NAIM Discrete regulator αντικαθιστά τον LM317

Απάντηση: NAIM Discrete regulator αντκαθιστα τον LM317

Είπαμε, κάπως πρέπει να δικαιολογηθεί το κόστος.
Όταν αποκαλύπτεται ο εσωτερικός κόσμος ενός μηχανήματος και αντικρίζονται καλής ποιότητας μεν αλλά τυπικά και συνηθισμένα υλικά δε,
θα πρέπει να δικαιολογήσεις το κόστος πώλησης με κάποιο τρόπο αν αυτό είναι υψηλό ή τέλος πάντων ξεφεύγει από το μέσο όρο σε σχέση
με παρόμοιας κατασκευής και υλοποίησης μηχανήματα.

Το αν η naim έχει κάποιο εξειδικευμένο test jig για να διαλέγει κάποια εξαρτήματα δεν το γνωρίζω και δεν το αποκλείω. Έτσι κι αλλιώς
για κάθε εξάρτημα υπάρχουν και διαφορετικές εκδόσεις με διαφορετικές προδιαγραφές και ανοχές. Η διαφοροποίηση δεν προέρχεται από
διαφορετικό τρόπο κατασκευής αλλά από το ξεδιάλεγμα που γίνεται κατά τη διαδικασία παραγωγής και ελέγχου των ολοκληρωμένων από
τον κατασκευαστή τους. Άρα ακόμα και ανάμεσα στα εξαρτήματα του ίδιου ακριβώς τύπου θα υπάρχουν διαφορές.

Αν η naim και η κάθε naim κάνει επιπλέον screening στα εξαρτήματα, σίγουρα αυξάνει το κόστος αλλά από εκεί και πέρα εξαρτάται πώς
κοστολογεί αυτή την επιπλέον διαδικασία.

Η σειρά es της σόνυ ,, φόραγε σπέσιαλ διακριτές τροφοδοτικάρες ,, χρόνια τώρα .. ( στα υπόλοιπα κάναν παράξενες σκατοδουλειές ... )

εμένα να σας πώ δεν με χαλάει το lm .. στα πυκνωτάκια δίνω ρέστα ,, εκεί έχει παίξει μεγάλο παιχνίδι .. κεραμικοί με 0.1 ωμ αντίσταση 100 βόλτ και 10 μφ σε πακέτο του ένα εκατοστού ,,

τεσπα ,, δεν είναι και το καταλληλο νήμα ,,,,, οπως είπαμε και πρίν ..

αυτά ...

"when theorising circuit behaviour and breaking it down into equations for students to grapple with that are nonetheless still incredibly complex.Let alone what happens when active devices are introduced."

Συγγνώμη, αλλά δεν ξέρει τι του γίνεται. Οι προσομοιώσεις σήμερα είναι πάρα πολύ κοντά στην πραγματικότητα. Κανείς σοβαρός μηχανικός δεν σχεδιάζει κύκλωμα χωρίς πρώτα να απορρίψει π.χ. 50 παραλλαγές με μόνο "όπλο" την προσομοίωση για να καταλήξει να κατασκευάσει τελικά 2-3, αυτά για τα οποία τα αποτελέσματα των πράξεων είναι στα πλαίσια του υπολογιστικού σφάλματος των μοντέλων..
Το ότι αυτό - η βέλτιστη μετρητικά απόδοση- δεν αποτελεί εχέγγυο για "καλό" ήχο, είναι, ας πούμε με τα τρέχοντα hi-end κριτήρια, δεδομένο.

Το κείμενο της ΝΑΙΜ αναφέρεται αρχικώς στα παθητικά υλικά ενός κυκλώματος. Δεν γνωρίζω αν υπάρχει προσομοιωτής που να περιλαμβάνει μαθηματικά μοντέλα για audiophile παθητικά υλικά γνωστών εταιρειών.
Πως είναι δυνατόν να προσομοιώσει κανείς το πως θα ακουστεί ένα κύκλωμα αλλάζοντας μόνο τις αντιστάsσεις από Dale σε Kiwame ?

Τα LM317 μάλλον επιλέγονται για χαμηλό επίπεδο θορύβου <= -120dB.

Ti dB; Μήπως dBV; Δηλαδή 1μV θόρυβος στο ακουστικό φάσμα; Απλά αδύνατον.

Συνήθως η διαφορά οφείλεται σε καλύτερο ταίριασμα στα τρανζίστορ του ολοκληρωμένου πράγμα που επηρεάζει dc χαρακτηριστικά
πχ την απόκλιση της Vref σε σχέση με την ονομαστική τιμή αλλά δεν μεταβάλει τον εγγενή θόρυβο εξόδου του σταθεροποιητή.

Μήπως δε χρησιμοποιούν τρίμερ; Υπάρχει φωτογραφία από τροφοδοτικά με τα 317;

Το κείμενο της ΝΑΙΜ αναφέρεται αρχικώς στα παθητικά υλικά ενός κυκλώματος. Δεν γνωρίζω αν υπάρχει προσομοιωτής που να περιλαμβάνει μαθηματικά μοντέλα για audiophile παθητικά υλικά γνωστών εταιρειών.
Πως είναι δυνατόν να προσομοιώσει κανείς το πως θα ακουστεί ένα κύκλωμα αλλάζοντας μόνο τις αντιστάsσεις από Dale σε Kiwame ?

Το κείμενο της naim λέει ότι τα υπάρχοντα μαθηματικά μοντέλα δεν περιγράφουν πλήρως τη συμπεριφορά ούτε των παθητικών εξαρτημάτων, πόσο μάλλον των ενεργών. Δηλαδή μπούρδες. Όποιος έχει τρέξει ένα κύκλωμα σε spice και μετά μέτρησε και το πρωτότυπο, ξέρει πόσο πραγματικά κοντά είναι η προσομοίωση στα ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ χαρακτηριστικά. ΔΕΝ λέει ότι τα μοντέλα δεν προσομοιώνουν ηχητική συμπεριφορά..
Αυτό το είπαμε ήδη και το δεχθήκαμε πιο πάνω..

Το κείμενο της naim λέει ότι τα υπάρχοντα μαθηματικά μοντέλα δεν περιγράφουν πλήρως τη συμπεριφορά ούτε των παθητικών εξαρτημάτων, πόσο μάλλον των ενεργών. Δηλαδή μπούρδες. Όποιος έχει τρέξει ένα κύκλωμα σε spice και μετά μέτρησε και το πρωτότυπο, ξέρει πόσο πραγματικά κοντά είναι η προσομοίωση στα ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ χαρακτηριστικά. ΔΕΝ λέει ότι τα μοντέλα δεν προσομοιώνουν ηχητική συμπεριφορά..
Αυτό το είπαμε ήδη και το δεχθήκαμε πιο πάνω..

Γι αυτό το λόγο είπα "αρχικώς στα παθητικά υλικά" επειδή η ΝΑΙΜ ξεκινώντας από αυτά σου λέει με απλά λόγια για να το καταλαβεις ότι δεν υπάρχει τρόπος να προβλέψεις τον ήχο της συσκευής που σχεδιάζουν στη "Σχολή ΝΑΙΜ" με μαθηματικά, πόσο μάλλον για τα ενεργά κυκλώματα που κι εκεί τα πράγματα δεν είναι απολύτως προβλέψιμα.

Ti dB; Μήπως dBV; Δηλαδή 1μV θόρυβος στο ακουστικό φάσμα; Απλά αδύνατον.

Συνήθως η διαφορά οφείλεται σε καλύτερο ταίριασμα στα τρανζίστορ του ολοκληρωμένου πράγμα που επηρεάζει dc χαρακτηριστικά
πχ την απόκλιση της Vref σε σχέση με την ονομαστική τιμή αλλά δεν μεταβάλει τον εγγενή θόρυβο εξόδου του σταθεροποιητή.

Μήπως δε χρησιμοποιούν τρίμερ; Υπάρχει φωτογραφία από τροφοδοτικά με τα 317;

Υπάρχει στο site της NAIM το σχετικό διάγραμμα Wideband Noise Spectra, 20Hz-20kHz για την σύγκριση των δύο τροφοδοτικών hicap (old & new)
H κλίμακα στον κατακόρυφο άξονα είναι σε dBv και στον οριζόντιο σε Hz.
Σύμφωνα με αυτό το διάγραμμα, στη μεσαία περιοχή για το old hicap η μέση τιμή είναι -125dBV ενώ η αντίστοιχη τιμή για το new hicap είναι -140dBV.
Βελτίωση κατά 15 dBV.

Η ΝΑΙΜ ουδέποτε είπε ψέμματα :grinning-smiley-043

Last edited:

Υπάρχει στο site της NAIM το σχετικό διάγραμμα Wideband Noise Spectra, 20Hz-20kHz για την σύγκριση των δύο τροφοδοτικών hicap (old & new)
H κλίμακα στον κατακόρυφο άξονα είναι σε dBv και στον οριζόντιο σε Hz.
Σύμφωνα με αυτό το διάγραμμα, στη μεσαία περιοχή για το old hicap η μέση τιμή είναι -125dBV ενώ η αντίστοιχη τιμή για το new hicap είναι -140dBV.
Βελτίωση κατά 15 dBV.

Η ΝΑΙΜ ουδέποτε είπε ψέμματα :grinning-smiley-043

Και ποιος είπε πως λέει ψέματα όσον αφορά τη βελτίωση του νέου σταθεροποιητή σε σχέση με τον παλιό;

1ον: Δεν αναφέρθηκα σε παλιά και νέα υλοποίηση αλλά στο ταίριασμα των LM317, το οποίο δεν βελτιώνει τον εγγενή θόρυβο της εξόδου του. Με το ταίριασμα όμως μπορούν
να επιλεχθούν τα εξαρτήματα με την καλύτερη ακρίβεια της τάσης αναφοράς (για αυτό ρώτησα αν χρησιμοποιεί τρίμερ στα παλιά της τροφοδοτικά) και τις καλύτερες τιμές
line/load regulation
.

2ον: Η μέση τιμή του θορύβου στα -140dBV σε ένα εύρος συχνοτήτων δεν μεταφράζεται σε θόρυβο -140dBV αλλά στη μέση τετραγωνική τιμή (RMS) όλων των φασματικών
συνιστωσών που εμπεριέχονται στην περιοχή συχνοτήτων που εξετάζεται.

Για το LM317 ο θόρυβος RMS σύμφωνα με το φύλλο δεδομένων ισούται με 0,003% της τάσης εξόδου προφανώς γιατί ανάγεται στην είσοδο και πολλαπλασιάζεται με το κέρδος.
Αυτό για μία τάση των 15V μεταφράζεται σε 450μV για τον 317. Η πιο πιθανή τιμή θορύβου στην έξοδο για το διακριτό σταθεροποιητή για την ίδια τάση εξόδου θα είναι περίπου
6 φορές μικρότερη (η διαφορά των 15dB) δηλαδή περίπου 75μV.

Και ποιος είπε πως λέει ψέματα όσον αφορά τη βελτίωση του νέου σταθεροποιητή σε σχέση με τον παλιό;

1ον: Δεν αναφέρθηκα σε παλιά και νέα υλοποίηση αλλά στο ταίριασμα των LM317, το οποίο δεν βελτιώνει τον εγγενή θόρυβο της εξόδου του. Με το ταίριασμα όμως μπορούν
να επιλεχθούν τα εξαρτήματα με την καλύτερη ακρίβεια της τάσης αναφοράς (για αυτό ρώτησα αν χρησιμοποιεί τρίμερ στα παλιά της τροφοδοτικά) και τις καλύτερες τιμές
line/load regulation
.

2ον: Η μέση τιμή του θορύβου στα -140dBV σε ένα εύρος συχνοτήτων δεν μεταφράζεται σε θόρυβο -140dBV αλλά στη μέση τετραγωνική τιμή (RMS) όλων των φασματικών
συνιστωσών που εμπεριέχονται στην περιοχή συχνοτήτων που εξετάζεται.

Για το LM317 ο θόρυβος RMS σύμφωνα με το φύλλο δεδομένων ισούται με 0,003% της τάσης εξόδου προφανώς γιατί ανάγεται στην είσοδο και πολλαπλασιάζεται με το κέρδος.
Αυτό για μία τάση των 15V μεταφράζεται σε 450μV για τον 317. Η πιο πιθανή τιμή θορύβου στην έξοδο για το διακριτό σταθεροποιητή για την ίδια τάση εξόδου θα είναι περίπου
6 φορές μικρότερη (η διαφορά των 15dB) δηλαδή περίπου 75μV.

Θέλω να πιστεύω ότι η ΝΑΙΜ επιλέγει τα LM317 με βάση τον θόρυβο που παράγεται οταν αυτά τοποθετηθούν σε συγκεκριμένο κύκλωμα ελέγχου. Το αν η τάση στην έξοδο είναι 15,1V ή 15,3 δεν νομίζω ότι τους ενδιαφέρει. Η χρήση τρίμερ για την ρύθμιση της τάσης εξόδου του σταθεροποιητή, εάν υπάρχει , δεν νομίζω ότι μπορεί να επηρεάσει την απόφαση αποδοχής ή απόρριψης ενός LM317. Οι αντιστάσεις και τα τριμερς παράγουν τον δικό τους θόρυβο που προστίθεται στον υπάρχοντα θόρυβο. H ακρίβεια της τάσης αναφοράς είναι πολύ σημαντική αφού είναι υπεύθυνη για το μεγαλύτερο μέρος του θορύβου στην έξοδο.

Στο σχετικό διάγραμμα της NAIM, στην μεσαία περιοχή (γύρω στο 1KHz) η μέση τιμή που βλέπω είναι περίπου -140dΒV. Δεν χρειάζεται να κάνεις πολλές πράξεις προσθέτοντας όλες τις επιμέρους συνιστώσες, το βλέπεις και με το μάτι ότι ο θόρυβος κεντράρεται στα -140 dBV (new regulator/Hicap). H περιοχή γύρω από το 1KHz δεν έχει διαφορά, άρα βγάζεις το συμπέρασμα ότι ισχύει το ίδιο σε όλη τη μεσαία περιοχή. Το διάγραμμα παρατίθεται με σκοπό της σύγκριση με την αντίστοιχη απόκριση θορύβου που παράγεται με το LM317 (old regulator/Hicap). Η διαφορά φαίνεται και με το μάτι ότι είναι 15dBV. ( 5,6).

Last edited:

Θέλω να πιστεύω ότι η ΝΑΙΜ επιλέγει τα LM317 με βάση τον θόρυβο που παράγεται οταν αυτά τοποθετηθούν σε συγκεκριμένο κύκλωμα ελέγχου. Το αν η τάση στην έξοδο είναι 15,1V ή 15,3 δεν νομίζω ότι τους ενδιαφέρει. Η χρήση τρίμερ για την ρύθμιση της τάσης εξόδου του σταθεροποιητή, εάν υπάρχει , δεν νομίζω ότι μπορεί να επηρεάσει την απόφαση αποδοχής ή απόρριψης ενός LM317. Οι αντιστάσεις και τα τριμερς παράγουν τον δικό τους θόρυβο που προστίθεται στον υπάρχοντα θόρυβο. H ακρίβεια της τάσης αναφοράς είναι πολύ σημαντική αφού είναι υπεύθυνη για το μεγαλύτερο μέρος του θορύβου στην έξοδο.

:speechless-smiley-0
Γιατί μπλέκουμε την dc τιμή της Vref με το θόρυβο που αυτή εμπεριέχει και όπως έγραψα και παραπάνω αποτελεί χαρακτηριστικό του ολοκληρωμένου
και δεν "παίζει" αντίθετα με τη Vref και τα μεγέθη line και load regulation. Μία ματιά στο φύλλο δεδομένων αρκεί.

Στο σχετικό διάγραμμα της NAIM, στην μεσαία περιοχή (γύρω στο 1KHz) η μέση τιμή που βλέπω είναι περίπου -140dΒV. Δεν χρειάζεται να κάνεις πολλές πράξεις προσθέτοντας όλες τις επιμέρους συνιστώσες, το βλέπεις και με το μάτι ότι ο θόρυβος κεντράρεται στα -140 dBV (new regulator/Hicap). H περιοχή γύρω από το 1KHz δεν έχει διαφορά, άρα βγάζεις το συμπέρασμα ότι ισχύει το ίδιο σε όλη τη μεσαία περιοχή. Το διάγραμμα παρατίθεται με σκοπό της σύγκριση με την αντίστοιχη απόκριση θορύβου που παράγεται με το LM317 (old regulator/Hicap). Η διαφορά φαίνεται και με το μάτι ότι είναι 15dBV. ( 5,6).

:speechless-smiley-0
Δηλαδή για να απλουστεύσουμε το συλλογισμό πριν το γενικεύσουμε σε όλο το φάσμα, επιμένεις πως το άθροισμα δύο ημίτονων διαφορετικής συχνότητας με πλάτος 0dBVrms
το καθένα είναι ίσο με 0dBVrms;
Η διαφορά είναι 15dB αλλά ο συνολικός θόρυβος δεν είναι στα -140dBV. Στα -140dBV περίπου είναι η κάθε φασματική συνιστώσα αλλά όχι το άθροισμα όλων των συνιστωσών.
Απλή λογική και βασική θεωρία σημάτων.

Γιατί μπλέκουμε την dc τιμή της Vref με το θόρυβο που αυτή εμπεριέχει και όπως έγραψα και παραπάνω αποτελεί χαρακτηριστικό του ολοκληρωμένου
και δεν "παίζει" αντίθετα με τη Vref και τα μεγέθη line και load regulation. Μία ματιά στο φύλλο δεδομένων αρκεί.

Ο θόρυβος που παράγει το ίδιο το Vref όμως παίζει σημαντικότατο ρόλο.
Για παράδειγμα το voltage reference LTC6655, έχει θόρυβο 0.3ppm (775nV) στα 2.5V out.
Επειδή νομίζω ότι πάντα συζητάμε για το επίπεδο του θορύβου στην έξοδο του regulator, δες και το παρακάτω που αναφέρει η ΝΑΙΜ για το πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος της Vref και σε ό,τι αφορά το επίπεδο του θορύβου που τελικά εμφανίζεται στην έξοδο του σταθεροποιητή.

"At the heart of every voltage regulator is a voltage reference that should be as clean and as constant as possible since any noise or other fluctuations in
the reference will be carried through to the regulator output"

Δηλαδή για να απλουστεύσουμε το συλλογισμό πριν το γενικεύσουμε σε όλο το φάσμα, επιμένεις πως το άθροισμα δύο ημίτονων διαφορετικής συχνότητας με πλάτος 0dBVrms το καθένα είναι ίσο με 0dBVrms;
Η διαφορά είναι 15dB αλλά ο συνολικός θόρυβος δεν είναι στα -140dBV. Στα -140dBV περίπου είναι η κάθε φασματική συνιστώσα αλλά όχι το άθροισμα όλων των συνιστωσών.
Απλή λογική και βασική θεωρία σημάτων.

Στo 1ΚΗz το επίπεδο του θορύβου για το νέο regulator είναι -140dBV, ενώ για το παλαιό regulator είναι -125dB περίπου. Η διαφορά των δύο στο 1KHz είναι 15dBV. Νομίζω ότι αυτός ήταν και ο σκοπός της NAIM, να μας δώσει μία τάξη μεγέθους της βελτίωσης στο θέμα του θορύβου που επετεύχθη με τη χρήση του νέου regulator.
Δεν νομίζω ότι χρειάζεται περαιτέρω ανάλυση, ούτε να κάτσουμε να μετρήσουμε τα navo volts

Οποιος δεν μπορεί να αποκτήσει ένα μηχάνημα της NAIM με τα νέα regulators εξαιρετικά χαμηλού θορύβου, μπορεί να μπει στο κλαμπ των ευτυχισμένων πελατών της αγοράζοντας μόνο ένα polo shirt, για να το χαρεί στις καλοκαιρινές του διακοπές.
Αυτή η ΝΑΙΜ μου έχει κλέψει την καρδιά...

Δεν ξέρω αν μπορεί κάποιος που δεν είναι κάτοχος ενός ΝΑΙΜ μηχανήματος να καταλάβει τι μπορεί ένα τροφοδοτικό να δώσει σε ένα μηχάνημα της ΝΑΙΜ, δλδ σε ένα προενισχυτή, έναν τελικό ή μια πηγή της ΝΑΙΜ...αυτό που μπορώ να πω εγώ είναι ότι ως κάτοχος τέτοιων μηχανημάτων, αξίζουν όλα τα ευρώ που απαιτούν για την αγορά τους κ το κάθε τροφοδοτικό ξεχωριστά ή η κάθε συσκευή ξεχωριστά, σου παραδίδουν ότι σου έχουν υποσχεθεί. :a0210:

Ο θόρυβος που παράγει το ίδιο το Vref όμως παίζει σημαντικότατο ρόλο.

Δεν αντιλέγω αλλά νομίζω πως ήμουν ξεκάθαρος. Για το δεδομένο ολοκληρωμένο (LM317) ο θόρυβος της τάσης αναφοράς εξαρτάται κυρίως από το σημείο λειτουργίας.
Αυτό δεν αλλάζει από ολοκληρωμένο σε ολοκληρωμένο οπότε δεν τίθεται θέμα διαλογής ή ταιριάσματος για το συγκεκριμένο μέγεθος.

Για παράδειγμα το voltage reference LTC6655, έχει θόρυβο 0.3ppm (775nV) στα 2.5V out.
Επειδή νομίζω ότι πάντα συζητάμε για το επίπεδο του θορύβου στην έξοδο του regulator, δες και το παρακάτω που αναφέρει η ΝΑΙΜ για το πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος της Vref και σε ό,τι αφορά το επίπεδο του θορύβου που τελικά εμφανίζεται στην έξοδο του σταθεροποιητή.

"At the heart of every voltage regulator is a voltage reference that should be as clean and as constant as possible since any noise or other fluctuations in
the reference will be carried through to the regulator output"

Στo 1ΚΗz το επίπεδο του θορύβου για το νέο regulator είναι -140dBV, ενώ για το παλαιό regulator είναι -125dB περίπου. Η διαφορά των δύο στο 1KHz είναι 15dBV. Νομίζω ότι αυτός ήταν και ο σκοπός της NAIM, να μας δώσει μία τάξη μεγέθους της βελτίωσης στο θέμα του θορύβου που επετεύχθη με τη χρήση του νέου regulator.
Δεν νομίζω ότι χρειάζεται περαιτέρω ανάλυση, ούτε να κάτσουμε να μετρήσουμε τα navo volts

Ναι, απλά είναι εσφαλμένη η επισήμανση πως ο συνολικός θόρυβος είναι στα -140dBV. Και επειδή είμαστε και τεχνικό φόρουμ πρέπει να είμαστε όσο πιο ακριβείς μπορούμε στις
τοποθετήσεις μας. Το να μην καταλαβαίνουμε όλοι κάποια πράγματα είναι αναμενόμενο γιατί χρειάζονται κάποιες γνώσεις. Το να επιμένουμε και να αναπαράγουμε ένα λάθος όμως
θα έλεγα πως δεν είναι θεμιτό.

Κατά τα άλλα περί ορέξεως κολοκυθόπιτα.

Δεν ξέρω αν μπορεί κάποιος που δεν είναι κάτοχος ενός ΝΑΙΜ μηχανήματος να καταλάβει τι μπορεί ένα τροφοδοτικό να δώσει σε ένα μηχάνημα της ΝΑΙΜ, δλδ σε ένα προενισχυτή, έναν τελικό ή μια πηγή της ΝΑΙΜ...αυτό που μπορώ να πω εγώ είναι ότι ως κάτοχος τέτοιων μηχανημάτων, αξίζουν όλα τα ευρώ που απαιτούν για την αγορά τους κ το κάθε τροφοδοτικό ξεχωριστά ή η κάθε συσκευή ξεχωριστά, σου παραδίδουν ότι σου έχουν υποσχεθεί. :a0210:

Δε χρειάζεται να είναι κανείς κάτοχος ενός naim για να διαπιστώσει αν παίζει ρόλο η τροφοδοσία, ευτυχώς. Η όλη ιστορία με τα έξτρα τροφοδοτικά γενικά με βρίσκει αντίθετο.
Αν παράγεις ένα προϊόν φτιάξε το από την αρχή ολοκληρωμένο, τιμολόγησε το όπως νομίζεις και μην βάζεις τον αγοραστή στο τριπάκι της αναβάθμισης. Φυσικά το μάρκετινγκ
επιβάλει άλλες τακτικές.

Δεν είναι κακό να ξαναπληρωσεις για να αναβαθμίσεις.
κακό είναι να πληρώνεις και να μην πιανουν τοπο τα χρηματα σου.

Αυτό είναι το ενα κομμάτι
το αλλο κομμάτι είναι η πολιτική καθε εταιρίας
προφανώς τα παιδια θέλουν να μεινεις στην οικογένεια

Μου εδειχνε ο Γιαννης τις επιλογές που εχει στη γκάμα της η naim
Το εχουν φιλοσοφήσει αλλιως το θέμα
είναι αρκετά ευέλικτα τα προιόντα τους και πολύ εξυπνα
μέχρι ενεργή διενίσχυση μπορείς να κάνεις
Μην περιοριζόμαστε μόνο στο τροφοδοτικό ειναι η ολη τους φιλοσοφία.

Last edited:

Δεν αντιλέγω αλλά νομίζω πως ήμουν ξεκάθαρος. Για το δεδομένο ολοκληρωμένο (LM317) ο θόρυβος της τάσης αναφοράς εξαρτάται κυρίως από το σημείο λειτουργίας.

Η τάση αναφοράς Vref (1.2V - 1.3V) βρίσκεται μέσα στο ολοκληρωμένο LM317. Αυτή η τάση αναφοράς είναι ταυτόχρονα και μία πηγή θορύβου η οποία διαφέρει από δείγμα σε δείγμα. Δεν γνωρίζω το ποσοστό απόρριψης των LM317, αλλά και το 1% να απορρίπτει η ΝΑΙΜ, αυτό σημαίνει ότι φροντίζει για το 100% της ποιότητας που απολαμβάνουν οι πελάτες της. Η NAIM ενδεχομένως να ελέγχει και άλλα χαρακτηριστικά των LM317 πέραν του θορύβου όπως για παράδειγμα την μεταβολή της Vref σε σχέση με την θερμοκρασία (Junction Temperature).

Ναι, απλά είναι εσφαλμένη η επισήμανση πως ο συνολικός θόρυβος είναι στα -140dBV. Και επειδή είμαστε και τεχνικό φόρουμ πρέπει να είμαστε όσο πιο ακριβείς μπορούμε στις τοποθετήσεις μας.

Σε ποιο μήνυμα έγραψα εγώ για "συνολικό θόρυβο" και δεν το είδα ;
Είναι άλλο πράγμα το "επίπεδο" του θορύβου που έγραψα εγώ (-140dBV) και ανέφερα ενδεικτικά για τη μεσαία περιοχή (1KHz) και άλλο πράγμα ο "συνολικός" θόρυβος που αναφέρεις εσύ.
Το FFT Noise Spectral Analysis chart που μας παραθέτει η NAIM δεν είναι βαθμολογημένο σε nV/SQRT Hz αλλα προφανώς σε dBV αφού ο σκοπός της παρουσίασης των δύο charts ήταν να γίνει μια απλή σύγκριση με το αντίστοιχο επίπεδο θορύβου που παράγεται από το regulator που χρησιμοποιεί το ολοκληρωμένο LM317.