σύρματος, σημαίνει φτου κι'απ την αρχή ακουστικές δοκιμές... και συχνάκις το σύρμα έχει υπολογιστεί απο τους ηχειο-κατασκευαστές σαν μέρος του κρος -- δηλ. τελειοποιούν το κρος τους με το μαζί με το σύρμα.
ΟΚ, θένκς!
Πάντως σε δύο περιπτώσεις (Linn Nexus & Audio Spectrum Electra) το εγχείρημα πέτυχε -αλλά ίσως να έτυχε:nounder:

Eπειδή η κατηγορία έχει προσελκύσει ανθρώπους με σεβαστές απόψεις ,θα έλεγα πως πρέπει να συζητήσουμε και ένα θέμα που πάντα παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στο χόμπυ μας.
Έχω ακούσει και δει στη ζωή μου, πολλά κορυφαία μηχανάκια με αφόρητα πολλές παρεμβάσεις από δικούς μας ηλεκτρονικούς, στο εσωτερικό τους.

Ερωτήσεις - θέματα.
Θεωρείτε πως ένα Hi-end μηχανάκι, σχεδιασμένο από τους μηχανικούς της εταιρείας , μπορεί να βελτιώσει την απόδοση του, ύστερα από παρέμβαση δικού μας μηχανικού;

70% Ναι 30% όχι
Και ο λόγος ΔΕΝ είναι πως ο μηχανικός που το σχεδίασε ήταν άσχετος και εμείς είμαστε οι "γάτοι"

Δεν αλλάζει η άποψη του δημιουργού του ,στο τελικό μουσικό αποτέλεσμα;

Φυσικά και αλλάζει, αλλοτε πολύ, άλλοτε λίγο, και άλλοτε ενισχύεται ο υπάρχον χαρακτήρας. Το θέμα είναι με ποιον χαρακτήρα συμφωνεί περισσότερο ο ιδιοκτήτης

Οι καλύτεροι πυκνωτές για π.χ. φέρνουν πάντα και καλύτερο αποτέλεσμα;

Ανάλογα. Αν μιλάμε για έναν κλασικό τρανζιστοράτο ενισχυτή σε τάξη ΑΒ, η απάντηση είναι 95% ναι. Αρκεί να μείνουμε στις ίδιες τιμές, ή μια μικρή αύξηση της χωρητικότητας.
Τώρα αν κάποιος βάλει 2χ100.000 μF σε ένα ενισχυτικό με μετασχηματιστή 200VA και για τα δύο κανάλια, μάλλον ψάχνει μπελάδες.

Θα αγοράζατε ποτέ χεριασμένο Hi-End μηχάνημα;

Ανάλογα την περίπτωση....

Εχετε παραδείγματα πολύ ακριβών συσκευών που να έχουν χεριαστεί και να παίζουν καλύτερα από ότι στην original μορφή τους;
Όταν ένα μηχανάκι κοστίζει 10 χήνες και ο κατασκευαστής βάζει υλικά των 1000 ευρώ, λέτε πως τσιγκουνεύται 200-300 ευρώ παραπάνω για καλύτερα υλικά;

Ω ναί!! Η αποφάσισε, πως και με τα standard υλικά είναι ήδη πάνω από τον ανταγωνισμό σε αυτή τη τιμή, οπότε μπορεί να βάλει τη διαφορά στη τσέπη του.

Τελικά εμείς είμαστε πιο μάγκες όταν αλλάζουμε τα υλικά των μηχανημάτων μας με μικρό έως μέτριο κόστος;

Πολλοί από εδώ μέσα δεν έχουν καταλάβει πως κανένας σοβαρός Diyer δεν θεωρεί τον ευατό του "μάγκα" ή ιδιοφυΐα. Οτι κάνει, ξέρει γιατί το κάνει, και τι θα ακούσει. Με το να κάνεις αλλαγές δεν σημαίνει πως υποβιβάζεις τον σχεδιαστή/μηχανικό της συσκευής. Το κάνεις για να πειραματιστείς, ή, να φέρεις το μηχάνημα στα μέτρα σου.
Οι επιλογές των υλικών δεν είναι πάντα στο χέρι του σχεδιαστή.

Θα το κάνατε στα δικά σας ακριβά μηχανάκια;

Δεν θα το έκανα αν είχα ένα esoteric των 3000-6000 ευρώ. Και ξέρετε, τα ψηφιακά είναι η αδυναμία μου!
Θα το έκανα άνετα όμως σε ενισχυτικό των 10.000 ευρώ στα σημεία που χρειαζόταν, αν χρειαζόταν

Προσοχή μιλάμε για Hi-End κόστους συσκευές.

Πιστεύω να έγινε κατανοητή η άποψή μου.

Στα Hi-End ξέρετε, υπάρχουν κατασκευαστές/σχεδιαστές όπως π.χ η esoteric που έγραψα παραπάνω, και υπάρχουν και οι συναρμολογητές κιτ των 10 ατόμων.

Να κάνω με την ευκαιρία μιά ερώτηση.

Ενας Hi-End κατασκευαστής πουλάει το μηχάνημα 20Κ και ας πούμε ότι έρευνα (λέμε ότι κοστολογείται) και υλικά του στοίχισαν 5Κ.

Αν από τύχη με φθηνά υλικά και ελάχιστη προσπάθεια δηλ ας πούμε 500 Ε, πήρε ένα αποτέλεσμα που σέβεται το όνομα του, θα πρέπει να το βγάλει στα
2Κ,(ίδια αναλογία κέρδους), όταν κανένα από την γκάμα των προιόντων του δεν πλησιάζει αυτό το ποσό ?