NAS - Qnap

Re: Απάντηση: NAS - Qnap

Μήπως ξέρει κανά καλό παιδί πως γίνεται να μπαίνουμε remote στο Qnap; εννοώ από μακρυά , όχι όταν είμαστε στο σπίτι.

Δεν το έχω αλλά αν το Qnap έχει web interface τότε σίγουρα μπορείς να μπεις μέσω dyndns και σχετική ρύθμιση port mapping ή virtual server ανάλογα με το router σου!

Προϋπόθεση να φτιάξεις έναν δωρεάν λογαριασμό στην dyndns ή σε άλλη ανάλογη υπηρεσία, ο οποίος θα σου παρέχει σταθερό όνομα π.χ. myservername.homeserver.net. Κατόπιν ρυθμίζεις την εσωτερική θύρα του web interface (ας υποθέσουμε την 8080) να συνδέεται με κάποιο εξωτερική θύρα της επιλογής σου (ας υποθέσουμε την 50000). Απαραιτήτως ορίζεις για λόγους βασικής ασφάλειας , αν δεν το έχεις κάνει ήδη, username και password για το web interface και για να μπείς πλέον από απομακρυσμένο υπολογιστή δίνεις στο browser σου http://myservername.homeserver.net:50000 για να μπεις.

Aν έχεις static ΙP από τον πάροχο τότε η διαδικασία για το dydnds μπορεί να παραληφθεί και αρκεί να γράψεις http://[your_static_ip]:50000.

Αν το Qnap έχει gui ( που εγκαθίσταται σαν ξεχωριστή απομακρυσμένη εφαρμογή) τότε περνάς τις παραπάνω ρυθμίσεις (εννοώ το http://myservername.homeserver.net:50000) για να συνδέσεις το πρόγραμμα με το Qnap.

Y. Γ.
Ψάχνοντας βέβαια εκ των υστέρων βρήκα και τις οδηγίες από την εταιρία

Re: Απάντηση: NAS - Qnap

Αν και μου φαίνονται λίγο κινέζικα αυτά με τις πόρτες, σ' ευχαριστώ xamurabi -bye-

Το web interface (WebIF) του Qnap έχει κάποια θύρα που χρησιμοποιεί!

Αν για να μπεις στο WebIF δεν δίνεις καμία θύρα τότε πιθανότατα είναι η 80 εκτός αν δίνεις την θύρα στην γραμμή διεύθυνσης π.χ. http://[Qnap_IP]:8080.

To θέμα είναι πως οι θύρες αυτές είναι κλειδωμένες όχι μόνο από το router σου αλλά πολλές φορές και από τον πάροχο οπότε πρέπει να ανακατευθυνθούν με κάποιο τρόπο έτσι ώστε όταν έρχεσαι από εξω (internet/WAN) προς τα μέσα (intranet/LAN) να δίνεις άλλη θύρα που αντιστοιχεί στην εσωτερική :

π.χ. Κάνεις ανατατεύθυνση την εσωτερική θύρα 80 ή 8080 για την IP του Qnap και το πρωτόκολλο TCP από εξωτερική π.χ. 50000. Σε συνδυασμό ,ε το dyndns γίνεται το εξής όταν μπαίνεις από έξω:

http://[dyndnsname.ext]:50000 -> internal_Qnap_IP:80 -> WebIF

Για περισσότερες λεπτομέρειες κάνε μια αναζήτηση σχετικά με port mapping ή virtual servers ώστε να ρυθμίσεις κατάλληλα το router σου!

Μιας και απ'οτι βλέπω το θέμα qnap έχει αρκετο ενδιαφέρον, αν δεν το έχετε ήδη κάνει, ρίξτε μια ματιά στο section με το QPKG applications. Υπάρχουν πολλά και ενδιαφέροντα πραγματα που μπορει κανείς να κάνει με αυτά τα add-ons (ειδικα το java add on δείχνει πολυ ενδιαφέρον μιας και μπορουν να τρέχουν java εφαρμογες).

Τέλος μια συμβουλή. Αξιζεί κανεις να δώσει τα παραπάνω χρήματα και να πάει στη σειρά που ονομάζεται SMB & Corporate και όχι στα Home & SOHO NAS. Ο λόγος βασικά είναι ο επεξεργαστής που χρησιμοποιούν, μιας και ο Marvel (ο οποίος είναι ARM) που χρησιμοποιείται στα μηχανήματα Home περιορίζει τις εφαρμογές και την ταχύτητα του NAS. Σαν χρήστης ενός παλαιού QNAP (TS-209) με ARM επεξεργασή τα βλέπω κάθε μέρα.

Τέλος για όσους χρησιμοποιούν torrents ριξτέ μια ματιά στο rtorrent++ στα QPKG. Απλα καταπληκτικό

Γεια σας και απο εμενα. Ειμαι πλεον κατοχος του QNAP 509.
Εχω ηδη σκληρους 2 * 1TB WD Green kai 1* 640GB Green.
Μπορω να διαθεσω τωρα αλλα 280ε το πολυ για αγορα σκληρων. Τι μου προτινετε να παρω? Για να κανω raid ολοι οι σκληροι πρεπει να εχουν την ιδια χωριτικοτητα ? Παιζει ρολο αν θα ειναι 2 απο τους υπολοιπους green ? Δεν θα μπορουν να δουλεψουν ομαλα?

Να παρω 3* 1Τb ακομα η 2*2 Tb ? Εχω δει αυτους εδω...http://www.e-shop.gr/show_per.phtml...CHI-2TB-DESKSTAR-7K2000-HDS722020ALA330-SATA2 ....τι προτινετε?

Γεια σας και απο εμενα. Ειμαι πλεον κατοχος του QNAP 509.
Εχω ηδη σκληρους 2 * 1TB WD Green kai 1* 640GB Green.
Μπορω να διαθεσω τωρα αλλα 280ε το πολυ για αγορα σκληρων. Τι μου προτινετε να παρω? Για να κανω raid ολοι οι σκληροι πρεπει να εχουν την ιδια χωριτικοτητα ? Παιζει ρολο αν θα ειναι 2 απο τους υπολοιπους green ? Δεν θα μπορουν να δουλεψουν ομαλα?

Να παρω 3* 1Τb ακομα η 2*2 Tb ? Εχω δει αυτους εδω...http://www.e-shop.gr/show_per.phtml...CHI-2TB-DESKSTAR-7K2000-HDS722020ALA330-SATA2 ....τι προτινετε?

Στο RAID πρέπει να είναι ιδιοι χωρητικότητας οι δίσκοι αλλίως φτιάχννει το raid με βάση τον μικρότερο!Και γενικά πρέπει να είναι και το ίδιο μοντέλο - μάρκα!

Ιδια μαρκα δλδ ολοι WD η ας πουμε να εχουν τα ιδια χαρακτηριστικα ...32buffer και ιδιες στροφες ??
Η ακριβος ο ιδιος σκληρος?

Ιδια μαρκα δλδ ολοι WD η ας πουμε να εχουν τα ιδια χαρακτηριστικα ...32buffer και ιδιες στροφες ??
Η ακριβος ο ιδιος σκληρος?

Ναι! ιδιο μοντελο ιδια χαρακτηριστικα! Ετσι και αλλίως δεν υπάρχει λόγος να τους μπερδέψεις!

Ναι! ιδιο μοντελο ιδια χαρακτηριστικα! Ετσι και αλλίως δεν υπάρχει λόγος να τους μπερδέψεις!

φίλε έχω 2* 1 Tb αλλά σκεφτομαι να πάρω 2*2 Tb ώστε σιγά σιγά να το κάνω 10Tb. Οπότε οι 2 σκληροί πανε .....

Φίλε έχω 2* 1 Tb αλλά σκεφτομαι να πάρω 2*2 Tb ώστε σιγά σιγά να το κάνω 10Tb. Οπότε οι 2 σκληροί που ειναι απο ! Tb πανε .....Με τους 2 *2 Tb δεν θα μπορω να κανω raid.

Φίλε έχω 2* 1 Tb αλλά σκεφτομαι να πάρω 2*2 Tb ώστε σιγά σιγά να το κάνω 10Tb. Οπότε οι 2 σκληροί που ειναι απο ! Tb πανε .....Με τους 2 *2 Tb δεν θα μπορω να κανω raid.

Κοιτα δεν ξέρω τι δυνατοτητες το μηχανακι εννοωντασ αν μετα παρεις αλλα 2χ1Τ και να φτιαξεις 2 RAID. Δηλαδη 1 εξαρχης με τους δισκους που εχεις και το δευτερο μετα με αλλους 2. Βασικα εσυ για τι το θες το raid 1,0 or 5??

Κοιτα δεν ξέρω τι δυνατοτητες το μηχανακι εννοωντασ αν μετα παρεις αλλα 2χ1Τ και να φτιαξεις 2 RAID. Δηλαδη 1 εξαρχης με τους δισκους που εχεις και το δευτερο μετα με αλλους 2. Βασικα εσυ για τι το θες το raid 1,0 or 5??

Raid 5 σκεφτομουν να κανω ..αν παρω αλλους 3 απο 1Tb δλδ συνολικα 5 Tb με raid 5 θα μου μεινουν 3,5 καθαρα ετσι δεν ειναι?

Raid 5 σκεφτομουν να κανω ..αν παρω αλλους 3 απο 1Tb δλδ συνολικα 5 Tb με raid 5 θα μου μεινουν 3,5 καθαρα ετσι δεν ειναι?

Βασικά νομίζω οτι με το RAID 5 & 3x1TB discs θα εχεις οφελος 2 ΤB. Εγω πιστευώ οτι mirror RAID 1 θα ειναι καλύτερα γιατι εχεις οφελος τα περισσοτερα gb και εχεις protection, βεβαια αυτή είναι η αποψη μου!. Για δες μπορεις να φτιάξεις στο qnap 2ο RAID αμα χρειαστεί?

Εννοεις να εχω απο τους 2*2 Τb καθαρο 2Τb και απο τους 2*1 Tb αλλο 1 Tb .Οποτε συνολικα 3 Tb με ασφαλεια.....
Δεν εχω βαλει κανενα σκληρο τπτ μεχρι στιγμης πανω και δεν μπορω να μπω στις ρυθμισεις του qnap....Λογικα θα μπορω να κανω και 2ο raid....
Αν παρω αλλους 3 * 1Tb δλδ 5Τb με raid 5 θα εχω καθαρο 3,5 Τb περιπου...

Εννοεις να εχω απο τους 2*2 Τb καθαρο 2Τb και απο τους 2*1 Tb αλλο 1 Tb .Οποτε συνολικα 3 Tb με ασφαλεια.....
Δεν εχω βαλει κανενα σκληρο τπτ μεχρι στιγμης πανω και δεν μπορω να μπω στις ρυθμισεις του qnap....Λογικα θα μπορω να κανω και 2ο raid....
Αν παρω αλλους 3 * 1Tb δλδ 5Τb με raid 5 θα εχω καθαρο 3,5 Τb περιπου...

Ναι κάτι τέτοιο εννοω! Κοιτά γιατι δεν δοκιμάζεις να δεις πως θα φτιαχνει to RAID με τους υπάρχον δίσκους 2χ1 ΤΒ και μετά αμα δεν σου αρεσει (σε απόψη performance etc) μετακινεις τα δεδομένα σου και φτιάχνεις ενα άλλο! Αλλά με 3χ1ΤΒ σε raid 5 δεν εχεις 3,5ΤΒ αλλά 2ΤΒ γιατί τον ένα 1ΤΒ το χρησιμοποιει για το parity check!

Απάντηση: Re: NAS - Qnap

Αλλά με 3χ1ΤΒ σε raid 5 δεν εχεις 3,5ΤΒ αλλά 2ΤΒ γιατί τον ένα 1ΤΒ το χρησιμοποιει για το parity check!

Υπολογίστε επίσης την χασούρα από την ονομαστική τιμή στην πραγματική. Στην πράξη ούτε 2Τ καθαρά δεν βγαίνουν διότι ως γνωστόν το 1Τ = 930 ΜΒ πραγματικά. Το 1.5Τ = 1.4 πραγματικά.