Nas - Qnap, Synology, eTrayz

Απάντηση: Re: Nas - Qnap, Synology, eTrayz

Μολις ηρθε το Synolgy Ds411j αλλα διαβασα αυτο και ξενερωσα τα μάλα!!

Warning! If you use a hard disk with data on it to install, system will format the hard disk and erase all data in some cases. Please back up the data if you need it in the future.

Πρεπει να ειναι αδειοι οι δισκοι οταν τους τοποθετουμε για πρωτη φορα στο NAS;
με προβληματιζει το in some cases...

θελω απλα να το θεσω σε λειτουργια να δω ποσο θορυβο κανει; μπορω να το εκκινησω χωρις σκληρους μεσα;

Εννοείται. Αυτό ισχύει για οποιοδήποτε Raid. Πως θα το δημιουργήσει αλλιώς? Το in some cases μάλλον εννοεί για παλιό δίσκο του ίδιου raid.

Να ανάψει, θα ανάψει αλλά δεν νομίζω να bootάρει τελείως.

Last edited:

Μολις ηρθε το Synolgy Ds411j αλλα διαβασα αυτο και ξενερωσα τα μάλα!!

Warning! If you use a hard disk with data on it to install, system will format the hard disk and erase all data in some cases. Please back up the data if you need it in the future.

Πρεπει να ειναι αδειοι οι δισκοι οταν τους τοποθετουμε για πρωτη φορα στο NAS;

KARAεννοείται. Και κενοί να μην είναι θα τους κάνει format για τους δουλέψει όπως θέλει. Κάνε copy προσωρινά τα data σου κάπου αλλού.

με προβληματιζει το in some cases...

θελω απλα να το θεσω σε λειτουργια να δω ποσο θορυβο κανει; μπορω να το εκκινησω χωρις σκληρους μεσα;

Βεβαίως, αλλά δεν θα είναι ενδεικτικός ο θόρυβος διότι οι σκληροί κάνουν θόρυβο (το στροφάρισμα) οπότε να θεωρήσεις ότι θα αυξηθεί ο θόρυβος αργότερα μόλις βάλεις σκληρούς.
..

Ποιοι δίσκοι ενδεικνύονται για 24/7 χρηση σε NAS (μαλλον σε RAID 5);

Εγω μεχρι τωρα χρησιμοποιούσα Western Digital 2TB Caviar Green WD20EARS SATAII 5400-7200rpm 64MB
Αλλα καπου διαβασα οτι οι "Green" δεν τα πανε καλα σε NAS αληθευει;

εδω ειναι και οι Compatible hard drives για το DS411j

οι Western Digital AV-GP 2TB (WD20EURS) που ειναι κοντα στην τιμη των WD EARS ειναι καλυτεροι;

Οχι Green λόγω μεταβλητής ταχύτητας. Δεν είναι ότι δεν θα παίξουν. Θα παίξουν, αλλά υποτίθεται λένε ότι δεν ενδείκνονται.

Θα πάρεις δίσκους καρφωτούς στα 7200. είτε κάτι black είτε κάτι RE (Raid Edition).

αυτους προτείνεις; Western Digital Caviar Black 2TB
Ξεφευγουν πολυ σε τιμη ομως...155ε

οι αλλοι ποιοι ειναι; κανα λινκ υπαρχει;

Εμ χαίρω πολύ.... "τα μεταξωτά βρακιά θέλουν και επιδέξιους κ....." λένε.

Κι εγώ πέρσι που το πήρα έκαναν 230 ευρώ . Χ 8 έβγαινε σημαντικό κόστος και φρέναρα και έβαλα 1.5Τ στα 7200.

Οι RE είναι αυτοί : http://www.plaisio.gr/Computers/Har...YYS-2TB-HDD-64MB-Cache-7200RPM-Sata-3Gb-s.htm αλλά ζεματάει η τιμή!

Με τετοιες τιμες μαλλον για πρασινους με βλεπω.
Δεν με ενδιαφερει η ταχυτητα read/write γιατι θα εχω μουσικη συλλογη που ποτε δεν θα σβησω..

Τι προβληματα εχουν οι "GREEN";

Δεν ειναι θεμα ταχυτητας αλλα λειτουργιας σε οτι εχει να κανει με την ταχυτητα και το downspin/standby.
Απεφυγε τους.

Δεν ειναι θεμα ταχυτητας αλλα λειτουργιας σε οτι εχει να κανει με την ταχυτητα και το downspin/standby.
Απεφυγε τους.
οκ παμε για αλλους αλλα ποιους;
δεν θελω να δωσω ομως 250ε x 4=1000e για τους re

αυτοι κανουν; Western Digital AV-GP 2TB (WD20EURS)

εναλλακτικά μονο σε WD black μετα;
απο Seagate ή καποια αλλη εταιρια υπαρχει καποια σειρα;

Last edited:

οκ παμε για αλλους αλλα ποιους;
δεν θελω να δωσω ομως 250ε x 4=1000e για τους re

αυτοι κανουν; Western Digital AV-GP 2TB (WD20EURS)

εναλλακτικά μονο σε WD black μετα;
απο Seagate ή καποια αλλη εταιρια υπαρχει καποια σειρα;

Να με συμπαθάτε παιδιά αλλά νομίζω πως υπερβάλουμε λίγο με τους δίσκους και ειδικότερα με τους green δίσκους για τον φίλο μας!

Το πρόβλημα με τους green, πέρα από γεγονός πως υπολείπονται σε ταχύτητα σε σχέση με τους black (δεν αποτελεί στην συγκεκριμένη περίπτωση πρώτη προτεραιότητα) είναι πως υπάρχει μια διάχυτη παραφιλολογία στον χώρο πως λόγω του συνεχούς downspin/stanby wakeback/upspin σε συστήματα RAID αρκετοί από αυτούς παρουσίαζαν μεγάλη αύξηση στο LCC (Load Cycle Count) εξαιτίας της συνεχούς εγγραφής στο file system από μερικά συστήματα linux (RAID) με αποτέλεσμα την θεαματική αύξηση του LCC. Το LCC είναι ουσιαστικά ένας δείκτης κόπωσης του σκληρού που έχει άμεση συνάρτηση (κατά ορισμένους) στην διάρκεια ζωής του σκληρού βάσει ενός άλλου δείκτη εξαρτώμενου από το LCC, του PF (Predictive Failure). Η μέση τιμή του LCC ενός δίσκου αντιστοιχεί συνήθως από 300.000 έως 600.000 και ενώ κανονικά καλύπτει πολλά χρόνια λειτουργίας, το συνεχές γράψε του linux κάθε φορά που ο δίσκος κάνει spinup/spindown μπορεί να εξαντλήσει το όριο μέσα σε έναν χρόνο και άρα θεωρητικά να αυξήσει την πιθανότητα ο δίσκος αυτός να χαλάσει πολύ γρηγορότερα από ότι προοριζόταν. \

Προσωπικά έχω τέσσερις green δίσκους 2ετίας που παρότι δεν βάζουν "φωτιά στην άσφαλτο" με την ταχύτητά τους συμπεριφέρονται άψογα εδώ και 520 ημέρες 24/7 λειτουργίας το ένα δίδυμο και 480 ημέρες 24/7 λειτουργίας το άλλο δίδυμο δεν έχω παρατηρήσει στο σύστημά μου τέτοιο πρόβλημα αφού παρά τις 12.500 ώρες λειτουργίας το LCC βρίσκεται στο 6.000!

Αν πάλι κάποιος αγχώνεται με το LCC των Green, μπορεί να ακολουθήσει δοκιμασμένες λύσεις και να τελειώνει μια για πάντα!

Μη ξεχνάτε μιλάμε για χαμηλότερες τιμές σε σχέση με τους υπόλοιπους, κατά τα άλλα πολύ καλούς δίσκους που προτείνετε.

Re: Απάντηση: Nas - Qnap, Synology, eTrayz

σόρυ για το offtopic , την τιμή αυτή του LCC από που την βλέπεις και ποιό νούμερο θα πρέπει να είναι το ανησυχητικό;
δεν ειναι καθολου offtopic!

ας ανοιξουμε αλλο νημα για τους προτεινόμενους δισκους για NAS με RAID, οχι για να μην χαλασουμε αυτο αλλα για να τα εχουμε συγκεντρωμενα και να μην χαθουν εδω.

Μπορει να μας γραψει και καποιος που εχει χρησιμοποιησει green

Last edited:
σόρυ για το offtopic , την τιμή αυτή του LCC από που την βλέπεις και ποιό νούμερο θα πρέπει να είναι το ανησυχητικό;

Εγώ χρησιμοποιώ το eTRAYz system information αλλά από την γραμμή εντολής με σύνδεση ssh ή telnet :

/usr/sbin/smartctl -a -d ata /dev/sda

To 9 αντιστοιχεί σε "Power_On_Hours" και το 193 στο (LCC) "Load_Cycle_Count"

αν εμφανίζεται πρόβλημα πρέπει να εγκατασταθούν το smartmontools μέσω ipkg: (/opt/bin/ipkg install smartmontools)

για συγκεκριμένες τιμές μπορούμε να γράψουμε απευθείας ως εξής:

/usr/sbin/smartctl -a -d ata /dev/sda | grep Power_On_Hours
/usr/sbin/smartctl -a -d ata /dev/sda | grep Load_Cycle_Count
/usr/sbin/smartctl -a -d ata /dev/sda | grep "Device Model"

Αυτό αφορά τον δίσκο Α (sda) ενώ για τον δίσκο B αντικαθιστώ αντίστοιχα με sdb!

Όπως είπα παραπάνω συνήθως το όριο είναι 300.000 κύκλοι για τους green!

Όλα τα παραπάνω αφορούν σύστημα RAID.

Last edited:
Επειδή χρησιμοποιώ άλλο NAS και δεν πολυκατάλαβα τι εντολές θα πρέπει να δώσω για το δικό μου configuration, έψαξα στο web interface του και βρήκα ότι δίνει αυτές τις πληροφορίες.
Είναι κάποιο από τα στοιχεία αυτά critical;

Attachments

• Untitled.jpg
    Untitled.jpg
    174.1 KB · Views: 38
Το μονο διλλημα τωρα ειναι αν θα παω για το 2bays στα 195ε ή για το 4bays στα 323ε, και αν χρειάζομαι RAID 1 ή RAID 5. ολα τα αλλα λυθηκαν χαρις την πολυτιμη βοηθεια σας

• RAID 5 >> χρυσή τομή μεταξύ ενός επιπέδου ασφάλειας και ελαχιστοποίησης του αποθηκευτικού χώρου που θα 'χαθεί' λόγω RAID.

• RAID 6 >> μεγαλύτερη ασφάλεια, με περιθώριο βλάβης 2 δίσκων, χωρίς απώλεια δεδομένων. Σε σύγκριση με την RAID 5 θυσιάζει περισσότερο χώρο των δίσκων.

• Υβριδική SHR (στα Synology NAS) >> δίνει το πλεονέκτημα της πλήρους εκμετάλλευσης ολόκληρου του αποθηκευτικού χώρου, από δίσκους διαφορετικής χωρητικότητας. Επίπεδο ασφάλειας τύπου RAID 5.

• RAID 1+0 >> ανήκει στις nested-RAID και νομίζω ότι χρειάζεται τουλάχιστον 4 δίσκους. Συνδυάζει ασφάλεια επιπέδου RAID 6 (περιθώριο βλάβης 2 δίσκων), με το σημαντικό πλεονέκτημα ότι κάνει ταχύτατο rebuilding της συνδεσμολογίας RAID, μετά από αντικατάσταση χαλασμένου δίσκου, σε σχέση με τις RAID 5 και 6, που μπορεί να κάνουν και πάνω από 24 ώρες. Κατά το χρoνικό διάστημα του rebuilding της συνδεσμολογίας μετά από αντικατάσταση δίσκου, το σύστημα είναι ευάλωτο και τυχόν επιπλέον βλάβες θα οδηγήσουν σε πλήρη απώλεια, συνεπώς όσο πιο σύντομο είναι, τόσο το καλύτερο/ασφαλέστερο. Το τίμημα της extra ασφάλειας είναι ότι έχεις διαθέσιμη τη μισή από τη συνολική χωρητικότητα των δίσκων.
Συνεπώς, το μόνο σίγουρο είναι ότι με 4 δίσκους θα έχεις όχι μόνο περισσότερο χώρο, αλλά και περισσότερες επιλογές συνδεσμολογίας. Για το ποια συνδεσμολογία σού κάνει, διαλέγεις και παίρνεις! (προσωπικά, μάλλον θα καταλήξω στην 1+0...)