Nα το τολμησω ?

Ntinos P

AVClub Fanatic
26 June 2006
22,938
Καλησπερα σε ολους της DIY.
Πρωτο μου ποστ εδω, και ελπιζω να μην ειναι και το τελευταιο. Περναω στο θεμα αμεσως.

Σκεφτομαι να φτιαξω δυο ηχεια βασης.
Το μονο που ξερω να κανω (και ευελπιστω οτι θα το κανω καλα) ειναι το κουτι.
"Κουτι" με την ευρεια εννοια της λεξης....

Θα ηθελα σας παρακαλω να μου πειτε 2-3 πραγματακια, μηπως και με "ωθησετε" να τα φτιαξω.

Ας πουμε οτι τι κουτι θα ειναι κλειστου τυπου, μεγεθους (περιπου) 40 X 22 Χ 36

Εκτος απο την ξυκοκατασκευη, θα χρειαστω, δυο μεγαφωνα, (ενα τουιτερ, ενα ... αλλο...) καποια καλωδια, μπορνες, και αυτο το μυστηριο πραγμα που το λενε crossover. (και ολα οσα ακομη ξεχναω...)

Ισως απο την παραπανω τελευταια μου φραση να καταλαβατε οτι δεν εχω ιδεα....

Ας ρωτησω ομως κατι, για να αρχισει να κυλαει το πραγμα....
Βαση του μεγεθους, ας ξεκινησω απο εκει, τι ειδους / μεγεθους πρεπει να ειναι τα μεγαφωνα ?

(αν πρεπει να ξεκινησω απο αλλου, πειτε μου :grinning-smiley-043 )

Περιμενω με πολυ μεγαλο ενδιαφερον τις αποψεις / ιδεες / καθοδηγησεις σας !!!

Δεν πρέπει να ξεκινήσεις από το μεγεθος των μεγαφώνων και το δεδομένο των δρόμων
Ξεκινα να μας λες για τον ενισχυτή, το χώρο (σε μορφή και τετραγωνικά), τις προτιμήσεις και τα ακούσματα

και φυσικά το κόστος

Σε ότι και αν καταλήξεις πάντως (δώσε παραπάνω στοιχεία) υπάρχουν πολλές ιδέες εδώ μέσα και πολύ βοήθεια οπότε προχώρα το άφοβα.

θα πω μερικές σκέψεις, ασχέτως χώρου και ενισχυτή.
Κατ'αρχάς, υπάρχουν τρείς παραλλαγές όσων αφορά την σχεδίαση και
κατασκευή της καμπίνας, δηλαδή 1ο: κανείς την καμπίνα βαριά και αδρανή,
2ο: κάνεις την καμπίνα ελαφρία και άκαμπτη, 3ο: κάνεις την καμπίνα συνεργό
των μεγαφώνων κουρδίζοντάς την με βάση τα χαρακτηριστικά τους.
Γιά το μέγεθος των μεγαφώνων (κυρίως του woofer), υπολογίζεται με βάση
τον εσωτερικό όγκο (σε λίτρα) της καμπίνας αλλά και της σχεδιασής της.
Η δική σου, με βάση τις εξωτερικές διαστάσεις που αναφέρεις, θα παίζει
(ανάλογα με την σχεδίαση) μεταξύ 13 - 18 λίτρων, άρα θα χρησιμοποιήσεις
woofer από 6'' έως 8'' το μέγιστο (μεγαλύτερο δεν χωράει στην μπάφλα και
δεν έχει και νόημα η χρήση του σε σχεδίαση ηχείου καλής ποιότητας 2
δρόμων)
Το crossover που αναφέρεις, πάει πακέτο με τα μεγάφωνα που θα επιλέξεις
γιά χρήση (ευαισθησία και αντίσταση του κάθε μεγαφώνου), τυπικά θα
χρησιμοποιήσεις 2ης τάξης, με υλικά καλής ποιότητας και αν με λίγη τύχη ή
καλό ψάξιμο, βρείς μονάδες με την ίδια ακριβώς ευαισθησία, θα είναι και πολύ
απλό! Προτίμησε 8Ohm μεγάφωνα.

Αυτά τα λίγα πολύ απλά πραγματάκια, ασφαλώς υπάρχουν πολλά περισσότερα
γιατί η σχεδίαση και κατασκευή καλού ηχείου δεν είναι και τόσο απλή υπόθεση
, αλλά από κάπου πρέπει να ξεκινάει ο καθένας! -bye-

Δεν πρέπει να ξεκινήσεις από το μεγεθος των μεγαφώνων και το δεδομένο των δρόμων
Ξεκινα να μας λες για τον ενισχυτή, το χώρο (σε μορφή και τετραγωνικά), τις προτιμήσεις και τα ακούσματα

και φυσικά το κόστος

Θα συμφωνησω.
Οταν απαντηθουν τα απο πανω τοτε σιγουρα ξερεις σε τι σχεδιαση και σε ποιας φιλοσοφιας ηχειο πηγαινεις.

Τεραστια σημασια πηγη-Ενυσχητης-Χωρος ακι σιγουρα ειδος μουσικης...Για χρονια βασανιζομουνα με το ποσο καλα πρεπει να ναι τα ηχεια μου και ο ΑΣΧΕΤΟΣ ακουγα παντα MP3 128kbps... Ειναι παντως υπεροχο συναισθημα οταν φτιαξεις κατι που σου αρεσει και το χεις φτιαξει εσυ!!!.. α και κατι αλλο..μη κανεις το δικο μου λαθος που σχεδον παντα εκανα του κεφαλιου μου!Και ετσι εχω 2-3 ζευγαρια ηχεια τα οποια παιζουν απλα εξωφρενικα ΧΑΛΙΑ μονο και μονο επειδη νομησα οτι ηξερα!!... α και ξεχασα το σημαντικοτερο!!! Αφου ειναι η πρωτη σου προσπαθεια μη φτιαξεις κατι πανακριβο! Ξερεις ποσο τσουζει αμα δωσεις ενα καρο λεφτα και το αποτελεσμα δε σου αρεσει..

Kατ αρχας σας ευχαριστω ολους.

nbullamatsis, σιγουρα εχει σχεση μεγαλη ο χωρος τα ενισχυτικα κλπ, αλλα αυτη την στιγμη με ενδιαφερει απλα να φτιαξω ενα ηχειο. Το που θα το βαλω και με τι θα το οδηγησω, θα το βρω στην πορεια. Δεν ξεκινω απο "αναγκη" να φτιαξω, κατι, αλλα απλα για την χαρα την δημιουργιας - δεν ξερω αν γινομαι σαφης....

Macmod, αν καταλαβα σωστα, ξεκιναω με την καμπινα (και οτι βγει που λενε) και απο εκει και περα βρισκω τα λοιπα. Τωρα, αν θα βγει βαριά και αδρανή, ή ελαφρία και άκαμπτη, θα το δειξει η ... νεκροψια.
Σε ευχαριστω πολυ

για την χαρά της δημιουργίας μπορείς να φτιάξεις ένα φοστεξ

και να μην μπλέξεις σε πρώτη φάση με κροσόβερ κλπ

και να έχεις και ένα αξιοπρεπή ήχο ...´

απλά δεν θα είναι κλειστό το κουτί ...

Kατ αρχας σας ευχαριστω ολους.

Δεν ξεκινω απο "αναγκη" να φτιαξω, κατι, αλλα απλα για την χαρα την δημιουργιας - δεν ξερω αν γινομαι σαφης....

Μου απάντησες σε μία βασική ερωτηση
wellcome:drummer:

Υ.Γ. και ελεγα που ειναι οι fostexakides:flipout::flipout::flipout:

η απλα βρες ενα φθηνο ετοιμο-δοκιμασμενο project και εισαι αρχοντας! εγω για πρωτο σοβαρο project εκανα αυτο : http://sites.google.com/site/undefinition/diy-overnightsensations Φθηνο και με πολυ καλο ηχο.. Το κακο ειναι οτι δε βρηκα τα μεγαφωνα εδω ελλαδα και τα παραγκειλα online απο Ολλανδια.. Καλη αρχη φιλε!

1) ΝΑ ΤΟ ΤΟΛΜΗΣΕΙΣ

2) επειδή το crossover εμπεριέχει τον μεγαλύτερο βαθμό δυσκολίας αλλά και όλη την μαγεία (γιατι σου επιτρεπει στην πορεία να αλλάζεις τον ηχητικό χαρακτήρα σχεδόν όπως γουστάρεις) ο καλύτερος τρόπος για να ξεκινήσεις, να μην απογοητευτείς και να εξασφαλίσεις ενα πολύ καλό αποτέλεσμα είναι να υλοποιήσεις ένα έτοιμο σχέδιο. Αυτό θα σου δωσει την ευκαιρία να το μελετήσεις με την ησυχία σου κ να ανακαλύπτεις σιγα σιγα τα μυστικά (ορεξη για ψαξιμο να υπάρχει) χωρίς να παιρνεις και το ρισκο ενος μετριου αποτελέσματος.

Ριξε μια ματιά, πχ:

http://www.troelsgravesen.dk/Diy_Loudspeaker_Projects.htm

http://www.zaphaudio.com/

http://www.humblehomemadehifi.com/

Αν δεν εχεις στόχο, ή πραγματική ανάγκη να καλύψεις, νομίζω η επιλογή σου να φτιαξεις μικρό ηχείο είναι σοφή, το μικρό ηχείο το βολεύεις πιο ευκολα.

Πριν ξεκινήσεις την κατασκευή του κουτιου υπάρχουν μερικά απλά σημεία κλειδιά που πρέπει να προσέξεις που εκ των υστέρων είναι δύσκολο να τα διορθώσεις, αποφάσισε πως θα συνεχίσεις κι εδώ είμαστε.

Last edited:
1) ΝΑ ΤΟ ΤΟΛΜΗΣΕΙΣ

2) επειδή το crossover εμπεριέχει τον μεγαλύτερο βαθμό δυσκολίας αλλά και όλη την μαγεία (γιατι σου επιτρεπει στην πορεία να αλλάζεις τον ηχητικό χαρακτήρα σχεδόν όπως γουστάρεις) ο καλύτερος τρόπος για να ξεκινήσεις, να μην απογοητευτείς και να εξασφαλίσεις ενα πολύ καλό αποτέλεσμα είναι να υλοποιήσεις ένα έτοιμο σχέδιο. Αυτό θα σου δωσει την ευκαιρία να το μελετήσεις με την ησυχία σου κ να ανακαλύπτεις σιγα σιγα τα μυστικά (ορεξη για ψαξιμο να υπάρχει) χωρίς να παιρνεις και το ρισκο ενος μετριου αποτελέσματος.

Ριξε μια ματιά, πχ:

http://www.troelsgravesen.dk/Diy_Loudspeaker_Projects.htm

http://www.zaphaudio.com/

http://www.humblehomemadehifi.com/

Αν δεν εχεις στόχο, ή πραγματική ανάγκη να καλύψεις, νομίζω η επιλογή σου να φτιαξεις μικρό ηχείο είναι σοφή, το μικρό ηχείο το βολεύεις πιο ευκολα.

Πριν ξεκινήσεις την κατασκευή του κουτιου υπάρχουν μερικά απλά σημεία κλειδιά που πρέπει να προσέξεις που εκ των υστέρων είναι δύσκολο να τα διορθώσεις, αποφάσισε πως θα συνεχίσεις κι εδώ είμαστε.

Ευχαριστω πολυ για τα λινκ. Θα χρειαστει διαβασμα...

Δεν θελω να φτιαξω ενα ετοιμο σχεδιο, τουλαχιστον οσο αφορα την καμπινα. Θα προσπαθησω για κατι περιπλοκο, εχω την αναγκη αυτην την περιοδο να βασανιστω...

Ας βγει το κουτι, και συνεχιζουμε.
Θα σας κρατω πληρως ενημερους.

-bye-

Περιπλοκο εννοω οχι ενα απλα ενα ορθογωνιο παραλληλεπιπεδο, αλλα με καποιες κυρτες επιφανειες, και οχι με μεγαλες επιθανειες μονοκοματου ξυλου.

Λιγο υπομονη να βρω τον χρονω να αρχισω και θα δειτε τι εννοω

κατι τετοιο ?

PE_cabs_03.jpg

btw έχε στο μυαλό σου την παρακάτω φωτό για όταν έρθει η ωρα

τα μεγάφωνα πρεπει να μπουνε σε πατουρες ώστε να ερθουν απολυτα πρόσωπο (ειδικά το tweeter), οι ακμές της μπάφλας να ειναι ρουταρισμένες, και οι αποστάσεις tweeter-ανω ακμή & tweeter-πλαινές ακμές να είναι άνισες

TOK_intro.jpg

Οχι.
Αυτο που θα μπορω να σας πω αυτην την στιγμη (εχω το βασικο concept, και οχι ολοκληρωμενο το σχεδιο), ειναι οτι υπολογιζω οτι για 2 ηχεια 40Χ23Χ36, θα χρειαστω περιπου 3,5 τετραγωνικα mdf παχους 20mm ....