NAD C372 προενισχυτής

simanthr

New member
8 November 2012
7
Επαρχία
Παιδιά καλησπέρα και καλώς σας βρήκα..
Απόκτησα προ μηνός πικαπ project rpm 5.1 και ψάχνω για προενισχυτή, καθώς ο ενισχυτής μου είναι ο NAD C372 που δεν έχει phono, με ηχεία QUAD 22L. To budget 300-350euro (αν γίνεται δουλειά και με λιγότερα καμία αντίρρηση) και δεν κατέχω και πολύ τεχνογνωσία :hmmmm: . Ακούω rock, από Cash, L. Reed έως Editor, Metallica και πολλά άλλα..:music-smiley-006:
Ευχαριστώ εκ των προτέρων..

Re: NAD C372 ΠΡΟΕΝΙΣΧΥΤΗΣ

σε παρομοια φαση ειμουν και εγω πριν λιγο καιρο.ειχα πικαπ και εψαχνα phono και κεφαλες. ετσι εμπειρικα να σου πω οτι μεσα στο συνολικο μπατζετ καλο ειναι να υπολογισεις 2 ζευγαρια καλωδιων και την συσκευη phono.

ενα ακομη θεμα ειναι ο συνδυασμος της κεφαλης στο πικαπ που ηδη εχεις με το phono που θα παρεις. καμια φορα μπορει να πεσεις στην περιπτωση που το phono δεν θα μπορει να υποστηριξει την κεφαλη σου.

ενας πιο ειδικος μπορει να σου πει με βαση τα χαρακτηριστικα της κεφαλης και τα χαρακτηριστικα του phono αν εισαι οκ.

πάρε της project το phono II, έχει επιλογή mm/mc, usb για σύνδεση με υπολογιστή για να ηχογραφήσεις τα βινύλια σου, και είναι από τις πιο value for money προτάσεις, το είχα και εγω στο 5.1 με mc βελόνα. Κατά καιρούς βγαίνουν και στις αγγελίες και σε τιμές πολύ χαμηλές. Ξεκίνα με αυτό, παίξε κανά χρόνο και μετά πας σε κάτι πιο ακριβό αν σιγουρευτείς ότι ακούς τη διαφορά του πιο ακριβού.

Παιδιά ευχαριστώ πολύ για τις προσεγγίσεις σας, να συμπληρώσω πως η κεφαλή είναι 2M RED της Ortofon και ότι προς το παρόν χρησιμοποιώ δανεικό phono rotel RQ 970BX με καλώδιο Hamdall της Nordost (δικό μου). Η αλήθεια είναι πως δε με ικανοποιεί αυτό που ακούω σε σημείο που αναρωτιέμαι μήπως να βγω προς άγραν ολοκληρωμένου ενισχυτή. Κάθε άποψη δεκτή..

Παιδιά ευχαριστώ πολύ για τις προσεγγίσεις σας, να συμπληρώσω πως η κεφαλή είναι 2M RED της Ortofon και ότι προς το παρόν χρησιμοποιώ δανεικό phono rotel RQ 970BX με καλώδιο Hamdall της Nordost (δικό μου). Η αλήθεια είναι πως δε με ικανοποιεί αυτό που ακούω σε σημείο που αναρωτιέμαι μήπως να βγω προς άγραν ολοκληρωμένου ενισχυτή. Κάθε άποψη δεκτή..

Το rotel RQ 970BX είναι στεγνό ειδικά με ΜΜ κεφαλές. Γινεται καλύτερο με ΜC, αλλά μην περιμένεις και θεαματική βελτίωση. Ούτε και η Ortofon 2M RED φημιζεται για τον "γεμάτο" ήχο της.

To rotel είναι δανεικό, γιαυτό ψάχνω για phono. Απλά δεν ξέρω πως να κινηθώ. Δλδ να πάρω ένα phono της τάξης των 100-150 euro και να δω αργότερα αν αντιλαμβάνομαι τη διαφορά με κάτι καλύτερο, να πάρω εξαρχής ένα καλύτερο phono ώστε να μπορώ να το συνδυάσω αργότερα και με πιο καλό ενισχυτή ή να πέσω απευθείας στα βαθιά και να ψάξω για ολοκληρωμένο ή προτελικό και τελικό με budget μέχρι 2000?

Κοίτα πάρε ένα εισαγωγικό phono σαν το phonobox S της pro-ject, κι αργότερα αν αλλάξεις κεφαλή τότε βλέπεις αν θα σε καλύψει το phono. Καλύτερα εξωτερικό για να έχεις μεγαλύτερη ευελιξία στην επιλογή ενισχυτών, αφού οι περισσότεροι δεν εχουν ενσωματωμένο phono.

Τα δύο phono που αναφέρεις δεν ξέρω αν είναι καλύτερα από αυτό που σου πρότεινα ώστε να αξίζει να πληρώσεις τη διαφορά τιμής. Δε ξέρω αν το το λαμπάτο buffer (project tube box ii) θα ταιριάξει με τον NAD που έχεις. Μόνο με δοκιμή στο σύστημά σου θα το δεις. Τα clearaudio κατά τη γνώμη μου είναι ακριβά γι' αυτό που προσφέρουν. Η project είναι πιο τίμια εταιρεία. Πρώτα θα πας σε καλύτερη κεφαλή και μετά σε phono.
Εγώ στη θέση σου θα έπαιρνα το phono box S και θα έπαιζα με ΜΜ κεφαλές. Θα έπαιρνα το phono box RS αν πήγαινα σε MC κεφαλή.

Απάντηση: NAD C372 ΠΡΟΕΝΙΣΧΥΤΗΣ

Πρώτα καλό phono και μετά καλή κεφαλή!!
Αν πάρεις phono υποδεέστερο της κεφαλής απλά η κεφαλή δεν θ´αναδεικνύεται και θα μπεις σε μπελάδες

Re: Απάντηση: NAD C372 ΠΡΟΕΝΙΣΧΥΤΗΣ

Παιδιά συμφωνώ με τη λογική σας.. δλδ phono, μετά κεφαλή και στο τέλος ενισχυτή (συμπληρώνω εγώ..). Αλλά το κάθε βήμα γίνεται με την προοπτική της επόμενης αναβάθμισης, άρα το phono θα πρέπει να καλύπτει και την επόμενη κεφαλή. Γι'αυτό ζητάω τη γνώμη σας και περιμένω προτάσεις που να συνδυάζουν phono και κεφαλή.
Τhanx..!

Παιδιά συμφωνώ με τη λογική σας.. δλδ phono, μετά κεφαλή και στο τέλος ενισχυτή (συμπληρώνω εγώ..). Αλλά το κάθε βήμα γίνεται με την προοπτική της επόμενης αναβάθμισης, άρα το phono θα πρέπει να καλύπτει και την επόμενη κεφαλή. Γι'αυτό ζητάω τη γνώμη σας και περιμένω προτάσεις που να συνδυάζουν phono και κεφαλή.
Τhanx..!

Δε μας λές πόσα μπορείς να ξοδέψεις και για τα δύο κι αν οι δίσκοι που έχεις δικαιολογούν μια τέτοια επένδυση.

Με βάση την αξία του πικάπ θεωρώ (αυθαίρετα) πως μέχρι 500e και για τα δύο είναι οκ. Όσον αφορά τους δίσκους είμαστε στους 200 και βλέπουμε..

Με βάση την αξία του πικάπ θεωρώ (αυθαίρετα) πως μέχρι 500e και για τα δύο είναι οκ. Όσον αφορά τους δίσκους είμαστε στους 200 και βλέπουμε..

Τότε παραμένει η πρότασή μου για το phonobox S της pro-ject και για κεφαλή την ortofon 2m bronze που μπορεί να αναβαθμιστεί στο μέλλον με τη βελόνα της 2M black ή την MC3 turbo που είναι υψηλοέξοδη ΜC.
Αυτά από μένα. Πιστεύω ότι και κάποια άλλη πρόταση θα υπάρχει.

επειδη λες οτι ο ηχος δεν σε ικανοποιεί θα πρέπει πριν δωσεις τα λεφτα σου για να αγορασεις κατι να τσεκαρεις που υπαρχει το προβλημα. μην βιαζεσαι να κανεις την κινηση σου.

το πικαπ που εχεις σιγουρα σε καλυπτει και δεν αποτελει προβλημα στην αλυσιδα. εγω στην θέση σου θα έκανα τα εξής. θα έπαιρνα εναν δίσκο καινουργιο καλης ηχογραφησης θα τον εβαζα να παιξει. αν εχεις cd player βαλε τον ίδιο δισκο και ακουσε τον απο τα ηχεία να δεις αν ο ηχος ειναι αισθητα καλύτερος. αν παραμένει το πρόβλημα τοτε ίσως να φταίνε τα ηχεία που έχεις ή ο ολοκληρωμένος ενισχυτής σου. αν ακουγεται απο το cd player καλυτερα τότε προφανώς το πρόβλημα εστιάζεται στο phono και στην κεφαλή που έχεις.

πρέπει να δεις τι φταιει και ο ήχος βγαίνει χάλια αλλιως μπορεί να αλλαξεις κατι και να μην έχεις αποτέλεσμα.

quevedo σε ευχαριστώ πολύ, είσαι λογικός και σαφής (πολύ καλός ο χαρακτηρισμός "στεγνός" για το rotel). Λέω να επισκεφτώ τον orpheus για καμιά δοκιμή.
leo τα λαμπάτα phono box δεν ξέρω αν ταιριάζουν με τον ενισχυτή και τα ηχεία μου, ίσως στο μέλλον δοκιμάσω λάμπα αλλά με άλλο σύστημα.
Nikolai την έχω κάνει τη σύγκριση με cd και ο ήχος του πικάπ είναι πιο γλυκός και πιο κοντά σε αυτό που ψάχνω, αλλά δε με γεμίζει. Σίγουρα παίζει ρόλο και η χωροταξία που δεν είναι και η καλύτερη, αλλά επειδή θα μετακομίσω σε 1-2 μήνες δεν έχει νόημα να ανακατεύω το δωμάτιο τώρα. Ξεκίνησα να ψάχνω για phono γιατί το rotel είναι δανεικό και θα το επιστρέψω. Παρεπιπτόντως, τα καλώδια εισόδου και εξόδου στο phono πρέπει να είναι ίδια?

Ακόμα έχω ένα Rotel RQ-970 phono το οποίο χρησιμοποιώ σαν εφεδρικό. Η στάθμη εξόδου του δεν έιναι ιδιαίτερα υψηλή με αποτέλεσμα να πρέπει να ανεβάζω το volume του ενισχυτή παραπάνω για να αποδώσει αυτός στις ίδιες στάθμες. Το είχα με dual-505-4 και ortofon ΜC 15 super MKII. Καλό θα είναι να δοκιμάσεις στο σύστημά σου τα phono πριν αποφασίσεις.
Τα καλώδια από το πικάπ προς το phono πρέπει να είναι θωρακισμένα και να υπάρχει και καλώδιο για τη γείωση. Απέφυγε το μεγάλο μήκος (το πολύ μέχρι 1 μέτρο) λόγω χωρητικότητας καλωδίου ειδικά αν παίζεις με ΜΜ κεφαλές. Από το phono προς τον ενισχυτή βάζεις το interconnect της αρεσκείας σου.

ειναι γεγονος οτι την αγορα phono δεν την γλυτωνεις αλλα δεν ξερω αν η αλλαγη αυτη θα βγαλει τον ηχο που αναμενεις γιατι το τελικο αποτελεσμα ειναι εξαρτηση πολλων παραγοντων.

απλως το phono που θα αγορασεις καλό ειναι να υπαστηριζει μια γκάμα κεφαλών που κυκλοφορούν στο εμπόριο ώστε σε μελλοντικη αναβάθμιση να εισαι οκ. προσωπικα το phono που έχω της musical fidelity v-lps ii δεν κοστιζει πανω απο 150 ευρω και μπορει να υποστηριξει mc κεφαλες και η γνωμη μου ειναι να ξεκινησεις απο ενα τετοιο μπατζετ και να μην δωσεις τζαμπα λεφτα ας πουμε 300 ευρω για ενα phono. βεβαια υπαρχει περιπτωση να εχεις κατασταλλάξει σε μια συγκεκριμενη κεφαλη που πιστευεις οτι ειναι μαματη οποτε σε αυτη την περιπτωση την αγοραζεις και βλέπεις αν το phono που έχεις στο μυαλό σου μπορεί να την υποστηρίξει.

πάντως μια καλή κεφαλή παιζει σημαντικο ρόλο στο τελικό αποτέλεσμα ενώ το phono απλώς υποστηρίζει σωστά.