NAD 355 BEE + WHARFEDALE 9.6

Λοιπόν. Τελικά μετά από λίγο ψάξιμο και σκέψη, θα δηλώσω ότι έχετε δίκιο. Ο τελικός ενισχυτής είναι που παίζει τον μεγαλύτερο ρόλο στον ήχο.

Kαλή χρονιά σε όλους. -bye-

Παρόλ' αυτά, συνεχίζω να διαφωνώ με όλα τα υπόλοιπα, όπως το ότι η φυσικότητα είναι υποκειμενική. Αν ακούς Νταλάρα και νομίζεις ότι είναι Ρουβάς...

Μην ξεχνιόμαστε...:flipout:

Νομίζω ότι ο Busoni έβαλε τα πράγματα στη θέση τους πριν από αρκετά posts και μάλιστα με πολύ απλό τρόπο.
Οτιδήποτε δεν είναι μετρήσιμο, είναι υποκειμενικό.
Πχ Αν σου πει κάποιος ότι ο Busoni είναι ψηλός, τι θα καταλάβεις? Απολύτως τίποτα. Αν σου πει όμως ότι είναι 1,90μ, αυτό και τον περιγράφει πλήρως και δεν σηκώνει και κουβέντα.
Το ίδιο ισχύει και για τις περιγραφές των συστημάτων. Αν οι "όροι" περιγραφής ήταν αντικειμενικοί, θα ήταν φυσικά μεγέθη που θα περιγράφονταν μαθηματικά.
Επίσης θα είχαμε μόνο έναν τύπο και μια αλυσίδα αναπαραγωγής από μια μόνο εταιρεία.

Όσο για το αρχικό ερώτημα του φίλου, ομοιδεάτη "γάβρου", θα συμφωνούσα σε μια λύση ΕΡ1500 που κι αν δεν σου κάνει τελικά, δεν έχεις τινάξει την τσέπη σου στον αέρα ειδικά αν διαλέξεις κάποιον από τους "πειραγμένους" που υπάρχουν στις αγγελίες. Το θεωρώ απίθανο να σε απογοητεύσει.

Δεν έχω κανένα πρόβλημα με την συγκεκριμένη άποψη παιδιά. Αν ο Νταλάρας ακούγετε Ρουβάς και ακούγοντάς το κάποιος αυτό θεωρεί ότι ο συγκεκριμένος ήχος έχει φυσικές χρειές τότε δεν έχω κανένα πρόβλημα. Αν ηχογραφήσω την φωνή μου την βάλω να ακουστεί σε ένα σύστημα και ακούγομαι σαν την αδερφή μου και κάποιος αυτό το θεωρεί φυσικό, τότε δεν έχω κανένα πρόβλημα. Το θεμα όμως είναι ότι αυτός που θα το θεωρήσει αυτό είναι ημίκουφος ή δεν μπορεί να ξεχωρίσει μεταξύ 2 διαφορετικών ήχων. Αλλά ο ημίκουφος και αυτός που δεν έχει αυτί για να ξεχωρίσει, αποτελεί πολύ μικρό ποσοστό των ενσυνήδητων αγοραστών του Hi-Fi, αυτών που έχουν σαν χόμπυ τους δηλαδή το Hi-Fi.

Για την κατηγορία των ανθρώπων που δεν ενδιαφέρονται για τον ήχο, υπάρχουν τα συστήματα combo όλα σε ένα με 100 Ευρώ και ποιό ακριβά ανάλογα με το πορτοφόλι που διατήθεται.

Αυτό που έχετε μπερδέψει, είναι ότι τα πάντα σε έναν συγκεκριμένο χώρο είναι υποκειμενικά και αντικειμενικά είναι μόνο αυτά που αποδέχονται οι περισσότεροι άνθρωποι του συγκεκριμένου χώρου ως αντικειμενικά. Αυτό μπορεί να είναι κάτι μετρήσημο όπως λέτε, με συγκεκριμένο τρόπο μέτρησης όμως ή κάτι του στιλ όπως το ποιό σύστημα θα αναπαράξει Νταλάρα και θα ακούγετε Νταλάρας και όχι Ρουβάς ή Δούκισα.

Πολλά από τα μετρήσημα μεγέθη λοιπόν θεωρούνται υποκειμενικά όσον αφορά την ηχιτική απόδοση ενός συστήματος, από το μεγαλύτερο ποσοστό των ενσυνήδιτων αγοραστών του Hi-Fi , παρ' όλο που μπορεί να είναι όντως αντικειμενικά. Διότι με βάση την ηχιτική απόδοση επιλέγουν οι περισσότεροι που έχουν το συγκεκριμένο χόμπυ.

Το σύστημα του κατασκευαστή που έχει ποιό φυσικό ήχο, ποιό καθαρό, ποιό λεπτομερή, αναπαράγει την μουσική σκηνή καλύτερα κτλ κτλ κτλ.... είναι και ποιό ακριβό και γι' αυτό και βγαίνει αντίστοιχα καλό στα review των περιοδικών ανά τον κόσμο, με μικρές αποκλίσεις. Με βάση τα μεγέθη που δεν μετριούνται, τα "υποκειμενικά" όπως λέτε. Σε αυτά τα "υποκειμενικά" μεγέθη λοιπόν στηρίζονται οι κατασκευαστές για να φτιάξουν και να πουλήσουν ένα μηχάνιμα και κυρίως στην "υποκειμενική" άποψη των υποψήφιων αγοραστών για να το αγοράσουν και να το πληρώσουν. Μόνο που αυτά τα μη μετρήσημα μεγέθη επιδή τα αποδέχεται το μεγαλύτερο ποσοστό των ανθρώπων που έχουν σαν χόμπυ τους το Hi-Fi ή το Hi-End είναι αντικειμενικά και όχι υποκειμενικά. Διότι πολλά από τα μετρήσημα μεγέθη δεν μπορουν να πουν τίποτα για την ηχιτική ποιότητα ένός συστήματος, που αυτός είναι και ο στόχος, στους περισσότερους τουλάχιστον. Η ηχιτική ποιότητα.

Αυτή είναι για 'μένα η ουσία.

Προσωπικά δεν συμφωνώ με την άποψή σας ότι οι "φυσικές χρειές" είναι κάτι υποκειμενικό για τον άνθρωπο που έχει σαν χόμπυ του το Hi-Fi. Αν δεν σας έπεισα με την επιχειριματολογία μου, κρατάτε την άποψή σας κι εγω την δική μου και συμφωνούμε ότι διαφωνούμε.

Καλή χρονιά εύχομαι με υγεία και ότι καλύτερο για τον καθ' ένα -bye-

Με αυτά όλα, θέλω να πω ότι το υποκειμενικό γίνεται αντικειμενικό, όταν συγκλίνουν οι περισσότερες απόψεις. Kαι αυτό, γίνεται στο Hi-Fi.-bye-

Με αυτά όλα, θέλω να πω ότι το υποκειμενικό γίνεται αντικειμενικό, όταν συγκλίνουν οι περισσότερες απόψεις.

Σε καμμια περιπτωση!! Αλλιως, αφου 8 στους 10 ακουν τον "θεο" Καρρα,Μελλα,Ρεμμο,Ζηνα και γω δεν ξερω ποιον αλλο, θα πρεπει να δεχθουμε ως αντικειμενικη την θεικη τους υποσταση στο μουσικο στερεωμα!! Η αντιθετα, οταν οι περισσοτεροι λενε "σιγα, εσυ ειναι ο εξυπνος που γνωριζεις απο μουσικη με αυτες τις βλακειες που ακους" θα πρεπει να καψω την συλλογη μου αφου "αντικειμενικα" ειναι σκουπιδια...

Ge0rge επιμένεις σε κάτι που δεν πολυσηκώνει επιμονή

ΚΑΝΕΝΑ σύστημα δεν κάνει τον νταλάρα να ακούγεται σαν ρουβάς ή την αλεξίου σαν μαντόνα

οι διαφορές είναι πολύ μικρές και ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ δεν θα μπορέσεις να πείσεις κάποιον ότι το Α σύστημα είναι πιο "φυσικό" από το Β (ούτε κι αυτός για το αντίθετο)

γι' αυτό και τέτοια θέματα (όπως η φυσικότητα της χροιάς) είναι εξ' ορισμού ΥΠΟΚΕΙΜΕΝΙΚΑ

σε αντίθεση με τα ΜΕΤΡΗΣΙΜΑ μεγέθη όπου δεν χωράει ΚΑΜΙΑ αμφισβήτηση

μέτρηση της "φυσικότητας" ή "αναλυτικότητας" ΔΕΝ ΝΟΕΙΤΑΙ

φαντάζεσαι να έλθει κάποιος και να σου πει "ακούω μια μουσική σκηνή βάθους 3.2 μέτρων και πλάτους 7.4 μέτρων... και ο μπασίστας βρίσκεται 1.3 μέτρα πιο μέσα από το αριστερό άκρο και 1 μέτρο πίσω από τον τραγουδιστή"

θα βάλεις τα γέλια και καλά θα κάνεις

Ge0rge επιμένεις σε κάτι που δεν πολυσηκώνει επιμονή

ΚΑΝΕΝΑ σύστημα δεν κάνει τον νταλάρα να ακούγεται σαν ρουβάς ή την αλεξίου σαν μαντόνα

οι διαφορές είναι πολύ μικρές και ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ δεν θα μπορέσεις να πείσεις κάποιον ότι το Α σύστημα είναι πιο "φυσικό" από το Β (ούτε κι αυτός για το αντίθετο)

γι' αυτό και τέτοια θέματα (όπως η φυσικότητα της χροιάς) είναι εξ' ορισμού ΥΠΟΚΕΙΜΕΝΙΚΑ

σε αντίθεση με τα ΜΕΤΡΗΣΙΜΑ μεγέθη όπου δεν χωράει ΚΑΜΙΑ αμφισβήτηση

μέτρηση της "φυσικότητας" ή "αναλυτικότητας" ΔΕΝ ΝΟΕΙΤΑΙ

φαντάζεσαι να έλθει κάποιος και να σου πει "ακούω μια μουσική σκηνή βάθους 3.2 μέτρων και πλάτους 7.4 μέτρων... και ο μπασίστας βρίσκεται 1.3 μέτρα πιο μέσα από το αριστερό άκρο και 1 μέτρο πίσω από τον τραγουδιστή"

θα βάλεις τα γέλια και καλά θα κάνεις

Αν διαβάσεις ποιό προσεκτικά αυτά που γράφω θα καταλάβεις τι ακριβώς λέω. Δεν είπα ότι η φυσικότητα μετριέται ούτε ότι μετριέται η ανάλυση ούτε η σκηνή. Είπα ότι ακούγονται και ότι κάποιος που το χόμπυ του είναι το hi-fi συνήθως μπορεί να διακρίνει και να ξεχωρίσει. Με βάση αυτό λοιπόν κρίνονται τα συστήματα στα περιοδικά ανά τον κόσμο και οι αποκλίσεις που βγάζουν για την ηχιτική ποιότητα των διαφόρων ενισχυτών είναι μικρές.

Αντίθετα, έναν ήχο δεν μπορείς να τον κρίνεις από τα τεχνικά χαρακτηριστικά που δημοσιεύουν και γι´αυτό τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά είναι υποκειμενικά ως προς την κρίση της ποιότητας του ήχου.

Σε καμμια περιπτωση!! Αλλιως, αφου 8 στους 10 ακουν τον "θεο" Καρρα,Μελλα,Ρεμμο,Ζηνα και γω δεν ξερω ποιον αλλο, θα πρεπει να δεχθουμε ως αντικειμενικη την θεικη τους υποσταση στο μουσικο στερεωμα!! Η αντιθετα, οταν οι περισσοτεροι λενε "σιγα, εσυ ειναι ο εξυπνος που γνωριζεις απο μουσικη με αυτες τις βλακειες που ακους" θα πρεπει να καψω την συλλογη μου αφου "αντικειμενικα" ειναι σκουπιδια...

Η πράγματικότητα τους είναι αντικειμενική μέσα στον κόσμο τους.

Αν πας να μιλήσεις για ανάλυση, φυσικότητα και καλό ήχο σε κάποιον που δεν μπορεί να ξεχωρίσει τον ήχο μεταξύ ενος φορητού ραδιοφώνου 50 Ευρώ και ενος συστήματος 1000 Ευρώ, θα σου πει ότι είσαι τρελός που πετάς τα λεφτά σου, αντι να πας ένα βράδυ και να τα σπάσεις στον θεό Καρρά με 2-3 σουπερ γκομενάκια. Ποιός έχει δίκιο, αυτός ή εσυ.

Αυτό είπα. Δεν υπάρχει τίποτα αντικειμενικό. Είναι όλα υποκειμενικά και αντικειμενικό είναι κάτι το οποίο αποδέχετε η πλειοψηφία μέσα σε εναν συγκεκριμένο χώρο-τομέα.

Last edited:
Λοιπόν παίδες, επειδή η κατηγορία λέγεται "audio" και όχι "φιλοσοφία", επειδή τα μηχανάκια είναι πλήρως προβλέψιμα οταν σχεδιάζονται(και σε αυτό επιτρέψτε μου να έχω μια γνωμη παραπάνω λόγω αντικειμένου) και επειδή σέβομαι όσους διαβάζουν και, στο βαθμό που μπορω, δεν θέλω να διαβάζουν αμπελοφιλοσοφία, παρακαλώ να λήξουμε το θέμα. Το τι είναι υποκειμενικό και τι αντικειμενικό όσοι θέλουν να το καταλάβουν, το κατάλαβαν.

Μακραν το πιο διασκεδαστικο thread του τελευταιου μηνα.:flipout:

Και τωρα συγχωρεστε με,θα ακουσω τον Otis απο ηχεια των 5ε ασχετα αν θα ακουγεται σαν τον Ρεμο.:flipout:

Καλο Νεο Χρονο-bye-

Last edited:
Άιντε.... ας το πάρει το ποτάμι. Πάντως κρίμα. Είχαμε τόσα να πούμε ακόμα :flipout:

A! Να διαβάσετε τον "Κόσμο της Σοφίας" και το "Πίσω από τον Σκοτεινό Καθρέφτη" του Jostein Gaarder. Και μετά ελάτε να μιλήσουμε :violent-smiley-030: για το τι είναι αντικειμενικό και τι υποκειμενικό, σε άλλη κατηγορία όμως :flipout: