ne5534 ως ενισχυτής...ισχύς?

supersonic

Μέλος Σωματείου
17 June 2006
49,609
ίσως είναι αφελής ερώτηση, αλλά είναι δυνατόν να ξέρουμε ένα τέτοιο τελεστικό τι ισχύ μπορεί να βγάζει στην έξοδό του όταν πχ οδηγεί μιά έξοδο ακουστικών?
ή παίζουν ρόλο και άλλα πράγματα?

Απάντηση: ne5532 ως ενισχυτής...ισχύς?

Παίζει ρόλο η σχεδίαση. Μερικές δεκάδες mVrms, αναλόγως και του τι φορτίο
παρουσιάζουν τα ακουστικά που θέλεις να οδηγήσεις! Υπάρχουν καλύτερα
τελεστικά γιά τέτοιες εφαρμογές από το 5532, πχ NJM2068 ή 4580 αν και
κατά την γνώμη μου αν ψάχνεσαι γιά κάτι Diy με καλή απόδοση, ξεκίνα να
σκέφτεσαι γιά υλοποιήση διακριτών εξαρτημάτων ή υβριδική διάταξη με
τελεστικό γιά είσοδο και driver και Fet γιά το στάδιο εξόδου.-bye-

Re: ne5532 ως ενισχυτής...ισχύς?

τελικά είναι 5534, (διόρθωσα και τον τίτλο) δεν αλλάζει κάτι...
δεν θέλω να φτιάξω κάτι, είναι από τον πρό μου και επειδή οδηγεί εξαιρετικά (και πολύ δύσκολα ακουστικά) ρωτάω από περιέργεια πόσο μπορεί να βγάζουν. (και με βάζει και σε σκέψεις...του τί μπορώ να δοκιμάσω)

εδώ οι φωτό....αν βοηθάνε....

μη ρωτάτε για σχηματικό...(εδώ οι φωτογραφίες μου ίσως είναι και οι μοναδικές στο διαδίκτυο....)

attachment.php

attachment.php

Last edited:
Τελικά ''ο Δαίμων'' του τυπογραφείου, χτύπησε και εμένα μιάς και ήθελα να
γράψω ''μερικές δεκάδες mWrms'' και όχι mVrms!!! :flipout: :flipout: :flipout:

Τι ακριβώς έχεις κατά νου, Υπέρηχητικέ?

Εγώ έχω να κάνω την εξής παρατήρηση... εάν είσαι ευχαριστημένος από αυτόν τον ενισχυτή... τι θα κάνεις αν ακούσεις κανέναν σε τάξη Α διακριτό???

ακουστικό οργασμό???-bye-

ΥΓ. Δεν οδηγάει με τίποτε τα Κ1000

Εγώ έχω να κάνω την εξής παρατήρηση... εάν είσαι ευχαριστημένος από αυτόν τον ενισχυτή... τι θα κάνεις αν ακούσεις κανέναν σε τάξη Α διακριτό???

δεν είναι ενισχυτής.
προ είναι.

και οδηγεί εξαιρετικά τα αδηφάγα 340 και 270.
χώρια ότι τώρα τελευταία βλέπω τύπους να οδηγούν τα 1000 με καλές εξόδους αλλά χαμηλές εντάσεις.

Το ρεύμα βραχυκυκλώματος στην έξοδο του ΝΕ5534 είναι 38 μιλιαμπέρ. Χάριν ευκολίας και ελλείψει άλλων στοιχείων από το datasheet, υποθέτουμε ότι λειτουργεί κανονικά μέχρι τα 30 (μπορεί και 35, δεν διευκρινίζει).

Τα 270 έχουν εμπέδηση 75 Ωμ. Άρα 0,03^2*75= 68mW περίπου.

έχουν ευαισθησία 92db/mW. Δηλαδή μέχρι που τα καίει - που λέει ο λόγος.

Με πιο ρεαλιστικά 20 μιλιαμπέρ ρεύμα εξόδου, για να μην ανεβαίνουν και πολύ οι παραμορφώσεις, έχουμε 30 mW.

Με 8 mW (10 και κάτι mA στα 75 ωμ) τα 270 φτάνουν 101db.

Όλα αυτά στο περίπου, μιας και δεν ξέρουμε αν αυτά τα 75 είναι αμιγως ωμικά - δεν είναι - και τι ποσοστό και είδος επαγωγικής αντίστασης έχουν. Ούτε ξέρουμε πως συμπεριφέρεται σε τέτοιους είδους φορτία ο τελεστικός.

Τα παραπάνω είναι το καλύτερο δυνατό σενάριο.

Αλήθεια, τον έχει μετρήσει κανείς με τόσο ρεύμα στην έξοδο? Μέχρι 12 mA (6Vrms/500 ωμ) που έχω μετρήσει εγώ τον 5532 αξιοπρεπέστατος είναι από παραμόρφωση (< 85db 3η).

Re: Απάντηση: ne5534 ως ενισχυτής...ισχύς?

Το ρεύμα βραχυκυκλώματος στην έξοδο του ΝΕ5534 είναι 38 μιλιαμπέρ. Χάριν ευκολίας και ελλείψει άλλων στοιχείων από το datasheet, υποθέτουμε ότι λειτουργεί κανονικά μέχρι τα 30 (μπορεί και 35, δεν διευκρινίζει).

Τα 270 έχουν εμπέδηση 75 Ωμ. Άρα 0,03^2*75= 68mW περίπου.

έχουν ευαισθησία 92db/mW. Δηλαδή μέχρι που τα καίει - που λέει ο λόγος.

Με πιο ρεαλιστικά 20 μιλιαμπέρ ρεύμα εξόδου, για να μην ανεβαίνουν και πολύ οι παραμορφώσεις, έχουμε 30 mW.

Με 8 mW (10 και κάτι mA στα 75 ωμ) τα 270 φτάνουν 101db.

Όλα αυτά στο περίπου, μιας και δεν ξέρουμε αν αυτά τα 75 είναι αμιγως ωμικά - δεν είναι - και τι ποσοστό και είδος επαγωγικής αντίστασης έχουν. Ούτε ξέρουμε πως συμπεριφέρεται σε τέτοιους είδους φορτία ο τελεστικός.

Τα παραπάνω είναι το καλύτερο δυνατό σενάριο.

Αλήθεια, τον έχει μετρήσει κανείς με τόσο ρεύμα στην έξοδο? Μέχρι 12 mA (6Vrms/500 ωμ) που έχω μετρήσει εγώ τον 5532 αξιοπρεπέστατος είναι από παραμόρφωση (< 85db 3η).

ευχαριστώ για τις κατατοπιστικές απαντήσεις Κώστα...
Αρα καλώς οδηγεί τα 270...
γιά τα Κ1000 είναι το ερώτημα όμως....

543px-K1000_2_Page_10.jpg

index.php

τα δε 340 ....κάπως πιό δύσκολα από τα 270. Αυτό το παρατηρεί κανείς σχετικά εύκολα. Όμως επαρκέστατα.

Akg07.jpg

Φυσικά επαναλαμβάνω το ερώτημα είναι τα Κ1000 που με 120Ω όλοι (και ο κατασκευαστής) πάντα λέγαν 1-7 βατ...
Παντού στον πλανήτη όλοι τα δουλεύουν με 20 και βάλε.
Εγώ τα τελευταία 2-3 χρόνια με 75...
Τώρα τελευταία κάπου αρχίζω να βλέπω κάποιοι να τολμούν ξανά με εξόδους ακουστικών....

η ίδια η AKG λέει 104 db για 1 βατ.

τότε τα 400άρια Κ340 με τη λογική αυτή δεν θα έπρεπε καν να σπρώχνονται από την έξοδο του προ.
Κι όμως ξεκουφαίνεσαι κανονικότατα.

Αρα ....τί να γίνεται με τα 1000άρια....
Προσπαθώ να καταλάβω αν υπάρχει κανένας κίνδυνος...

Απάντηση: Re: ne5534 ως ενισχυτής...ισχύς?

η ίδια η AKG λέει 104 db για 1 βατ.

τότε τα 400άρια Κ340 με τη λογική αυτή δεν θα έπρεπε καν να σπρώχνονται από την έξοδο του προ.
Κι όμως ξεκουφαίνεσαι κανονικότατα.

Αρα ....τί να γίνεται με τα 1000άρια....
Προσπαθώ να καταλάβω αν υπάρχει κανένας κίνδυνος...

Δημήτρη τα Κ-1000 είναι εντελώς αναίσθητα: 74db/1mW ενώ τα 270 92db/mW!!
Για να φτάσουν τα 100άρια 94db θέλουν 100mW. Με καθαρά ωμικά 120 ωμ (που δεν είναι) ο 5532 πρέπει να δίνει κάπου 28 μιλιαμπέρ. Δεν τον έχω μετρησει με τόσο πολύ ρεύμα στην έξοδο, οριακό είναι πάντως.

Αν τώρα τα μισά από αυτά τα 120 ωμ είναι π.χ. χωρητικά, θέλεις 400 mW για τα 94 db (55 mA δηλαδή). Τον ξεχνάς εντελώς τον 5532, όπως και οποιονδήποτε άλλον τέτοιου τύπου - ΟΡΑ κλπ.

Για τα Κ 340 με τα 400 ωμ, τα πράγματα είναι απλούστερα: 50 mA για 1 βαττ, με 12,5 mA - που τα δίνει αποδεδειγμένα ένας 5532 - έχεις 60 mW.

Στη φωτο που έβαλες γράφει 94 ντι μπι χωρίς να λέει τίποτα για το πόσα μιλιβαττ θέλει, υποθέτω 1.
Άλλωστε η ονομαστική ισχύς που δέχονται λέει ότι είναι 200 μιλιβατ, 25 mA παρά κάτι δηλαδή ονομαστικά.
Διόλου περίεργο που ξεκουφαίνουν ακόμα και με ένα τελεστικό.

Re: Απάντηση: Re: ne5534 ως ενισχυτής...ισχύς?

Δημήτρη τα Κ-1000 είναι εντελώς αναίσθητα: 74db/1mW ενώ τα 270 92db/mW!!
Για να φτάσουν τα 100άρια 94db θέλουν 100mW. Με καθαρά ωμικά 120 ωμ (που δεν είναι) ο 5532 πρέπει να δίνει κάπου 28 μιλιαμπέρ. Δεν τον έχω μετρησει με τόσο πολύ ρεύμα στην έξοδο, οριακό είναι πάντως.

Αν τώρα τα μισά από αυτά τα 120 ωμ είναι π.χ. χωρητικά, θέλεις 400 mW για τα 94 db (55 mA δηλαδή). Τον ξεχνάς εντελώς τον 5532, όπως και οποιονδήποτε άλλον τέτοιου τύπου - ΟΡΑ κλπ.

και εγώ έτσι ήξερα χρόνια.
μάλλον κάποιος άσχετος έχει ξεκινήσει ολόκληρο ζήτημα και θα μας πάρει στο λαιμό του.

Γιά τα Κ1000, τον ξεχνάς τον 5534 και οποιονδήποτε άλλο τελεστικό του
είδους! Αν επιμένεις ντε και καλά γιά χρήση τελεστικού γιά κάποιο DIY
project γιά αυτά τα ακουστικά, να κίνηθείς προς τελεστικό γιά χρήση
σε κυκλώματα ισχύος (κάποιόν LM, λ.χ) αλλιώς διάταξη διακριτών
εξαρτημάτων (και η φαντασία οργιάζει . . . ):music-smiley-004:

Για τα 120Ω των Κ1000 με 74dB@1mW, δεδομένης της εξόδου του 5534 (ρεύμα κορυφής γύρω στα 20mA μέχρι να αρχίσει να λειτουργεί η προστασία
βραχυκυκλώματος) θα πάρεις περίπου 88dB.
Για τη μέγιστη έξοδο των 104dB απαιτείται περίπου 1W ή 30Vp-p (άρα μια τροφοδοσία περίπου +/-18V και ρεύμα εξόδου ~125mA).
Με τροφοδοσία +/-12V υποθέτωντας πως δεν υπάρχει περιορισμός του ρεύματος εξόδου (>85mA) θα έχεις έξοδο ~100dB.

Υπάρχουν συμβατικοί τελεστικοί που θα μπορούσαν να τα οδηγήσουν σε υψηλότερες στάθμες ~100dB (πχ AD811, AD8397, LME49713).
Επίσης κάποιοι τελεστικοί ισχύος σε πακέτο ΤΟ220 ή smd (LT1206, LT1210, OPA45x, OPA54x) έχουν καλό ρεύμα εξόδου για να οδηγήσουν επαρκώς τα Κ1000.

Άλλη λύση είναι η χρήση κάποιου τελεστικού σε συνδυασμό με κάποιο κύκλωμα οδήγησης (buffer) είτε ολοκληρωμένο (πχ. BUF634, LME49600, LT1010)
είτε διακριτό (πχ. diamond buffer, ή κάτι σε καθαρή τάξη Α SE).

μια πολυ καλη προσεγγιση θα ηταν ενα κυκλωμα που υπαρχει χτισμενο γυρω απο τα 5532-5534 το οποιο εχει δυο εξωτερικα τρανσιστορ σε συνδεσομολογια cfp το οποιο εχει σχετικα καποια σοβαρα πλεονεκτηματα ..

----Αρχικα διατηρει την ηχητικη χροια του ολοκληρωμενου με οτι αυτο συνεπαγεται
---- Η συνδεσομολογια cfp ειναι γενικως παραδεκτο οτι προσφερει μια λαμπατη χροια στον ηχο και μια εντονη μουσικοτητα σε σχεση με τους κλασσικους ενισχυτες efp οι οποιοι ειναι κορυφαιοι σε ακριβεια .

--- Το σταδιο εξοδου μπροστα απο τον 5532-5534 μπορει ανετα να ανεβει σε υψηλη πολωση ακομα και μεχρι ταξη Α χωρις ιδιαιτερα προβληματα.

--- Το σταδιο εξοδου θα ειναι πολυ χαρουμενο και με υψηλες σχετικα αντιστασεις φορτιου και θα διατηρησει τα πλεονεκτηματα του σε μια μεγαλη γκαμα φορτιων .

--- Τελος το κοστος για ενα τετοιο κατασκευασμα ειναι προφανως χαμηλο οποταν καποιος αξιζει να δαπανησει τυπου 50-100 για να δει ποσο καλα παει ...

( Φυσικα αν θελεις μπορω να στο κατασκευασω η να σου διαθεσω σχηματικο και βοηθεια αν χρειαζεσαι να το κανεις μονος )

Φιλικα
Σακης Πετροπουλος

Last edited:
Παντως αν καποιος θελει εχω την pcb του panda amp, την δινω σ οποιον την θελει. Ειναι με διακριτα εξαρτηματα..πακετο κ τα ημιαγωγα του. Εγω κρατησα τις αντιστασεις κ τα πυκνωτακια του.