NAS - Qnap

Καταλαβα. Το θεμα ειναι οτι το Drobo πάει μέχρι 16ΤΒ και αυτο με βολεύει για μελλοντικές αναβαθμίσεις σε αντίθεση με το Qnap που σταματά στα 10ΤΒ. Βάλτε μέσα και την διάφορα τιμής που είναι τεράστια. Δεν ξερω ομως θα το σκεφτω γιατι απο την πρωτη στιγμη το Qnap ζαχαρώνω :blush:

Ναι το ειδα. Την τιμη δεν την ειδα αλλα την φανταζομαι. Αμα εχει το 5πλο 800 το 8πλο δεν θελω να ξερω ποσο εχει:flipout:

Δυστυχώς στην συγκεκριμένη μάρκα οι τιμές ανεβαίνουν δυσανάλογα τρελά ακόμα και για μία θέση παραπάνω π.χ 6απλό.

Οντως το 8απλό είναι φωτιά και λαύρα.... :devil-smiley-029:
http://www.pixmania.gr/gr/gr/2739788/art/qnap/server-aoie-eaooco-oa-ase.html

Να σε ρωτήσω κάτι; έχεις τόσο υλικό για να γεμίσεις 16Τ ;;; και ατόφια BD να μαζεύεις, τα κρατάς όλα; Ξαναβλέπεις ΟΛΕΣ τις ταινίες;

Last edited:
Δεν εχω πολλα πραματα. Περιπου 2 ΤΒ. Απλα σκεφτομαι για μια λυση που θα παει πολλα πολλα χρονια. Συνηθως ταινιες που μου αρεσουνε (mkv) τις κραταω. Τωρα 10 TB μπορει να κανω και 3 χρονια να φτασω εκει μπορει και παραπανω. Αλλα απο κει και περα ειναι και θεμα κοστους. Στα 800 ευρω που εχει το Qnap σκετο παιρνω to drobo με 4TB δισκους.

Αν σε απασχολεί η αντοχή στο χρόνο, στήσε καλύτερα μηχάνημα με WHS.

Το κακό με τα drobo/qnap/κτλ είναι ότι κάποια στιγμή θα "σκάσουν", και θα ψάχνεις τα δεδομένα σου. Δεν μιλάω για δίσκο - μιλάω για το μηχάνημα. Αυτή η στιγμή πλησιάζει (στατιστικά) όπως περνάνε τα χρόνια. Το κακό είναι ότι όταν "σκάσει", δεν θα είναι καθόλου εύκολο να ανακτήσεις τα αρχεία σου, σε αντίθεση με ένα μηχάνημα με WHS.

Οπότε, αν θέλεις πολλά TB / δίσκους και αντοχή στο χρόνο, στήσε WHS.

Να κατσω να στησω WHS το θεωρω πολυ extreme για μενα. Τωρα οτι καποια στιγμη θα σκασει οπως λες ναι ειναι ενα θεμα. Εντωμεταξυ το drobo δεν εχει και Power ON/OFF button και αυτο με προβληματιζει διοτι δεν εχω σκοπο να το εχω παντα ανοιχτο. Μπαίνει βέβαια σε standby.

Silent , δύσκολο πράγμα στην πληροφορική να στοχεύεις σε κάτι που θα σου κρατήσει πολλά χρόνια. Καλύτερα να ικανοποιούμε τις άμεσες ανάγκες μας έστω με μια σκέψη στους όποιους μεσοπρόθεσμους στόχους.
Για 2GB, τι πιο εύκολο από το να πάρεις ένα δίσκο που να τα χωράει όλα μέσα και να πάρεις ένα backup.

Άσχετο μεν αλλά, τώρα τελευταία έχω αρχίσει να φέρομαι στους δίσκους σαν tapes… Λ.χ Με το που γεμίζω1.5Gb δίσκο, παίρνω έναν 2Gb αντιγράφω τα πάντα και κρατάω τον παλιό σε άλλο χώρο για off-site.

Απάντηση: Re: NAS - Qnap

Αν σε απασχολεί η αντοχή στο χρόνο, στήσε καλύτερα μηχάνημα με WHS.

Το κακό με τα drobo/qnap/κτλ είναι ότι κάποια στιγμή θα "σκάσουν", και θα ψάχνεις τα δεδομένα σου. Δεν μιλάω για δίσκο - μιλάω για το μηχάνημα. Αυτή η στιγμή πλησιάζει (στατιστικά) όπως περνάνε τα χρόνια. Το κακό είναι ότι όταν "σκάσει", δεν θα είναι καθόλου εύκολο να ανακτήσεις τα αρχεία σου, σε αντίθεση με ένα μηχάνημα με WHS.

Οπότε, αν θέλεις πολλά TB / δίσκους και αντοχή στο χρόνο, στήσε WHS.

Αν σκάσει το μηχάνημα και πάρεις τους σκληρούς όπως είναι και τους βάλεις σε ένα ίδιο μηχάνημα δεν θα ανακτήσεις τα δεδομένα;

Πιθανότατα ναι, αλλά αν αυτό γίνει σε π.χ. 3-4 χρόνια, πιθανότατα δεν θα βρεις το ίδιο μηχάνημα, και ίσως έχει αλλάξει και η πλατφόρμα της Qnap αρκετά ώστε να μην είναι πλέον συμβατή με τους δίσκους σου. Οπότε, μακροχρόνια είναι πιθανό να υπάρχει πρόβλημα..

Re: Απάντηση: Re: NAS - Qnap

Αν σκάσει το μηχάνημα και πάρεις τους σκληρούς όπως είναι και τους βάλεις σε ένα ίδιο μηχάνημα δεν θα ανακτήσεις τα δεδομένα;

Eίχα προτείνει και παλιότερα να το τσεκάρετε μεταξύ σας οι έχοντες συμβατό εξοπλισμό – και να κάνετε και πρόβες ανάκτησης.
Τάσο, μιας και είναι σημαντικό, δε στέλνεις και μια ερώτηση στο support τους.
Αν και πιστεύω ότι δε θα έχεις πρόβλημα με το συγκεκριμένο NAS.

Πάρα πολύ ωραία...:BDBDG54:

Πας να γλυτώσεις από ένα πονοκέφαλο και αποκτάς άλλο πονοκέφαλο,
Κάτσε μια στιγμή
μην ήταν Déjà vu
:afro:

Εντάξει νομίζω τα τραγικοποιούμε τα πράγματα. Αν πρέπει να προσέχουμε τέτοια στραβή, τότε θα πρέπει να κρατάμε και backup ΕΚΤΟΣ σπιτιού π.χ. σε περίπτωση που πάρει φωτιά, με άλλα λόγια disaster plan όπως έχουν οι τράπεζες.

Re: Απάντηση: NAS - Qnap

Εντάξει νομίζω τα τραγικοποιούμε τα πράγματα. Αν πρέπει να προσέχουμε τέτοια στραβή, τότε θα πρέπει να κρατάμε και backup ΕΚΤΟΣ σπιτιού π.χ. σε περίπτωση που πάρει φωτιά, με άλλα λόγια disaster plan όπως έχουν οι τράπεζες.

:flipout::flipout::flipout: Παραπάνω το παραδέχομαι ότι εγώ το κάνω – me likes paranoia. :flipout::flipout:

καλα το καλυτερο θα ηταν να ειχαμε μεγαλες γραμμες 100/100 πχ και να νοικιαζαμε χωρο στο net που ειναι αρκετα φτηνα τωρα πια. και με vpn τον βλεπεις σαν δικο σου δισκο και εχεις streaming κτλ

Απάντηση: Re: NAS - Qnap

. και με vpn τον βλεπεις σαν δικο σου δισκο και εχεις streaming κτλ

...μαζί με εκατομύρια κάτι άλλους .......

εδώ δεν νοιώθουμε ασφάλεια να έχουμε τα δεδομένα μας στο σπίτι (μην τυχόν μας χακάρουν, μην μην μην), και θα έχουμε βάζοντας τα στο δίκτυο;
μην μου πείτε ότι νοιώθετε ασφαλείς με ένα password...

Στο internet δεν θα εβγαζα ποτε τα αρχεια μου. Όσων αφορα το σπιτι εχω κανει το εξης:

Εχω δωσει σε καθε συσκευη μια ip συγκεκριμένη την οποια εχω κανει "reserve" στο router. Αυτο σημαινει οτι το router δεν μπορει να δωσει την ip σε αλλη συσκευη ακόμα και αν ειναι κλειστο το μηχανημα που την εκμεταλευεται. Απο κει και περα έχω πει στο router να δινει οσες ip χρειάζομαι και καμια παραπανω. Αν παει καποιος να μπει στο δίκτυο δεν θα εχει ip να πάρει. Βεβαια δεν ξερω αν μπορει να παρακαμφθεί ολο αυτό.