Nagaoka JT555

Εντάξη, είναι καλή, αλλά μην την συγκρίνουμε με άλλες σύγχρoνες, των 500 ευρώ.
Μάλον δεν έχετε ακούσει την Grado Sonata.

Μιας και το έφερε η κουβέντα, η Empire 888Τ τι λέει;
Έχει κανείς εμπειρία;
Acutex απο που;

Last edited:
Εμένα δεν με νοιάζει πόσο κάνει... (εγώ την πήρα πιο ακριβά και όχι από τον Ιταλό)... είναι μια πολύ καλή κεφαλή, ακόμα και συγκρινόμνεη με την δική μου "καλή" κεφαλή (Benz Micro Wood L2), την Grado Sonata δεν την έχω ακούσει... ούτε την 888Τ...

Έχω όμως στα χέρια μου μια Acutex Μ312str III... δεν την έχω βάλει επάνω σε κανένα από τα πικάπ μου ακόμα, ψάχνω να βρω βραχίωνα χαμηλής μάζας σε οικονομική τιμή... αν δεν βρώ σύντομα θα την μοντάρω επάνω στον Akito... και βλέπυμε.

Αυτός ο Ιταλός έχει μερικά κομμάτια ακόμα... προτείνω την 415 είναι απότι διαβάζω καλύτερη λίγο από 312.

http://www.ebay.co.uk/sch/ebusiness..._trksid=p3984.m1497.l2649&_trksid=p4340.l2562

Re: Απάντηση: Nagaoka JT555

Εντάξη, είναι καλή, αλλά μην την συγκρίνουμε με άλλες σύγχρoνες, των 500 ευρώ.
Μάλον δεν έχετε ακούσει την Grado Sonata.

Οι διαφορες στις οποιες μαλλον αναφερεσαι σε συγκριση με την grado(την οποια παρεμπιπτοντως ακουσα),εχουν να κανουν με τις συνηθεις διαφορες που παντοτε υπαρχουν μεταξυ διαφορετικων κεφαλων.....

Αυτο που λεω για την 555 ειναι οτι κατω απο προσεγμενες συνθηκες(οπως πρεπει να κανουμε με ολες τις κεφαλες) εχει resolution,tracking,low distortion οπως μια κατα πολυ πιο ακριβη κεφαλη.

Η χωρητικοτητα του phono δεν ειναι το μονο που θα κοιταξεις.Ειναι και το ματσαρισμα των χαρακτηριστικων της με τον καταλληλο βραχιωνα(μαζα κλπ.....) οπως επισης και το input impedance and inductance του phono preamp.

Οταν γινουν αυτα τοτε ναι εχουμε πληρη αποψη για οποια δηποτε κεφαλη.Αν οχι,δεν θα ξερουμε ποτε πως πραγματικα ακουγεται.Ειναι γεγονος οτι τα πλειστα phono δεν εχουν ρυθμισεις για input impedance or inductance για ΜΜ κεφαλες.Δεν με εκπληττει συνεπως,να μην μας αρεσει στο συστημα μας ακομη και μια αψογη κεφαλη αν δεν την ακουσουμε κατω απο ιδανικες συνθηκες.

Αν οι συνθηκες κατω απο τις οποιες την ακουμε δεν ειναι σωστες,δεν φταιει η κεφαλη,ειτε ΜΜ ειτε MC.....

Οι διαφορες σε "χαρακτηρα" δεν θα εκλειψουν ποτε,οπως και η προτιμηση μας σε διφορετικους ηχους.

Last edited:
Όπως ανέφερα και στην προηγούμενη σελίδα, στο δεύτερο σύστημα μου ακούγεται καλύτερα.
Προφανώς το ματσάρισμα είναι πιο καλό εκεί.
Όσον αφορά τον βραχίωνα, τελικά ταιριάζει με τον RB300;
ΌΣον αφορά τις χωρητικότητες και τις αντιστάσεις εισόδου τώρα που έχω ολοκλήρώσει την ιδιοκατασκευή phono θα το παλέψω.
Υπάρχουν προτάσεις σχετικά;
Αν θέλω να αυξήσω τα μπάσα ας πουμε τι θα αλλάξω (αντίσταση ή χωρητικότητα) και πως (αύξηση ή μειωση) ;
Ναι θέλω να το παλέψω και δεν με νοίάζει η τιμή της κεφαλής που είναι φτηνή.
Σίγουρα, πάνω από όλα είναι θέμα γούστου και ο ήχος που αρέσει στον κάθε ένα μας.
Αλλά να το παιδέψουμε και λίγο πριν καταλήξουμε...

Last edited:
Re: Απάντηση: Nagaoka JT555

Όπως ανέφερα και στην προηγούμενη σελίδα, στο δεύτερο σύστημα μου ακούγεται καλύτερα.
Προφανώς το ματσάρισμα είναι πιο καλό εκεί.
Όσον αφορά τον βραχίωνα, τελικά ταιριάζει με τον RB300;
ΌΣον αφορά τις χωρητικότητες και τις αντιστάσεις εισόδου τώρα που έχω ολοκλήρώσει την ιδιοκατασκευή phono θα το παλέψω.
Υπάρχουν προτάσεις σχετικά;
Αν θέλω να αυξήσω τα μπάσα ας πουμε τι θα αλλάξω (αντίσταση ή χωρητικότητα) και πως (αύξηση ή μειωση) ;
Ναι θέλω να το παλέψω και δεν με νοίάζει η τιμή της κεφαλής που είναι φτηνή.
Σίγουρα, πάνω από όλα είναι θέμα γούστου και ο ήχος που αρέσει στον κάθε ένα μας.
Αλλά να το παιδέψουμε και λίγο πριν καταλήξουμε...

Η χωρητικοτητα επηρεαζει μονο στις ψηλες συχνοτητες.

Η αντισταση αλλαζει γενικα τον ηχο μιας ΜΜ κεφαλης.Προφανως το phono σου εχει αντισταση 47 κΩ στην εισοδο.Δοκιμασε πιο πανω και πιο κατω να δεις περιπου τι γινεται,και αναλογα κινεισαι.Πιο χαμηλη αντισταση μαλλον θα κανει τον ηχο πιο γλυκο/απαλο,και αυτο οχι παντα με την "κακη" εννοια του μουντου/βαριου κλπ...

Στην πορεια θα δεις οτι το ματσαρισμα μιας ΜΜ δεν ειναι τοσο απλο οσο το 47 κΩ και μερικα pF και τελειωσαμε αλλα οταν το πετυχεις πιθανον να αναθεωρησεις και την αποψη σου για τις ΜΜ.................. :smile:

Επισης κατι πολυ σημαντικο για τις κεφαλες ΜΜ ειναι η χωρητικοτητα του καλωδιου βραχιωνα.Οσο πιο χαμηλη χωρητικοτητα εχει τοσο το καλυτερο,σε αντιθεση με τις MC που δεν ειναι ευαισθητες σ'αυτο το σημειο.

Δεν έχω ακούσει ποτέ κεφαλή κινήτού πηνίου.
Η εμπειρία μου περιορίζεται σε ΜΜ όπως η rega excact, ΑΤ ένα φτηνό μοντέλο και πολύ παλιά ADC δεν ξέρω ποιο μοντέλο.
Μετά κόλησα με τις Grado (ΜΤΕ+1, Blue, Red, Gold, Sonata, Master) που δεν είναι ΜC όυτε ΜΜ, αλλά ΜΙ.
Και τώρα Nagoka 555.
Από ΜC τίποτε. Μπαίνω στον πειρασμό να πάρω κάποια MC αλλά πάλι, αφού έχω αυτό που μου ταιριάζει (με βάση ότι έχω ακούσει ως τώρα) συνέχεια το αναβάλω.
Η αλήθεια είναι ότι ποτέ δεν τις έιδα με καλό μάτι αυτές τις MC.
Οπότε μην με αντιμετωπίζεις σαν εραστή MC.
Αλλά σαν Grado Lover το δέχομαι.
Μετά προτιμώ (όπως έχω πει παλαιότερα) την κεφαλή της Rega.
Μπορεί να βρω όμως και το κουμπί της Nagaoka.
Ποτέ δεν ξέρεις.
Ευχαριστώ για την βοήθεια.

Καλημέρα κι από μένα,

ο δικός μου βραχίονας είναι αυτός:

http://www.clearaudio.de/_en/ta_Satisfy.php (στην carbon εκδοχή)

Ποια η γνώμη σας (ιδίως του Παναγιώτη) για ματσάρισμα με την 555; Τη σκέφτομαι για εφεδρική (και μελλοντικά, έτσι όπως πάνε τα οικονομικά, ίσως και μόνιμη) της Clearaudio Maestro Wood, που είναι επίσης ΜΜ. To phono μου δεν ρυθμίζεται, είναι άρθρωμα για ΜΜ (Densen DP-03) στο εσωτερικό του ενισχυτή μου (B-110).

Δεν βρισκω καπου την ενεργο μαζα του satisfy.Αν την ξερεις,θα βοηθουσε πολυ στον υπολογισμο της συχνοτητας συντονισμου με την 555.Αν υποθεσωοτι η συνολικη ενεργος μαζα του satisfy/555 ειναι γυρω στα 16-17 γρ τοτε ο συνδιασμος φαινεται να ειναι σχεδον ιδανικος με μια συχνοτητα συντονισμου γυρω στα 10 Hz !!!!!!!!!!!!!

Last edited:
Μια διορθωση,γυρω στα 9 Hz περισσοτερο παρα στα 10 , αν βεβαια οι υπολογισμοι ειναι απολυτα σωστοι.

Οπως και ναχει,ο συνδιασμος ειναι πολυ ενταξει.

Δεν βρισκω καπου την ενεργο μαζα του satisfy.Αν την ξερεις,θα βοηθουσε πολυ στον υπολογισμο της συχνοτητας συντονισμου με την 555.Αν υποθεσωοτι η συνολικη ενεργος μαζα του satisfy/555 ειναι γυρω στα 16-17 γρ τοτε ο συνδιασμος φαινεται να ειναι σχεδον ιδανικος με μια συχνοτητα συντονισμου γυρω στα 10 Hz !!!!!!!!!!!!!

Εδώ
λέει 9 gr. Ελπίζω να βοήθησα.

ΤΗΑΝΚS !!!

Αρα ειμαστε στα 9 Hz που ειναι παρα πολυ καλος συνδιασμος μηχανικα !!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Ευχαριστώ πολύ παιδιά. Στο review που παρέπεμψε ο quevedo λέει κι αυτό:

"...the Carbon Fiber has sounded wonderful with any cartridge with a compliance over 12 that I've tried it with."

Επειδή είμαι μάλλον άσχετος επί του θέματος, αναφέρεται στη στατική ή στη δυναμική ενδοτικότητα; (φαντάζομαι στην πρώτη;)

Στον υπολογισμο λαμβανουμε υπ'οψιν την δυναμικη ενδοτικοτητα.
Στις πλειστες φορες η δυναμικη ειναι περιπου διπλασια της στατικης +/_

Ναι,μια χαρα ειναι με τους rega,με συχνοτητα συντονισμου λιγο πανω απο τα 8+ Hz. Αρκετα καλο

Ναι,μια χαρα ειναι με τους rega,με συχνοτητα συντονισμου λιγο πανω απο τα 8+ Hz. Αρκετα καλο

Ναι και εγώ πάνω σε Rega την έχω (RB900)... εχθές με εντυπωσίασε πάρα πολύ (ιδιαίτερα η γραμμή του μπάσου)... τόσο που ξαναέπαιξα τον δίσκο για να βεβαιωθώ...

Λοιπόν παιδιά, το παίδεψα το πράμα και η κατάσταση βελτιώθηκε.
Έβαλα αντίσταση εισόδου 47Κ5 και πυκνωτή 320pf.
Ο ήχος έστρωσε άρδην.
Μαλάκωσε, γλύκανε και μπορώ να πώ ότι μου αρέσει κι όλας...
Δεν είναι όλα τέλεια. Τα πρίμα ξύνουν κάπου κάπου και εξακολουθεί να λείπει το πολύ χαμηλό μπάσο.
Όσο μπάσο έχει όμως είναι πολύ καλό. Σφικτό, στρογγυλό, ελεγχόμενο.
Γενικά έχει ένα ρομαντικό άκουσμα....
Κάτι από δεκαετία 80.
Τα πειράματα συνεχίζονται...

Θα ηταν καλυτερα κατα την αποψη μου πιο χαμηλη αντισταση απο 47κ και λιγοτερο capacitance.

To προβλημα με τα πλειστα ΜΜ ειναι οτι δεν εχουν ρυθμιση αντιστασης εισοδου.

Καλυτερα θα ηταν να ειχαν κι ας ειχαν σταθερα μονο 100-150 pf χωρητικοτητα στην εισοδο τους.

Τελικές εντυπώσεις:
Όλα είναι θέμα γούστου.
Στα θετικά είναι ότι διαβάζει τα πάντα. Δεν καταλαβαίνει τίποτα από στραβούς δίσκους. Πολύ καλή ακρίβεια. Πολύ καλή στερεοφωνική εικόνα.
Στα αρνητικά είναι o επίπεδος ήχος. Δεν έχει το μπάσο που θέλω. Όχι και τόσο φυσικός ήχος. Υπάρχει ένα κενό ανάμεσα στα ηχεία.
Τα συμπεράσματα έρχονται μετά από πολλές δοκιμές και πατέντες.
Το phono (ιδιοκατασκευή) έχει πολλές δυνατότητες όσον αφορά το φορτίο εισόδου. Χωρητικότητα από 50pf έως 1550pf με δυνατότητα ρύθμισης ανά 50pf. Αντίσταση από 120ohm μέχρι 47,5Kohm.
Το καλύτερο αποτέλεσμα το πέτυχα με αντίσταση 22Kohm και χωρητικότητα 150pf.
Μα δεν έφτασε την απόδοση της grado Gold.
Δεν συζητάω για Grado Sonata ή Master.
Έχει τα πλεονεκτήματα που αναφέρω παραπάνω, που, ναι, τα βρίσκεις σε ακριβές πλέον κεφαλές, αλλά ο ήχος δεν...
Καλή η ανάγνωση, η ακρίβεια και η στερεοφωνική εικόνα, αλλά ο ήχος; Ναι για τα δεδομένα της εποχής της ήταν σίγουρα πολύ καλός, αλλά σήμερα;
Χωρίς να έχω δοκιμάσει πιστεύω ότι ο ήχος της θα είναι ανάλογος μιας Grado black1 ή Green1. Πραγματικά μπαίνω στον πειρασμό να αγοράσω μία για να συγκρίνω.
Αλλά ξαναλέω, όλα είναι θέμα ΓΟΥΣΤΟΥ.
Σε άλλους αρέσει ο ήχος των Grado, σε άλλους ο ήχος των κινητών μαγνητών και σε άλλους των κινητών πηνίων.
Εγώ γουστάρω ήχο Grado. Από κινητού μαγνήτη, προτιμώ τις Rega. Ενώ από κινητού πηνίου δεν ξέρω, γιατί δεν είχα ποτέ.
Θέμα γούστου είπαμε...
Πάντως στα λεφτά της είναι κορυφαία.
Γνώμη μου πάντα...

Υ.Γ.
Ο θόρυβος επιφάνειας στους παλιούς δίσκους είναι πρόβλημα. Πολύ έντονο το σκρατς σκρουτς ...

Last edited: