Γεια χαρά,
έχω εδώ και κανά χρόνο το
Synology DS408 με 4 WD640 σε RAID5. Μερικές εμπειρίες/εντυπώσεις σχετικα...
Το μηχανάκι είναι εξαιρετικά αθόρυβο, γρήγορο (με ενεργοποιημένα Jumbo frames), compact σε μεγεθος και με εξαιρετικό UI (βασισμένο σε AJAX) και δυνατότητες. Ειδικά με τα Win7 έχει πολυ καλό integration και γρήγορη δυνατότητα αναζήτησης αρχείων.
Το RAID δουλεύει αψογα χωρίς προβλήματα. Στην αρχή το είχα με 3 WD640 και 1 Seagate 400GB γεμισμένο στο 60%. (εννοείται ότι ειχα απωλεια χωρου μιας και από τους 640ηδες εκανε allocate τα ~400GB). Μετά από κανα μηνα του προσθεσα και τον 4ο WD640, έκανε το rebuild του raid αυτόματα(χοντρικά σε 1 ώρα), και ελευθερωσε τον εξτρα χωρο χωρίς κανένα προβλημα.
Ενα πολύ θετικό με το Synology είναι ότι βγαίνουν ανα τακτά διαστήματα αναβαθμίσεις του firmware και των πακέτων (=εφαρμογών). Έχει μια πολύ ενεργή κοινότητα που φτιάχνουν και ανεπίσημα custom πακέτα. Το'χω αναβαθμίσει τουλάχιστον 4-5 φορές και δεν είχα πρόβλημα με Data, RAID κλπ. Μια βόλτα από το σχετικό φορουμ θα σας πείσει.
Τα μονα μειονεκτηματα που του βρίσκω είναι ότι δεν έχει eSata (την εβαλαν όμως στο 409) και στην υψηλή τιμή του (ειδικά από τους αντιπροσωπους στην Ελλάδα). Το ειχα παρει απο το mp3-player.de όπου είναι αψογοι, με μόνο μειονέκτημα ότι στέλνουν μόνο με UPS στην Ελλάδα (=αυξημένα μεταφορικά) και όχι με DHL, και ότι επειδή το ύψος της παραγγελίας ήταν μεγάλο (ειχα παραγγείλει και μερικά αλλα πράγματα ενός φίλου και μοιραστηκαμε τα μεταφορικά) μου ειχανε ζητήσει φωτοτυπία της ταυτότητας με ΦΑΞ πρώτα.
Αν έψαχνα για NAS τώρα σίγουρα η Synology θα ήταν από τις πρώτες επιλογές μου μαζί με Drobo και Qnap. Πάντως το 409/+ πρέπει να είναι σουπερ!
Αμα έχετε καμιά´απορία σχετικά με το 408 ή θέλετε να κάνω κανα τεστάκι πείτε μου..