Ναρκωτικά - ουσίες & Μουσική

Απάντηση: ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ-ΟΥΣΙΕΣ & ΜΟΥΣΙΚΗ

Α, πάμε πάλι στο γνωστό ρητό:
Εμείς που ζήσαμε κατοχή κλπ κλπ(δεν σε μεγαλώνω, μην ανησυχείς):ernaehrung004:
Έχεις ΠΜ (σε λίγο)

Bλέπεις εσύ μεγάλωσες επι εκσυγχρονισμού:flipout: :flipout:

Ναι, και για να το συνδέσω και με το θέμα μας, με Γιωργάκη να ζητάει να νομιμοποιηθούν τα "μαλακά"
h055.gif

Τελικά θα τοποθετηθούμε επί του ερωτήματος ?

Μόνο οι ουσίες ή οι ψυχικές ιδιαιτερότητες μπορούν να δημιουργήσουν στην καλλιτεχνία και στην προκειμένη στην Μουσική ?

Γιατί εγώ έχω κάποιες ενστασούλες επ αυτού..:ADFADF1:

Re: ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ-ΟΥΣΙΕΣ & ΜΟΥΣΙΚΗ

Με το συνθημα
" Μια γλαστρα στο μπαλκονι
θα μας σωσει απ'την σκονη".

Re: Απάντηση: ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ-ΟΥΣΙΕΣ & ΜΟΥΣΙΚΗ

Τελικά θα τοποθετηθούμε επί του ερωτήματος ?

Μόνο οι ουσίες ή οι ψυχικές ιδιαιτερότητες μπορούν να δημιουργήσουν στην καλλιτεχνία και στην προκειμένη στην Μουσική ?

Γιατί εγώ έχω κάποιες ενστασούλες επ αυτού..:ADFADF1:

Θα σ' απογοητεύσω Δημήτρη, αλλά ναι.

Κατά τη γνώμη μου δε μπορεί ο εγκέφαλος κάποιου που είναι ψυχρός υπολογιστής (ή έστω ενός "απλού" ανθρώπου)να δημιουργήσει τέχνη.
Το πολύ πολύ λόγω ευφυΐας να καταφέρει να κλέψει αριστερά και δεξιά και να φτιάξει κάτι που μοιάζει με τέχνη.

Δε μπορώ να εξηγήσω γιατί, απλά δε μου πάει.

Άποψή μου, φυσικά.
Αντικρούσεις-αντιπροτάσεις δεκτές.

Τελικά είναι και θέμα συγκυριών ή όχι?

Πολλές μουσικές μας έχουν ταξιδέψει απο καλλιτέχνες που κατέβαζαν κάθε λογής ντρόγκια....
κι αυτό πιστεύω οτι ισχύει για όλες τις μουσικές κατηγορίες!

Εμείς πάλι?
όταν είμαστε σε μια κατάσταση κάπως δεν την ακούμε καλύτερα?
έχω την εντύπωση οτι και πάλι ο Σπύρος θα δώσει απάντηση καθότι, αν δεν κάνω λάθος, με όλες αυτές τις ουσίες είτε μόνο με ξίδια οι αισθήσεις τσιτώνονται και ο οργανισμός αντιλαμβάνεται διαφορετικά-με μεγαλύτερο βάθος κάποια πράγματα...

Με κόστος φυσικά την πτώση της αντίληψης σε άλλους τομείς, για να σε συμπληρώσω Δημήτρη.

Πάντως τα καλύτερα τζαμαρίσματα που έχω κάνει ποτέ, τα έκανα όταν ήμουν τύφλα.
Βέβαια, ήμασταν τόσο τύφλα που δε θυμόμασταν τι ακριβώς είχαμε παίξει την επόμενη μέρα...

Θα συμφωνήσω απόλυτα..
Μακροπρόθεσμα την ακούς μόνιμα με αρνητικές επιπτώσεις βεβαίως βεβαίως...
Εκείνη την ώρα όμως....................................

Guybrush, θυμάσαι όμως ότι ήταν τα καλύτερα. Αλήθεια, οι νηφάλιοι παρευρισκόμενοι (αν υπήρχαν) έχουν την ίδια γνώμη; :D

Η δική μου γνώμη είναι ότι πολλοί παίρνουν, λίγοι δημιουργούν. Οι πιο πρωτοποριακοί καλλιτέχνες έχουν μία σειρά χαρακτηριστικών τα οποία συντελούν στη δημιουργικότητά τους, αλλά και στην αρέσκειά τους στις ουσίες (ο Σπύρος το εξήγησε αυτό καλύτερα από εμένα). Όσο και αν το έργο αλληλοεπηρεάζεται με τις χημικές εμπειρίες, κατά βάση είναι και τα δύο αποτελέσματα μιας συγκεκριμένης ψυχοσύνθεσης και όχι το ένα του άλλου.

Ρε παιδιά σε όποιο live το μπαρ είναι δίπλα στη σκηνή μετά τα μισά της συναυλίας έχουν γίνει λιώμα και προφανώς έχει επίπτωση στην απόδοσή τους. Καλύτερη συναυλία που είχα δει τα διάφανα ήταν στο θέατρο βράχων επειδή δεν μπορούσε να φτάσει το αλκοόλ γρήγορα στη σκηνή...

.... για να δουμε αποψε στο Φαληρο πως θα παιξουν.

Guybrush, θυμάσαι όμως ότι ήταν τα καλύτερα. Αλήθεια, οι νηφάλιοι παρευρισκόμενοι (αν υπήρχαν) έχουν την ίδια γνώμη; :D
.

Αυτο ακριβως ηθελα να ρωτησω και γω.

Και για να το κανω λιγο πιο προσωπικο το θεμα (ζητωντας και την επιστημονικη συνδρομη του Σπυρου)

Οταν ειμαι νηφαλιος δεν μου πολυπαει να χορευω.Και ειδικα ζεϊμπέκικα.
Οταν κατεβασω τα ξυδια μου ομως μου ερχεται επιθυμια να ριξω κανα δυο βολτες και το εχω κανει μαλιστα.
Πιο ειναι το θεμα μας τωρα.(να διευκρινησω οτι ΔΕΝ ξερω να χορευω καλα)
Οτι εκεινη την στιγμη νομιζω οτι πεταω και ωχρια μπροστα μου ολο το Μπολσοϊ.
Ειναι ομως ετσι τα πραγματα?????

Σαφεστατα οχι.Και το γελιο της γυναικας μου ερχεται να επιβαιβεωση του λογου το αληθες.
Αλλο λοιπον αισθανομαι εγω και αλλο εισπρατουν οι διπλα μου.
Και αν συνυπολογισουμε οτι οτον ειμαι σουρωμενος δυσκολευομαι ακομα και να μιλησω (ποσο μαλλον να σκεφτω) απορω πως ειναι δυνατον να υπαρξει δημιουργια κατω απο τετοιες καταστασεις!!!!!!

Εχω την αίσθηση πως τα ναρκωτικά η ουσίες κλπ χρησιμοποιήθηκαν απο μουσικούς συνθέτες ερμηνευτές κλπ για τελείως διαφορετικούς λόγους....

Οταν οι ουσίες έρχονται ως αποτέλεσμα μιας γενικότερα περίεργης ζωής.άσχημα παιδικά χρόνια,βιασμοί,διαταραχές,και όταν αποτελούν διαδικασία απο το να ξεφύγεις απο μια πραγματικότητα που και χωρίς ουσίες δεν ήταν ή καλύτερη ή ακόμα και να περιορίσεις ή να αντέξεις το δαιμόνιο ταλέντο που σε διακατέχει τότε ναι υπο μιάν έννοια δημιουργείς...Αλλά δημιουργείς για τους άλλους.....βάζεις τον ακροατή σε ένα σκοτεινό ταξίδι μέσα στην μαυρίλα στο σκοτάδι στην απελπισία....που ούτως ή άλλως είναι πολύ περισσότερο ηδονιστική απο την χαρά και ίσως έτσι να μας επιτρέπει να αγγίξουμε για λίγο την μαύρη πλευρά που όλοι έχουμε και μάλιστα σε αρκετά ασφαλές πακέτο....χωρίς δηλαδή να κάνουμε και εμείς κατάχρηση.
Σε αυτήν δε την περίπτωση δεν μπορείς να έχεις καμία άποψη για το ενδεχόμενο του αντίθετου.Πως να γνωρίζεις αν τελικά το αποτέλεσμα θα ήταν καλύτερο χωρίς ουσίες?Η ακόμα και το ότι πολύ απλά μπορεί εξ αρχής να σε τράβηξε αυτή η γενικότερη καταστροφή και το ταξίδι που είχε ο καλλιτέχνης πριν καν δηλαδή ξεκινήσει και το μεγάλο του και πιθανών τελειωτικό ταξίδι στις ουσίες.

Απο την άλλη όταν τα ναρκωτικά γίνονται ένα παιχνίδι στα χέρια του star system προκειμένου να αντέχεις την παράνοια των φαν των εταιρειών, της μόδας και όταν και το ταλέντο σου δεν είναι και το μεγαλύτερο τότε μάλλον κινδυνεύεις να χάσεις και αυτά που έχεις.

Ή ερμηνεία της Billie Holiday φαντάζομαι ότι λογω βιωμάτων θα ήταν σπαρακτική και χωρίς τις ουσίες αφού στο τραγούδι της αποτυπωνόταν όλη η θλίψη της.Oi ουσίες απλά διανθισαν την πνιγηρή της ερμηνεία.
Ενώ μια οποιαδήποτε άλλη μεγαλωμένη στα πούπουλα τραγουδίστρια που χρησιμοποιεί τα ναρκωτικά για να αντέχει πχ 5 ώρες σε μια πίστα είναι άλλη υπόθεση.Διακατέχεται απο το αίσθημα του "πρέπει να είμαι πάντα ψηλά" αίσθηση ιδιαίτερα επικίνδυνη και για τον εαυτό του αλλά και ως αποτέλεσμα στον ακροατή.

Και βέβαια υπάρχουν και ενδιάμεσες καταστάσεις.....να είναι όλα μαζί ανακατεμένα δηλαδή....
Εμεις απλά εγωιστικά απολαμβάνουμε την δημιουργία ναρκωμένη ή όχι...

Ή ερμηνεία της Billie Holiday φαντάζομαι ότι λογω βιωμάτων θα ήταν σπαρακτική και χωρίς τις ουσίες αφού στο τραγούδι της αποτυπωνόταν όλη η θλίψη της.Oi ουσίες απλά διανθισαν την πνιγηρή της ερμηνεία.
Ενώ μια οποιαδήποτε άλλη μεγαλωμένη στα πούπουλα τραγουδίστρια που χρησιμοποιεί τα ναρκωτικά για να αντέχει πχ 5 ώρες σε μια πίστα είναι άλλη υπόθεση.Διακατέχεται απο το αίσθημα του "πρέπει να είμαι πάντα ψηλά" αίσθηση ιδιαίτερα επικίνδυνη και για τον εαυτό του αλλά και ως αποτέλεσμα στον ακροατή.

Kοιτα, η νυχτα ειναι ιδιαιτερα σκληρο επαγγελμα για να το αντεξουνε οι διαφοροι / διαφορες "σταρ".
Εχουν ομως τον "τροπο " τους ....
Επισεις, τα ναρκωτικα ειναι πολυ μεγαλο κεφαλαιο και δεν μπορεις να τα βαλεις ολα σ ενα τσουβαλι. Και το αλκοολ ειναι βαρυ και επικινδυνο , και η καταχρηση του μπορει να προκαλεσει μονιμες βλαβες μεχρι και θανατο, πουλιεται ομως κανονικα και το κρατος εισπρατει και φορους....

Λευτέρη, για να καταλάβεις, εγώ ήμουν στη σχετικά καλύτερη κατάσταση απ' όλους, γιατί δεν πολυαντέχω το αλκοόλ.

Ναι μεν ήταν από τις καλύτερες αναμνήσεις μου, αλλά ήταν θολές, οπότε τα πράγματα ωραιοποιούνται σε μεγάλο βαθμό.

@mdvq:

Όπως νόμιζες ότι χόρευες το καλύτερο ζεϊμπέκικο στον κόσμο, έτσι κι εμείς νομίζαμε ότι παίζαμε μουσική κατευθείαν από τον παράδεισο. Δυστυχώς δεν υπήρχε κάποιος τριγύρω να μας ακούσει για να μας πει την αλήθεια...:flipout:

Αυτο ακριβως ηθελα να ρωτησω και γω.

Και για να το κανω λιγο πιο προσωπικο το θεμα (ζητωντας και την επιστημονικη συνδρομη του Σπυρου)

Οταν ειμαι νηφαλιος δεν μου πολυπαει να χορευω.Και ειδικα ζεϊμπέκικα.
Οταν κατεβασω τα ξυδια μου ομως μου ερχεται επιθυμια να ριξω κανα δυο βολτες και το εχω κανει μαλιστα.
Πιο ειναι το θεμα μας τωρα.(να διευκρινησω οτι ΔΕΝ ξερω να χορευω καλα)
Οτι εκεινη την στιγμη νομιζω οτι πεταω και ωχρια μπροστα μου ολο το Μπολσοϊ.
Ειναι ομως ετσι τα πραγματα?????

Σαφεστατα οχι.Και το γελιο της γυναικας μου ερχεται να επιβαιβεωση του λογου το αληθες.
Αλλο λοιπον αισθανομαι εγω και αλλο εισπρατουν οι διπλα μου.
Και αν συνυπολογισουμε οτι οτον ειμαι σουρωμενος δυσκολευομαι ακομα και να μιλησω (ποσο μαλλον να σκεφτω) απορω πως ειναι δυνατον να υπαρξει δημιουργια κατω απο τετοιες καταστασεις!!!!!!

Η φάση τής κατα περιόδους μέθης είναι αναγκαία.Οταν πίνουμε αίρονται οι αναστολές που μπορεί να έχουμε σαν άνθρωποι.Ας πούμε ,όταν είσαι νηφάλιος ξέρεις ότι δεν είσαι καλός χορευτής στο ζεϊμπέκικο.Αμα ´κάνεις κεφάλι´και επειδή σού αρέσει ο ρυθμός ´ξεχνάς´εάν είσαι ταλαντούχος ή όχι και χορεύεις και σού φαίνεσαι και σούπερ.Μιά χαρά το βρίσκω εάν γίνεται περιστασιακά.
Οταν συνέρχεσαι είμαι βεβαιος ότι καταλαβαίνεις ότι δεν συνέβαλλες στην τέχνη τού ζεϊμπέκικου ,αλλά απλά το ευχαριστήθηκες.;)

Στέργιο θα σου απαντήσω επ αυτού,μια άλλη φορά εκτενώς γαιτί τώρα βιάζομαι.

Πάντως τις ενστάσεις μου τις έχω και θα τις τεκμηριώσω..-bye-

Οταν συνέρχεσαι είμαι βεβαιος ότι καταλαβαίνεις ότι δεν συνέβαλλες στην τέχνη τού ζεϊμπέκικου ,αλλά απλά το ευχαριστήθηκες.;)

Ετσι ακριβως:grinning-smiley-043

Για τους αλλους ομως???
Πως ειναι δυνατον να μην μπορουνε να σκεφτουνε και ταυτοχρονα να δημιουργουν?????
Και πως τα θυμουντε μετα????

Last edited:

Ένα πολύ καλό αρθράκι γύρω από το θέμα κυκλοφορεί στο fanzine VELVET από τον Δημήτρη Βόγλη ο οποίος μάλιστα κάνει έναν ενδιαφέροντα συνειρμό μεταξύ της τυχαίας... βλάστησης φυτών από τα οποία παράγονται ουσίες και της μουσικής των συγκεκριμένων χωρών-περιοχών. Πχ, τι αποτέλεσμα θα είχαμε αν στη Τζαμάικα φύτρωνε κόκα αντί κάνναβη? Πώς θα ακουγόταν η Ska ας πούμε? :flipout: :afro:

Για το L.C.D είχε γραφτεί μιά πολύ ωραία πρόταση απο κάποιον χρήστη του:'Bλέπω ήχους και ακούω χρώματα´.

"...listen to the colour of your dreams..." (TNK, Revolver, 1966)

Γνωρίζεις εάν το πρωτοείπε άλλος?

Τους Beatles τουλάχιστον, θεωρώ ότι τους απογείωσαν. Ίσως βέβαια αυτό να οφείλεται στο ότι έτυχε να συμπέσει η χρήση τους στη μεταμόρφωση του συγκροτήματος σε αποκλειστικώς στούντιο σχήμα. Πάντως δεν έχει καμία απολύτως σχέση η πριν και μετά Revolver εποχή τους.